İnovasyon; en basit ve net anlamı ile yenilik anlamına geliyor. Birçok kişi inovasyon kelimesini fikir, buluş ile karıştırıyor.  Bir ürün veya fikrin inovasyona dönüşebilmesi için özgün olması, insanlığa hizmet etmesi ve değer yaratması gerekiyor. Bu yazımızda tarihteki en iyi inovasyon örnekleri neler birlikte bakacağız.

İnovasyon hayatımızın her alanında etkisini giderek artırıyor. Hayatlarımızı kolaylaştırıyor, yaşama biçimimizi değiştiriyor.

Çoğumuz inovasyonun ne olduğunu bilmemize rağmen bilmeyenler için kısaca tanımlayarak başlayalım. İnovasyon en genel anlamında aslında yenilikçi düşünce anlamına geliyor. İnovasyonu yapılan her yenilikden ayıran unsur ise değer kavramı oluyor. Değer kavramı üzerinde fazlaca durmak gerek. Çünkü inovasyonu anlamlı kılan da aslında yapılan yeniliğin bir değer yaratması oluyor.

Daha da netleştirmek gerekirse inovasyonu mevcut bir ürünün daha etkili hale getirilmesi olarak da tanımlayabiliriz. Tabii ilgili üründeki yapılan değişikliğin insanların hayatlarına bir değer yaratması gerekiyor.

Bir örnekle açıklamak gerekirse örneğin kol saati çok uzun yıllardır icat edilmiş şekilde hayatımızda bulunuyor. Ancak bu kol saatinin pilinin vücut ısınızla şarj olduğunu düşünün. Böylece uzun süreli kullanımlarda artık pil değiştirmek zorunda kalmıyorsunuz. İşte size bir inovasyon örneği. Mevcut ve herkesin çok iyi bildiği bir ürün olan kol saati inovasyon ile değişiyor ve ortaya yeni bir değer yaratılıyor.

Fakat şunu belirtmekte fayda var ki sayılamayacak kadar inovasyon örneği mevcut. Biz sadece bazılarını seçtik.

Yukarıda kısaca bilmeyenler için inovasyonu tanımlamış olduk. İsterseniz artık şimdi dünyada bugüne kadar yapılmış en şu inovasyon örneklerine bakalım. Bunlar arasında günümüze çok yakın inovasyon örnekleri olmakla birlikte tarihi çok eskilere dayananlar da var.

Tarihteki En İyi İnovasyon Örnekleri

Tarihte çok sayıda inovasyon örneği bulunuyor. Bunlardan sadece öne çıkan birkaçından bahsedelim.

Elektrik

Tarihteki en iyi inovasyon örnekleri listemizin ilk sırasında elektrik yer alıyor. Elektriğin inovasyona dönüşü ile ilgili sayfalarca yazı hazırlayabiliriz. Nikola Tesla tarafından keşfedilen elektrik tüm dünyanın kaderini ve tarihini değiştiriyor. Elektriğin, listede yer alan diğer inovasyon ürünlerinin geliştirilmesinde de önemli bir pay aldığı görülüyor. Yaşam ve yaşam standartlarının gelişimini sağlayan elektrik insan nesli sona erene kadar hayatımızda aktif olarak rol alacak.

tarihte en iyi inovasyon ornekleri teknosa

İnternet

İnternet son 100 yılın en başarılı inovasyon örnekleri arasında yer alıyor. İlk başlarda Amerikan ordusunun haberleşeceği bir sistem olarak geliştirilen internet daha sonradan tüm insanlığın kullanımına sunuluyor. İnternet ile beraber tüm insanların hayatı zamanla kolaylaşıyor, yeni teknolojilerin de önü açılıyor. Bu yazıyı okuyan her insanın kaderi, yaşam tarzı, hayatı, günlük yaşamı internetten büyük oranda etkilenmiş, etkilenmeye de devam ediyor.

