Beyaz eşyalar günlük hayatımızın vazgeçilmez cihazları arasında yer alıyor. Yemek pişirmek, temizlik yapmak ya da eğlenceli vakit geçirme gibi konularda en büyük yardımcımız oluyor. Özellikle teknolojinin geliştiği ve hayatın çok hızlı aktığı günümüzde beyaz eşyaların önemi daha da artıyor. Yapay zeka teknolojisi eklenen bu eşyalar hayatımızı oldukça kolaylaştırıyor. Beyaz eşyalar elektronik cihazlardan oluşuyor ve tüm elektronik cihazlarda olduğu gibi onların da temiz tutulması gerekiyor. Çünkü çevreden gelen toz ve kir, aynı zamanda çalışmasından kaynaklı oluşabilen kirlenmeden dolayı cihazların devrelerinde sorun yaşanabiliyor. Cihazların performansını olumsuz etkilediği gibi bir süre sonra arızalanmaya neden olabiliyor. Bu nedenle tüm beyaz eşyaların düzenli olarak temizliğinin yapılması, onları uzun süre yüksek performansta kullanabilmemiz için çok büyük fayda sağlıyor. Beyaz eşya nasıl temizlenir daha detaylı anlatalım.
Buzdolabı Nasıl Temizlenir?
Evin en önemli beyaz eşyalarının ilk sırasında her zaman buzdolabı yer alıyor. Yiyecekleri bozulmadan uzun süre saklaması, onların dışarıdan mikrop almasını engellemesi nedeniyle kritik öneme sahip oluyor. Ancak içerisine her zaman yiyeceklerin konuyor olması ve bazen istenmeyen dökülme ya da bozulan yiyecekler gibi durumlarda kirlenebiliyor. Kirlendiğinde hem içerisinde kötü kokunun oluşmasına hem de diğer yiyeceklerin bozulmasına ya da bakteri üretmesine neden olabiliyor. Bu nedenle buzdolabının daha verimli çalışmasının yanı sıra kendi sağlığımız için de düzenli olarak temizlememiz gerekiyor.
Buzdolabı temizliğine başlamadan önce mutlaka fişten çekiyoruz. Ardından içerisindeki yiyecek ve içecekleri sırayla içerisinden çıkartıp mutfak tezgahına ya da güvenli bir yere koyuyoruz. Koyduğumuz yerin güneş almıyor olmasına dikkat ediyoruz. Aksi halde soğuk kalması gereken gıdaların bozulmasına neden olabiliyoruz. Bu esnada paketli gıdaların son kullanma tarihlerini kontrol etmemiz, buzdolabı temizliğini yaparken içindekileri de temizlemek için bir fırsat yaratıyor. Son kullanım tarihi geçmiş ya da bozulmaya yüz tutmuş gıdalar varsa onları hemen çöpe atıyoruz.
Buzdolabının içini tamamen boşalttıktan sonra temizlik için çıkabilen tüm rafları ve diğer parçalarını çıkartıyoruz. Bu parçaların hepsini deterjanlı bulaşık süngeri kullanarak elimizde yıkıyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken noktalardan biri deterjan kalıntısının kalmaması oluyor. Deterjan kimyasal bir madde olduğu için kirleri temizledikten sonra bundan da tamamen kurtulmuş olmamız gerekiyor. Bu nedenle her bir parçayı temizledikten sonra bol su ile duruluyoruz ve ardından kurumaya bırakıyoruz.
Raflar kururken sirke ya da karbonat kullanarak buzdolabı temizliğinde kullanacağımız bir karışım hazırlıyoruz. Bunun için küçük bir kovanın yarısını su ile dolduruyoruz. İçerisine yaklaşık 2 yemek kaşığı karbonat ya da 4 yemek kaşığı sirke ilave ediyoruz. Ardından iyice karıştırıyoruz. Bu karışımı sünger ile buzdolabının içini temizlemek için kullanmaya hazır hale geliyoruz.
