Yiyecekleri toplu olarak alıp depolayan ve mevsimin sebze meyvesini koruyup her mevsimde tüketmek isteyen geniş aileler için derin dondurucu kullanmak gerekli hale geliyor. Buzdolabının dondurucu bölümüne kıyasla daha fazla saklama kapasitesi sunan derin dondurucular, fazla gıdayı uzun süre saklamak için mükemmel bir seçenek sunuyor. Derin dondurucu satın almadan önce dikkat edilmesi gereken birçok detay bulunuyor. Derin dondurucular birçok farklı özelliğe ve boyuta sahip oluyor. Modern evlerin çoğunda buzdolabının bir parçası olarak dondurucu bölümü bulunuyor ancak birçok evde ihtiyaç için yeterli alan sağlamıyor. Büyük haneler, tasarruf etmek için toplu olarak satın almayı sevenler, ürünlerinin daha uzun süre dayanmasını sağlamak isteyenler için derin dondurucu kullanımı büyük fayda sağlıyor. Eviniz için doğru derin dondurucuyu belirlemek zor olabiliyor. Derin dondurucuda neye ihtiyacınız olduğunu ve ne istediğinizi belirlemek için bazı detayları gözden geçirmeniz gerekiyor. İşte eviniz için derin dondurucu seçerken dikkat etmeniz gerekenler…
Derin Dondurucu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
1. Boyut
Buzdolabının yanında ekstra bir derin dondurucu satın alırken boyut ve kapasite ihtiyacını belirlemek gerekiyor. Seçeneklere göz atmaya başlamadan önce, ne kadarlık bir kapasiteye ihtiyaç duyulduğuna dair düşünmek önemli oluyor.
Ayrıca dondurucunun nereye yerleştirileceğini de planlamak gerekiyor. Dikey derin dondurucuları mutfağa sığdırmak daha kolay oluyor. Ancak yatay (sandık tipi) derin dondurucuya ihtiyaç duyuluyorsa yerleştirilecek büyük bir alan bulmak veya yaratmak gerekiyor.
Derin dondurucu satın almadan önce, evinizde cihazın sığacağı kadar yer olduğundan emin olmak önemli. Uygun hava sirkülasyonu için dondurucuların her yanından 3 ila 8 cm arası boşluk olması gerekiyor. Yatay derin dondurucular, yatay yönelimleri nedeniyle daha fazla yer kaplıyor. Bu nedenle daha az taban alanına sahip evlerde yaşayan kişiler, dikey dondurucu seçeneklerinden faydalanabilir.
Cihazın kurulum için kapılardan geçebilmesi gerekeceğinden, dondurucunun boyutlarını evinizin kapılarının ölçümleriyle karşılaştırmak da önemli oluyor.
2. Kullanım Miktarı
Bir derin dondurucunun kapasitesinin kullanım miktarını belirlemede devreye giren birçok faktör bulunuyor. Ne sıklıkta alışveriş yapıldığı, derin dondurucunun kaç kişi için kullanıldığı ve yeme alışkanlıkları gibi faktörler birkaçını oluşturuyor. Eğer et toplu alınıyorsa büyük miktarlarda eti donmuş halde tutmak için geniş alana ihtiyaç duyuluyor. Dondurulmuş sebze, meyve ve hazır yiyecekleri seven ailelerin, derin dondurucunun kapasitesinden emin olmaları gerekiyor.
Derin dondurucunun düzenli kullanımında evin tipik alışkanlıklarına göz atmak önemli olabilir. Bağımsız bir derin dondurucu satın almanın amacı, buzdolabının bölmesine sığmayan ve taşan ürünler için fazladan yer açmaksa, en yüksek ihtiyacı karşılayacak boyut ve türü seçmek akıllıca oluyor.