Telgraf

Telgraf, mesaj almak ve mesaj iletmek üzerine geliştirilmiş bir ürün. Aktif olarak kullanıldığı dönemin e-posta servisi olarak gösterilen telgraf, iletişimi büyük oranda kolaylaştırmıştı. Mors alfabesi kullanılan telgraf, aktif olarak kullanıldığı dönemin en büyük inovasyon örneklerinden birisi olarak kabul ediliyor.

Buhar Motoru

Dünya üzerindeki ilk buhar motorunun 1698 yılında geliştirildiği tahmin ediliyor. Thomas Savery tarafından geliştirilen buharlı su pompası yıllar içerisinde büyük değişimlere uğradı. Günümüzde kullandığımız elektrikli ev aletleri, araba, tren ve uçak gibi araçların tamamı geliştirilen buhar motoru ile hayata geçirildiği biliniyor. Bu nedenle buhar motoru her zaman en önemli inovasyon örneği olarak listeleniyor.

Teleskop

Teleskop; döneminin en önemli inovasyon örneklerinden birisi olarak gösteriliyor. 13. yüzyılda zayıf görenler için geliştirildiği düşünülen teleskop, 16. yüzyıldan itibaren uzay ve evreni gözlemek için kullanılıyor. İnsanlığın uzay çalışmaları yapmasında önemli bir araç olan teleskop, bu alandaki en önemli inovasyon çalışmalarından birisi olarak gösteriliyor.

Bilgisayar

Tarihteki en iyi inovasyon örnekleri listelerinde bilgisayar hep ilk sıralarda yer alıyor. Bilgisayar bilgiye ulaşmanın en hızlı ve en kolay yolu olarak gösteriliyor. İnsanlar arası iletişimi de büyük oranda hızlandıran bilgisayar, dünya ticaretinin de büyük oranda kolaylaşmasına aracılık ediyor. İnovasyon örneği arıyorsanız bilgisayar sizler için iyi bir örnek olabilir.

Matbaa

Matbaa insanlar arasındaki modern iletişimi sağlayan ilk araçlardan birisi olarak gösteriliyor. İnternet kadar olmasa da yazılı medyanın gelişmesinde büyük rol oynadığı düşünülen matbaa, bilgi kaynaklarının sorunsuz ve hızlı iletilmesine aracılık etmiş seçenekler arasında yer alıyor. Tarihteki en iyi inovasyon örnekleri arasında yer alan matbaa, 1440 yılında Guterberg tarafından geliştirilmiş. Matbaa günümüzde teknolojinin elverdiği imkanlarla geliştirilmeye devam ediliyor. 

Kağıt Paranın Keşfi

Birçok listede dünyanın en başarılı inovasyon örneği olarak kağıt paranın icadı gösteriliyor. İnsanlar yaşadıkları her dönemde değerli maden ve materyalleri takas malzemesi olarak kullanmış. Kağıt para bu seçenekler arasında en ön plana çıkanlar arasında. Tahminlere göre 9. yüzyılda Çinliler tarafından bulunduğu tahmin edilen kağıt para küresel düzeyde büyük etkilere yol açmış.  Son yıllarda dijital paraların çıkması ile beraber güvenilirliği azalsa da kağıt paralar tarih boyunca her zaman geçerliliğini korumaya devam edecek gibi görünüyor.

Antibiyotiğin Keşfi

Antibiyotikler 1928’de Alexander Fleming’in penisilini keşfetmesi ile beraber hayatımıza giriyor. Daha sonra birçok hastalık için üretilen antibiyotikler milyonlarca insanın hayatını kurtardı. Bu özelliğinden ötürü birçok kişi antibiyotikleri tıp alanındaki en başarılı inovasyonlardan bir tanesi olarak gösteriyor. Bunun yanı sıra sağlık alanında geliştirilen her ürün ve her materyali inovasyon örneği olarak listeleyen birçok platform bulunuyor.

3D Yazıcı Teknolojisi

Her geçen gün gelişen ve büyüyen 3D yazıcı teknolojisi artık birçok alanda kullanılıyor. Son yıllarda ev yapımı yapay organların dahi yapıldığı bu teknoloji, en başarılı inovasyon örnekleri arasında yer alıyor. 3D yazıcı teknolojisi ile geleneksel baskı teknolojisine son verildiği gibi birçok maliyet faktörünün de ortadan kaldırıldığı ifade ediliyor.

