Sıcak havalarda çok fazla kapalı mekanlarda kalınamıyor. Dışarıda daha çok zaman geçirip, kapalı yerlerde yaptığımız bazı şeyleri dışarıda yapmaya çalışıyoruz. Dış mekanlara taşımakta her zaman sorun yaşadığımız aktivitelerden biri de dışarıda film izlemek oluyor. Kalabalık şekilde film izlemenin sinema salonları ya da ev gibi kapalı mekanlara hapsedilmesi çoğu zaman sıcak havalarda hoş olmayabilir. Arkadaşlarımızla ya da ailemizle birlikte eğlenceli vakit geçirmek için açık hava sineması oluşturmak ve onun nostaljik havasını içimize çekerken birlikte sinema filmi izlemenin keyfine varmak hepimizin istekleri arasında yer alabilir. İsterseniz bahçede isterseniz kampta film izlemek ya da büyük ekranda oyun oynamak istiyorsak bunu projeksiyon cihazları ile kolayca yapabiliyoruz.
Bir projektörü, büyük bir ekrana yansıtarak bir sinema sistemi oluşturabiliyorsunuz. Bu sinema sistemini dışarıya taşıyarak açık hava sinemasına sahip olabiliyorsunuz. Ancak burada bazı detaylara dikkat etmeniz gerekiyor. Bu sayede açık hava sinema deneyiminizi en üst seviyeye çıkartıyorsunuz.
Projektörü Dış Mekanda Yansıtmak İçin Bazı Püf Noktaları
Güneş ışığı yansıtılan görüntüleri soldurduğu için, gündüz vakti bunu yapmak oldukça zor. Ancak izleme deneyiminizi üst düzeye çıkartabilecek bazı çözümler var.
Bunlardan ilki bir gölgelik kullanmak. Bir gölgelik ya da çardak altında görüntüleri yansıttığınızda doğrudan güneş ışığını engellemiş oluyorsunuz. Böylece görüntüler solmuyor ve izlerken daha net görüntüler elde ediyorsunuz. Bir gölgelik bulamıyorsanız, güneşin ters yönünde oluşan gölge alanları da kullanabiliyorsunuz.
Açık havada izleme deneyimi sadece ortamdaki ışığın varlığı ile ilgili değil, ekranın o ışığa gösterdiği tepkiyle de alakalı oluyor. Son dönemde geliştirilen ortam ışığını reddeden ALR ekranlar bulunuyor. Bu tarz bir ekran, projeksiyon perdesi olarak anılıyor ve ortamdaki ışığı yok sayıyor. Böylece üzerine yansıtılan görüntülerde solma sorunu yaşanmıyor.
Bir projeksiyon cihazı ile açık hava sineması oluşturmanın en garanti yolu akşam güneş battıktan sonra bunu yapmak oluyor.
Gece açık hava sinema keyfinizi artırmak için bazı diğer detayları da düşünmeniz gerekiyor. Örneğin gece havanın soğuk olabileceğini dikkate alarak herkesi rahat ve sıcak tutması için battaniye, şal ya da elektrikli ısıtıcı getirerek konforunuzu artırabiliyorsunuz.
Bunun dışında ortamda bir kablo kalabalığı olması da muhtemel durumların başında geliyor. Bu da eğer kalabalık bir arkadaş ya da akraba grubuyla film izlemek istiyorsanız bazı kazalara neden olabiliyor. Kimsenin kablolara takılıp düşmemesi ve düzeneğe zarar vermemesi için onları yürüyüş yollarından uzak tutmanız gerekiyor. Mümkün olduğunca kabloların dağıtılmaması ve bir arada durması olası kazalara engel oluyor.
Açık Hava Sinemanızı Oluşturun
Açık hava sineması oluştururken doğru projektörü ve ekranı seçmek, en önemli konuların başında geliyor. Bu konuda piyasada çok fazla seçenek bulmak mümkün. Her bütçeye ve ihtiyaca uygun projektörler kolayca bulunabiliyor.
Bu konuda tek yapmanız gereken aslında projektörlerin ve ekranların temel özelliklerini öğrenmek ve nasıl fayda sağlayacağını bilmek oluyor. Böylece hangisine ihtiyacınız olduğuna daha kolay karar verebiliyorsunuz.
Yüksek Parlaklık ve Lazer Tabanlı Projektörler
Bu model projektörler yüksek parlaklık verdikleri için dış mekanda projeksiyon kurmak için en ideal cihazlar arasında yer alıyor. Bu projektörleri, lamba projektörler ve taşınabilir projektörler olarak iki gruba ayırabiliyoruz.
Taşınabilir projektörler, kablosuz bağlantı, LED ışık kaynağı ve yerleşik pil imkanı sunarken, kolaylıkla taşınabildikleri için her yere rahatlıkla götürülebiliyor ve zahmetsizce kullanılıyor.
