Şüphesiz bilim dünyasındaki en sembol isimlerden biri olan Nikola Tesla, 1856 yılında günümüz Hırvatistan’ında doğdu. Babası Milutin, Sırp Ortodoks Kilisesi rahibiydi. Tesla çok erken yaşlardan itibaren, etrafındakileri şaşırtan ve eğlendiren saplantılarını ve zekasını gösterdi. Kitapları tümden ezberleyebiliyor ve logaritmik tabloları beyninde saklayabiliyordu. Bunun yanında dilleri kolayca öğrenebiliyor ve sadece birkaç saat uyuyarak günler ve geceler boyunca çalışabiliyordu.
Nikola Tesla’nın yaşamı boyunca yapmış olduğu sayısız icat, birçok teknolojik atılımın temelini oluşturuyor. Matematik ve fizik dehası olan Tesla bugün hayatımızı her gün etkilemeye devam eden pek çok yeniliklere katkıda bulunmuş görünüyor. Üç yüzün üzerinde patente sahip olmasına karşın yalnızca bazıları tanınıyor. Bu durum ise fikirlerinin çoğunun test edildiğini buna karşın başarısız olduğunu ya da hiçbir zaman tam olarak bilinmediğini gösteriyor.
Nikola Tesla, Amerika Birleşik Devletleri’ne geldiğinde Manhattan’da Thomas Edison için çalıştı. Burada Tesla’ya, Edison’un doğru akım yöntemini başarılı hale getirebilirse 50.000 dolar verileceğinin sözü verildi. Anlaşıldığı üzere Edison’un DC akımı, elektriği uzun mesafelere iletmede Tesla’nın kendi alternatif akım yöntemi kadar etkili değildi. Edison, DC güç tasarımındaki kusurları çözmesi için Tesla’ya ödeme teklifinden vazgeçtiğinde, Tesla istifa etti ve yeni çalışmalarına geçti. Tesla AC güç keşifleri için daha sonra Westinghouse’a satılan birçok patent başvurusunda bulundu. AC gücü, keşfinden bu yana yaygın olarak kullanılıyor. Hala radyo ve televizyon iletiminde yer almaya devam ediyor.
Olağanüstü üretken yaşamı boyunca Tesla, en az 278 patent başvurusunda bulundu. İşte Nicola Tesla’nın en dikkate değer icatlarından bazıları:
Nikola Tesla İcatları:
1- Tesla Bobini
Muhtemelen Tesla’nın en ünlü icadı ve kesinlikle en muhteşemlerinden biri olan Tesla bobini, elektriği kablosuz olarak iletebilecek bir sistem yaratma tutkusunun bir ürünü. Wardenclyffe’deki Tesla Bilim Merkezi olan Shoreham, New York’ta bulunan son kalan laboratuvarda dikilen kulede Tesla, havada elektrik kıvılcımları atan ve elektriği alternatif akımla bobinlerin etrafında dolaştıran meşhur bir kule yarattı. Tesla bobini, çok yüksek voltajlar elde etmek için tasarlandı. Voltaj, bir elektrik yükünün ne kadar enerjiye sahip olduğunu ölçmenin bir yolu oluyor. Tesla bobini bir milyon volttan fazla voltaj üretebiliyor. Gösterilerde kullanılan küçük Tesla bobinleri yaklaşık 60.000 volt elektrik yapıyor. Normalde bu kadar yüksek voltajlar çok tehlikeli oluyor ancak Tesla bobini çok yüksek frekanslı elektrik üretiyor. Bu bobinin çok hızlı bir şekilde açılıp kapandığı anlamına geliyor. Böylece elektrik vücudunuzdan ziyade cildinizin dışına akıyor. Tesla bobininin pratik kullanımı sınırlı olmasına karşın elektrik anlayışını değiştirdi. Televizyonlar ve radyolar dahil olmak üzere 20. yüzyılın en önemli elektrik yeniliklerinin çoğu benzer teknolojileri kullanmaya devam ediyor.
2- Tesla Türbini
Otomobillerde pistonlu motorun ortaya çıkan başarısından ilham alan Tesla, kendi türbin tarzı motorunu geliştirmeye karar verdi. Sınır tabaka türbini ve kohezyon tipi türbin olarak da bilinen Tesla’nın türbini kendine has bir tasarıma sahipti. Geleneksel türbinlerin aksine Tesla’nın tasarımında kanat mevcut değildi. Bunun yerine hareket üretmek için bir oda içinde dönen pürüzsüz diskler kullanıyordu. Tesla’nın son teknoloji türbin motoru, geleneksel türbine göre açık avantajlar sunmasına rağmen, hiçbir zaman tam olarak popülerleşmedi. Tasarımı farklı durumlara uyarlanabiliyor ve kanatlı türbinlere göre daha ucuza geliyor. Aynı zamanda etkileyici bir şekilde verimli oluyor. Dakikadaki devir sayısı 3.600 ve 675 beygir gücü üretiyor.
