Ev işleri arasında en çok zaman alan ve en çok yoran işlerin arasında çamaşır yıkamak bulunuyor. Çamaşırların yıkanması, gerekli hijyenin sağlanması ve sonrasında da kurutulması için oldukça fazla zaman harcamamız gerekiyor. Uzun yıllardır hayatımızda olan çamaşır makineleri ise, bizi bu sorunlardan kurtarıyor. Yıllar geçtikçe gelişen teknolojiyle birlikte çamaşır makinesi kullanımı daha kolay hale gelirken; çamaşırlarımızda istediğimiz temizlik ve hijyene de daha rahat kavuşabiliyoruz. Her geçen yıl eklenen teknolojik özelliklerle daha gelişmiş makineler üretiliyor olsa da, tüm elektronik cihazlar gibi çamaşır makineleri de bir süre sonra bozulabiliyor. Bozulma belirtileri veren makineler kıyafetlerimiz iyi temizlenmeyebiliyor ya da cihazının açıp kapanması sırasında sorunlarla karşılaşılabiliyor. Bu yazımızda çamaşır makinesi neden bozulur anlatmaya çalışacağız.
Çamaşır makinesi arızalarının birden fazla nedeni olabilir. Burada önemli olan elbette ki sorunun nereden kaynaklandığını bulabilmek. Sorunu tespit edebildiğimiz durumda mümkünse anında edip, çamaşır makinesini tekrar çalışır hale getirebilmek mümkün. Ancak gerekli kontrolleri yaptığımız halde sorunun kaynağını bulamıyorsak ya da bizim çözebileceğimiz bir sorun değilse yetkili teknik servisi arayarak profesyonel destek almak gerekiyor. Teknik servis elemanları bazı problemleri hemen evde çözerek, makineyi tamir edebildiği gibi zaman zaman daha büyük arızalar söz konusu olduğunda atölyelerine götürmek zorunda da kalabiliyorlar. Bu durum, çamaşır makinesinde yaşanan sorunun nedenine ve büyüklüğüne göre değişiyor.
Çamaşır makinesi neden bozulur, işte birkaç ipucu:
1- Çamaşır Makinesi Su Almıyor
Çamaşır makinesi arızaları arasında en sık rastlanan sorun makinenin su almaması oluyor. Çamaşır yıkamak için tüm kıyafetlerinizi içine atıp çalıştırmak istediğinizde makine su almadığı için yıkama başlamıyor ve bu durum genellikle son dakika sürprizi olarak karşınıza çıkıyor.
Çamaşır makinelerinin su almamasının birçok nedeni olabiliyor. Bunların başında şebeke suyunun kesilmesi geliyor. Bu nedenle böyle bir sorunla karşılaştığınızda ilk başta muslukları ve vanayı kontrol etmeniz faydalı olabilir. Eğer evinizde sular akıyorsa; çamaşır makinesine giden suyun musluğunu kontrol etmelisiniz. Çünkü bu musluğu kapalı unutmuş da olabilirsiniz.
Muslukta ve şebeke suyunda bir problem bulunmuyorsa, sorun çamaşır makinesine giden hortumdan da kaynaklanabiliyor olabilir. Özellikle yeni taşındıysanız ya da çamaşır makinesini yerinden çıkarıp tekrar koyduysanız; hortum katlanmış olabiliyor. Bu da suyun geçişini engelleyebiliyor. Böyle bir sorun tespit ettiyseniz hortumu düzelttiğinizde çamaşır makinenizin çalışmaya başladığını görüyorsunuz.
Çamaşır makinesini çok fazla doldurmuş ya da kapağı kapatırken kıyafetlerinizden biri araya sıkışmış da olabilir. Böyle bir durumda makinenin kapağı tam kapanmayacaktır. Çamaşır makinesinin çalışma prensiplerinden biri de kapağının tam kapalı olması olduğundan, çalıştırmak istediğinizde su almayacak ve çalışmayacaktır. Çamaşır makinesinin kapağını biraz bastırarak tam kapanma sesinin geldiğinden emin olmanız önemli. Ayrıca kapağı açıp herhangi bir kıyafetin bir parçasının sarkıp sarkmadığını da kontrol etmelisiniz.
