Kişisel bir ulaşım aracı satın almayı düşünüyorsanız hoverboard ile elektrikli scooter arasındaki farkları merak ediyor olabilirsiniz. Hoverboardların kendine has bazı ciddi özellikleri bulunuyor ancak motorlu scooterlar da onlardan aşağı kalır gözükmüyor.

Son birkaç yılda elektrikli scooter, hoverboard, e-bisiklet vb. gibi birçok alternatif ulaşım aracı piyasaya giriş yaptı. Fakat elektrikli scooterın çok daha uzun bir geçmişi bulunuyor. Elektrikli scooterlar, bir elektrik motoruyla çalıştırılması farkıyla, klasik scooterın evrimsel modern halefi olarak düşünülebilir. Öte yandan hoverboardlar, yine bir elektrik kuvvetiyle hareket ettirilen kendi kendini dengeleyen scooterlar olarak tanımlanıyor. Motorları tekerleğin içine monte ediliyor. Bu scooterlarda bir jiroskop ve ileri veya geri hareket etmesini ve yön değiştirmesini sağlayan bir hızlanma sensörü bulunuyor. Yenilikçi tasarımları sayesinde ilk bakışta hoverboardlar çok daha çekici ve şık görünüyor. Ancak özellikle günlük işe gidip gelmek veya uzun mesafeli bir yolculuk için bir araca ihtiyacınız varsa, dikkate alınması gereken bazı avantaj ve dezavantajları bulunuyor. İşte hoverboard ile elektrikli scooter arasındaki önemli farklar:

Hoverboard ve Elektrikli Scooter Arasındaki Farklar:

1- Kullanım Kolaylığı

İki scooterın da tasarımı oldukça çağdaş görünüyor. Her ikisinin de kullanımı gerçekten kolay olacak ve kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanıyor. Elektrikli scooter, bir araçta bulanacak tüm bileşenlerine sahip görünüyor. Gaz düğmesi, freni yönlendirmek ve döndürmek için kullanılan bir gidonu bulunuyor. Elektrikli scooterı kullanmayı öğrenmek sadece dakikalar alıyor. Hoverboardların dezavantajı, başlangıçta pratik yapmak için daha fazla zamana ihtiyaç duymanız oluyor. Çünkü vücut pozisyonunun dengesi, manevranın anahtarı haline geliyor ve buna alışmanız biraz vakit alıyor. Hızlanma, yavaşlama ve dönüşlerin tümü vücut kullanılarak yapılıyor. Sürüşte rahat olmak için biraz ayarlama ve mekansal farkındalık gerekiyor. Hoverboardda takılma, dengeyi kaybetme veya düşme riski elektrikli scootera göre daha olası hale geliyor. Eğer çocuklar söz konusuysa bu denge meselesi nedeniyle hoverboardların kullanımı daha zor oluyor ve bu nedenle çocuklara pek tavsiye edilmiyor. Çocuğunuzu mutlu etmek ve aynı zamanda onu güvende tutmak istiyorsanız, ona bir elektrikli scooter almanız daha iyi bir tercih olabilir. Çocukların kullanması için özel olarak tasarlanmış elektrikli scooter modelleri de mevcut bulunuyor.

2- Boyut ve Taşınabilirlik

Kullanıcıların konforu söz konusu olduğunda aracın kolay taşınabilmesi ve saklanabilmesi gerçekten çok önemli oluyor ve bu da büyük ölçüde aracın boyutuyla orantılı hale geliyor. Hoverboardlar nispeten küçük ve hafif oluyor. Ağırlıkları yaklaşık 10 kilogram civarında bulunuyor. Elektrikli scooterlar yaklaşık 20 kilogramlık ağırlıklarıyla daha ağır ve daha büyük oluyor ancak tasarımları, boyutunun küçültülmesi ve konfor gereksinimlerini karşılaması için katlanabilmesine olanak tanıyor. Hoverboardlar, dışarı çıkan pek çok parçası olmayan basit, küçük bir araçlar olarak öne çıkıyor. Elektrikli scooterlar ise katlandıklarında bile hacim olarak hoverboardlardan daha büyük oluyor. Ayrıca elektrikli scooterları taşımak için birtakım aparatlara da ihtiyaç duyuluyor. Hoverboardun boyut ve taşınabilirlik konusunda kazandığı açık görünüyor.

hoverboard-ve-elektrikli scooter arasindaki fark nedir teknosa

3- Gidebildiği Mesafe

Gidebildiği mesafe özellikle elektrikli aracınızı sık kullanıyorsanız değerlendirmede çok önemli bir faktör olabiliyor. Bu özellik pilin kapasitesine göre belirleniyor. Her iki tür scooter da bir lityum pil ile çalışıyor. Buna rağmen hoverboardların gidebildiği mesafe daha sınırlı oluyor. Hoverboardların çoğu 10-20 km arasında bir mesafe gidebiliyor. Öte yandan, elektrikli scooterlar farklı modellerde farklı teknik özelliklerde geliyor ve bu da gidebildiği mesafenin artmasını sağlıyor. Uzun mesafeleri elektrik aracınızla kat etmek istiyorsanız, elektrikli scooter net bir seçim haline geliyor. En küçük menzilli elektrikli scooterlar ve çocukların elektrikli scooterları bile çoğu hoverboardan daha uzun menzile sahip oluyor. Elektrikli scooterlarda menzil, 10-150 kilometre arasında değişiyor. Yine de yetişkinler için olan elektrikli scooterların çoğu 25 kilometreden daha geniş bir menzile sahip oluyor. Bugün tüm modellerde elektrikli scooterların ortalama menzili 38 kilometre civarı görünüyor. Hoverboardlar için tipik menzil, tek bir şarjla 15 ila 25 kilometre arasında oluyor. Hoverboardlar da menzil konusunda her geçen gün gelişiyor. Hala 100 kilometreden fazla menzile sahip bir hoverboard bulunmuyor. Öte yandan bu menzillere ulaşabilen onlarca elektrikli scooter modeli bulunuyor. Bu nedenle elektrikli scooterlar gidebildiği mesafe söz konusu olduğunda açık bir kazanan haline geliyor.

