Özellikle müzik dinlemekten hoşlanan pek çok insan, hayatında bir kez de olsa bir “i çalmayı öğrenmek istiyor. Sevdiği müzikleri dinlerken onu çalanın kendisi olduğunu zaman zaman hayal ediyor. Her ne kadar bazen bir müzik aleti çalmaya karar verse de bunu mutlaka erteliyor. Çünkü nereden başlayacağını ve buna yeteneğinin olup olmadığını bilmediği için korkuyor. Bir enstrüman çalmayı istiyorsanız öncelikle onu nasıl seçeceğinizi bilmeniz gerekiyor. Bu noktada bir yetişkin olduğunuz için bu işe geç kalmış olmak gibi bazı çekinceleriniz olabiliyor ancak bilinmeniz gereken önemli bir avantajınız bulunuyor. O da artık kendinizi tanıyor ve zevklerinizi biliyorsunuz. Ayrıca çok daha geniş bir enstrüman yelpazesine sahip olabiliyorsunuz. Öğrenmek için de istediğiniz müzik öğretmenine ve eğitim seçeneğine erişebiliyorsunuz. Müzik enstrümanı seçerken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. Bu yazımızda müzik enstrümanları seçerken dikkat edilmesi gerekenler neler anlatmaya çalışacağız.

Ne Tür Müzik Seviyorsunuz?

Bu soru sorulduğunda cevabını hiç düşünmeden verebiliyorsunuz. Ancak konu müzik enstrümanı çalmaya gelince aslında biraz düşünerek cevaplamanız gerekiyor. Çünkü eğlenceli olacağını düşündüğünüz şeyler gerçekleştiğinde pek de öyle olmayabiliyor. Bu nedenle sorunun cevabını derinlemesine düşünmeniz gerekiyor.

Bir müzik aleti büyük bir zaman ve para yatırımı anlamına geliyor. Çalacağınız müzik aletine verdiğiniz emeğin ve ondan aldığınız keyfin buna değecek bir şey olmasını bekliyorsunuz. Bazı enstrümanlar çok yönlü oluyor. Temelini öğrendiğinizde benzer enstrümanları da çalabiliyorsunuz. Örneğin, keman çalmayı öğrendiğinizde, duruşunuzun nasıl olması gerektiğini, hangi eğimlerde nasıl melodiler elde edeceğinizi bildiğinizde diğer yaylı enstrümanları da benzer şekilde çalabiliyorsunuz. Bunlardan hoşunuza giden bir tanesine daha fazla eğilerek ve vakit ayırarak uzmanlığa doğru gitme imkanınız bile oluyor. Ancak bazı enstrümanlar da kısıtlayıcı olabiliyor. Gitar gibi müzik enstrümanlarını öğrendiğinizde sınırlarınız çok daha dar oluyor.

muzik enstrumani teknosa

Kendinizi Nasıl Hayal Ediyorsunuz?

İçinizde müzik enstrümanı çalma isteği varsa mutlaka kendinizi onu çalarken hayal ediyorsunuz. Özellikle müzik dinlerken kendinizi sahnede hayal edip müzikleri çaldığınızı görebiliyorsunuz.

Müzik enstrümanı seçerken de hayallerinize güvenmeniz gerekiyor. Kendinizi hangi müzik aletiyle hayal ediyorsanız, hangi enstrümanla kendinizi daha iyi ifade edebileceğinizi düşünüyorsanız ona yönelmeniz doğru bir karar oluyor.

Müzikle sosyalleşmek gibi bir düşünceniz bulunmuyorsa örneğin, piyanoda kendinizi düşünebiliyorsunuz. Ya da sosyal bir insansanız ve müziği sosyalliğinizin içine katmak istiyorsanız gitara yönelebiliyorsunuz.

