Televizyonlar evlerimizde en çok kullanılan elektronik cihazların başında geliyor. Akşam eve geldiğimizde ya da sevdiklerimizle keyifli vakit geçirmek için bir araya geldiğimizde televizyonda bir şeyler izlemek vazgeçemediğimiz alışkanlıklarımız arasında yer alıyor. Ancak tüm teknolojik cihazlarda olduğu gibi televizyonların da bir kullanım ömrü bulunuyor. Evde televizyon karşısında keyifli anların hayalini kurarken televizyonun çalışmaması, geç açılması ya da ekranda bulunan ölü pikseller gibi durumlar tüm keyfimizi kaçırabiliyor. Sadece kulanım ömrü nedeniyle televizyonlarımızı değiştirmeye karar vermiyoruz aslında. Televizyon teknolojisi hiç durmadan gelişmeye devam ediyor. Her yeni modelle birlikte çok kullanışlı özellikler de ekleniyor. Televizyon keyfimizi artırmak ve kanallarda yayınlanan içeriklerin dışında başka aktiviteleri de televizyonlarda yapabilmek için de değiştirmeye karar verebiliyoruz. Piyasada çok çeşitli özelliğe sahip fazla sayıda marka ve modelde televizyon bulunuyor. Eski televizyonumuzu değiştirmeye karar verdiğimizde çoğu zaman hangi özelliklere sahip olanı alacağımızı bilemiyoruz. Bu aşamada bazı önemli noktalara dikkat edersek karar verme sürecimiz biraz daha kolaylaşıyor. Bu yazımızdaeski televizyonu değiştirirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir anlatmaya çalışacağız.

Ekran Çözünürlüğü Nasıl Olmalı?

Televizyonlarda ekran çözünürlüğü, ekrandaki resmi oluşturan piksel sayısını tanımlıyor. Ne kadar fazla piksele sahip olursa ekranki görüntüler daha keskin ve daha ince ayrıntılara sahip oluyor. Bu nedenle daha yüksek çözünürlük genelde daha iyi oluyor.

Uzun yıllar boyunca Full HD çözünürlükler en iyi ekran kalitesi özelliğini taşıyordu. Üretimi çok fazla olduğu için dünyada en yaygın olarak bulunan televizyonlar hala Full HD çözünürlüğe sahip oluyor. Ancak gelişen ekran teknolojisiyle artık Full HD beklenen kaliteyi karşılamıyor. Çünkü 4K olarak adlandırılan Ultra HD televizyonlar, bundan tam 4 kat daha fazla piksele sahip olarak üretiliyor.

4K televizyonların en büyük özelliği, ekrandaki küçük nesneler ve yazılar daha net ve ayrıntılı bir biçimde görülebiliyor. Genel olarak görüntüler daha zengin ve gerçeğe daha yakın olarak izlenebiliyor. Piksel sayısının artması nedeniyle normalden daha büyük televizyonların üretimi de kolaylaşıyor. Bu sayede evlerimizde dev ekranlarda televizyon izleme keyfini sorunsuz bir şekilde yaşayabiliyoruz.

Eski televizyonunuzu değiştirmeye karar verdiğinizde 4K ekran çözünürlüğüne sahip modeller arasından bir seçim yapmanız daha keyifli zaman geçirmeniz açısından fayda sağlıyor. Eğer yeni televizyonunuz için daha fazla bütçe ayırabiliyorsanız 8K modelleri de tercih edebiliyorsunuz. Ancak şu anda henüz 8K teknolojisi yaygınlaşmadığı için yayınlar da buna uygun üretilmiyor.

En Keyifli Ekran Boyutunu Bulun

Eski televizyonunuzu değiştirmeye karar verdiğinizde ekran çözünürlüğü kadar ekran boyutu da en önemli kriterler arasında yer alıyor. Yeni televizyonunuzun sahip olduğu özelliklerden çok ne kadar büyüklükte bir televizyon almak istediğinize karar vermeniz gerekiyor.

Ekran boyutuna karar vermeden önce televizyonunuzu evde nereye koyacağınızı ve bunun için ne kadarlık bir bütçeye sahip olduğunuzu doğru tespit etmeniz faydalı sonuçlar veriyor. Ekran boyutları arttığında televizyonların fiyatları da aynı şekilde artıyor, ayrıca koyacağınız yerden daha büyük bir televizyon almanız da kullanışsız oluyor.

Fiyat performans açısından ve normal bir salonda bulunacağı düşünüldüğünde en az 55 ya da 65 inç’lik bir televizyon genellikle yeterli oluyor. Daha geniş bir alanda kullanmak istiyorsanız ya da dev ekran keyfini yaşamak istiyorsanız daha büyük televizyonları da incelemeniz karar verme sürecinize oldukça etki ediyor. Bu konuda kararı tamamen kendi zevkinize ve durumunuza göre vermeniz gerekiyor.

eski televizyon degistirirken dikkat edilmesi gerekenler teknosa

En İyi Renklere Sahip Olmak İçin HDR Televizyonlar

Ekran çözünürlüğü 4K kalitesine geldikten sonra renk kalitesini de artıran gelişmeler eklenmeye devam ediyor. HDR teknolojisi de 4K televizyonların yeni özellikleri arasında yer alıyor. Bu özellik daha fazla renk, daha fazla kontrast seviyesi ve artırılmış parlaklık düzeyi sunuyor.