Lamba tabanlı projektörler için ise sadece yüksek parlaklık sunmasıyla öne çıkıyor. Bu cihazlar elektrikle çalışıyor ve kullanabilmek için mutlaka bir uzatma kablosu gerekiyor.
Hoparlör ve Ekran Paketi ile Hepsi Bir Arada Projektörler
Cihazların projeksiyon parlaklığı Ansi Lümen birimi cinsinden teknik bir terimle ifade ediliyor. 2500 Ansi Lümen projektörler, bir dış mekan projektörü için ilk tercih olmuyor genellikle. Ancak burada değerlendirilmesi gereken bu parlaklığın kalitesi oluyor. Eğer markanın özelliklerinden emin olamıyorsanız ve parlaklığın yüksek olmasını istiyorsanız 4000 Ansi Lümen ve üstü projektörlere yönelmeniz daha faydalı olabilir.
Hepsi bir arada projektör seti alırken yansıtacağınız ekranı da doğru seçmeniz gerekiyor. Ekran büyüklüğünü kendi ihtiyacınıza ve açık hava sinemasında ne kadar misafir ağırlayacağınıza göre belirleyebiliyorsunuz. Burada en çok dikkat etmeniz gereken konu, ekranın ALR olması. ALR ekrana sahip paketleri hem iç hem de dış mekanlarda rahatlıkla kullanabiliyorsunuz.
Hoparlör için ise, arkalarda oturan izleyicilerin de duyabilmesi için 40 Watt’lık güce sahip olması yeterli gibi duruyor. Bu kadar ses gücü açık havada bile sizi memnun etmeye yetebilir.
Taşınabilir Hepsi Bir Arada Projektörler
Çoğu taşınabilir projektör, lamba tabanlı projektörler kadar parlak bir görüntü sunmuyor. Ancak yerleşik pil, android işletim sistemi, kablosuz bağlantı ve bunun gibi daha fazla özelliğe sahipler.
Taşınabilir projektörler, gece ya da gölge alanda projeksiyon izlerken mükemmel çözümler sunuyor. Portatif modellerin çoğunda projektörün tabanında standart tripod bağlantı noktası bulunuyor. Böylece projeksiyon cihazınızı bir sehpanın ya da masanın üzerine koymak zorunda kalmıyorsunuz. Bir tripodla istediğiniz yere yerleştirme imkanınız oluyor. Ayrıca açısını da kolaylıkla ayarlayabildiğiniz için önemli avantajları bulunuyor.
İç ve Dış Mekan Ekran Seçenekleri
Hem iç hem de dış mekanlarda kullanabileceğiniz birçok projektör ekranı seçeneği bulunuyor. Bu seçenekler arasında sabit çerçeveli ekranlar, taşınabilir ve kolay kurulum sunan ekranlar ve ortam ışığını azaltan ALR teknolojisine sahip ekranlar bulunuyor. Bu ekranlar dış mekanlarda kullanılabiliyor olsa da, çoğunun su geçirmez özelliği bulunmuyor. Bu nedenle açık hava sinema sistemi kurmak istediğinizde hava durumunu mutlaka kontrol etmeniz ve kurduktan sonra herhangi bir şekilde yağmur başladığında ise tamamen toplamanız gerekiyor.
İç ve dış mekanlarda kullanılabilir ekranlar genellikle şişme perdeler, sabit çerçeveli ekranlar, bir duvara sabitlenebilen ekranlar ve taşınabilir ekranlar oluyor.
Şişirilebilir projeksiyon ekranları açık hava sineması için ideal ekranların başında geliyor. Taşınabilir şişme ekranın kurulumu da basit oluyor. Ekranı, pompasını kullanarak saniyeler içerisinde şişirip, ekran kumaşını taktıktan sonra 140 inç boyutunda devasa bir ekrana sahip oluyorsunuz.
Taşınabilir ekranlar 80 inç’den 140 inç’e kadar değişen boyutlarda olabiliyor. Hızlı katlanıp kurulabilen taşınabilir ekranların 80 inç boyutunda olanları genellikle kendi tripoduyla birlikte kullanılıyor. Taşınabilir projeksiyon ekranlarını kullanırken, ekranı güvenli bir şekilde yerinde tutmak için çadır askıları, kum torbaları ya da halat gerdiriciler kullanılması tavsiye ediliyor.
Sabit çerçeveli ekranlarda en büyük avantajı ALR teknolojisine sahip olanlar sağlıyor. Ekran, açık havada kullanılacağı için ortam ışığı görüntü kalitesini oldukça fazla etkiliyor. Bu amaçla üretilen ALR teknolojisine sahip ekranlar, görüntü kaybının oluşmasını engellemek için ortam ışığını emiyor. Derin siyah renk seviyesini ve canlı renkleri destekleyerek ekrana yansıtılan görüntüyü net bir şekilde göstermeyi amaçlıyor. Eğer açık hava sinemasında sadece gece ile sınırlı kalmak istemiyorsanız bu teknolojiye sahip ürünleri tercih edebilirsiniz.
Siz de en iyi projeksiyon cihazlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.