Zamanla makinenizde kireç, deterjan kalıntıları ve kötü kokular birikebilir. Düzenli olarak çamaşır makinesi temizleme işlemi yapmak hem hijyen sağlar hem de makinenizin ömrünü uzatır. Peki çamaşır makinesi içi nasıl temizlenir? Diye soruyorsanız sizin için hazırladığımız yazımızı okumaya devam edin.
Çamaşır Makinesi Temizleme Yöntemleri
Çamaşır makinesi iç temizliği yaparken doğal ve kimyasal ürünlerden yararlanabilirsiniz. En yaygın ve etkili makine temizliği nasıl yapılır? Sorusunu cevaplandırdığımız çamaşır makinesi temizleme yöntemleri hakkındaki temel bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.
Sirkeyle Çamaşır Makinesi Temizlemek
Sirke ile çamaşır makinesi temizliği kötü kokuları gidermek ve hijyen sağlamanın yanı sıra çamaşır makinesi pas temizleme konusunda da oldukça etkilidir. Diğer temizleyicilere kıyasla uygun fiyatlı olan beyaz sirke ile çamaşır makinesi temizliği yapmaksa çok kolaydır. Boş makinenin deterjan gözüne bir bardak beyaz sirke ekleyin ve sıcak suyla yıkama yapın.
Limonla Çamaşır Makinesi Temizlemek
Limon, metal parlatma ve hijyen sağlama konusunda etkilidir. Limonla çamaşır makinesi temizliği içinse irice bir limonu ikiye kesip, çamaşır makinesinin kazanını silin. Ardından kapağı ve özellikle kokuyu hapseden lastikleri limonla temizleyin. Deterjan bölmesinin gözlerini limonla sildikten sonra kalan limon suyunu bölmelere sıkın. Yüksek ısıda boş yıkama yaparak makinenizin taze kokmasını sağlayabilirsiniz.
Karbonatla Çamaşır Makinesi Temizlemek
Karbonat, iyi bir koku ve nem emicidir. Karbonatın pütürlü yapısı çamaşır makinenizin içindeki kir ve deterjan kalıntılarını temizlemekte etkilidir. Deterjan gözüne iki yemek kaşığı karbonat koyup boş yıkama yaparak makinenizin kötü kokuları ve kirleticileri uzaklaştırabilirsiniz. Karbonatın etkisini arttırmak içinse sirkeyle birlikte kullanabilirsiniz. İkisi bir araya gelince köpürdüğü için ayrı deterjan gözlerine koymanız faydalı olacaktır.
Çamaşır Suyuyla Çamaşır Makinesi Temizlemek
Pek çok çamaşır suyu otomatik çamaşır makinelerinde yıkama yapmak için uygun değildir. Bu nedenle çamaşır suyuyla makine temizlemek için bir bezle bir kova suya ihtiyacınız vardır. Çamaşır suyu ve su karışımına daldırdırdığız bezi sıktıktan sonra makinenin iç kısımlarını silin. Temizliği bitirdiğinizde çamaşır suyu kalıntılarının giysilerinize zarar vermemesi için deterjan koymadan makineyi boş çalıştırın.
Çamaşır Makinesi Temizleme Adımları
Doğru çamaşır makinesi temizliği ile makinenizin kullanım ömrünü uzatabilir, deterjan ve fatura maliyetlerinin azalmasını sağlıyabilirsiniz. Temiz makine giysilerinizin daha hijyenik yıkanmasını da sağlar. Peki “Çamaşır makinesi nasıl temizlenir?” diye merak ediyorsanız bu soruyu adım adım cevaplandırıyoruz.
Makinenizi Pas ve Kireçten Arındırın
Çamaşır makinesi temizliği sirke ve karbonat yardımıyla yapıldığında kötü kokuları arındırır.
Pompa Filtresini Temizleyin
Pompa filtresini düzenli olarak temizleyerek makinenizin düzgün şekilde su tahliyesi yapmasını sağlayabilirsiniz.
