Gün içerisinde kahve içmeye ihtiyaç duyduğumuzda her zaman kahve makinesi olmayabiliyor ya da onun için zamanımız olmayabiliyor. Günün herhangi bir saatinde canı kahve içmek isteyenlerin bu konuda en büyük yardımcısı French Press oluyor. Çünkü French Press’iniz varsa filtre kahve hazırlamak için sadece sıcak su ve kahvenizin olması yeterli oluyor. French Press ile filtre kahve hazırlamak kolay olsa da lezzetli kahve içebilmek için bazı püf noktalarına dikkat etmeniz gerekiyor. Çok popüler kahve demleme yöntemi olmasına rağmen mükemmel kahve yapmak için bazı kurallar genellikle ihmal ediliyor ve ortaya sıradan kahveler çıkıyor.

French Press Nasıl Çalışır?

French Press’in çalışma prensibi oldukça basit oluyor. Ana parçası olan beher, kahvenin ve sıcak suyun konduğu bölmeyi oluşturuyor. Bu behere tabanı ve elimizi yakmaması için tutamak ekleniyor. Son olarak filtre ve pistonu olan bir de kapağı bulunuyor.

Burada yapılan demleme yöntemine daldırma demleme adı veriliyor. Bu yöntem öğütülmüş kahvenin birkaç dakika sıcak suyun içerisinde kalmasını içeriyor. Kahve makinelerinde yapılan demleme işlemi ise damlama yöntemi olarak geçiyor. Bu yöntem de kahvenin birkaç saniye sıcak suyla teması anlamına geliyor.

Her zaman iyi bir kahve elde etmek istiyorsanız French Press’inizi söküp temizlemeyi bilmeniz gerekiyor. Her kahve demlediğinizde bunu yapmanıza gerek olmuyor. Normal zamanlarda sadece suyla kahve artıklarını durulamanız yeterli oluyor. Ancak en geç ayda bir defa French Press’in parçalarını söküp iyice temizliyorsunuz.

Doğru French Press Nasıl Seçilir?

Kahve demlemek için kötü bir French Press kullandığınızda doğru yöntemi kullansanız bile lezzetli bir kahve elde edemeyebiliyorsunuz. Ayrıca kötü malzemeden üretilen French Press’i yaklaşık 6 ayda bir değiştirmek zorunda kalabiliyorsunuz.

French Press’lerin kullanılan malzemeye göre genel olarak üç çeşidi bulunuyor. Bunlardan ilki, piyasada en fazla bulunan camdan yapılan French Press’ler oluyor. Cam malzeme kahvenin tadının korunması için en iyi seçeneklerden biri olarak duruyor. Ancak bir ısı yalıtımı olmadığı için kahvenizin daha çabuk soğumasına neden oluyor. Ayrıca cam, kırılmalara göre daha dayanıksız oluyor. Bu nedenle hem kullanırken hem de temizliğini yaparken ekstra dikkat edilmesi gerekiyor.

Piyasada çok yaygın görünmüyor olsalar da, diğer French Press çeşitleri, metal ve seramik malzemeden yapılanlar oluyor. Bunların da kendilerine göre avantajları ve dezavantajları oluyor. Metal behere sahip French Press’ler ısıyı iyi tutuyorlar. Kahveniz içerisinde hemen soğumuyor. Aynı zamanda malzeme olarak da dayanıklı olduğu için herhangi bir kırılma ya da çatlama gibi sorunlarla karşılaşmıyorsunuz. Metal malzemenin tek dezavantajı, metalin kahveye kattığı tat oluyor. Kaliteli malzemeden yapılmış bile olsa çok ince bir metal tadı kahveye karışıyor ve tadında bir miktar değişim yaratıyor. Seramik French Press’ler ise ısıyı çok iyi tutmaları nedeniyle en iyi malzemeler olarak görünüyor. Seramiğin kahveye kattığı ayrı bir tat da olmadığı için en iyi kahveyi elde etmenizi sağlıyor.

French Press seçimi yaparken malzemenin yanı sıra boyutuna da dikkat etmeniz gerekiyor. Eğer yalnız yaşıyorsanız ya da evde bir tek siz kahve içiyorsanız tek kişilik ya da iki kişilik boyutlara sahip French Press’leri tercih edebiliyorsunuz. Daha kalabalık gruplar için kahve yapıyorsanız 4 ya da 8 fincanlık kapasiteye sahip ürünleri kullanmanız daha iyi oluyor.

İhtiyacınızdan daha büyük ya da küçük bir French Press aldığınızda su ve kahve oranını tam olarak ayarlayamama ihtimaliniz bulunuyor. Ayrıca daha büyük bir French Press’te daha fazla kahve yapmak isteyebiliyorsunuz. Bu da içinde kalan kahvenizin bayatlamasına neden olabiliyor.

Bu bilgilere göre Frech Press seçiminizi yaptıktan sonra doğru kahve demleme tekniğini de kullanarak kahve keyfinizi daha yüksek bir boyuta taşıyabiliyorsunuz.

french presste kahveler nasil yapilir teknosa

French Press’te Kahve Nasıl Yapılır?

French Press’i kullanırken ilk yapmanız gereken şey ekipmanınızı ısıtmak oluyor. Çünkü sıcak su ve soğuk ekipman birleştiğinde sıcaklık eşitlenene kadar bir dalgalanma oluyor. Bunu önlemeniz gerekiyor. Bunun için kabınıza biraz sıcak su ekliyorsunuz. Suyun kabın her noktasına temas etmesini sağlıyorsunuz ve ardından boşaltıyorsunuz.

