Tatiller, iş gezileri ya da yeni keşifler olsun ne tür bir gezi planlıyorsanız planlayın doğru bavulu seçmeniz size birçok avantaj sağlayabilir. Özellikle uzun yolculuklarda eşyalarınızı düzgün şekilde saklayabilmeniz ve herkesin valizinize ulaşamayacağından emin olmanız güvenli ve huzurlu bir seyahatin olmazsa olmazıdır. Fakat günümüzde pek çok valiz türü vardır ve her birinin boyut, malzeme, taşıma şekli gibi farklı özellikleri bulunur. Tüm bu özellikler kafa karıştırıcı olabilir ve bavul seçiminizi olduğundan zor hale getirebilir. Örneğin nereye ve nasıl seyahat ettiğiniz de bavul seçiminde önemli etkendir. Çünkü uçak yolculuklarında ağırlık ve boyut sınırları vardır. Ayrıca aktarmalı ve farklı taşıtları kullanacağınız seyahatte ekstra dayanıklı valize ihtiyaç duyabilirsiniz. Tüm bunlarla birlikte birkaç püf noktaya dikkat ederek gezi planlarınıza en uygun bavulu kısa sürede seçebilir, tatiliniz esnasında eşyalarınız için endişelenmeden keyifli vakit geçirebilirsiniz. İşte ideal valizinizi seçerken yararlanabileceğiniz 7 ipucu!

1- Valiz Hangi Boy Olmalı?

Bavul ve valiz aynı anlama gelse de bavul daha büyük seyahat çantaları ile ilişkilendirilirken valiz daha küçük modelleri anımsatır. Dolayısıyla boyutsal veya tasarım açısından bavul valiz farkı yoktur. Valizin ideal boyutu, yanınıza almak istediğiniz eşya miktarına ve bagajınızın boyutuna ilişkin gereksinimlere bağlıdır. Örneğin hafta sonu tatili ya da 1-2 günlük iş gezisi için el bagajı olarak yanınıza alabileceğiniz küçük bir bavul yeterli olabilir. Ancak uzun süre seyahat planlıyorsanız, daha fazla eşya saklayabileceğiniz büyük bavul almanız gerekir. Bavul boyutu seçiminde yalnız eşyalarınız değil seyahat kuralları da belirleyici olabilir.

Havayolu Kurallarına Dikkat Edin

Küçük valizler az eşya için uygundur ve genellikle el bagajı kurallarına göre üretilir. Böylece bu tür valizleri uçuşta yanınıza alabilirsiniz. Büyük valizler ya da çantalar her zaman bagaj olarak teslim edilmelidir. Çünkü genel olarak 56 cm yükseklik, 46 cm genişlik ve 25 cm derinliğe sahip bavullar el bagajı sınıfına dahil değildir.

Her Havayolunun Bagaj Kuralları Farklıdır

Havayolu şirketleri bagaj kurallarını uçak yapıları ve taşıma kapasitelerine göre belirlediğinden valiz boyutlarında ve ağırlıklarında farklılıklar olabilir. Bu nedenle her zaman belirli bir havayolu ile seyahat ediyorsanız bile yeni valiz almadan önce maksimum boyutları kontrol etmeniz önerilir.

Bavul İçinde Yer Alan Eşyalar Genellikle Litre Cinsinde Ölçülür

Küçük el bavulu veya standart sırt çantası genellikle yaklaşık 10 litre eşya alabilirken, büyük valizler bazen yaklaşık 50 ila 70 litre eşya taşıyabilir. Seyahat çantalarında olduğu gibi bazı el bagajlarında da fazladan bölmeler bulunur ve bu bölmeler çantayı biraz daha genişleterek ekstra eşya taşımanızı mümkün kılar.

Çok bölmeli küçük valizler, seyahat ettiğiniz yerde birkaç şey satın almak istiyorsanız dönüş için büyük valize gerek bırakmadığından oldukça kullanışlıdır.

2- Kaç Kilo Bavul Alınmalı?

Seyahat kurallarına göre tıpkı valiz boyutlarında olduğu gibi her havayolu belirli ağırlıklara kadar ücretsiz yolculuk imkanı sunar. Fakat maksimum kapasiteyi aştığınız zaman her kg için fazladan ödeme yapmanız gerekir. Böylece yanınıza almak istediğiniz eşyalarınızın ağırlığı kadar valizin boş haldeki ağırlığı da oldukça önemlidir.

