Maalesef her yıl dünya genelinde insan tüketimi için üretilen gıdanın yaklaşık üçte biri israf ediliyor. Bu yaklaşık 1,3 milyar ton gıdanın çöpe atılmasına denk geliyor. Bu da çevreye ve cüzdanımıza çok ağır bir maliyet oluşturuyor. Ancak gıda israfına karşı yürüttüğümüz mücadelede derin dondurucular bizlere inanılmaz derecede yardımcı oluyor. Bununla birlikte dondurmanın bakterileri tamamen ortadan kaldırmadığını da akılda tutmakta fayda var. Bu nedenle bir şey bozulmaya başladıysa, dondurucuya atmak için çok geç olabiliyor. Etlerin, meyvelerin ve sebzelerin uzun süre dondurucuda saklanabileceğini hepimiz biliyoruz. Peki ya diğer ürünler hakkında ne kadar bilgiliyiz?  Örneğin pazarda uygun fiyata üzüm bulduğunuzda bu ve bunun gibi yaygın gıda maddelerinin uzun süre saklamak için dondurucuya atılabileceğini bilmekten mutluluk duyacaksınız. Yiyeceklerin dondurulması söz konusu olduğunda her ürün dondurulmak için uygun olmuyor. Salatalık, karpuz ve portakal gibi yüksek nem içeriğine sahip yiyecekler iyi donmuyor. Ancak uygun bir hazırlıkla dondurucunuz bazı gıdaların ömrünü uzatabilir. İşte kışın derin dondurucuda saklayabileceğiniz yiyecekler:

Kışın Derin Dondurucuda Saklayabileceğiniz 17 Yiyecek:

1- Elma Püresi

Dondurucudan çıkardığınızda tadı aynı tazeliğinde kalıyor. Hava geçirmez bir kapta tam 12 aya kadar endişelenmeden saklayabilirsiniz.

2- Avokado

Avokadoyu soymadan önce yıkayın ve ikiye bölün. Yarım olarak dondurun ya da limon veya limon suyuyla püre haline getirin. Dondurulmuş avokado lapa olma eğiliminde olabiliyor. Bu nedenle soslar veya dip soslar için ideal hale geliyor. Ancak dilimleyip yemek isteyenler için uygun olmayabilir.

3- Muz

Kabuklu veya kabuksuz şekilde muzu dondurabilirsiniz ancak avokado gibi muzların da lapa olabileceğini bilmelisiniz. Muz; muzlu ekmek yapmak ve krep veya smoothielere eklemek için ideal oluyor. Ancak bütün olarak yemek için dondurmak uygun olmuyor.

4- Tereyağı

Tereyağı kendi ambalajında dondurulabilir ve bir dondurucu poşetine konulabilir. Pişmiş veya fırınlanmış ürünler için donmuş tereyağını doğrudan hamurun içine rendeleyebilirsiniz.

5- Narenciye

Herhangi bir narenciyenin lezzeti hava geçirmez bir kapta dondurularak saklanabiliyor. Ancak sonradan bir bütün olarak kullanmak istediğinizde bir parça kırılabiliyor. Meyvelerin suyunu buz kalıplarına sıkın ve dondurun. Küpleri bir dondurucu poşete koyun ve gerektiğinde çıkarın. Ev yapımı limonatayı sıcak bir yaz günündeymiş gibi içmek istiyorsanız küplerini kullanarak tüketebilirsiniz.