3. Organizasyon Seçenekleri
Dikey derin dondurucuların yatay (sandık tipi) derin donduruculara kıyasla en büyük faydası, yiyecekleri iyi organize edilmiş ve kolay erişilebilir tutmayı sağlamaları oluyor. Bölmeleri sayesinde ihtiyaç duyulan herhangi bir öğeye erişmek, sandık tipi derin donduruculara kıyasla çok daha kolay sağlanıyor.
Yatay derin dondurucular erişim sorunu yaşamamak için genellikle asılı sepetlerle geliyor. Ancak yine de çok fazla yiyecek istifleneceği için istenilen öğelere ulaşmadan önce sepetleri çıkarmak gerekiyor. Ayrıca alt kısımdaki öğelere ulaşmak için daha fazla eğilme ve bükülme gerektiriyor.
4. Manuel ya da Kendiliğinden Buz Çözme Özelliği
Derin dondurucunun kenarlarında buz birikmesi meydana geldiğinde, buz çözülmezse dondurucunun verimliliği düşüyor. Manuel modellerde, özellikle temizlik yapılacaksa buz çözdürme işlemi yapmak gerekiyor. Bu işlem; her şeyi geçici olarak çıkarmak, buzun erimesi için beklemek ve ardından tekrar yerine koymadan önce dondurucuyu temizlemek anlamına geliyor. Bu işlemi yapmadan önce ise yiyecekleri azaltmak ve mümkünse tüketmek gerekli olabilir.
Kendi kendine buz çözen derin dondurucular ise kullanıcıyı zahmetten kurtarıyor. Kendiliğinden buz çözen modeller, genellikle manuel modellerden daha pahalı oluyor. Daha gürültülü olmasına karşın kullanıcısına, daha fazla kolaylık ve gelişmiş enerji verimliliği sunuyor.
5. Sıcaklık ve İklim Sınıflandırması
Derin dondurucu sıcaklığının -18° C seviyesinde tutulması gerekiyor. Tüm derin dondurucular bu sıcaklığa ulaşacak şekilde tasarlansa da bunu yapabilme imkânı iklim şartlarından etkilenebiliyor.
Derin dondurucu mutfakta veya evin içerisinde başka bir odada tutulacaksa endişelenmeye gerek kalmıyor. Ancak derin dondurucu garajda, dışarıda veya hava durumuna göre sıcaklığın dalgalandığı herhangi bir yerde tutulacaksa alınacak derin dondurucunun optimum sıcaklık aralığını kontrol etmek gerekiyor. Bazı modeller bir garajda veya benzer bir alanda gayet iyi çalışacak şekilde tasarlanıyor. Bazıları ise daha az verimli çalışıyor veya yeterince soğukta kalmakta zorlanıyor.
6. Gürültü Seviyesi
Her dondurucu biraz ses çıkarıyor. Ancak bazıları diğerlerinden çok daha sessiz olarak tasarlanıyor. Derin dondurucu zaman geçirilen bir mekânda tutulacaksa incelenen modellerin ses seviyelerini de göz önünde bulundurmak gerekebilir. Derin dondurucunun anormal derecede gürültülü mü yoksa sessiz mi olduğu konusunda fikir sahibi olabilmek için, düşünülen farklı modellerin kullanıcı incelemelerine göz atılabilir.
7. Elektrik Kesintisi
Elektrik kesilmesi sırasında derin dondurucunun ürünleri ne kadar süre soğuk tutacağı merak ediliyor. Yatay (sandık tipi) derin dondurucular, elektrik kesintisi durumunda dikey derin donduruculara kıyasla ürünleri daha uzun süre soğuk tutabiliyor.
8. Maliyet
Derin dondurucu seçerken önce bütçeyi belirlemek önemli görünüyor. Dikey derin dondurucu modelleri genellikle yatay (sandık tipi) derin donduruculardan daha pahalı oluyor.
Otomatik buz çözme gibi faydalı özellikler de genellikle daha pahalıya mal olabiliyor. Ancak manuel buz çözme ile uğraşmayı gerektirmemesinin rahatlığı aradaki farka değebiliyor.
