Kıyafetlerimizin temizliğini ve güzelliğini ortaya çıkaran en önemli ev aleti ütü oluyor. Ütüler, her evin olmazsa olmaz eşyaları arasında yer alıyor. Üzerimizdeki giysilerimiz ne kadar özenle seçilmiş ve temizlenmiş olursa olsun, kırışık olduğunda hiçbir özelliği kalmıyor. Bu nedenle ütü, genel olarak aslında şıklığımızı da tamamlıyor. Ne kadar dikkatli kullanıyor olsak da ütümüz zaman içerisinde yeterince ısınmamaya, ilk günkü gibi buhar çıkarmamaya ve zaman zaman su lekeleri oluşturmaya başlıyor. Bunun başlıca nedenleri arasında ütüde biriken kireç ve ütü tabanında meydana gelen yanmalar oluyor. Sıklıkla oluşan bu sorunları evimizde kendi imkanlarımızla çözmenin yolları bulunuyor. Üstelik bu işlemlerde doğal malzemeler kullanacağımız için sağlığımıza da herhangi bir zararı olmuyor. Bu yazımızda ütü nasıl temizlenir sizlere bilgiler vereceğiz.

Ütüyü Karbonatla Temizlemek

Ütü nasıl temizlenir önerilerinde ilk sırayı karbonat alıyor. Ütümüzü temizlemek için bir kabın içerisine önce bir yemek kaşığı su koyuyoruz. Burada kullanacağımız suyun filtreden geçirilmiş olması faydalı olacaktır. Yoksa içme suyunu da kullanabiliyoruz. Suyun üzerine iki yemek kaşığı karbonat katıyoruz ve kaşıkla karıştırıyoruz.

Elde edeceğimiz karışım biraz sulu olacaktır. Ütü tabanına yapışacak kadar yoğun olmaması gerekiyor.

Eğer ütüyü yeni kullandıysak tabanı sıcak olacağı için temizliğe uygun olmayacaktır. Bu nedenle fişten çıkarıyoruz ve soğumasını bekliyoruz. Tamamen soğuduğundan emin olduktan sonra hazırladığımız karışımı ütünün tabanına elimizle sürüyoruz. Ütünün sadece belli bir noktası kirliyse tabanın tamamına sürmemize gerek bulunmuyor. Ama temizliğe başlamışken genel bir temizlik olması açısından tamamına yayabiliriz. Karışımı yaymak için parmaklarımızı kullanmak istemiyorsak bir spatula yardımıyla da bunu yapmamızda bir sakınca bulunmuyor.

Ütü çok kirliyse ya da belli noktalarında fazla kir birikmişse karışımı bol miktarda sürmemiz faydalı olacaktır. Bu işlemi tamamladıktan sonra birkaç dakika bekliyoruz.

Karışımı ütünün tabanından çıkarmak için temiz bir bez alıyoruz ve ıslatıyoruz. Burada kullanacağımız bezin nemli olması gerekiyor. Bu nedenle fazla ıslandıysa iyice sıkmamız gerekiyor. Sonrasında ütünün tabanındaki karışımı tamamen siliyoruz.

Ütünün tabanı sadece düz yüzeyinden oluşmuyor. Bu yüzden tabandaki karışımı temizledikten sonra sıra buhar deliklerine geliyor. Buhar deliklerinin temizliği için bir kulak çubuğu kullanıyoruz. Kulak temizleme çubuğunu yine filtrelenmiş suya batırıyoruz. Bunun yerine içme suyu da kullanabiliriz. Islak çubukla bütün buhar deliklerini temizliyoruz.

Bu temizlik esnasında bazen deliklerden çok fazla yapışkan madde dışarı çıkabiliyor. Böyle durumlarda birden fazla kulak çubuğu kullanabiliyoruz. Çubuğun pamuklu ucu çok fazla kirlendiğinde yeni bir çubuk kullanmamız gerekiyor. Kirli çubuğu tekrar tekrar buhar deliklerine sürmemiz temizlik için bir fayda sağlamıyor olacaktır.