6- Güveç

Bir güveç kabına dondurucu kağıdı koyun ve hizalayın. Malzemeleri ekleyin, sonra da dondurun. Her şey donduğunda içindekileri kağıtla kaldırarak çıkarın. Ardından kağıdı atın, yemeği tekrar sarın ve tekrar dondurucuya koyun. Yemek yemeden bir gün önce, içindekileri ambalajından çıkarın ve bir gece buzdolabında çözülmesi için orijinal kabın içerisinde bekletin. Daha sonra çıkarıp istediğiniz zaman ısıtarak tüketebilirsiniz.

derin dondurucu besinler teknosa

7- Peynir

Peyniri rendeleyin ve hava geçirmez bir torbaya koyun. Kolaylık olması için 1 veya 2 fincanlı porsiyona bölebilirsiniz. İsterseniz topaklanmayı önlemek için bir çorba kaşığı mısır nişastası ekleyin ve birleştirmek için sallayın. Buzdolabında eritin ve güveç, çorba veya pizza için kullanın. Dondurulmuş blok peynirin dokusu nedeniyle sandviçlerde kullanılamayacak kadar ufalandığını unutmayın. Parmesan, cheddar ve mozzarella gibi sert ve yarı sert peynirler yumuşak peynirlerden daha iyi donuyor.

8- Çikolata

Çikolatanın düzgün bir şekilde donması için sıcaklığın kademeli olarak düşürülmesi gerekiyor. Sıkıca sarın, hava geçirmez bir kaba veya dondurucu poşete koyun. 24 saate kadar buzdolabında bekletin. Ardından dondurucuya yerleştirin. Çözülmesi için önce çikolatayı buzdolabına koyarak işlemi tersine çevirin. Yoğuşmayı önlemek için sıcaklığın yavaşça yükseldiğinden emin olun. Buzdolabından çıktıktan sonra, ambalajını açmadan önce çikolatanın oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Bu yöntem özellikle muhtemelen çok sık tüketmediğiniz fırınlık çikolatalar için çok ideal hale geliyor.

9- Krem Peynir ve Ekşi Krema

Bir simit üzerine sürmeyi planlıyorsanız, dokusu değişeceği için bu ürünleri dondurmayı unutmalısınız. Ancak krem peynir veya ekşi kremayı cheesecake, güveç veya diğer unlu mamuller için kullanıyorsanız, kesinlikle dondurulabilirsiniz. Bir gece buzdolabında çözdürün, yavaşça tekrar ısıtın ve dağılmaması veya kıvrılmaması için sürekli olarak karıştırın. Krem şanti de dondurulabilir ancak kırılır ve çırpılamaz. Yine de soslar için kullanılabilir.

10- Yumurtalar

Yumurtaları ya hafifçe çırpıp dondurucuya uygun bir kapta saklayarak ya da ayırıp buz kalıplarına dökerek dondurabilirsiniz. Çözülmüş yumurta aklarının taze yumurtalar kadar köpürmeyebileceğini de unutmayın. Bu nedenle bunları bazı kekler veya beze gibi şeyler için kullanmaktan kaçınmalısınız.

11- Zencefil

Dondurulmuş zencefili rendelemek taze olanı rendelemekten çok daha kolay oluyor. Bu nedenle derin dondurucularda saklamak oldukça mantıklı hale geliyor. Plastiğe sarın ve bir dondurucu poşete koyun. Çıkarıp ihtiyacınız olan miktarı rendeleyin ve tekrar derin dondurucuya geri koyun. Doğranmış veya dilimlenmiş zencefili de dondurabilirsiniz. Yeter ki sıkıca sarın ve hava geçirmez bir torbada saklayın.

12- Üzüm

Donmuş üzüm yemek için oldukça lezzetli bir seçenek haline gelebiliyor. Üzümleri iyice yıkayıp kurulayın ve gece boyunca donması için bir fırın tepsisine yayın. Daha sonra hava geçirmez bir torbaya koyun. Canınız bir şeyler atıştırmak istediğinde bir avuç donmuş üzüm alıp tadını çıkarabilirsiniz.

13- Süt

Sütünüzün son kullanma tarihi yaklaşıyorsa, dondurup saklayabilirsiniz. Topak topak hale gelebilir, bu nedenle içerek tüketmek yerine yemek pişirmek ve fırınlamak için kullanmanız daha iyi olabilir. Her zaman genişleme için yer bırakarak bir cam kapta veya buz küpü kabında dondurun. Kullanmadan önce buzdolabında çözdürüp iyice çalkalamayı unutmayın.