Seyahat Türüne Göre Bavul Ağırlığı

Özellikle uçak veya otobüsle seyahat ederken bavulun ağırlığı da önemlidir. Çünkü havayolları el bagajı için genelde maksimum 10 kilo ağırlık kuralını uygular, ancak bagajın boyutları gibi ağırlığı da değişkenlik gösterebilir. Hem el bagajı hem de standart valizler için maksimum ağırlık da önceden belirtilir, dolayısıyla valizinizin veya çantanızın çok ağır olmamasına dikkat etmeniz gerekir. Örneğin, yanınıza en fazla 7 kilo bagaj almanıza izin veriliyorsa ve valizinizin kendisi iki kilo ağırlığındaysa, sadece 5 kg ağırlığında eşya alabilirsiniz. Bu tür durumlarda dayanıklı ve hafif bavullar tercih ederseniz çok daha fazla eşya taşıyabilirsiniz.

3- Bavul Malzemesi Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öncelikle sert veya yumuşak malzemeden yapılmış bavullar arasında seçim yapmanız gerekir. El bagajına girebilen küçük valizler genellikle yumuşak malzemelerden yapılır. Hem yumuşak hem de sert malzemelerden yapılan büyük modeller de mevcuttur. Fakat malzeme seçimi söz konusu olduğunda taşıma şekli ve içinde yer alan eşyaların türü oldukça önemlidir. Valiz malzemesi seçimi daha çok kullanım amacına bağlıdır. Sadece el bagajı ile seyahat etmek istiyor veya yanınıza kırılacak herhangi bir eşya almayacaksanız, yumuşak valiz satın alabilirsiniz.

El bagajı ve kırılabilir eşyalarla seyahat ederken, çantadaki eşyalar daha iyi korunduğundan sert bavul genellikle oldukça korunaklıdır. Bavulunuzun çok darbe alacağını düşünüyor ve kırılacak eşya taşıyorsanız sert ve aynı zamanda kırılmaması için hafif esnek, darbe emilimi sağlayan bavullara göz atmanız gerekir. Örneğin, sadece kıyafet taşıyorsanız o zaman yumuşak bavul almanız yeterlidir. Çünkü bu tür valizler sert modellerden daha esnektir ve biraz da olsa genişleyerek ekstra eşya alabilirler.

Bavullar Hangi Malzemelerden Yapılır? Özellikleri Nelerdir?

  • Naylon çok hafif bir kumaş olduğundan bu tür bavullar da oldukça hafiftir. Ayrıca diğer modellere göre son derece uygun fiyat aralıklarına sahiptir.
  • Polikarbonat valizler hafif, dayanıklı ve çevre dostudur. Polikarbonat ayrıca yüksek sıcaklıklara ve şoklara çok iyi dayanabilir.
  • Öte yandan alüminyum valizler çok daha ağırdır, ancak maksimum dayanıklılığa sahiptir.
  • Polipropilen valizler ise sert bagajlarda en yaygın kullanılan malzemedir. Malzeme hem uygun fiyatlı hem de sağlam ve kısmen geri dönüştürülebilirdir.

4- Bavulda Tekerlek Seçimi

Günümüzde çoğu Bavul tekerleklidir ve bazı seyahat çantalarında da tekerlek bulunabilir. Daha küçük modeller genellikle yalnızca iki tekerleğe sahiptir, büyük valizler ise dört tekerlekle tamamlanır. Fakat burada önemli olan küçük valiz de olsa taşıdığınız eşyaların ağırlığıdır. Küçük bir valize kapasitesinden daha ağır eşya yerleştirecekseniz iki tekerlek yetersiz gelebilir. Çünkü böyle bir durumda, iki tekerlek ağırlığı taşımak için yetersiz kalır ve bu nedenle bavulu çekmek zorlaşır. Dolayısıyla taşıyacağınız eşya ağırlığını tekerlek seçiminde de göz önünde bulundurmanız gerekebilir.

5- Bavullarda Kapama Seçenekleri

Çoğu valiz fermuar ile kapanır, ancak ekstra ip veya çıtçıt kapamalar da bulunabilir. Ayrıca bir valiz hem fermuarlı hem de sürgü kilitli olabilir. Fermuar, kilitli sabit kapamalara göre daha kolay kullanım sağlar ama yoğun kullanımda bozulabilir. Ayrıca eşyalarınızın çalınmasını önlemek için düzgün şekilde kapatılabilen uygun bir valiz seçimi yaptığınızdan emin olmanız gerekir.

Hırsızlığa Karşı Koruma Sağlayan Valiz Özellikleri

Bavulun kapanma şekli pratik olduğunda size büyük kolaylık sağlar. Ancak aynı şekilde hırsızlığa karşı valizinizi daha savunmasız hale getirebilir. Bavulunuzu ekstra güvenli hale getirmek istiyorsanız (örneğin, yanınızda değerli eşya var veya geceyi pansiyonda geçirecekseniz) bavul veya çanta alırken güvenliği de dikkate almalısınız. Genellikle küçük valizlerin dahili kilidi yoktur ve ayrı kilit satın almanız gerekebilir. Bununla birlikte yumuşak malzemelerden yapılan valizler kesici aletlerle kesilebildiğinden bu tür durumlardan şüpheleniyorsanız dikkatli olmalı ve sert valiz seçmelisiniz.