Çamaşır makinesinin su giriş hortumunda bir filtre bulunuyor. Bu filtre suyun içerisindeki çeşitli mineraller ya da pislikten kaynaklı olarak bir süre sonra tıkanabiliyor. Böyle bir durumda da makineyi çalıştırdığınızda su almayacaktır. Bunun için, çamaşır makinesinin su giriş musluğunu ve makineyi kapattıktan sonra giriş yerindeki filtreyi çıkartıp iyice temizlemelisiniz. Sonrasında ise tekrar yerine takıp makineyi çalıştırdığınızda bir sorun kalmadığını göreceksiniz.
2- Çamaşır Makinesi Suyu Boşaltmıyor
Çamaşır makinesinin içerisine aldığı suyu kullandıktan sonra atık suyu boşaltması gerekiyor. Bu işlemi ise bir yıkamada birden fazla kez tekrarlıyor. Ancak bazı durumlarda bu suyu boşaltamayabiliyor. Bu ise makinenin arızalanmasına neden oluyor ve yıkama işlemine devam edemiyor.
Çamaşır makinesinin yerini değiştirdiğinizde arkasındaki atık su hortumu da katlanmış olabilir. Bu durumda su gideri engellendiği için, makineniz atık suyu boşaltamayacaktır. Eğer katlanmadan kaynaklı bir sorun varsa; hortumu düzelttiğinizde makineniz hemen çalışmaya başlayacaktır. Bazı durumlarda hortum tıkalı da olabilir. Özellikle kıyafetlerin içerisinde bulunan yabancı maddeler hortumu, çok kolay tıkayabilir. Makineniz hortumu katlanmadığı halde yine su boşalmıyorsa; bu durum hortumun tıkalı olmasından da kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda ise, hortumu çıkardıktan sonra içini temizlemek sorunu çözebilir.
Çamaşır makinesinin çıkış hortumunda bir pompa motoru ve pompa filtresi bulunur. Eğer çamaşır makineniz su boşaltmıyorsa bunlardan kaynaklı bir sorun da olmuş olabilir. Makinenin sağ alt tarafında bir pompa kapağı bulunur. Bu kapağı açtığınızda pompa filtresine kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Filtreyi çıkartıp hafif bir suyun altında temizlemeniz gerekir. Eğer kıyafetlerinizin içerisinde bozuk para ya da düğme gibi sert cisimler varsa onlar da pompa filtresini tıkamış olabilir. Onları da temizlik sırasında kontrol edip çıkarmanız faydalı olacaktır. Temiz filtreyi taktığınızda sorun bundan kaynaklıysa zaten kendiliğinden düzeldiğini görebilirsiniz.
Bütün bunları yaptığınız halde sorun düzelmediyse pompa motorunun bozulmuş olma ihtimali artıyor. Böyle bir durumda ise yetkili teknik servisi çağırmanız gerekiyor.
3- Çamaşır Makinesi Deterjan Almıyor
Çamaşır makinesi neden bozulur anlatırken sıra deterjan almamasına geldi. Çamaşır makinenizde yaşadığınız sorunlar sadece su giriş ve çıkışıyla ilgili olmayabilir. Bazen deterjan gözüne yeteri kadar deterjan koyduğunuz halde makineniz bunu almayabilir. Bu durumda çamaşırlarınız deterjansız bir şekilde sadece suyla yıkanmış oluyor ve yeteri kadar temizlenmiyor.