Buzdolabının çıkmayan raflarını ve iç cephesini tamamen bu şekilde temizliyoruz. Dondurucu bölümü için karşımı fısfıslı bir şişeye koymak işimizi biraz daha kolaylaştırabiliyor. Ardından dondurucunun her tarafına bu karşımı sıkıp bir sünger yardımıyla tamamen siliyoruz. Eğer fısfıslı şişeniz yoksa süngerle dondurucuyu da silebiliyoruz.
Buzdolabının iç yüzeyi kadar kapaklardaki lastikler de önemli oluyor. Buzdolabının dışarıdan ısı almamasını ve soğukluğunu koruması bu lastiklere bağlı olarak ilerliyor. Lastikler de zaman içerisinde kirlenmeye başlıyor. Eğer temizliği düzenli olarak yapılmazsa daha çabuk yıpranıyor ve tutuculuğu azalıyor. Lastiklerin etkili temizliğini sağlamak için kullanmadığımız bir diş fırçasını alıp bir miktar karbonata batırıyoruz. Daha sonra tüm lastiği boydan boya fırçayla ovalayarak temizliyoruz. Ardından nemli bir bez alıp tamamen siliyoruz.
Buzdolabının içini temizledikten sonra en son dışını da temizleyerek tertemiz bir görünüme kavuşturabiliyoruz. Bunun için doğrudan deterjanlı sünger ile işimizi halledebiliyoruz. Bulaşık süngerinin yumuşak yüzeyini kullandığımızdan emin olmamız gerekiyor. Sert yüzey buzdolabının çizilmesine neden olabiliyor. Tüm dış yüzeyin temizliğini tamamladıktan sonra nemli bir bezle deterjandan arındırıyoruz. En son kuru bir bezle nemini aldıktan sonra buzdolabı temizliğini tamamlamış oluyoruz.
Çamaşır Makinesi Nasıl Temizlenir?
Çamaşırlarımızı yıkadığımız ve her zaman kıyafetlerimizin eski haline dönmesini beklediğimiz çamaşır makinelerimizin kirleneceği konusunu çoğunlukla hiç düşünmüyoruz. Suyla çalıştığı için her zaman temiz kalacağını zannediyoruz ancak gerçekte böyle olmuyor.
Çamaşır makinemizin görmediğimiz bölgelerinde genellikle kirli sular birikiyor. Bu sular orada kuruduktan sonra yerleşiyor ve bir süre sonra çamaşırlarımızın kötü kokmalarına neden oluyor. Bu tarz durumları yaşamamak ve çamaşarı makinemizin performansının düşmemesini sağlamak için düzenli olarak temizlememiz gerekiyor.
Çamaşır Makinesinin Deterjan Çekmecesi Nasıl Temizlenir?
Çamaşır makinesinin en çok deterjan çekmecesinin temizlenmesi gerekiyor. Çünkü her yıkamada bu alanda bir miktar deterjan kalıntı oluyor, bu kalıntılar bir süre sonra küf oluşturuyor. Çamaşır makinesini temizlemeye başladığımızda ilk yapacağımız işlem buranın temizlenmesi oluyor. Temizliğe başlamadan önce deterjan çekmecesini tamamen çıkartıyoruz. Eğer çekmeceyi yerinden çıkaramıyorsak makinenin kullanma kılavuzundan destek alabiliyoruz.
Temizlemek için bir miktar sabunlu sıcak su hazırlıyoruz ve çekmeceyi bu suya batırıyoruz. Kullanmadığımız bir diş fırçasını alarak sabun birikintilerini ve oluşmuş küf varsa onların hepsini ovalayarak temizliyoruz. Tamamen temizlendiğinden emin olduktan sonra üzerindeki sabunlardan duruluyoruz. Ardından kuruması için bekletiyoruz.
