Televizyonlar on yıllardır ev eğlencesi dünyasında en büyük yeri kaplıyor. Ancak bu durum değişmek üzere gibi gözüküyor. Projeksiyon cihazları televizyonlarla yaklaşık aynı fiyatta olmasına karşın daha az yer kaplaması, daha iyi bir sinema deneyimi sunması ve çok daha farklı alanlarda kullanılabilmesiyle son zamanlarda evinde sinema tecrübesi yaşamak isteyenler için tercih sebebi olmaya başladı. Projeksiyon cihazı bir bilgisayar veya blu-ray oynatıcı tarafından oluşturulan görüntüleri alan ve bunları bir ekrana, duvara veya başka bir yüzeye yansıtarak yeniden üreten bir çıktı aygıtı olarak tanımlanıyor. Günümüzün projeksiyon cihazları önceki nesillere göre giderek daha küçük ve daha kolay taşınabilir hale geliyor. Ayrıca projeksiyon cihazınızla 4K televizyonunuzdan elde edebileceğinden çok daha büyük bir görüntü elde edip 4K dahil olmak üzere bazı harika çözünürlükler elde edebilirsiniz. Herhangi bir HDMI bağlantı noktası üzerinden oynatılabilen herhangi bir cihaza bağlanabilmesi de projeksiyon cihazlarının kullanım oranlarını önemli ölçüde arttırıyor. Genellikle görüntünün yansıtıldığı yüzeyin geniş, düz ve açık renkli olmasına dikkat ediliyor. Projeksiyon cihazları genellikle ekmek kızartma makinesi boyutunda oluyor ve yalnızca birkaç kilo ağırlığına sahip bulunuyor.

Bir projeksiyon cihazını “çalıştırma” fikri kulağa ilk başta korkutucu gelebilir. Hatta kafanızda film makaralarıyla uğraşma düşünceleri canlanıyor bile olabilir. Fakat endişelenmenize hiç de gerek yok. Projeksiyon cihazı kullanmak göründüğü kadar karmaşık olmuyor. İlk kurulum sırasında, bazı modellerde odağı ve kilit taşını ayarlamak için birkaç dakika harcamanız gerekebiliyor ama bunun dışında aslında bir televizyonu açmaktan daha karmaşık olmuyor.

İşte projeksiyon cihazı ile evinizi sinemaya dönüştürmenin bazı pratik yolları:

Projeksiyon Cihazı ile Evinizi Sinemaya Nasıl Dönüştürebilirsiniz?

1- Projeksiyon Cihazınızı Doğru Kurun

Görüntüyü projeksiyon cihazınızdan doğru boyuta getirmek ve ekranda mükemmel bir şekilde merkez haline getirmek için muhtemelen biraz görüntü hizalama ve ayarlama yapmanız gerekecek. Projeksiyon cihazınızı monte ediyorsanız, doğru yere yerleştirdiğinizden emin olmak için bunu donanımı sabitlemeden önce kontrol etmeniz gerekiyor. Yerleştirmeyi kalıcı hale getirmeye hazır olana kadar projeksiyon cihazınızı doğru yüksekliğe getirmek için bir merdivenin üzerine koyup bekletmelisiniz. Projeksiyon cihazınızın konumu, alanınızın kısıtlamaları nedeniyle sabitse, alternatif olarak görüntü boyutunu ayarlamak için yerleşimini değiştirerek ekranı kalıcı olarak monte etmeyi bekleyebilirsiniz. Görüntüde yapabileceğiniz ayarlamalar projeksiyon cihazından projeksiyon cihazına değişiyor.  Bu ayarlar yakınlaştırma, hizalama ve ters çevirme seçeneklerini içerebiliyor. Birçok projeksiyon makinesi, görüntüyü eğriltmeden projeksiyon cihazını ekrana belirli bir açıyla yerleştirmenizi sağlayan trapezoid ayarı sunuyor. Bu ayar sizinkinde yoksa, merceğin ekrana doğru yönlendirildiğinden emin olmanız gerekiyor. Bazı projeksiyon cihazlarında ayarlarınızı, sesinizi ve resminizi yapılandırırken size yol gösteren yerleşik bir sihirbaz bulunuyor. Zorlanırsanız veya kafanız karışırsa, muhtemelen bu yalnızca sizin başınıza gelmeyebiliyor. İnternet üzerinde belirli modellerin veya kurulumların zorluklarına yardımcı olabilecek tonlarca eğitim videosu bulunuyor ve muhtemelen en az bir videoda sorunuzun cevabını bulabilirsiniz. Kurulumuzu tamamlayıp projeksiyon cihazınızı monte edin. Daha sonra hoparlörleriniz için uzun süreli bir yuva bulabilirsiniz. Tavandan sarkan, yürüme yollarının üzerinden geçen veya tehlike oluşturabilecek herhangi bir yerde herhangi bir kablo veya açık tel olup olmadığını da muhakkak kontrol etmelisiniz.

projeksiyon cihazi ile evinizi sinemaya donusturmenin yollari teknosa

2- Doğru Konumu Seçin

Ev sinema sistemi kurulumunuz için evinizdeki en uygun konumu seçmeniz çok önemli oluyor. Film odasının, film izleme deneyiminizi mahvedebilecek dış gürültü ve rahatsızlıkları en aza indirmeye yardımcı olması için evinizin yoğun alanlarından uzağa kurulması gerekiyor. Ayrıca projeksiyon cihazınızı konumlandırabileceğiniz bir yere ve yansıma için düz bir alana da sahip olmalısınız. Bu nedenle bir çatı katınız varsa bu alan harika bir seçim olabilir. Bir çatı katı, ses yalıtımı için ek yalıtım veya film izleme deneyiminizi geliştirebilecek bir projektör ve surround ses kablolaması gibi olmazsa olmaz ev sinema sistemlerini kolayca bir araya getirebilir.