Ütünün tabanını temizledikten sonra su haznesini de temizlememiz gerekiyor. Bunun için ütünün içinde eski kalan suyun olup olmadığını kontrol ediyoruz. Kalan su varsa önce bunu tamamen boşaltıyoruz. Su haznesini boşalttıktan sonra haznenin üçte birini içme suyuyla dolduruyoruz.

Daha güçlü bir temizlik için sirkeli su karışımı kullanmamız faydalı olacaktır ancak bunu hazırlamadan önce ütünün kullanma kılavuzunu okumamız gerekiyor. Çünkü bazı ütülerin yapısı sirkeli suya dayanamayabiliyor. Eğer ütümüz buna dayanıklıysa bir su bardağının dörtte üçüne içme suyu ve kalan dörtte birine de beyaz sirke koyup iyice karıştırıyoruz. Daha sonra bu karışımı su haznesine ekliyoruz.

Su haznesine ütümüz dayanıklıysa sirkeli suyu, dayanıklı değilse de normal içme suyunu koyduktan sonra en yüksek derece çalıştırıyoruz. Bu sırada buhar ayarının açık olup olmadığını da kontrol ediyoruz.

Temizliğin bu adımı, buhar ve sıcaklık sayesinde buhar deliklerinin derinlerinde kalan yapışkan maddeler varsa ya da tortu oluşmuşsa tamamen temizlenmesini sağlamak için yapılıyor.

Bu aşamada ütünün en yüsek derecesiyle çalıştığımız için dikkatli olmamız gerekiyor. Ütüden çıkan sıcak buharın cildimizi yakma ihtimali bulunuyor. Bu nedenle ütüyü herhangi bir yerimize yakın tutmamalıyız.

Ütüyü biraz bu şekilde çalıştırdıktan sonra içinin tamamen temizlenmesi için bir bezi ütülüyoruz. Burada kirlenmesi çok önemli olmayan bir bez seçmemiz gerekiyor. Çünkü buhar deliklerinin derinlerinde birikmiş kir varsa ütümele sırasında kahverengi şeritler halinde bu kiri atabiliyor. Ütünün üzerinde buhar çıkarmak için kullanılan düğme bulunuyorsa bu ütüleme işlemi sırasında sık sık bu düğmeye basıyoruz. Böylece daha fazla buhar çıkışı sağlayıp içinin daha hızlı bir şekilde temizlenmesini sağlıyoruz. Ütüleme işlemini çok uzun süre yapmamız gerekmiyor. Birkaç dakika iyice buhar çıkardığından emin olduktan sonra tamamlayabiliriz.

Bunun ardından ütüyü kapatıp soğumaya bırakıyoruz. Bu aşamada ütüyü dik konumda bırakmamamız gerekiyor. Kalan tortular damlayabileceği için korunaklı bir yüzeye koymamız iyi olacaktır. Bunun için mutfak tezgahına birkaç havlu üstüste serip ütüyü bunun üzerine koyabiliriz.

Ütünün tamamen soğuduğundan emin olduktan sonra da su haznesinde kalan suyu tamamen boşaltıyoruz.

Bütün bu işlemlerden sonra ütümüz artık ilk günkü gibi yüksek performans gösteriyor olacaktır.

Ütüyü Sirkeli Suyla Temizlemek

Ütü nasıl temizlenir önerilerinde sıra sirke ve tuza geldi. Ütümüzü doğal yöntemlerle temizlemenin bir diğer yolu sirke ve tuz karışımı kullanmak oluyor. Bu karışımı hazırlamak için iki ölçek sirkenin içine bir ölçek tuz karıştırıyoruz. Burada kullanacağınız karışım miktarına göre ölçeği biz ayarlayabiliyoruz.

Karışımı hazırladıktan sonra ocağın üzerine koyuyoruz ve orta ateşte ısıtıyoruz. Isıtma işlemine tuz eriyene kadar devam ediyoruz. Bir kaşık yardımıyla bu sırada karıştırabiliriz. Dikkat etmemiz gereken nokta bu işlem esnasında sirkenin kaynamaması gerekiyor.