14- Fındık

Fındıkları dondurucuda saklamak, doğal yağlarının bozulmasını önlemeye yardımcı oluyor. İyice sardıktan sonra bir dondurucu torbasında saklayabilirsiniz.

15- Pirinç

Özellikle esmer pirinç gibi uzun süre pişirilen pirinç çeşitleri dondurulabiliyor. Pirinci hafif sert kalacak şekilde pişirin ve bir fırın kağıdında dondurun. Kolaylık sağlamak için porsiyonlara ayırın ve hava geçirmez kaplarda dondurucuda saklayın.

16- Salça

Bir yemek kaşığı salça kullandıktan sonra kutunun geri kalanını hemen kullanmayacaksanız dondurabilirsiniz. Yemek kaşığı ile bir fırın kağıdına porsiyonlara ayırın ve dondurun. Dondurulduktan sonra plastiğe sarın ve bir dondurucu torbasına koyun. Domates salçasını teneke kutuda dondurmamalısınız.

17- Otlar

Maydanozunuzun boşa gitmesine izin vermeyin. Otları ince ince doğrayın, buz kalıplarına koyun, su veya zeytinyağı ile kaplayın ve dondurun. Dondurulduktan sonra, bir dondurucu torbasına koyun. Güveçlere, çorbalara ve çeşitli yemeklere eklemek gerektiğinde küpleri çıkarın ve gönül rahatlığıyla kullanın. Ancak dondurulmuş otların salatalarda kullanılamayacak kadar gevşeyeceğini unutmayın.

Derin Dondurma İçin Bazı İpuçları

  • Dondurmadan önce tüm yiyeceklerin oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.
  • Uzmanlar bitkileri su veya zeytinyağı ile karıştırmayı ve bir tepside dondurmayı öneriyor. İçecekleriniz de yine bir tepside dondurulabilir.
  • Her şeyin kapatılabilir bir kapta veya torbada donmuş olduğundan emin olun.
  • Özellikle etin uygun şekilde sarılması gerekiyor.
  • Marul gibi yüksek su içeriğine sahip herhangi bir şeyin, dondurulup çözüldükten sonra tamamen aynı olmayacağını unutmayın.
  • Her şeyi en taze zamanlarında dondurmaya çalışın.
  • Etin buzunu pişirmeden önce iyice çözün, ancak kızartmalar ve hamur işleri doğrudan dondurucudan alınıp pişirilebilir.
  • Dondurulmuş ve daha sonra çözülmüş çiğ eti asla tekrar dondurmayın. Ancak, çiğ iken donmuş pişmiş eti tekrar dondurabilirsiniz.
  • Dondurucunun hava sirkülasyonu yapamayacak kadar dolu olmadığından emin olun.

Siz de en iyi derin dondurucuları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
kafeinsiz kahve nedir teknosa
Devamını Oku

Kafeinsiz Kahve Nedir?

Modern yaşamın yoğun koşturmacasının sonucu artık daha fazla stresle yükleniyor ve daha çok yoruluyoruz. Bu stresten kurtulmanın en…
Evde Sebze ve Meyve Kurutma Yöntemleri
Devamını Oku

Evde Sebze ve Meyve Kurutma Yöntemleri

Sebze ve meyve kurutma, gıdaların uzun süre saklanabilirliğini artırmak, lezzetli atıştırmalıklar elde etmek amacıyla kullanılan popüler yöntemlerden biridir.…
gsf vifi nasil kullanilir teknosa
Devamını Oku

GSB WiFi Nedir Nasıl Kullanılır?

İnternet artık hayatımızın vazgeçilmez parçaları arasında yer alıyor. Özellikle gençler günlük yaşantılarının her anında internete bağlı olmak istiyor.…
emojiler anlami teknosa
Devamını Oku

Emojilerin Anlamı

Yazının bulunduğu ilk çağlardan beri simgeler hayatımızda yer alıyor. Avladığı hayvanları göstermek için duvara hayvanın simgesini kazıyan bir…