Uçaklar, en güvenilir seyahat yollarından biridir. Fakat uçaklara binmeden önce bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken bazı kurallar vardır. Bu kurallardan en önemlisi ise valiz ve bagajlar hakkında uygulanan prosedürlerdir.
Eğer daha önce uçak ile yolculuk yapmadıysanız, yanınızda her şeyi götüremeyeceğinizi bilmelisiniz. Ya da normal boyutların ve ağırlıkların üzerinde olan valiz ve çantalar için ekstra ücret alınacağı bilgisine sahip olmanız gerekir.
Uçak Bagaj/Valiz Tipleri Neler?
Uçaklarda iki çeşit bagaj tipi bulunur.
Bunlardan ilki, el bagajlarıdır. Belli ağırlığa sahip olan el çantalarınızı ya da valizlerinizi uçağa binerken, yanınızda götürebilirsiniz. Normal boyutların üzerinde kabul edilen valizleriniz ise, ‘Kayıtlı bagaj’ kategorisine girer. Bu valizleriniz ile uçağa binemezsiniz ve onları gerekli bagaj yerine bırakırsınız. Uçaktan indikten sonra ise geri alırsınız.
1- El Bagajı / Kabin Bagajı
El bagajları, az önce bahsedildiği gibi yanınızda bulunabilir. Uçağa binerken, birlikte yolculuk edebilirsiniz. İster yanınızda isterseniz de kabindeki gerekli bölmelere bu bagajları bırakabilirsiniz.
El Bagajlarının Boyutları Nedir?
El bagajlarını yanınıza almak istiyorsanız, gerekli yeterlilikleri karşılamanız gerekir. Hava yollarında genellikle 55x44x20 boyutunda olan çantalar veya valizler, el bagajı olarak kabul edilir. Elbette bu rakamlar, firmadan firmaya değişkenlik gösterebilir. Bu yüzden uçuştan önce satış sözleşmesinde yer alan gerekli yerleri okuyabilir ya da bilet aldığınız firmayı arayarak, bu konuda bilgi alabilirsiniz.
El Bagajı / Kabin Bagajında Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Yasaklar
- El bagajlarının boyutları kadar ağırlıkları da önemlidir. 55x44x20 boyutunun yanı sıra ortalama ağırlıklar da 8 – 16 kg arasında değişkenlik gösterir. Bu konuda yolculuk yapacağınız firma ile iletişime geçip, detaylı bilgi alabilirsiniz. Bu konuda boyutlar ve kiloları etkileyen bir başka unsur daha mevcut. Bilet aldığınız sınıf, (Ekonomi – Business gibi) bu boyutları ve ağırlıkları doğrudan belirleyen bir ögedir.
- Eğer bagajınızda sıvı bulunacaksa, bu konuda da bir kısıtlama var. Yanınızda getireceğiniz sıvıların, 100 ml’yi geçmemesi gerektiğini bilmeniz gerekli.
- Yanınıza temizlik ürünlerini de alamazsanız. Dezenfektan gibi ürünler, uçak içerisinde yolculara ücretsiz şekilde verilebilir. Elbette bu durum firmaya göre değişebilir.
- Eğer bebeğiniz varsa bu konuda istisnalar mevcut. Yani sıvı mamalar getirecekseniz, kilitli poşetler içerisinde bu ürünleri bulundurabilirsiniz.
- Kesici ve delici eşyalar da dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir. Bir kişiye zarar verebilecek her türlü eşya, el bagajında bulunamaz.
- Eğer ilacınız varsa, rapor ve reçete getirmelisiniz. Reçetesi ve raporu olmayan ilaçlar, uçağa kabul edilmez.
- Deodorant, parfüm gibi içerisinde alkol içeren bir ürününüz varsa, tıpkı sıvılardaki gibi kurala uyulur. Yani bu ürünler 100 ml’den fazla ise yanınızda götüremezsiniz.
- Teknolojik aletlerin taşınıp, taşınamayacağı da merak edilir. Bu tür cihazlarınızın pil ya da batarya ile çalışması gerekir. Yani laptop, saat, hesap makinesi gibi cihazlarınızı el / kabin bagajında rahatlıkla götürebilirsiniz.
Bir Yolcu, En Fazla Kaç El / Kabin Bagajı Taşıyabilir?
Belirlenen boyutlar doğrultusunda el ve kabin bagajlarınızı getirebilirsiniz. Ancak unutmamanız gereken bir detay var. Bir yolcu, sadece bir bagajı yanında götürebilir. Bunların dışında olan her bagaj, ücrete tabii tutulur.
2- Kayıtlı Bagaj
El / kabin bagajı dışındaki ikinci ve son bagaj türü ise kayıtlı bagajlardır. Uçağa binmeden önce bu bagajlarınızı gerekli kargo bölümüne verirsiniz. Yolcuğunuz sona erdikten sonra ise bagajlarınızı yeniden teslim alırsınız.
Kayıtlı Bagajlar Kaç Kilo Olur?
Kayıtlı bagajlar, el ve kabin bagajlarına göre çok daha büyük olabilir. Bu doğrultuda ortalama olarak 20 – 35 kg arasında bagajlarınızı taşıyabilirsiniz. Bu ağırlıkların üzerine çıkılması halinde sizden ekstra ücret istenir.
Öte yandan bagajlarınızın uzunlukları da önemlidir. Ortalama olarak 140 cm ile 165 cm arasında olan bagajlarınızı yanınızda getirebilirsiniz.