Bütçe Sınırınızı Belirlemeniz Gerekiyor

Piyasada çok fazla enstrüman çeşidi ve modeli bulunuyor. Enstrümanların fiyatları da hem türüne göre hem de modeline göre değişkenlik gösteriyor. Örneğin aynı gitarı farklı modellerde bambaşka fiyatlara bulabiliyorsunuz. Enstrümanların fiyat aralıkları çok geniş olduğu için bu noktada ayırabileceğiniz bütçe önemli rol oynuyor. Bir piyano almaya karar verdiğinizde bir gitardan birkaç kat daha fazla para ödemeyi de kabul ediyorsunuz. Eğer bunun için yeterli bütçeniz yoksa aynı enstrümanın daha uygun fiyatlı olanını arayabiliyorsunuz. Ancak yoksa bütçenizi artırmak için kendinize zaman vermeniz gerekiyor. Ulaşılabilir noktalarda ise, biraz daha çabalayarak istediğiniz enstrümana sahip olabiliyorsunuz.

Müzik Enstrümanı Çalmak İçin Yeterli Alanınız Var mı?

Bu soruya cevap vermeden önce sadece hacimsel olarak alanı düşünmemeniz gerekiyor. Müzik enstrümanlarından bazıları yer olarak fazla bir alan kaplasa da hepsinin ortak noktasında sesli aletler olması bulunuyor. Bu nedenle iki farklı anlamı da düşünerek karar veriyorsunuz.

Öncelikle eğer evinizin duvarları inceyse ya da bitişik komşunuz müzik sesinden nefret ediyorsa, enstrüman seçiminde daha az ses çıkarabileceğiniz türler arasından seçim yapmanız gerekebiliyor. Böyle bir şey yapmak istemiyorsanız odanızın duvarlarına ses yalıtımı yapma ya da bir stüdyoyla anlaşıp çalmak istediğiniz saat kadar kiralama imkanlarınız da bulunuyor.

Bazı müzik enstrümanları ise hacim olarak fazla yer kaplayabiliyor. Örneğin davul çalmak istiyorsanız bunun için evinizde ciddi bir yer ayarlamanız gerekiyor. Ayrıca ses yalıtımı yapmanız da önemli oluyor, çünkü davul sesi çevrenizi rahatsız edecek müzik aletleri arasında yer alıyor. Bu tarz durumlara çözüm yine bir stüdyo ile anlaşmak olabiliyor.

Eğitmen Bulmak Ne Kadar Kolay Oluyor?

Müzik aleti eğitmeni bulmak yaşadığınız yere ve seçeceğiniz enstrümana göre değişkenlik gösteriyor. Gitar ya da piyano gibi bazı müzik aletlerinin eğitmenini en küçük şehirlerde bile bulabilirken akerdeon ya da çello gibi enstrümanlar için durum böyle olmayabiliyor. Bu nedenle çalmak istediğiniz enstrümana karar verirken bunu da göz önünde bulundurmanız faydalı oluyor. Önce nereden ya da kimden eğitim alabileceğinizi bulup ona göre seçim yapmanız gerekebiliyor.

Hemen her eğitimin online ortama taşındığı günümüzde enstrüman eğitimlerini de online alma şansınız olabiliyor. Ancak bu herkeste işe yarayan bir yöntem olmuyor. Size en uygun yöntemi ve eğitmeni belirledikten sonra enstrüman seçiminizi yapabiliyorsunuz.

Ne Kadar Zaman Ayırabiliyorsunuz?

Çalmak istediğiniz müzik aletinde gerçekten çok iyi olmak istiyorsanız bunun için çok fazla zaman ve emek harcamanız gerekiyor. Ancak bazı müzik aletlerinde çok daha az zaman ayırarak iyi sonuçlar alabiliyorsunuz. Ciddi zaman ayıracak bir durumda değilseniz, çalması ve öğrenmesi zor müzik aletlerine yönelmeniz hevesinizi kıran bir şey olabiliyor. Bu tarz bir durumunuz varsa ritm gitar gibi daha basit müzik aletlerine yönelmeniz faydalı oluyor. Gerçekten çok iyi bir müzisyen olmak istiyorsanız ve bunun için çok zaman ayırabiliyorsanız, o zaman çalmayı en çok istediğiniz ve sizin için en uygun olan enstrüman, en doğru seçim oluyor.