9. Enerji Kullanımı
Derin dondurucuların işlerini yapabilmeleri için (en azından içlerinde yiyecek varken) sürekli çalışmaya devam etmeleri gerekiyor. Bu durum, neredeyse 7/24 enerji kullanıldığı anlamına geliyor. Bu nedenle, enerji açısından verimli bir dondurucu seçmek, genel enerji maliyetinde fark yaratabiliyor.
Derin Dondurucu Kullanımının Faydaları
Bir derin dondurucu, daha fazla miktarda gıdayı daha uzun süre donmuş halde tutar ve tipik bir buzdolabı dondurucusundan daha fazla alan ve kapasite sunar. Eviniz için bir derin dondurucunun uygun olup olmadığını merak ediyorsanız, şu noktaları göz önünde bulundurmanız gerekiyor:
- Derin dondurucu, ay içerisinde birçok öğün yemek yiyen büyük bir aileye fayda sağlar.
- Marketlerden ve taze yiyeceklerden uzak kırsal bir bölgede yaşamak, yiyecekleri daha uzun süre donmuş halde tutmak için daha büyük bir ihtiyaç anlamına gelebilir.
- Toplu olarak satın almak, aynı anda çok miktarda yiyeceğin dondurulmasını gerektirebilir.
- Mevsimsel satışlar sırasında yiyecek satın almak, dondurulmuş gıda depolama ihtiyacının artmasına neden olabilir.
- Sebze ve meyveleri mevsiminde dondurup saklamak her mevsimde iyi mahsul tüketmeye yardımcı olur.
Hangi Boyuttaki Derin Dondurucuya İhtiyacınız Olduğunu Belirleyin
Dondurucunuzun en iyi şekilde çalıştığından emin olmak için, çoğu zaman en az üçte ikisini dolu tutmanız öneriliyor. Bu açıdan, ihtiyacınıza göre derin dondurucu boyutunu belirlemek ve sonrasında satın almak mantıklı oluyor.
Dikey Derin Dondurucular
Dikey derin dondurucular, tipik bir buzdolabı gibi açılan bir kapı ile dikey bir yönelime sahip oluyor. Bu model, genellikle evlerde sıklıkla tercih ediliyor.
Dikey Derin Dondurucuların Artıları
- İç raflar ve çekmeceler, yiyecekleri organize etmeyi ve bunlara erişmeyi kolaylaştırıyor. Bölmelerde istiflenen eşyaların çoğu göz hizasında bulunuyor. Dikey derin dondurucuların bazı modellerinde de ayarlanabilir raflar bulunuyor. Böylelikle kapasiteye göre bölmelerin boyutunda değişiklik yapılabiliyor.
- Dikey derin dondurucuların çoğunda otomatik buz çözme özelliği bulunuyor. Bu sayede bakımı ve temizlenmesi daha kolay hale geliyor.
- Sandık tipi (yatay) derin donduruculara kıyasla daha az yer kaplıyor.
Dikey Derin Dondurucuların Eksileri
- Bazı modellerde raflar, depolama alanını değiştirmek için ayarlanabilir olmuyor.
- Otomatik buz çözme seçeneği, manuel buz çözme gerektiren derin donduruculara kıyasla daha yüksek fiyatlı olabiliyor.
- Dikey derin dondurucular, genellikle yatay derin donduruculardan daha pahalı oluyor.
Yatay (Sandık Tipi) Derin Dondurucular
Yatay derin dondurucular, yukarıdan açılan ve ek gıda depolama için bol miktarda iç alan sunan bir kapağa sahip yatay bir oryantasyona sahip oluyor. Sandık tipi derin dondurucular kullanıcısına büyük bir depolama kapasitesi sunuyor. Genellikle ticari amaçlı olarak; otel ve restoran gibi büyük ölçekli işletmelerde kullanılıyor. Alan sorunu olmadığı sürece evlerde de tercih ediliyor.