3- Radyo
Genelde insanlar Tesla’nın icatları arasında radyoyu gördüğünde şaşırıyorlar. Ünlü Guglielmo Marconi’nin radyoyu icat ettiğini düşünüyorlar. Fakat Marconi’nin iddiasının en azından tartışmalı olduğu ortaya çıktı. Aslında Tesla, bobinlerini kullanarak, 1890’ların ortalarında, Marconi 1896’da ilk kablosuz telgraf patentini almadan önce, radyo sinyallerinin iletimi ve alımında umut verici ilerlemeler kaydetti. 1895’in başlarında Tesla, Manhattan’dan West Point’e 50 mil radyo sinyali göndermeye hazırdı ancak çığır açan testi tamamlanamadan önce bir felaket yaşandı. Bir bina yangını Tesla’nın laboratuvarını çalışmalarının bütünüyle birlikte yok etti. Bundan bir yıl sonra da Marconi ilk kablosuz telgraf patentini İngiltere’de aldı. Tesla çalışmalarını tamamlayabilmiş olsaydı çok daha güçlü bir radyo ortaya çıkaracağı söyleniyor.
4- Tesla Röntgeni
Maalesef Tesla’nın 1895’te New York laboratuvarını tahrip eden talihsiz yangınla muhtemelen kısıtlanmış olan bir başka araştırma alanı da X ışını teknolojisinin ortaya çıkmasıyla ilgiliydi. Ünlü Alman bilim adamı Wilhelm Conrad Röntgen aynı yılın 8 Kasım’ında çığır açan bir başarı olan ilk röntgeni geliştirdi ve bu da ona 1901’de ilk Nobel Ödülü’nü kazandırdı. Fakat daha önce Röntgen’in x ışınlarından ilham alan Tesla, kendi ilgisini yeniledi ve bir vakum tüpü kullanarak kendi Shadowgraph’ını geliştirdi. 1896’da ürettiği ayaklı bir ayakkabı görüntüsünün, Amerika’nın ilk röntgeni olduğu düşünülüyor. Shadowgraph, aslında röntgen olarak bildiğimiz icadın Tesla versiyonunun adı oluyor. X ışınları, insan vücudundan radyoaktif dalgalar geçirerek yakalanan alanın bir siluetini oluşturuyor. Buluş başlangıçta Röntgen tarafından geliştirilmiş olmasına rağmen, Tesla daha net görüntüler elde etmek için teknikte iyileştirmeler gerçekleştirdi.
5- Neon Lambası
Modern neon ışıklarının yaratılması, Fransa’daki hava sıvılaştırma işi aracılığıyla endüstriyel miktarlarda neondan yararlanma yöntemini tasarlayan Georges Claude’a atfediliyor. Aslında Tesla, neon ışıklarını icat etmedi fakat hala anlaşılmayan bir kablosuz aydınlatma konsepti icat etti. Tesla’nın kariyeri boyunca en büyük ilgi alanlarından biri bir kablosuz enerji sistemi geliştirmekti ve bu kablosuz ışıklar, konseptinin müthiş bir göstergesi haline geldi. Aslında nihai hedefi yapay güneş ışığı yaratmaktı. Neon lambası, Tesla’nın kelimeler ve tasarımlar oluşturmak için mevcut neon ışık teknolojisini değiştirmesiydi. Günümüzde neon tabelalar dünya çapında var olmaya devam ediyor. Yol boyunca barları, benzin istasyonlarını, otelleri ve diğer tabelaları aydınlatıyor.
6- Asenkron Motor
Tesla’nın birçok icadında olduğu gibi asenkron motorun icadında da kimin ilk icat ettiği konusunda çeşitli itirazlarda bulunuldu. Bu sefer Tesla’ya aynı teknolojiyi aşağı yukarı aynı zamanda geliştiren İtalyan mucit Galileo Ferraris rakip olarak çıktı. Ferraris, rotorunu döndürmek için elektromanyetik indüksiyon kullanan bir motor konseptini sunmasına rağmen bu kez Tesla patentlerini İtalyan meslektaşından önce aldı. Dönmek için elektromıknatıslar kullanan Tesla’nın asenkron motoru şu anda elektrikli süpürgeler, saç kurutma makineleri ve elektrikli aletler gibi günlük ev eşyalarına güç sağlıyor.
7- Tesla Vanası
Tesla’nın olağanüstü mirası, ölümünden yaklaşık 80 yıl sonra meyvelerini vermeye devam ediyor. 2021 yılı gibi yakın bir zamanda, 1920 patentli Tesla vanası, Tesla’nın asırlık tasarımı için çeşitli yeni uygulamalar belirleyen bilim adamları tarafından tekrar gözden geçirildi. Tesla, elektrik akımları ve devreleriyle yaptığı çalışmalarla daha iyi bilinse de Tesla vanası, dehasının farklı bir bilimsel alana uygulanmasının ilginç bir örneğini oluşturuyor. Hareketli parçası olmayan cihaz, ters akış hızını sınırlarken sıvının ileri akışı için net bir yol sağlayan birbirine bağlı bir dizi gözyaşı damlası şeklinde halkaya sahip bulunuyor. Tesla valfinin yeniden tasarlanmış bir versiyonunun, geleneksel çek vanası etkili bir alternatif sunabileceği ve akışların hareketli parçalara ihtiyaç duymadan kontrol edilmesini sağlayabileceği düşünülüyor.
Siz de tüm teknolojik ihtiyaçlarınız için buraya tıklayabilirsiniz.