Deterjan çekmecesini yerine yerleştirmeden önce boşluğunu da temizliyoruz. Burada da küf oluşma ihtimali olduğu için nemli bir bezle her yerini siliyoruz. Deterjan çekmecesinin küflenmesini ve kalıntılar kalmasını azaltmak için kullanırken sadece yeteri kadar deterjan kullanmak oldukça etkili oluyor. Fazla deterjan kullandığımızda daha fazla kalıntı oluşuyor.
Çamaşır Makinesi Sirke ile Nasıl Temizlenir?
Deterjan bölmesini temizledikten sonra çamaşır makinesinin iç temizliği biraz daha kolay oluyor. Bu aşamadaki en büyük destekçimiz ise beyaz sirke oluyor. Sirkeye bir miktar tuz da eklediğimizde makinenin içini küf, kireç ve kötü kokuya neden olabilecek diğer kirlerden arındırmış oluyoruz.
Bunun için öncelikle bir su bardağı beyaz sirkeye bir miktar tuz ekleyerek karışımımızı hazırlıyoruz. Çamaşır makinemizi en sıcak ayarına ayarlıyoruz. Bu sıcaklık ayarını düşürmak istiyorsak en az 60 dereceye kadar indirebiliyoruz. Hazırladığımız sirkeli karışımı doğrudan makinenin tamburuna döküyoruz. Sirke, çamaşır makinesinin temizlenmesi için en iyi çözüm olarak görülüyor. Bakterileri öldürüp doğal bir hijyen sağlıyor. Sirke kokusu aklımızda bir şüphe uyandırsa da, bu koku makinenin durulama aşamasında tamamen kayboluyor.
Çamaşır makinemizi sirke ile temizledikten sonra beyaz çamaşırları yıkadığımızda aradaki farkı görebiliyoruz. Beyaz çamaşırları daha beyaz tutmasını sağlıyor.
Çamaşır Makinesi Soda ile Nasıl Temizlenir?
Ev eşyalarının temizliğinde soda en önemli yardımcılarımızın başında geliyor. Hemen her şeyi temizlerken sodayı rahatlıkla kullanabiliyoruz.
Çamaşır makinemizin içini temizlemek için de soda kullanarak temizleyebiliyoruz. Bunun için makinenin deterjan gözüne iki yemek kaşığı soda eklememiz yeterli oluyor. Sodayı daha önce iletilen beyaz sirke ile kullandığımızda makinemizin temizliğini tam anlamıyla yapmış oluyoruz. Beyaz sirkeli karışımımızı tamburun içine koyduktan sonra yine sıcak ayarda makineyi çalıştırıyoruz. Böylece çamaşır makinemizin temizliği tamamlanmış oluyor.
Bu temizlik işlemini en az ayda bir kez yaptığımızda hem çamaşır makinesinin performansını korumuş oluyor hem de kıyafetlerimizin daha iyi temizlenmesini sağlıyoruz.
Bulaşık Makinesi Nasıl Temizlenir?
Gün içerisinde yemek telaşı hiç bitmediği için her gün mutlaka yıkanması gereken bulaşıklar çıkıyor. Bu nedenle bulaşık makineleri mutfaktaki işlerimizi halletme konusunda bize çok yardımcı oluyor. Ancak bulaşık makinelerinin temizliğinde de çamaşır makinelerinde olduğu bir yanılgıya düşüyoruz. Sürekli su ve deterjan ile çalıştığı için makinenin içinin her zaman temiz olduğunu düşünüyoruz. Bu şekilde düşünüp düzenli olarak temizliğini yapmadığımızda ise, makinelerin ömrünü kısaltmış oluyoruz.
Bulaşık makinemizin içerisinde kalan kir ve bulaşık kalıntılarını temizlemek için karbonat ve sirke karışımını ya da limon tuzunu kullanabiliyoruz. Böylece herhangi bir kimyasal kullanmadan doğal bir şekilde makinemizi temizleyebiliyoruz.