Otonom Araç Teknolojisi

Otomotiv sektöründeki en büyük inovasyonlardan birisi de otonom araç teknolojisi olarak gösteriliyor. Elektrik gücü ile çalışan araçlardan sonra sürücüsüz araçlar üzerine çalışan otomotiv devleri güzel sonuçlarla karşımıza çıkıyor. Elon Musk’ın sahip olduğu Tesla, otonom araç teknolojisi üzerine ciddi miktarda yatırımlar yapıyor. İnsan kaynaklı trafik kazalarını büyük oranda azaltacak sürücüsüz araçlar, trafik çilesini de gelecekte büyük oranda azaltacak gibi görünüyor.

Drone Teknolojisi

Drone teknolojisi çoğu kişi tarafından eğlence amacı ile kullanılıyor. Kullanım alanı her geçen gün artan dronelar farklı sektörlerde kullanılıyor. Ağaç dikimi başta olmak üzere kargo, taşıma, lojistik, savunma sanayi, şehir planlama gibi birçok sektörde drone teknolojisinin aktif olarak kullanıldığı görülüyor.

Netflix

Netflix son zamanlarda oldukça fazla karşımıza çıkıyor. Son 10 yıl içerisinde video içerik sektörünün ciddi oranda geliştiği görülüyor. Netflix, yıllar önce sektördeki gelişimi görerek ciddi oranlarda yatırım yapmış başarılı şirketler arasında yer alıyor. Sektörde de insanları cep telefonundan içerik izlemeye alıştırmaları ve bunu üyelik sistemi ile yapmaları ile farklılaşıyor.

Amazon

Amazon, dünyanın en büyük perakende devi olarak gösteriliyor. Dünyanın dört bir yanından milyonlarca şirket amazon üzerinden satış yaparak para kazanıyor. E-ticarete farklı bir bakış açısı getiren Amazon, perakende sektöründe yer alan tüm işletmeleri bünyesinde toplamaya çalışıyor. Amazon, sağlamış olduğu imkanlardan ötürü son yüzyılın en başarılı inovasyonlarından birisi olarak gösteriliyor. Herhangi bir ürününüz olmasa bile oturduğunuz yerden satış yaparak para kazanabiliyorsunuz. Amazon’un satış modellerini dikkate alıp kendini büyüten birçok başarılı şirket bulunuyor.

Kripto Para

Kripto paralar son 10 yıla damga vuran inovasyon örnekleri arasında yer alıyor. Kağıt paraya alternatif olarak geliştirilen kripto paralar, dünyanın dört bir yanından milyonlarca yatırımcıya ilham oluyor. Birkaç ülkenin kripto parayı yasal para birimi olarak kabul etmeleri ile bu alana olan ilgi her geçen gün artmaya devam ediyor.

Kripto para birimi konusunda herkesin aklına ilk olarak Bitcoin geliyor. Ancak Bitcoin ile beraber piyasaya birçok farklı kripto para türü de girdi. Ethereum, Ripple, Litlecoin, Tron, Monero, Stellar gibi piyasalar içerisinde 1000’den fazla coin bulunuyor. Her gün milyonlarca dolar yatırım alan kripto paralar, gelecekte kağıt paraların çoğunu ortadan kaldıracak gibi görünüyor.

Nesnelerin İnterneti

Nesnelerin interneti geleceğin en popüler teknolojileri arasında yer alıyor. Bu teknoloji, evinizde bulunan elektronik cihazların birbirleri ile haberleşip temas kurmalarını sağlıyor. Yakın geleceğin en başarılı inovasyon örnekleri arasında yer alan nesnelerin interneti; siz evde yokken klimayı çalıştırabiliyor, fırının pişirme süresini ayarlayıp otomatik açılıp kapanmasını sağlıyor. Ev içerisindeki güvenlik önlemlerini ayarlıyor, aydınlatma sistemlerini yönetebiliyor.