Kayıtlı Bagajlarda Taşınması Yasak Olanlar
- Kayıtlı bagajlarda da sıvı konusunda kısıtlamalar mevcut. Yine 100 ml’den fazla sıvıyı yanınızda götüremezsiniz.
- Yangın çıkarabilecek ürünler bagajlarda taşınamaz.
- Spreyli ürünler kayıtlı bagajlarda yer alamaz.
- Kesici ve delici aletleri yanınızda getiremezsiniz.
Uçak Seyahatlerinde Dikkat Etmeniz Gereken Valiz Kuralları:
1- Yurtdışı Uçuşlarında Valiz için Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yurtiçinde yapacağınız uçuşlarda belirlenen kurallar çerçevesinde eğer bir yasak yoksa istediğiniz eşyayı götürme hakkını elinizde bulundurursunuz. Fakat yurtdışı seyahatlerinde ise bu durum değişkenlik gösterebilir.
Kısaca anlatılması gerekirse yasalar, ülkeden ülkeye değişkenlik gösterebilir. Yani yanınızda götüreceğiniz bir ürün, sizin ülkenizde serbest olsa bile başka bir ülkede yasak olabilir. İniş yaptıktan sonra yapılan kontrollerde yanınızda bulunan eşya veya ürün, yasaklıysa sizin elinizden alınabilir.
2- Güvenlik Görevlilerinin Eşyalarınıza El Koyabileceği Durumlar
Uçuş öncesi, sırası ya da sonrasında eşyalarınıza el konulabilir. Bu yüzden kesinlikle kurallara uymanız gerekir. Yani normal şartlar altında yasak olan bir eşyayı götürürseniz veya götürmeye çalışırsanız, fark edildiği takdirde bu eşyalarınıza el konulabilir. Bu yüzden satış sözleşmenizde yer alan bagaj kurallarını tamamen okumalı ve kurallara uymanız gerekir.
3- Bagaj Hasar Görürse Ne Olur?
Yanınızda götürdüğünüz bagaj zarar görürse ve böyle bir durum ile karşı karşıya kalırsanız yapabileceğiniz bazı şeyler mevcut.
İlk etapta bagajınızın hasar gördüğünü fark ettiğiniz an bir aksiyon almanız gerekir. Bu noktada da havalimanlarında kayıp eşyalar ve hasarlı eşyalar için bir büro var. Bu büroya hemen giderek, bagajınızın hasar gördüğünü söylemelisiniz. Bu sayede maddi hasarın karşılaması yapılır.
Hasarlı bagajlarınızı uçuş tamamlandıktan 7 gün sonraya kadar götürebilirsiniz. Bu süre zarfı tamamlandıktan sonra maddi hasarınızı karşılayamayabilirsiniz.
4- Kayıp Bagajlar İçin Yapılabilecekler
Tıpkı hasarlı bagajlarda olduğu gibi kayıp ve hasarlı eşyalar için hizmet veren büroya giderek, başvuruda bulunmanız gerekir. Buraya gitmeden önce biletinizi ve gerekli belgeleri yanınızda götürerek, başvuruda bulunabilirsiniz. Yetkili amirlik, size yapılabilecekler konusunda yol gösterecek.
5- Ek Bagaj Ücretleri
Uçak bileti aldığınız firmanın size söylemiş olduğu boy ve kilonun dışında bagajlarınızı yanınızda götürmek isteyebilirsiniz. Ancak bunlar için ek ücret alınır. Bu konuda da fiyatlar firmadan firmaya göre farklı olabilir. Uçuştan önce hazırlıklarınızı yapıp, firmanızdan bu konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.
6- Taşınmada İstisna Olan Eşyalar ve Cihazlar
İnsan hayatının bir gerçeği olan sağlık sorunları, zaman zaman ulaşımda da problem yaratabilir. Örneğin, tekerlekli sandalye kullanan veya oksijen cihazı ile yaşamak zorunda olan bireyler, bunları uçakta nasıl taşıyacağı konusunda fikir sahibi olmayabilir. Genellikle bu tür durumlarda gerekli sağlık raporlarının gösterilmesinin ardından ücretsiz taşıma hakkı verilebilir.
Fakat her şeye rağmen istisnai durumlar ile de karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu yüzden havayolu şirketini arayarak, detaylı bilgi alabilirsiniz. Bu sayede uçuşun hemen öncesinde bir sürpriz ile karşı karşıya kalmayıp, rahatlıkla uçuşunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
7- Bebek Yolculara Ücretsiz Bagaj Hakkı Verilir Mi?
Ebeveynler, yanlarında çocuklarını götürürken, bebek arabası veya pusetlerini almak isteyebilir. Genellikle havayolu şirketlerinde çocuklara 10 kg’ya kadar ücretsiz taşıma hakkı verilebilir.
8- Aktarmalı Uçuşlarda Bagaj Transferi
Eğer gideceğiniz noktaya direkt değil aktarmalı olarak gidecekseniz bagajlarla ilgili bilmeniz gereken bir detay daha mevcut. Bazı yolcular, aktarma sırasında valizlerinden bir şey almak isteyebilir. Fakat böyle bir durum mümkün değildir. Aktarma esnasında valizler de otomatik olarak diğer uçağa taşınır. Yani bu süre diliminde bagajlarınızı alamazsınız.
Siz de tatilinizde size eşlik edecek farklı çanta ve valiz alternatiflerini görmek isterseniz buraya tıklayın.