Bunun yanısıra bodrumunuz da bir film odası olarak gayet iyi iş görebilir. Sadece diğer yaşam alanlarından ayrılmakla kalmayıp genelde penceresiz olmasıyla etkileyici bir film izleme atmosferini yaratmak için de çok iyi bir seçenek haline gelir. Ayrıca bodrumunuza kuracağınız bir ev sinema sistemi evinizin satış değerine kayda değer miktarda katkıda bulunur ve yaşam alanını artırır. Çatı katınızı ve bodrum katınızı çoktan başka şeyler için kullandıysanız veya bunlara erişiminiz yoksa da üzülmeyin. Ev sinema sisteminiz için yedek bir yatak odasını doğru şekilde kullanmak da pekâlâ işinizi görebilir. Evinizdeki odalar arasında minimum arka plan gürültüsü olan ve yoğunluğun az olduğu bir yeri seçmeye çalışın. Aksi takdirde ekstra ses yalıtımına yatırım yapmanız gerekebilir. Optimum akustik etkisini sağlayabilmek için; az sayıda pencereleri, dolapları veya kapıları olan basit şekilli bir oda seçmelisiniz.

3- Doğru Duvar Rengini Seçin

Evinizin odalarına boya renkleri seçmek için birçok harika seçeneğiniz oluyor ancak işlevsel bir projeksiyon odası oluşturabilmek için projeksiyon cihazınızdan yansıyacak görüntüyü destekleyecek belirli boya renkleri veya ton şemalarını tercih etmelisiniz. Kahverengi, gri ve siyah gibi koyu gölgeler ışığın yansımasını azaltmaya veya ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Bu sayede filminizi izlerken daha net bir ekrana sahip olursunuz. Ek olarak, mat kaplamalı boyalar seçmek, izleme deneyiminizi yükseltmeye yardımcı olabilecek bir ev sineması konsepti fikri haline gelebilir.

4- Halı Sermeyi Düşünün

Projeksiyon odanızdaki ses optimizasyonunu artırmak istiyorsanız, zeminlerinizi kaplamak için kalın sinema halısı döşemeyi veya kilim satın almayı düşünebilirsiniz. Halı, projeksiyon odanızın ses yalıtımı için mükemmel bir seçenek haline gelir. Doğru halı seçimi komşulardan veya çevredeki odalardan gelen gürültü rahatsızlıklarını minimumda tutabilir. Ayrıca halı, film odanıza ilave bir konfor dokunuşu da katar.

5- Perde veya Panjur Takın

İdeal ev sinema sistemi kurulumunda yansımayı azaltmak ve projeksiyon odası kullanımınızı optimize etmek için çok az ışık olması veya hiç dış ışık olmaması gerekir. Eğer bunu sağlayamıyorsanız sadece yere kadar uzanan jaluziler veya karartma perdeleri takmanız bile izleme deneyiminizi ciddi düzeyde iyileştirebilir. Perdeler ve panjurlar yalnızca projeksiyon odanızın ışığını engellemekle kalmaz aynı zamanda alanınızın sıcaklığını düşürmeye de yardımcı olabilir. Bu da projeksiyon odanızı sıcacık bir battaniyeyle rahatlayabileceğiniz ideal bir yer haline getirir.

6- Yumuşak Aydınlatma Kullanın

Ev sinemanızda gerçek sinema salonlarında gördüğünüz gibi bir aydınlatma yaratmak ister misiniz? Bunun için duvarlarda yumuşak aplikler ve tavanda alçak gerilim gömme aydınlatma süsleri kullanmalısınız. Bu sayede sıcak ve davetkar bir atmosfer yaratabilirsiniz. Bir sinema salonundaki gibi bir ambiyans yaratabilen LED şeritleri kullanın veya ev sinema sisteminizin aydınlatmasına bir karartma seçeneği ekleyin.

7- Duvarlarınızı Film Afişleriyle Süsleyin

Projeksiyon odanızı en sevdiğiniz film afişlerinden bazılarıyla süsleyerek atmosferi ayarlayıp havaya girebilirsiniz. Projeksiyon odanızın girişine birkaç tane asmak, alana büyük bir gişe hissi verebilir. Film afişlerinizi renge, film serisine göre düzenleyin veya mevsimlere göre değiştirin. Hatta klasik filmlerin orijinal film afişlerini alabilir ve klasik sinema görünümü vermek için ışıklı bir çerçeve içinde sergileyebilirsiniz.

Siz de en iyi projeksiyon cihazlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
nesnelerin interneti nedir teknosa
Devamını Oku

Nesnelerin İnterneti Nedir?

Basit bir şekilde tanımlamak gerekirse nesnelerin interneti, internet üzerinden iletişim kuran, birbirine bağlı fiziksel cihazlardan oluşan bir sistem…
google sky nedir ise yarar teknosa
Devamını Oku

Google Sky Ne İşe Yarar?

Google’ın, Google Earth ile uydu verilerini kullanarak dünyanın her yerini kullanıcılarıyla paylaşmaya başlaması 11 Haziran 2001’de başladı. Daha…