Kazanın İçini ve Lastik Aksamları Limonla Silin
Limon kullanarak makine kazanı ve lastik aralarındaki kötü kokuları giderebilirsiniz.
Deterjan Çekmecesini Temizleyin
Deterjan çekmecesindeki kalıntıları temizleyerek deterjanı ve yumuşatıcıyı daha verimli şekilde kullanabilirsiniz.
Kısa Bir Programda Boş Yıkama Yapın
Temizlik işlemlerinden sonra kısa programda boş yıkama yaparak kalan kalıntıları makineden arındırabilirsiniz.
Çamaşır Makinesi Filtre Temizliği Nasıl Yapılır?
Pompa filtresi çamaşır makinelerinin ön alt kısmındaki küçük kapağın içinde bulunur. Kıyafetlerden makineye düşen tel toka, bozuk para gibi maddelerin pompa motoruna ulaşmasını engeller. Eğer sıkma işlemi gerektiği gibi olmuyorsa pompa filtresinde tıkanıklık olabilir. Bu durum, makinenin suyu doğru şekilde tahliye etmesini engeller.
Çamaşır makinesi filtre temizliği işlemine başlamadan önce makinenin elektrik bağlantısını kesin ve içerideki suyun soğumasını bekleyin. Temizlik amacıyla küçük kapağı açıp filtre gövdesini çevirdiğinizde makinenin içinde kalan su boşalacaktır. Tahliye işleminin ardından filtreyi kendinize doğru çekip çıkarabilirsiniz. Üzerinde biriken kirleri iyice temizledikten sonra tekrar yerine takmayı ihmal etmeyin.
Çamaşır Makinesi Rezistansının Temizliği
Dış yüzey, pompa filtresi, tambur ve deterjan gözü kadar çamaşır makinesi rezistans temizleme işlemi de makinenin performansı için önemlidir. Çamaşır makinesi rezistansı nasıl temizlenir, sorusunu cevaplamadan önce rezistans veriminin düşmesine yol açan durumu anlatmakta fayda var. Tıpkı çaydanlıkta olduğu gibi ısınan kireçli su, ardında kireç kalıntıları bırakır. Biriken kireç rezistansın ve dolayısıyla makinenin işlevini yitirmesine neden olabilir. Bunu önlemek için özel temizleme tabletleri kullanabilirsiniz. Eğer kimyasal kullanmak istemiyorsanız limon tuzu ya da sirke ve karbonat karışımını tercih edebilirsiniz. Her yıkamada bir miktar limon tuzunu deterjan gözüne ekleyerek kireçlenmeyi en başından da önleyebilirsiniz.
Çamaşır Makinesi Temizliği Neden Önemlidir?
İlk günkü gibi çalışması için çamaşır makinesi temizliği işlemini belli aralıklarla yapmanız gerekir. Zira çamaşırlarınızı tertemiz yapmasını beklediğini bu beyaz eşya, zamanla kıyafetlerden gelen tozlardan dolayı kirlenir. Örneğin: Çocuğunuz sokakta oynadıktan sonra çamurlu ve tozlu eşofmanlarıyla eve geldi. Siz de bu kirli kıyafetleri yıkadıktan sonra makineyi kontrol ettiğinizde, kapaktaki camın altında ve lastiklerde biriken kiri rahatlıkla görebilirsiniz. Makinenin periyodik bakımını ihmal ederseniz çamaşır makinesi pisliği ve kireç zamanla birikerek performansını düşürecektir. Bu ihmal ev bütçesini de olumsuz etkileyebilir.
Düşük performansla çalışan makinenin verimi düşer daha fazla su ve elektrik tüketmeye başlar. Dahası istediğiniz gibi temizlenmeyen çamaşırları tekrar veya daha uzun programlarda yıkama ihtiyacı duyabilirsiniz. Bu da deterjan ve fatura giderlerinde artışa sebep olur. Periyodik temizlikle hem makinenin kullanım ömrünü artırabilir hem de ev bütçesine katkıda bulunabilirsiniz.