Doğa her haliyle güzel. Bu güzellikleri ise elbette ki çoğu insan ölümsüzleştirmek ister. Kimi zaman bir doğa resmi çizerek, kimi zaman ise video veya fotoğraf çekerek bu güzellikleri kalıcı hale getirmeye çalışırız. Eğer fotoğraf çekmeyi, manzara izlemeyi ve özellikle de manzara fotoğrafı çekmek seven biriyseniz; en iyi fotoğrafı çekmek için bilmeniz gereken bazı ipuçları var.

Manzara fotoğrafları çekmek oldukça tercih edilen aktivitelerden birisi. Profesyonel kameralarla alınan sonuçlar bambaşka olabilse de; elimizde bulunan akıllı cep telefonlarıyla da oldukça tatmin edici sonuçlar alınabiliyor. Özellikle cep telefonlarına ya da bilgisayarlara yüklenen fotoğraf düzenleme uygulamaları sayesinde, çekilen fotoğrafları olduğundan daha da estetik hale getirebilmek mümkün. Bu sayede oldukça kısıtlı imkanlarla bile ortaya birbirinden güzel manzara fotoğrafları çıkartabilirsiniz. Peki kameranın hazır olduğu durumlarda nasıl güzel manzara fotoğrafı çekilebilir? Bunun cevabını meraklıları için 7 maddede özetleyelim:

En iyi manzara fotoğrafları çekmenin 7 yolu:

1- Saati Belirlemek

Öncelikli olarak iyi bir manzara fotoğrafı için yapılması gerekenlerden biri zamanı belirlemek. Bu sayede yapılacak ön hazırlıkla çekilmek istenilen manzara için hazırda beklenebilir ve istenilen manzara bozulmadan fotoğraf çekilebilir.

Her saat başı güneşin konumu, hava durumu gibi dış etmenler farklılık gösterebildiği için manzara fotoğrafının çekileceği saati belirlemekte faydalı olacaktır. Örnek olarak güneşin batışı çekilmek isteniyorsa güneş batmadan önce hazırlıkları yaparak tam güneşin batışındaki en güzel anları fotoğraflayabilmek mümkün olabilir. Aksi halde güneşin konumu sürekli değişeceğinden, istenilen fotoğrafı çekmek için başka bir zaman dilimini beklemek gerekebilir.

2- Tripod Kullanmak

Manzara fotoğrafı çekmek bazen uzun zaman alan işlemler içerebiliyor. Saniyelik fotoğraflar çekilebilse de istenilen sonuçlar elde edilemeyince tekrar kullanılan cihazı aynı hizaya getirip fotoğraf çekmek zorunda kalınabiliyor. Bu gibi durumları engellemek ve en iyi sonuçları alabilmek için bir tripod kullanmak gerekebilir. Tripod kullanımı aynı zamanda fazladan enerji sarf etmeyi de önleyebilir.

Tripodu kurup üzerine cihazı yerleştirdikten sonra ayarlanan çerçeve kişi istemediği sürece değişmeyeceği için gün içerisinde farklı kareler de yakalanmasına imkân verebilir. Aynı zamanda çerçeve yine kişi istemeyeceği sürece bozulmayacağından birden fazla fotoğraf çekip aynı karenin en iyi olanını seçmek oldukça kolaylaşabilir.

3- Farklı Açılar Denemek

Manzaralar birbirinden çeşitli kareler ve derinlikler sunabilir. Bu da manzara fotoğrafları çekimini olduğundan daha eğlenceli hale getirebilen noktalarından biri. Birbirinden farklı açıları deneyerek çekilmek istenilen manzara fotoğrafına karar verilebilir. Belki de bu sayede sadece bir açıdan değil birbirinden güzel açılardan farklı manzara fotoğrafları da çekmek mümkün olabilir.