4- Hız

Hoverboardların çoğu sadece 15 km/s hıza ulaşabilirken hemen hemen tüm elektrikli scooterlar, çok daha yüksek hızlara ulaşabiliyor. Hoverboardlar yüksek hız seviyeleri için tasarlanmıyor. Hız sadece motorun gücüne değil, aynı zamanda araziye de bağlı oluyor. Hoverboarların tasarımı, engebeli bir yolda sürülmesine izin vermiyor bunun yerine sadece düz bir yüzeyde herhangi bir kusur olmadan sürülebiliyor. Yolun düzgün olmaması dengenizi kaybetmenize ve kolayca düşmenize neden olabilir. Öte yandan elektrikli scooterlar daha sağlam ve güvenli yapıları nedeniyle engebeli bir yolda bile sürülebiliyor. Ayrıca yoldaki düzensizlikleri emen ve size güvenli bir sürüş garantisi veren daha büyük lastiklere ve daha iyi süspansiyon sistemlerine sahip modeller de bulunuyor.

5- Güvenlik

Taşıma araçları söz konusu olduğunda güvenlik muhtemelen en önemli faktörlerden birisi haline geliyor. Hoverboardlar tartışmasız piyasadaki en az güvenli sürülebilir araçlardan birisi oluyor. Hoverboardları güvenli yapan şeylerden biri de büyük hızlara çıkamaması oluyor. Bu nedenle çok ciddi bir yaralanma potansiyeli epey sınırlı hale geliyor. Elektrikli scooterlar ise oldukça hızlı gidebiliyor. En hızlı elektrikli scooterlar o kadar hızlı gidebiliyor ki olası bir kazanın sonuçları korkunç olabiliyor. Yine de insanların büyük çoğunluğu asla bu hızlara yakın seviyede sürmüyor. Çoğu zaman elektrikli scooterlar ve hoverboardlar benzer hızlarda sürülüyor. Hoverboardları güvensiz yapan şey gidonları olmaması oluyor. Hoverboardu sürmeyi öğrenmek o kadar da zor görünmüyor ama kesinlikle bir elektrikli scooterı sürmekten çok daha zor oluyor. Öğrenme periyodu sırasında ve sonrasında hoverboard ile düşmek çok daha yaygın olabiliyor. Elektrikli scooterlarda hızlanma ve yön verme çok basit bir şekilde yapılıyor. Sürüş sürecinin çok daha kolay olması elektrikli scooterları hoverboardlardan daha güvenli hale getiriyor.

6- Fiyat

Bütçe kategorisinde hoverboardlar ve elektrikli scooterlar karşılaştırılabilir yakın fiyatlara sahip oluyor. Ancak üst sınıf kategorisinde elektrikli scooterlar çok daha pahalı oluyor. Bu nedenle elektrikli scooterların daha pahalı seviyelere çıktığını söyleyebiliriz. Ancak aynı seviyede olan araçları karşılaştırdığımızda elektrikli scooterların ve hoverboardların maliyetinin yaklaşık olarak aynı olduğunu veya belki de hoverboardların ortalama olarak biraz daha ucuz olduğunu söylemek doğru olabilir.

Hoverboard ya da Elektrikli Scooter: Hangisi?

Hangi tür scooterın daha iyi olduğuna dair nihai karar siz vereceksiniz ancak en azından bu sonuçlara göre elektrikli scooterların hoverboardlardan daha güvenli olduğunu ve daha uzun mesafeli yolculuklar için kullanılabileceğini söyleyebiliriz. Ayrıca daha yüksek bir hız seviyesine de ulaşabiliyor ancak hız seviyesi konusunda her zaman hız sınırı düzenlemelerine göre düşünmeyi unutmayın. Günlük rutininizde ulaşıma ihtiyacınız varsa, işe gitmeniz veya sadece hava almak istemeniz fark etmeksizin, elektrikli scooter daha dayanıklı ve güvenilir görünüyor. Hoverboardın bunun yanında en azından şimdilik biraz daha hobi aracı gibi durduğunu söyleyebiliriz. Yine de hoverboardları, her geçen gün yeni modellerle öne çıktığını unutmadan alışveriş radarınızda bulundurabilirsiniz.

Siz de en iyi hoverboard ve scooter alternatiflerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
yapay zekanin duygulari olabilir mi teknosa
Devamını Oku

Yapay Zekanın Duyguları Olabilir mi?

İnsanların en temel özellikleri arasında farklı türde fikirlere, ifadelere ve duygulara sahip olması, onları hissetme yetenekleri geliyor. Duygularımız…
En iyi 10 dikiş makinesi
Devamını Oku

En İyi 10 Dikiş Makinesi Önerisi

Boş zamanları değerlendirmek, yeni bir hobi edinmek veya üretim yaparak kazanç elde etmek isteyenler için dikiş makineleri herkesin…