Sirke ısındıktan sonra ortaya çıkan koku pek hoşumuza gitmeyebilir ancak temizlik için kesinlikle faydası olacaktır.

Isıtma işlemi tamamlandıktan sonra sıcak suyla temizliğe başlamıyoruz. Karışımın soğuması için biraz bekliyoruz. Ilık bir sıcaklığa geldikten sonra ellerimizin sirkeden zarar görmemesi için bulaşık eldiveni giymemiz çok iyi olacaktır. Ardından eski bir bez parçasını sirke karışımının içine batırıp ütünün tabanını temizleye başlayabiliriz.

Temizleme işlemini ovarak ve çok sert olmayan hareketlerle yapıyoruz. Bez kullanmak istemiyorsak yumuşak bir fırça yardımıyla da temizliği yapabiliriz. Ancak burada dikkat etmemiz gereken bazı noktalar bulunuyor. Eğer ütümüzün tabanı teflon kaplıysa kullanacağımız fırça kaplamayı çiziyor olacaktır. Teflon kaplı olmayanlarda da sert bir fırça kullandığımızda aynı sonucu yaratabiliyor. Her iki kaplama için elimizle ovarak temizlemek kesin sonuç sunuyor olacaktır.

Bu yöntemle ütünün tabanındaki yanmış bölgelerden de kolaylıkla kurtuluyor olacağız.

Tüm tabanı temizledikten sonra karışımı durulamamız gerekiyor. Durulama işlemini normal bir suyla yapmıyoruz. Bunun için biraz beyaz sirke kullanıyoruz. Beyaz sirkenin içine temiz bir bezi batırıyoruz ve yine nazikçe ütünün tüm tabanını siliyoruz.

Bütün bu işlemlerden sonra ütüyü çalışıtırıyoruz ve temiz bir bez parçasını ütülemeye başlıyoruz. Bu ütünün tabanında kalmış olan kalıntılar varsa onların da temizlenmesini sağlıyor olacaktır.

Diş Macunu Kullanarak Ütüyü Temizlemek

Ütü nasıl temizlenir önerilerinde belki de fazla bilinmeyen bir yöntemde sıra şimdi. Ütümüzün tabanını temizlemek için diş macunu da kullanabiliyoruz. Bir miktar diş macununu parmağımıza alıyoruz ve soğuk ütü tabanına yuvarlak hareketlerle sürüyoruz. Eğer sorunlu olarak görünen alanlar varsa oraya daha fazla sürebiliriz.

Ütünün tüm tabanını diş macunu ile kapladıktan sonra temiz bir bez alıyoruz ve diş macunlarını ovarak temizlemeye başlıyoruz. Bu işlemden sonra ütüyü buhar modunda çalıştırıyoruz. Temiz bir bezi alarak en az beş dakika boyunca buharlı bir şekilde ütülüyoruz. Böylece ütünün tabanı tamamen temizleniyor olacaktır.

Eğer diş macunu ile temizliğin daha etkili olmasını istiyorsak bununla da bir karışım hazırlayabiliyoruz.

Bunun için bir yemek kaşığı diş macunu, iki yemek kaşığı karbonat ve üç yemek kaşığı sirkeyi iyice karıştırıyoruz. Elde ettiğimiz bu karışımı ütünün tabanına sürdüğümüzde tek diş macunundan daha etkili bir şekilde temizlemiş oluyoruz.

Yukarıda ütü nasıl temizlenir sizlere bilgiler verdik.

Siz de en iyi ütüleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
camasir makinesi nasil resetlenir teknosa
Devamını Oku

Çamaşır Makinesi Nasıl Resetlenir?

Teknolojinin gelişmesiyle, birçok yenilik evlerimizin temel ihtiyaçlarında kullandığımız beyaz eşyalarımızda da yaşanıyor. Bu yenilikler sayesinde beyaz eşyalarımız artık…