Yatay Derin Dondurucuların Artıları
- Büyük kapasiteli modellerden oluşuyor. Kullanıcısına daha fazla alan sunuyor.
- Elektrik kesintileri sırasında gıdaları uzun süre donmuş halde tutma eğiliminde oluyor.
- Yatay derin dondurucular enerji tüketiminde avantaj sağlıyor. Kapağın üstten açılması sayesinde soğuk hava içeride daha fazla korunuyor. Kapak açıldığında, iç kısımdaki soğuk hava hemen dağılmayarak kalıyor.
Yatay Derin Dondurucuların Eksileri
- Sandık tipi dondurucunun en büyük dezavantajı, büyük boyutlu olması ve çok fazla alan gerektirmesi oluyor.
- Yatay derin dondurucuda kullanılan sepetler organizasyonu ve ürünlere erişimi sağlıyor. Ancak yine de içerisine koyulan ürünler üst üste yerleştirildiği için altta kalan ürünlere erişim zor olabiliyor. Sepet olmayan modellerin düzenlenmesi zor olabiliyor.
- Çoğu model, zaman alıcı olabilen manuel buz çözme gerektiriyor.
Derin Dondurucu Seçerken Ekstra Özelliklerini Keşfedin
Modern dikey ve yatay derin dondurucular, günümüz teknolojisi sayesinde otomatik buz çözme, hızlı dondurma, LED iç aydınlatma ve daha bir dizi özelliğe sahip oluyor. Yeni bir derin dondurucu satın alırken aşağıdaki ekstra özellikleri de göz önünde bulundurmak gerekiyor.
- Otomatik Buz Çözme: Bu özellik, buz oluşumunun azaltılmasına yardımcı oluyor. Böylece manuel olarak buz çözmeye gerek kalmadan dondurucunun iç temizliği ve bakımı yapılabiliyor.
- Kilitleme: Bazı modellerde kilitli kapı özelliği bulunuyor. Özellikle çocuklu aileler için bu özellik büyük fayda sağlıyor.
- İç Dizayn: Raflar, saklama kutuları ve çekmeceler yiyecekleri düzenli tutmaya ve kolayca erişmeye yardımcı oluyor. Bazı modellerde yiyeceğe göre soğukluk ayarlayan farklı bölmeler de mevcut olabiliyor.
- İç Aydınlatma: İyi bir iç aydınlatma, donmuş eşyaları bulmayı kolaylaştırıyor. LED seçenekli birçok model bulabilmek mümkün oluyor.
- Sıcaklık Alarmı: Sıcaklık alarmı uyarısı sayesinde, uygun dondurma ortamını sağlamak için dondurucu, sıcaklık yükseldiğinde kullanıcıyı bilgilendiriyor.
- Hızlı Dondurma: Bir düğmeye basarak sıcaklıkları daha da düşürüp büyük miktarda yiyeceği soğutmayı sağlayan bu özellik, bazı dondurucu modellerinde bulunabiliyor.
- Tarz ve Tasarım: Mutfağın geri kalanına benzer bir yüzey seçme imkânı derin dondurucularda da geçerli oluyor. Renk seçeneği bulunabiliyor.
- Çift Fonksiyonlu: Çift fonksiyonlu derin dondurucular, tek tuşla soğukluk ayarı değiştirilerek donma işlemi yapmadan sadece soğutucuya dönüşebiliyor. Böylelikle hem buzdolabı hem de derin dondurucu olarak kullanılabiliyor.
Bir Derin Dondurucuya Ne Kadar Harcamak İstediğinizi Belirleyin
Derin dondurucunun maliyeti; cihazın tipine, boyutuna ve sunulan özelliklerin çeşitliliğine bağlı olarak değişebiliyor. Bütçe belirlendikten sonra yukarıda bahsedilen özelliklere göre ihtiyacınızı belirleyip derin dondurucunuzu seçebilirsiniz.
Siz de ihtiyacınız için en iyi derin dondurucuları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.