Özellikle son yıllarda büyük gelişmeler yaşanan sanal asistanlar birçok konuda bize yardımcı olmaya başladı. Sanal asistan dendiğinde dünyada üç firmanın ürünü akla geliyor. Bunlar Apple’ın Siri’si, Amazon’un Alexa’sı ve Google’ın Asistan’ı oluyor. İlk olarak 2016 yılında piyasaya sürüldüğünde Siri’nin oldukça gerisinde kaldığı için eleştirilen Asistan uygulaması, aradan geçen yıllarda hayli yol katediyor. Şu anda gelmiş olduğu noktada sanal asistanların en gelişmiş ve en dinamiği olduğu iddia ediliyor. Google, Asistan uygulamasını sadece kendi donanımları için değil, buzdolabı, kulaklık, hoparlör gibi çok çeşitli akıllı cihazlarda çalışacak şekilde geliştiriyor. Diğer elektronik cihaz üreticileriyle ortak çalışmalar yaparak kullanım alanını tüm dünyaya yaymak istiyor.
Google Asistan Nedir?
Google Asistan’ı temel olarak, Google’ın sesle çalışan sanal asistan uygulaması olarak tanımlayabiliyoruz. Başlangıçta sizle alakalı bilgileri belli bir algoritmayla çıkarıyordu. Nerede çalıştığınızı, toplantılarınızı, seyahat planlarınızı, tuttuğunuz takımı ve diğer sizi ilgilendiren birçok şeyi biliyor, sizin için önemli olan bilgileri size sunuyordu.
Google, Asistan’dan önceki sanal asistan uygulaması olan Google Now’ı tamamen bitiriyor ve Asistan uygulamasını hem sesli hem de yazılı olarak kullanılabilecek şekilde geliştiriyor. Böylece hangi yöntemi tercih ederseniz edin kullanım kolaylığı sağlamış oluyor.
Google Asistan ile Neler Yapılabiliyor?
Google Asistan, sesli komut özelliği kullanılarak “OK Google” ya da “Hey Google” uyandırma sözcükleri söylendikten sonra birçok işlem konusunda size yardımcı olabiliyor. Kendisi ile yapılabilecek çok fazla işlem bulunuyor.
Öncelikle cihazlarınızı ve akıllı evinizi kontrol etme imkanına sahip oluyorsunuz. Takviminizdeki bilgilere ve diğer kişisel bilgilerinize telefonunuza dokunmadan ulaşabiliyorsunuz. İnternetten randevu oluşturabiliyor, haritadan yol tarifi alabiliyor ve bulunduğunuz ya da gideceğiniz yerin hava durumu bilgilerine ulaşabiliyorsunuz. Hatırlatıcıları da çalıştırıp günlük planlarınızı aksatmıyorsunuz.
Google Asistan ile görüşmeniz devam ediyorsa her defasında “OK Google” gibi harekete geçirici ifadeleri kullanmak zorunda kalmıyorsunuz. Bir kez aktif hale geldikten sonra sizi dinlemeye devam ediyor. Ayrıca ses profili özelliği sayesinde farklı sesleri tanıyıp kiminle de konuştuğunu bilebiliyor. Yanıtlarını profile özel uyarlayabiliyor. Sizi tanıdıktan bir süre sonra daha akıllı ve bilinçli yanıtlar verebilmeye başlıyor. Ses kontrolü çok daha güçlü hale geliyor ve belirli ifadeleri, komutları anlayabilecek seviyeye erişiyor.
Ayrıca bir de Tercüman Modu bulunuyor. Bu özelliği ile düzinelerce dilde konuşma yapmanıza yardımcı olmasını isteyebiliyorsunuz. Tercüman modunu başlatmak ve konuşmaya yardımcı olmasını istemek için “OK Google, İngilizce tercümanım ol” demeniz yeterli oluyor. Sadece İngilizce değil İspanyolca, Almanca gibi daha birçok dilde bu özelliği kullanma imkanınız bulunuyor.