Çamaşır makinenize giren suyun basıncı eğer düşükse, deterjan alamayabilir. Su basıncını ölçme imkanınız olmayacağı için böyle bir sorunda önce giriş musluğunu kontrol etmeniz gerekir. Eğer musluk fazla açık değilse tam olarak açmalısınız. Suyun basıncı arttığında sorun hemen çözülecektir. Ancak musluğu açtığınız halde hala basınç düşükse bu durum tesisattan kaynaklanıyor olabilir. Apartmanda üst katlarda oturuyorsanız, yoğun su kullanım saatlerinde musluğa gelen suyun basıncı düşebilir. Böyle bir durumda çamaşır yıkamak için gece saatlerini seçebilirsiniz. Gece su kullanımı düşeceği için dairenize gelen suyun basıncı normal seviyesine gelecek ve böylece çamaşırlarınızın sorunsuz yıkanmasını sağlayabileceksiniz.
4- Çamaşır Makinesi Su Kaçırıyor
Çamaşırlarınızı yıkarken ya da yıkadıktan sonra çamaşır makinenizin altında ve çevresinde su görebilirsiniz. Bu durum makinenizin su kaçırmaya başladığını gösterir.
Eğer makineniz altından su kaçırmaya başladıysa öncelikle su giriş ve atık su borularını kontrol etmelisiniz. Çünkü sorun, hortumlarda yaşanan bir patlaktan da kaynaklanıyor olabilir. Eğer öyle bir durum gördüyseniz hortumu değiştirerek sorunu çözebilirsiniz. Bunun dışında hortumun yerinden çıkmış olma ihtimali de bulunuyor. Hortumların bağlantı kelepçelerini kontrol etmelisiniz. Gevşemiş ya da tamamen çıkmış olanlar varsa tekrar takıp sıkmanız sorunu çözmüş olabilir.
Hortumların dışında çamaşır makinesi kapağındaki contalar da yıpranmış ya da delinmiş olabilir. Buradaki delinme makinenin çalışmasını engellemediği için yıkama işlemi devam edecektir. Ancak contalardan su kaçırdığı için çalıştığı süre boyunca çamaşır makinenizin altında sürekli su kalacaktır. Böyle bir durum bulunuyorsa contanın tamamını değiştirmeniz sorunu çözebilir.
Bazen çamaşır makinesinin kazanında delinme gibi problemler yaşanabiliyor. Bunun olması zor bir ihtimal gibi görünse de genellikle hatalı kullanım sonucu böyle sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Kıyafetlerin içerisinde unutulan sert ya da kesici cisimler yıkama esnasında etrafa çarparak hasar oluşturmaya başlayacaktır. Bu hasar kazanın delinmesine kadar gidebilir. Böyle bir durumda da makineniz su akıtmaya başlayacaktır.
Eğer çamaşır makinesinin kazanı delindiyse ya tamir edilmesi ya da değiştirilmesi gerekiyor. Ancak bu sorunu yaşıyorsanız kendi başına halletmeniz biraz zor görünüyor. Böyle bir durumda mutlaka yetkili bir teknik servis çağırmanız ve gerekli işlemleri onlara bırakmanız daha doğru olabilir.
5- Çamaşır Makinesinin Kapağı Açılmıyor
Çamaşır makinesinin kapağının açılmaması büyük çoğunlukla teknik bir sorundan kaynaklanmaz. Çamaşır makinesinin içerisinde su varsa kapak kilitli olarak kalmaya devam eder. Yıkama işlemi tamamen bittikten ve makinenin içerisindeki suyun tamamı boşaltıldıktan sonra kilit çözülür ve makinenizin kapağını rahatlıkla açabilirsiniz. Çamaşır yıkama programı biter bitmez hemen kapağın açılmasına izin verilmeyecektir. Üzerinden birkaç dakikalık bir süre geçmesi gerekir. Hemen açmak istediğiniz için kapak açılmıyor olabilir. Bu durumda kapağı, birkaç dakika zorlamadan beklemeniz gerekir.
Yukarıda çamaşır makinesi neden bozulur anlatmaya çalıştık.
Siz de hayatınızı kolaylaştıracak en iyi çamaşır makinelerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.