Yemek yapmayı seviyorsanız evde en fazla vakit geçirdiğiniz yerlerden biri de mutfak oluyor. Sevdiklerimizle bir araya geldiğimizde onlara kendi ellerimizle mükemmel yemekler yapmak istiyor ve keyifli sohbetimizde bize eşlik etmesini isteyebiliyoruz. Yemek yaparken aslında mutfakta yalnız olmuyoruz. Yemeklerin en iyi şekilde pişmesini ve muhteşem kıvama gelmesini sağlayan fırınlarımız en büyük yardımcımız oluyor. Ancak fırını kullanmanın da bazı püf noktaları, önemli detayları bulunuyor. Yemeği hazırlayıp fırına koyduğunuzda o beklediğiniz lezzeti alacağınız şekilde hemen pişmiyor. Fırının performansını, sıcaklığını ve programlarını en uygun şekilde ayarlamayı bilmeniz gerekiyor. Bu nedenle fırın alırken mutlaka işlevsel olan modellerden birini almak ve hangi yemeği nasıl pişireceğimizi bilmek size oldukça fayda sağlıyor. Bunları bildiğinizde özellikle yemek kitaplarından ya da videolarından aldığınız yemek tariflerini birebir uygulamak zorunda kalmıyorsunuz. Kendi fırınınıza göre ve kendi damak zevkinize göre yemekleri pişirebiliyorsunuz. İşlevsel fırınların en çok işimize yarayan özelliklerinden biri de fanlar oluyor. Fırın fanı, yemeklerin kıvamlarını ayarlamamızda ve pişirme hızını artırmada çok fazla fayda sağlıyor. Fırın fanını ne için ve ne zaman kullanacağımızı bildiğimizde muhteşem yemekler yapmak için önümüzde çok fazla engel kalmıyor. Bu yazımızda fırın fanı ne işe yarar anlatacağız.

Fırın Fanı Ne İçin Kullanılır?

Fırın fanı, temelde fırının içindeki sıcak havayı dağıtmak ve fırının içinde dolaştırmak için kullanılıyor. Fırında bir şeyler pişirirken fanını da çalıştırdığınızda sıcak hava yemeğin tüm yüzeylerine daha iyi ulaşıyor. Bu sayede yemeğin daha hızlı ve homojen bir şekilde pişmesini sağlıyor.

Fırın Fanı Ne Zaman Kullanılır?

Yemeği daha hızlı pişirmek ve suyunu kaybetmeden kurumasını önlemek istiyorsanız fırını fanlı bir şekilde çalıştırmanız gerekiyor. Bu yöntem rosto tarzı kızartılması gereken etleri pişirirken oldukça kullanışlı oluyor.

Fırın fanı özellikle kavurma ya da tatlı yaparken ve ekmek pişirirken kullanmanız tavsiye ediliyor. Ancak tatlı yaparken dikkat etmeniz gereken bir püf noktası bulunuyor. Tatlı yaparken fırının fanını 10 dakikadan daha uzun süre kullanmıyoruz. Uzun süre fanlı bir şekilde pişirdiğimizde tatlının hamuru yanabiliyor ya da kuruyabiliyor.

firin fani teknosa

Fırın Fanı Defrost Olarak Kullanılır mı?

Derin dondurucuda sakladığımız yiyeceklerin çözülmesi için belli bir süre beklememiz gerekiyor. Bu süre yemek hazırlamaya başlamak için oldukça uzun olabiliyor.

Eğer çözülmesi için o kadar süre beklemek istemiyorsanız fırının fan özelliğini kullanabiliyorsunuz. Bu şekilde buzlu ve hassas yapıda olan yiyeceklerin çok daha hızlı çözülmesini sağlayabiliyorsunuz.

Fan özelliğini çalıştırırken pişirme ısısı kullanmadığınızda fırının içerisindeki hava dolaşmaya başlıyor. Bu da doğal ortam yarattığı için sağlıklı ve hızlı bir çözülme sağlıyor. Derin dondurucudan çıkan et, tavuk, balık gibi yiyeceklerin hızlı bir şekilde çözülmesi ve zaman kaybetmeden pişirmek için hazırlanması gerekiyor. Bu tarz yiyeceklerde fan oldukça işe yarıyor.

Turbo Pişirmede Fan Nasıl Bir Fayda Sağlıyor?

Fırının içerisindeki sıcak hava fanla bir araya geldiğinde fırının her yerine eşit ve hızlı bir şekilde yayılma imkanı buluyor. Bu sayede kısa sürede hızlı pişirme ortamı yaratmış oluyorsunuz.

Eğer fırında pişireceğiniz yemeği turbo pişirme programında yapacaksanız, fırını önceden ısıtmanıza gerek kalmıyor. Önemli bir oranda enerji tasarrufu sağlamış oluyor. Ayrıca fırında birden fazla tepside yemek pişirmek isterseniz, fan ısıyı her yere eşit olarak dağıttığından fırın tepsilerinde herhangi bir sorun yaşamıyorsunuz.

Fırının Üst Izgarası ve Fanın Muhteşem Uyumu

Fırının fan modu üst ızgarayla birlikte çok fazla kullanılıyor. Bu özelliği sayesinde yemeğin tadı sanki ocakta pişirmişsiniz gibi oluyor. Çünkü üst ızgarayı fanla birlikte kullandığınızda yemek hemen suyunu bırakıyor. Bu özellik yemeklerin daha çıtır olmasını sağlıyor.

Yukarıda fırın fanı ne işe yarar anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi fırınları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
toz torbasiz supurge nedir teknosa
Devamını Oku

Toz Torbasız Süpürge Nedir?

Ev eşyaları alanında yaşanan teknolojik gelişmeler hem işimizi kolaylaştırıyor hem de daha kaliteli yaşamamızı sağlıyor. Evimizdeki yaşam kalitemizi…
hangi isitici alinmali teknosa
Devamını Oku

Hangi Isıtıcı Alınmalı?

Sıcaklık düştüğünde, ekstra ısıya ihtiyacınız oluyor. Ancak, evinizin termostatını yükseltmek enerji faturanızı önemli ölçüde artırabilir. Bir alan ısıtıcısı…
evde ekmek nasil yapilir teknosa
Devamını Oku

Evde Ekmek Nasıl Yapılır?

Taze pişmiş ekmek gerçekten çok lezzetli oluyor. Bir ekmeğin üzerindeki altın rengi kahverengi bir kabuğun çıtırtısı ve içinden…
utu nasil temizlenir teknosa
Devamını Oku

Ütü Nasıl Temizlenir?

Kıyafetlerimizin şık ve temiz görünmesini sağlamanın en etkili yolu, onları ütülemekten geçiyor. Üzerimizdeki kıyafetler ne kadar temiz ve…