HDR teknolojisinde yaşanan gelişmeler kullanıcılarda bazı karışıklıklara neden olabiliyor. Çünkü bazı markalar bu özellik için “HDR10” adını kullanırken bazıları da “Ultra HD Premium” ismini kullanıyor. Bunlar arasında Dolby Vision, tescilli HDR formatları açısından sektöre öncülük ediyor. Dolby Vision, HDR’ın daha gelişmiş bir sürümünü kullanıyor. Piyasada bulunan HDR televizyonlar HDR10 ile uyumlu olarak üretiliyor ancak hepsi Dolby Vision’un teknik standartlarını karşılamayabiliyor. Samsung kendi HDR10+ ekranlarını tanıtırken LG, Sony gibi markalar premium televizyon modellerinde Dolby Vision teknolojisini kullanıyor. Ancak her ikisi de görüntü ve renk kalitesi anlamında birbirine yakın sonuçlar veriyor.

HDR konusunda henüz standartlaşmış bir özellik bulunmadığı için bu konuda özel bir eleme yapmanıza gerek bulunmuyor. Ancak piyadaki en iyi görüntü kalitesine sahip bir televizyon almak istiyorsanız Dolby Vision ile uyumlu HDR televizyonlar arasından seçim yapabiliyorsunuz.

En İyi İzleme Deneyimi İçin Yenileme Hızı En İyi Olanı Seçin

Yenileme hızı, görüntünün ekranda saniyede kaç kez yenilendiğini gösteriyor. Şu anda standart ekran yenileme hızı saniyede 60 kare olarak bulunuyor. Bu özellik 60 Hz olarak gösteriliyor. Ancak gelinen ekran kalitesinde artık 60 Hz yenileme hızında görüntülerde bulanıklık ve donma sorunları yaşanmasına neden olabiliyor. Bu nedenle üretilciler çözüm olarak yenileme hızını iki katına çıkarıyorlar ve artık 120 Hz televizyonlar piyasada hızla çoğalmaya başlıyor.

Eğer televizyonda oyun oynamayı seviyorsanız ya da izlediğiniz filmler arasında aksiyon dolu hızlı filmler daha çok bulunuyorsa 120 Hz ekran yenileme hızından daha düşük televizyonları tercih etmemeniz gerekiyor. 120 Hz televizyonlarda izleme deneyiminiz mükemmel bir seviyeye çıkıyor.

HDMI ve USB Bağlantı Noktalarını Artırın

Artık televizyonlarımızı farklı cihazlara bağlayarak kullanmak neredeyse standart bir davranış haline geliyor. Oyun konsolları, uydu cihazları, dizüstü bilgisayarlar ve USB bellekleri televizyonumuza bağlayarak farklı şeyler izleme imkanımızı kullanmak istiyoruz. Gelinen gelişmişlik noktasında sadece televizyon kanallarının yayınlarını izlemek çoğu zaman sıkıcı gelebiliyor.

Eğer televizyonunuzu oyun oynamak gibi farklı aktivitelerde kullanıyorsanız ya da bilgisayarınızı bağlayarak büyük ekranda bir şeyler yapmayı seviyorsanız HDMI ve USB bağlantı noktaları daha fazla olan televizyonlar arasından seçim yapabiliyorsunuz.

Bu özelliği tamamen kendi kullanım alışkanlığınıza göre yapmanız daha iyi sonuçlar almanızı sağlıyor.

Bu yazımızda eski televizyon değiştirirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi televizyonları incelemek istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
klima nasil sogutma yapar teknosa
Devamını Oku

Klima Nasıl Soğutma Yapar?

Yaz aylarında klimalar en çok kullanılan cihazlarımızdan biri oluyor. Gelişen teknoloji ve daha uygun hale gelen fiyatları sayesinde…
Plak Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Devamını Oku

Plak Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Plak, genellikle vinil veya benzeri malzemelerden yapılan, müzik kayıtlarını oynatmak için kullanılan formattır. Plaklar, 20. yüzyılın ortalarından itibaren…
AirPods 3 ozellikleri teknosa
Devamını Oku

AirPods 3 Özellikleri Neler Olabilir?

Airpods 3, Apple’ın kablosuz kulaklık pazarındaki bir sonraki büyük sürümü olarak şekilleniyor. Apple, Beats Studio Buds’ı sürpriz bir…
windows 12 hakkinda konusulanlar neler teknosa
Devamını Oku

Windows 12 Hakkında Konuşulanlar

Bundan bir yıl öncesine bakıldığında Windows’un yeni bir sürümünün çıkacağı konusunda bir ihtimal bulunmuyordu. Çünkü Microsoft daha önce…