4- Öne Çıkarılacak Nesneyi Belirlemek

Sadece manzara fotoğraflarında değil herhangi bir nesnenin fotoğrafını çekerken de önemli olan noktalardan biri, öne çıkacak nesneyi belirlemek. Bu sayede çekim aşamasındaki fotoğrafın kompozisyonunu da belirlemek daha kolay hale gelebilir. Öne çıkacak nesneyi belirledikten sonra nesnenin nerede duracağına karar verilebilir, nesnenin ortada ya da yanlarda olmasına göre çerçevenin içerisine girecek diğer nesnelere de nasıl yer verilebileceğine karar verilebilir.

Öne çıkacak nesneyi belirlemek aynı zamanda çekilecek nesneye göre hareket etme imkânı sağlayabileceğinden; diğer bütün adımları belirlemeyi de kolaylaştıracaktır.

manzara fotograflari nasil cekilir teknosa

5- Davetsiz Misafirlere Hazırlıklı Olmak

Manzara fotoğrafları çekerken çerçevenin içerisinde olacak şeyler her zaman bizim elimizde olamayabiliyor. Örnek olarak bir ağacın fotoğrafı çekilirken dallarından birisine bir kuş konabilir ya da herhangi bir yeri çekerken fotoğraf karesine bir hayvan girebilir. Bu gibi durumlara hazırlıklı olmak gerekir. Bu sayede fotoğraf karesine giren davetsiz misafirler de kendisine yer bulabilirken; ortaya estetik kareler çıkarmak mümkün olabilir. Böylece istenilen manzara fotoğrafı çekilirken; fotoğrafın doğallığı da bozulmamış oluyor.

6- Çeken Kişinin Zevkleri

Fotoğraf çekmek için uygulanması gereken belli başlı kurallar olabilir. Ancak, fotoğraf çekerken amaç ortaya hoş fotoğraflar çıkarmaksa; kişinin zevkleri de oldukça belirleyici olabilir. Mesela nesneyi ortalayıp simetrik fotoğraflar çekmek her zaman istenilen estetikte sonuçlar vermeyebilir. Bazı durumlarda da kuralların dışına çıkarak kişinin gözüne güzel gelen şekillerde fotoğraflar çekerek de oldukça hoş karelere ulaşılabilir. Söz konusu manzara fotoğrafları çekmek olduğu için kuralların dışına çıkmak fotoğrafı çekmek isteyenlere daha da hoş sonuçlar verebilir. Çünkü birbirinden eşsiz manzaraları fotoğraflamaya çalışırken; manzaranın da fotoğraflayanlara yön vermesine izin vermek gerekebilir. Bu sayede istenilenden daha güzel sonuçlar elde edilmesi mümkün hale gelebilir.

7- Keyif Alabilmek

Bütün bu maddeleri uygulayarak birbirinden estetik manzara fotoğrafları çekmek mümkün olabilir. Fakat amacın sadece manzara fotoğrafı çekmek olduğu anlarda bile, andan keyif almak unutulmamalı. Güzel bir fotoğraf çekmenin sırları yalnızca kuralları izlemekten ibaret olmayabiliyor. Fotoğraf çekme sanatını icra ederken aynı zamanda durumdan keyif almak ortaya eşsiz fotoğrafların çıkmasına sağlayabiliyor. Güzel manzaraları ölümsüzleştirirken bir yandan keyif almayı da ihmal etmeyin.

En iyi fotoğraf makineleri ve ekipmanlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
utu nasil temizlenir teknosa
Devamını Oku

Ütü Nasıl Temizlenir?

Kıyafetlerimizin şık ve temiz görünmesini sağlamanın en etkili yolu, onları ütülemekten geçiyor. Üzerimizdeki kıyafetler ne kadar temiz ve…

Uyku Göz Bandı Ne İşe Yarar?

Uyku göz bantları, farklı kumaş çeşitleri kullanılarak üretilen ve göz sağlığını koruyarak uyku kalitesine katkı sağlayan ürünler arasındadır.…