Akıllı ev eşyalarının kontrolünün temelini de Google Asistan oluşturuyor. Piyasadaki birçok cihazla uyumlu olarak çalışıyor. Evinize aldığınız akıllı eşyaları tanıttıktan sonra sesinizle evinizi ısıtabiliyor, ışıkları açıp kapatabiliyor ve bundan çok daha fazla şeyi yapabilir hale geliyorsunuz.
Telefonlarda Google Asistan
Google Asistan, yapay zeka sistemini sunan tüm yeni modellerle birlikte Android işletim sistemine sahip telefonlarda bulunuyor. Telefonunuzda Android varsa Google Asistan’a da sahip oluyorsunuz aslında. Sadece bunun için ayarlarınızı etkinleştirmeniz gerekiyor. Sonrasında telefonunuz kilitliyken bile Asistan’ın size yanıt vermesini sağlayabiliyorsunuz.
Bazı kısıtlamaları olsa da iPhone telefonlarda da kullanılabiliyor.
Uygulamalarda Google Asistan
Hem Android hem de iOS cihazlarda “Google Haritalar” uygulamasını kullanmanıza izin veriyor. Sesinizle Google Haritalar uygulamasından tahmini varış sürenizi arkadaşlarınızla ya da ailenizle paylaşabiliyorsunuz. Yoldayken müzik ya da podcast çalabiliyor, yol üzerinde uğramak istediğiniz bir mekanı arayabiliyorsunuz.
Ayrıca mesajlarınızı da yanıtlayabiliyor, tüm bildirimlerinizi okuyabiliyorsunuz. WhatsApp, Messenger, Telegram gibi popüler mesajlaşma uygulamaları ve telefonunuzun SMS’iyle tam uyumlu olarak çalışıyor.
Akıllı Ev Cihazları ve Aletleri
En ilgi çekici özelliklerinin başında akıllı ev sistemleriyle uyumlu olması geliyor. Akıllı lambalardan buzdolaplarına kadar birçok cihaz ile uyumlu çalışıyor. Bu cihazları Asistan ile kontrol edebiliyorsunuz. Yani ışıkları açıp kapatabiliyor, evin ısısını değiştirebiliyor, temizliğinizi yaptırabiliyorsunuz.
Bunun için Google Home ile konuşmanıza bile gerek kalmadan sadece Asistan’ı kullanarak bunları yapabilme imkanına sahip oluyorsunuz. Ancak burada unutulmaması gereken nokta bu cihazlarınızı öncesinde Google Home ile eşleştirmeniz gerekiyor. Eşleşme sonrasında sadece Asistan yeterli oluyor.
Kulaklıklarda Google Asistan
Google’ın kendi Pixel Buds kulaklığının yanı sıra JBL ve Sony gibi kulaklık konusunda önde gelen markaların birçok kablosuz kulaklık modellerinde desteği bulunuyor. Büyük kulaklık markalarının dışında kablosuz kulaklık üreten diğer markalarda da aynı durum geçerli oluyor.
Kulaklığınızı entegre ettikten sonra telefonunuzu açmadan asistana erişebiliyor ve konuşmaya başlayabiliyorsunuz.
Telefonumda Google Asistan Olup Olmadığını Nasıl Anlarım?
Telefonunuzda Google Asistan uygulamasının olup olmadığını öğrenmek için birkaç yöntem bulunuyor. Bu yöntemler Asistan’ın başlangıç noktaları olarak geçiyor. Bunun için telefonunuza “OK Google” diye seslenebilir, ana sayfa düğmesine basılı tutabilir ya da Google arama çubuğundaki mikrofona dokunabiliyorsunuz. Bunları yaptığınızda eğer telefonunuzda varsa size yanıt vermesini sağlamış oluyorsunuz. Genellikle bir Android kurulumunuz varsa otomatik olarak Asistan’ı da yapılandırmanız isteniyor.
Siz de Google Asistan’ı en iyi şekilde kullanabileceğiniz Android telefonları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.