Karbonat ve Sirke Karışımı Kullanarak Bulaşık Makinesini Nasıl Temizleriz?
Karbonat, mutfakta birçok farklı şeyde işimize yaradığı gibi bulaşık makinemizin temizliğinde de faydası oluyor. Temizlik konusunda karbonata beyaz sirke karıştırdığımızda işimiz daha da kolaylaşıyor. Bu sayede mikropları öldürürken kireç kalıntılarından da kurtulmuş oluyoruz.
Bunun için öncelikle makinenin içindeki rafları çekip ya da yapabiliyorsak tam olarak çıkartıp bir bezle içerisini temizliyoruz. İçerisinde herhangi bir kalıntı varsa onları da alıp rafları tekrar yerleştiriyoruz. Ardından bir kase içerisine beyaz sirke koyup makinenin alt rafına yerleştiriyoruz. Kısa programda makineyi bir tur çalıştırıyoruz. Bu çalıştırmada sıcak ayarda olmasına dikkat ediyoruz. Program bittikten sonra ikinci aşama olan karbonatlı kısma geçiyoruz.
Bir paket karbonatı alıyoruz ve bulaşık makinemizin tabanına tamamen yayıyoruz. Sonra tekrar sıcak ayarda bir tur çalıştırıyoruz. Sirke ile yıkanan makinenin içi karbonatla birlikte tamamen temizlenmiş oluyor.
Bu yöntemi ayda bir kez düzenli olarak yaptığımızda hem makinemizin ömrünü uzatmış hem de bulaşıklarımızın daha temiz bir şekilde yıkanmasını sağlamış oluyoruz.
Limon Tuzu Kullanarak Bulaşık Makinesini Nasıl Temizleriz?
Kireç düşmanı olarak bilinen limon tuzu, çoğunlukla su ısıtıcılarının içini temizlerken kullanılıyor. Kireçleri çok iyi temizlediği için bulaşık makinesi temizliğinde de etkili sonuçlar veriyor. Bu nedenle bulaşık makinemizi temizlemek için limon tuzunu da gönül rahatlığı ile kullanabiliyoruz.
Bunun için öncelikle bir kap içine 2 kaşık limon tuzuna 2 su bardağı beyaz sirkeyi ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Limon tuzu eriyene kadar karıştırmaya devam ediyoruz. Ardından hazırladığımız bu karışımı bulaşık makinemizin içine döküyoruz. Daha sonra sıcak ayarda herhangi bir yıkama programına getiriyoruz ve bulaşık makinemizi çalıştırıyoruz.
Limon tuzu ile temizlediğimizde makinenin içindeki kireçlerden ve kokulardan kurtuluyoruz.
Bulaşık Makinesinin Deterjan Gözü Nasıl Temizlenir?
Bulaşık makinelerinin deterjan gözü çoğunlukla kapak bölümünde bulunuyor. Bulaşıkları yıkarken tablet ya da deterjanı bu göze koyarak çalıştırıyoruz. Özellikle sıvı ya da toz deterjan kullandığımızda bu gözde kalıntılar kalabiliyor. Bu nedenle düzenli olarak bu bölmenin de temizlenmesi gerekiyor.
Deterjan gözünü temizlemek için bir beze bir miktar elma sirkesi döktükten sonra narin hareketlerle siliyoruz. Burada biriken tortu ve lekeler bu sayede kolayca çıkmış oluyor.
Televizyon Nasıl Temizlenir?
Gelişen teknolojiyle birlikte eskiden eğlence amaçlı kullandığımız televizyonlar, günümüzde de popülaritesini korumaya devam ediyor. Görüntü kalitesi arttıkça ve akıllı özelliklerle donatıldıkça sadece televizyon kanallarını izlemek için değil, oyun oynamak ya da bilgisayarımızı bağlayıp monitör olarak da kullanabiliyoruz.