Günümüzde kullanılan popüler akıllı saatler, ayakkabılar, akıllı iç çamaşırlar tamamen nesnelerin interneti ile geliştiriliyor. Araç takip, bebek izleme ve yaşlı bakımı konusunda da yine bu sektörden destek alındığı görülüyor. Önümüzdeki yıllarda nesnelerin interneti teknolojisi kullanılarak birçok sektörde farklı ürünlerin geliştirileceği tahmin ediyoruz.

Güneş Enerjisi

Güneş enerjisi, insanoğlunun inovasyon alanındaki en önemli keşiflerinden birisi olarak gösteriliyor. Dünya için sonsuz bir kaynak olan güneş, ucuz enerji sunmasından dolayı tercih ediliyor. Güneş enerjisi ile hem ısınma ihtiyacı hem de elektrik üretim enerjisi karşılanabiliyor.

Güneş aynı zamanda su içerisinde bulunan zararlı bakteri ve mikropları da temizleyebiliyor. Gelişmemiş ülkelerde ucuz yollu ısınma ve temiz içme suyu erişimi için güneş enerjisi öneriliyor. Güneş enerjisini kullanma fikrini inovasyon olarak değerlendiren birçok kişi bulunuyor.

Otomat Makineleri

Yeni nesil önemli sayılabilecek inovasyon örnekleri arasında otomat makineleri de yer alıyor. Hazır su, çay, kahve, çikolata, bisküvi gibi ürünlerin satıldığı otomat makineleri sahiplerine düzenli gelir sağlıyor.

Türkiye’nin dört bir yanında yüzlerce otomat makinesi bulunuyor. Sıcak, soğuk, dondurulmuş ürünlerin satıldığı otomat makineleri sunduğu yüksek kazançtan ötürü en etkili inovasyon örneklerinden birisi olarak gösteriliyor.

Yukarıdakilere ek olarak su geçirmez telefon, güneş enerjili kamp çadırı, güneş enerjili panjur, vücut ısısını enerjiye dönüştüren yüzük, elektrik üretiminde drone kullanımı, egzersiz ile şarj istasyonu, çocuk enerjisi ile elektrik üretmek, robot süpürgeler, ütü robotu, kablosuz şarj, dokunmatik fare, pil şarj eden USB, soğuk bardak ile şarj gibi yüzlerce inovasyon örneği verebiliriz.

Yukarıda en iyi inovasyon örneklerinden bahsettik. Tabii ki çok daha fazlası var.

Siz de tüm teknolojik ihtiyaçlarınız için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
cpu nedir teknosa
Devamını Oku

CPU Nedir? Ne İşe Yarar?

Akıllı telefon ve bilgisayar gibi teknolojik cihazların çalışırken gerçekleştirdiği tüm işler aslında CPU tarafından yapılıyor. CPU’yu temel olarak…
xiaomi urunleri nereden alinir teknosa
Devamını Oku

Xiaomi Ürünleri Nereden Alınır?

Son yıllarda ürettiği başta akıllı telefonlar olmak üzere birçok teknolojik cihazla popüler olan ve kullanıcılarını kendisine hayran bırakan…
teknoclub nedir ve avantajlari teknosa
Devamını Oku

Teknoclub Nedir?

Türkiye’de teknoloji perakendeciliği dendiğinde ilk akla gelen markaların başında Teknosa geliyor. Uzun yıllardır teknoloji meraklılarının uğrak noktası olan…
kablosuz hoparlorlerin faydalari teknosa
Devamını Oku

Kablosuz Hoparlörlerin Faydaları

Teknolojinin gelişmesi hareket halindeyken de tüm akıllı cihazlarımızı ve ekipmanlarımızı kullanabilmemizi sağlıyor. Hem işlerimizi her yerden yapabilmemizi sağlarken…
camasir makinesi nerede olmali teknosa
Devamını Oku

Kurutma Makinesi Nerede Olmalı?

Evlerimizin en önemli eşyaları arasında, ev işlerimizi kolaylaştıran ve bize en çok zaman kazandıran beyaz eşyalar yer alıyor.…