Büyük valizler ise genellikle kendi kilidiyle birlikte gelir, ancak kilidin türü değişkenlik gösterir Örneğin bazı kilitler anahtarla, diğerleri ise kodla çalışır.

6- Bavul Seçiminde Belirleyici Unsur: Bölmeler

Bavul modelleri farklı boyutlara sahiptir ancak aynı zamanda her biri farklı depolama çözümleri sunar. Çünkü eşyalarınızı düzenlemeniz için farklı bölme, cep ve kayışlar vardır. Çantanızı mükemmel bir şekilde yerleştirebilmenizi sağlayan ekstra bölmeli bavullar oldukça kullanışlı ve pratiktir. Örneğin, bavulda büyük ana bölme, dış kısmında birkaç küçük bölme veya iç kısmında daha küçük bölmeler varsa çoğunlukla yeterlidir.

Herhangi bir el valizi de bu tür bölmelere sahip olabilir. Farklı bölmelerin tümü ana bölmeye yerleştirilebilir ve ayrı ayrı fermuar veya düğmelerle kapatılabilir ancak farklı bölmelerin açık olması veya içindekileri elastik bantla bir arada tutması da mümkündür.

Bavulda Kaç Bölmeye İhtiyacınız Olduğunu Belirleyin

Bölmelerin sayısı veya valizin yerleşimi çok sık seyahat edenler ve fazla eşyası olanlar için oldukça önemlidir. Bu nedenle, eşyalarınızı kategorize edebileceğiniz ayrı bölmeler oldukça kullanışlıdır. Örneğin, dizüstü bilgisayarınız için bavulunuzda ayrı bölme olması daha güvenli taşıma sağlayabilir, ancak pasaportunuzu ve seyahat belgelerinizi valizinizin tamamını açmaya gerek kalmadan kolayca çıkarabileceğiniz ön cep her zaman büyük kolaylık sağlar.

7- Bavulda Renk seçimin Önemi

Bavul modelleri yerli ve yabancı markalar sayesinde birçok renk ve baskıda üretilebilir. Siyah, gri ve lacivert standart renklerdir, ancak parlak pembe bavul, leopar desenli veya çiçek baskılı bir bavul da seçenekleriniz arasındadır. Bavulun görünümünü kişisel tercihinize göre seçebilirsiniz. Ancak renk seçiminde göz önünde bulundurmanız gereken bazı detaylar da vardır.

Bagaj Bandında Valizinizi Kolayca Bulabileceğiniz Renk Çeşitleri

Parlak renkli veya baskılı bavul tercih ederseniz bagaj bandında diğer standart renkli bavullar arasında öne çıkacağından hemen bulabilirsiniz. Ancak siyah, mavi veya gri gibi nötr bir renk seçerseniz, üzerine çıkartma yapıştırarak bagajınızın ayırt edilmesini sağlayabilirsiniz. Bu tür eklemeler ve ayırt edici özellikler bavulunuzun başka bavul ile karışma ihtimalini azaltır ve olası hırsızlıkların önüne geçebilir.

Farklı bavul markaları, sert, yumuşak veya küçük-orta-büyük seçenekler başta olmak üzere pek çok bavul modeli tasarlar. Hem tasarım hem de kullanım açısından her biri farklı avantajlara sahiptir, ancak en önemlisi ihtiyaçlarınıza uygun bavul seçimidir. Bu nedenle seyahat planı yaptıktan sonra dikkat etmeniz gereken noktalardan biri de bavul tercihinizdir. Siz de seyahatinizi daha pratik ve güvenli hale getirmek isterseniz bavul seçimi için yukarıda yer alan ipuçlarından yararlanabilir, size en uygun bavul modeline kısa sürede sahip olabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
fritozu kullanirken bunlari yapmayin teknosa
Devamını Oku

Fritöz Kullanırken Bunları Yapmayın

Fritöz, çeşitli yiyecekleri kızartmak için kullanılan bir mutfak aleti. Yiyecekleri yüksek ısıda, genellikle 175 derece ile 190 derece…
oled tv nedir size ne fayda saglar teknosa
Devamını Oku

OLED TV Nedir? Size Ne Fayda Sağlar?

OLED TV’ler hayatımızdaki yerini giderek arttırıyor. Bir televizyon almaya karar verdiğinizde karşınıza çok sayıda marka çıkıyor. Her markanın…
evde mangal nasil yapilir teknosa
Devamını Oku

Evde Mangal Nasıl Yapılır?

Evinizin rahatlığında mangal keyfi yaşamak istemez misiniz? Bunun için pratik bir yol var. Evlerimizde en çok kullanılan elektrikli…