Televizyonlar teknolojik olarak geliştikçe daha hassas ekrana sahip hale geliyor. Bu nedenle temizlik konusuna ayrıca dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü televizyon ekranları evdeki tozu en fazla üzerine çeken cihazların başında geliyor. Çabuk tozlandığı için de daha sık temizlenmesi gerekiyor. Ekran kalitesini bozmamak için temizliği konusunda çok dikkatli olmalı ve kullandığımız malzemelere de dikkat etmemiz önemli hale geliyor.
Öncelikle temizliğe başlarken televizyonumuzu kapatıyoruz ve fişten çekiyoruz. Bu şekilde hem güvenliğimizi sağlamış hem de ekrandaki tozları daha rahat görebilmiş oluyoruz.
Televizyon ekranı en hassas noktası olduğu için temizlerken onu çizmemek için mutlaka mikrofiber bez kullanıyoruz. Ancak bu yeterli olmuyor. Çünkü mikrofiber bezin üzerine sıkacağımız madde de temizlik için önemli oluyor.
Temizlik için mikrofiber bez dışında kağıt havlu ya da tuvalet kağıdı gibi malzemelerden kesinlikle uzak duruyoruz. Bizim elimize her ne kadar yumuşak geliyor olsa da, bu tarz malzemeler ekrana zarar verebiliyor. Birkaç temizlikte bu verdiği zararı göremiyoruz ancak sürekli olarak kullandığımızda ekranda ciddi hasarlara neden olabiliyoruz.
Televizyon Temizliğinde Ne Kullanmalıyız?
Temizlik yaparken genellikle çok fazla kimyasal kullanmak istiyoruz. Ancak kullandığımız kimyasallarla temas ettiğimizde ya da evin havasına karıştığında sağlığımız için sorunlar yaratabiliyor. Televizyon temizliğinde kimyasal kullanmakta bir sakınca görmüyorsanız evin temizliğinde kullandığınız deterjanları kullanmamamız gerekiyor. Bunun için teknoloji marketlerde ve online alışveriş sitelerinde ekran için özel üretilmiş çözeltiler bulunuyor. Bu çözeltileri mikrofiber beze sıkarak televizyonumuzu temizleyebiliyoruz.
Eğer kimyasal kullanmadan doğal maddelerle televizyonumuzu temizlemek istiyorsak, diğer beyaz eşyalarımızda kullandığımız sirkeli su karışımı kullanıyoruz. Sirke ve suyu eşit miktarda bir kap içerisinde karıştırıp kendi temizlik sıvımızı oluşturabiliyoruz. Hazırladığımız bu karışımı fısfıslı bir şişeye koyarak kullanabildiğimiz gibi karışımı hazırladığımız kapta da kullanabiliyoruz. Burada önemli olan nokta bezin temizlik sırasında çok ıslak olmamasını sağlamak oluyor. Bu nedenle bezi ıslattıktan sonra sadece nemli kalacak şekilde iyice sıkmamız gerekiyor.
Televizyon ekranını temizlerken nazik davranmanız gerekiyor. Sert hareketlerden kaçınarak ekranı temizledikten sonra kuru bir mikrofiber bez alarak üzerindeki nemi alıyoruz. Televizyon temizliğinde sirkeli su kullanmak ekranın daha uzun süre toz tutmasına da engel oluyor. Televizyon ekranında çıkmayan inatçı bir leke varsa nazik hareketlerle bunu çıkartamayabiliyoruz. Böyle bir durumda bezi daha fazla bastırarak lekeyi çıkarmaya çalışmaktan kaçınıyoruz. Bu şekilde lekeyi çıkarmış olsanız da ekranın piksellerine zarar vermiş olabiliyorsunuz. Bu nedenle aynı narin hareketinizi bozmadan biraz daha fazla lekenin üzerinde zaman geçirerek çıkartabiliyorsunuz.
Yukarıda beyaz eşya nasıl temizlenir detaylı olarak anlattık.
Siz de kendinize uygun en ideal beyaz eşyaları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.