Fiziksel Sınırlarınız Var mı?

Müzik enstrümanları, çoğunlukla fiziksel bir efor gerektiriyor. Ağır bir şeyi kaldıramıyorsanız kontrbas çalmak sizin için eziyet haline gelebiliyor. Ya da geniş bir akciğer kapasiteniz yoksa saksafon çalmakta zorlanabiliyorsunuz.

Özellikle öğrenme döneminde müzik aletinize çok fazla zaman ayırmanız gerekiyor. Fiziksel olarak zorlanacağınız durumunuz varsa bu süreyi genellikle kısa tutmak zorunda kalabiliyorsunuz.

Ancak fiziksel olarak zorlanıyor olmanız gerçekten çalmak istediğiniz müzik aletinden vazgeçeceğiniz anlamına gelmiyor. Eğer gerçekten istiyorsanız bunu aşmanın bir yolunu bulabiliyorsunuz.

Aynı Anda Hem Çalıp Hem Söylemek İstiyor musunuz?

Hayaliniz sadece müzisyen olmak olmayabiliyor. Çalacağınız enstrümanın şarkı söylerken size eşlik etmesini isteyebiliyorsunuz. Hem müzik yapıp hem de şarkı söylemek istiyorsanız buna uygun bir müzik aleti seçmeniz gerekiyor. Bu konuda iki klasik müzik aletinden biri sizin için daha uygun oluyor. Piyano ve gitar çalarken aynı zamanda şarkı da söyleyebiliyorsunuz. Ayrıca bu iki müzik aletinin de solo performanslarıyla harikalar yaratabiliyorsunuz. Piyano ve gitarın çok geniş bir ses yelpazesi olduğu için insan sesine en uygun eşik eden enstrümanlar arasında yer alıyor.

Müzik Enstrümanı Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken Diğer Noktalar Neler?

Enstrüman seçimini ciddiye almanız ve dikkatli seçmeniz gerekiyor. Eğer bir müzik aletini gerçekten sevmiyorsanız ona bağlı kalamıyorsunuz. Bir süre sonra soğuyup elinize bile almadığınızı görüyorsunuz.

İyi olmanızın zaman alacağını bilmeniz gerekiyor. Müzik enstrümanı öğrenirken kendinize makul bir süre verip buna göre beklentiye giriyorsunuz. Hangi enstrümanı kullanırsanız kullanın, öğrenmenin biraz zaman alacağını kabul edip cesaretinizin kırılmasına izin vermiyorsunuz. Son olarak, yaşınız ne olursa olsun müzik aleti çalmak için asla geç kaldığınızı düşünmüyorsunuz. Her yaşın, daha genç yaşlara göre çok fazla avantajları bulunuyor. Bu avantajları kullandığınızda daha iyi sonuçlar alabiliyorsunuz.

Yukarıda müzik enstrümanları seçerken dikkat edilmesi gerekenler neler olduğunu anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi müzik enstrümanlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
You May Also Like
bulasiklar makineye nasil yerlestirilmeli teknosa
Devamını Oku

Bulaşıklar Makineye Nasıl Yerleştirilmeli?

Mutfakta hayatımızı kolaylaştıran en önemli beyaz eşyaların başında bulaşık makineleri geliyor. Bulaşık makineleri olmadığında bulaşıkları elimizde yıkamak zorunda…
iyi dis fircalama nasil olmali teknosa
Devamını Oku

İyi Diş Fırçalama Nasıl Olmalı?

Tüm bedenimizin sağlıklı olması, ağız ve dişlerimizin sağlıklı olmasına bağlı oluyor. Dişlerimiz üzerinde kalan yemek artıkları ve bakteriler…