Bunu yapmanızın sağladığı bir başka avantaj ise, kahvenizi daha uzun süre sıcak tutmanıza yardımcı oluyor.

French Press’te kullanacağınız kahvenin miktarını kaç fincan yapmak istediğinize göre kendiniz ayarlıyorsunuz. Bir fincan için 7 gram kahve kullanmak ideal oluyor. Daha sert ya da yumuşak kahve tercihinize göre bu miktarı 1 ya da 2 gram artırıp azaltabiliyorsunuz. Her bir fincan için bu miktarın katlarına göre kahvenizi ayarlayabiliyorsunuz. 7 gram kahve yaklaşık 2 tatlı kaşığına denk geliyor.

Kullanacağınız kahveyi bir öğütme cihazınız varsa kendiniz öğütmeniz daha taze ve lezzetli bir kahve yapmanızı sağlıyor. Öğütücünüz yoksa French Press için öğütülmüş kahve alarak kullanabiliyorsunuz. French Press’te orta derecede öğütülmüş çekirdek kahvesi kullanmak en iyi sonucu veriyor. Kağıt filtre için kullanılan çok öğütülmüş kahveler filtrelerin arasından geçerek kahvenizin tadının değişmesine neden olabiliyor.

Kahvenizin miktarını ayarlayıp beherin içine attıktan sonra sıra suyun miktarı ve sıcaklığını ayarlamaya geliyor. İki tatlı kaşığı yani 7 gramlık kahve standart bir kupa bardağına göre ideal miktar oluyor. Kahve fincanınızın büyüklüğüne göre bunu kendiniz de ayarlayıp suyunu o kadar koymanız yeterli oluyor.

French Press’te kahve yaparken suyun sıcaklığı en önemli konuların başında yer alıyor. Kahvenizi hazırlarken kaynar su kullandığınızda kahve çekirdeklerinin yanmasına neden olabiliyorsunuz. Kahve makinesi kullanmak özellikle bu noktada avantaj sağlayan bir durum oluyor. Çünkü makine sıcaklığı ona göre ayarlıyor. French Press’te bunun kontrolü sizde olduğu için dikkat etmeniz gerekiyor.

Suyun sıcaklığını ayarlamak aslında o kadar da zor bir konu olmuyor. Suyu ısıtıcıda kaynattıktan sonra yaklaşık olarak 45 saniye dinlenmeye bırakmanız yetiyor. Bekledikten sonra sıcaklığı biraz düşmüş olan su çekirdekleri yakmıyor ve kahvenin acı bir tat vermesini önlüyor.

Kahvenin suyunu da ayarladıktan sonra önceden ısıtılmış beherde bulunan öğütülmüş kahve çekirdeklerinin üzerine döküyorsunuz. Yeteri kadar suyu döktükten sonra hemen bir kaşıkla kahveyi karıştırıyorsunuz. Böylece kahvenin suyun içerisine tamamen yayılmasını sağlıyorsunuz.

Biraz karıştırdıktan sonra daha fazla ısı kaybetmemesi için French Press’in pistonlu kapağını kapatıyorsunuz. Burada pistonun yukarıda olduğuna dikkat etmeniz gerekiyor. Ardından kahvenin demlenmesini bekliyorsunuz. Bunun için standart demlenme süresi olan 4 dakika bekliyorsunuz. Daha sert bir kahve tercih ediyorsanız bu süreyi bir buçuk ya da iki dakika artırabiliyorsunuz.

Demlenme için gerekli süre geçtikten sonra pistonu yavaşça aşağı doğru bastırıyorsunuz. Tamamen aşağı indirdiğinizden emin olmanız gerekiyor. Aksi takdirde kahveniz bu sürede demlenmeye devam ediyor. Aşırı demlendiğinde ise istediğinizden daha sert kahve içmek zorunda kalabiliyorsunuz.

Artık French Press’te demlediğiniz kahveniz içime hazır hale geliyor. Kahvenizi fincanınıza boşaltıp lezzetli bir kahvenin tadını çıkarabiliyorsunuz. Kahvenizi demledikten sonra dikkat etmeniz gereken bir nokta daha bulunuyor. French Press’te içeceğinizden fazla kahve bulunuyorsa, kalan kahveyi sıcaklığını kaybetmeyecek başka bir kaba almanız gerekiyor. Çünkü French Press’in dibinde kahve çekirdekleri sıcak suyla temas etmeye ve aromasını vermeye devam ediyor. Siz fincanınızdaki kahvenin keyfini çıkartırken bekleyen kahvenizin tadı acılaşmaya başlıyor. İkinci bir fincan olarak French Press’te kalan kahveyi içmeyi düşünüyorsanız aynı tadı alamıyorsunuz.

Yukarıda mümkün olduğunca French Press’te kahve hakkında bilgiler paylaştık. Genel olarak kahve ekipmanlarını incelemek ve kahve hakkında bilgilenmek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
hangi isitici alinmali teknosa
Devamını Oku

Hangi Isıtıcı Alınmalı?

Sıcaklık düştüğünde, ekstra ısıya ihtiyacınız oluyor. Ancak, evinizin termostatını yükseltmek enerji faturanızı önemli ölçüde artırabilir. Bir alan ısıtıcısı…
Kombi Verimliliği Nasıl Arttırılır?
Devamını Oku

Kombi Verimliliği Nasıl Arttırılır?

Kombiler bireysel ya da toplumsal alanları ısıtmak için kullanılan yüksek performanslı ürünlerdir. Evimizi ya da ofisimizi ısıtmak için…