Teknolojinin gelişmesiyle evimizdeki elektrikli eşyaların sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. Bu da elektrik tüketimimizi sürekli olarak artırıyor. Bu tüketim faturalarımıza yansıdığı gibi aslında doğaya da ciddi anlamda zarar veriyor. Hem elektrik faturamızı kontrol altına almak hem de çevremizi korumaya yardımcı olmak için elektrikli ev aletlerinin ne kadar elektrik yaktığını bilmemiz faydalı oluyor. Hareketli parçaları olan, ısı, ışık ya da ses üreten cihazlar daha fazla elektrik tüketirken, diğerleri ona göre daha az harcıyor. Yani elektrik tüketiminizi kontrol altına almak istediğinizde evinizdeki dijital saat veya elektrikli traş makinenizi dikkate almanıza gerek kalmıyor. Bunlar en az elektrik harcayan cihazlarınız arasında yer alıyor. Aslında tüm cihazların etiketlerinde ne kadar elektrik harcadığına dair bir bilgi bulunuyor. Sadece orada yer alan bilgiye göre nasıl hesaplama yapacağımızı bilmemiz yeterli oluyor. Bu yazımızda elektrikli ev aletleri ne kadar elektrik yakar sorusuna cevaplar vermeye çalışacağız.

Elektrikli Aletlerin Ne Kadar Harcadığını Nasıl Hesaplarız?

Bir elektrikli aletin tükettiği elektrik miktarı kWh yani kilowatt saat cinsinden hesaplanıyor. Tüketimi hesaplayabilmek için öncelikle cihazın watt cinsinden enerji tüketimini, daha sonra cihazı her gün kaç saat kullandığınızı ve ayda kaç gün çalıştırdığınızı bilmeniz gerekiyor.

Burada hesaplama yaparken yaklaşık bir değer hesapladığınızı unutmuyorsunuz. Çünkü cihazların etiketlerinde yer alan watt cinsinden tüketim miktarı aslında maksimum tüketimini ifade ediyor. Ancak cihazın çalışma performansı ve kullanım şekline göre bu değerin altında ya da üzerinde tüketim gerçekleşebiliyor. Bu nedenle yaptığınız hesabı net tüketim olarak görmüyorsunuz.

Cihazların etiketlerinde yer alan W yani watt cinsinden değeri bularak hesaplama yapabiliyorsunuz. Hesaplamada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise, bu değerleri kW yani kilowatt’a çevirmeyi unutmamak oluyor. Bunun için de watt değerini 1000’e bölüyoruz.

Buzdolabı Ne Kadar Elektrik Yakar?

Evlerimizdeki 7 gün 24 saat çalışan ve en fazla elektrik harcayan eşyası buzdolapları oluyor. Ev eşyaları arasında vazgeçilmez bir cihaz olduğu için, bu tüketime müdahale edemiyoruz. Aslında saatlik elektrik miktarı çok yüksek olmuyor ancak her gün ve her saat çalıştığı için toplamda en çok elektrik tüketen cihaz haline geliyor.

Buzdolabının elektrik tüketiminde enerji sınıfı ve çalışma modu çok etkili oluyor. Gelişen teknoloji sayesinde enerjiyi verimli kullanan modellerin üretimi ve kullanımı hızla yaygınlaşıyor. Böylece elektrik tüketimi de düşmeye başlıyor.

A++ enerji sınıfına ait bir buzdolabı, yaklaşık olarak bir saatte 21 Watt’lık elektrik harcıyor. Günde 24 saat çalıştığı için günlük tüketimi 0,5 kW oluyor. Bir ay 30 gün olarak kabul ettiğimizde ise, aylık yaklaşık 15 kW elektrik yakıyor. A+ bir buzdolabıyla aralarında bir model farkı bulunmasa bile elektrik tüketimi iki katını aşıyor. A+ buzdolabının aylık elektrik tüketimi, aynı hesapla gidildiğinde 33 kW’a çıkıyor.

Buzdolabının tükettiği elektrik miktarının çalışma modu ile de ilgisi bulunuyor. Örneğin “hızlı dondurma” modunu aktif ettiğinizde normalin çok üzerinde enerji harcarken “tatil modu”na getirdiğinizde ise çok az enerji harcamaya başlıyor. Bu da dolabın kapağını açtığınızda enerji tüketimi yaptığınızı da bu örnekten bilmeniz gerekiyor. Tatil modu’nun çok az enerji harcamasının nedenleri arasında bu da yer alıyor.

elektrikli ev aletleri ne kadar yakar teknosa

Televizyon Ne Kadar Elektrik Yakar?

Televizyonların da harcadığı elektrik miktarı kullanım süresine göre değişkenlik gösteriyor. Ev eşyaları teknolojisinin gelişmesiyle birllikte yeni dönemde üretilen televizyonların elektrik harcama miktarını yine yaklaşık olarak hesaplayabiliyorsunuz.

Televizyonların elektrik tüketimini etkileyen bazı farktörler bulunuyor. Bunlardan ilki, televizyon boyutu oluyor. Televizyonun boyutu küçüldükçe harcadığı enerji miktarı da ona göre azalıyor. Yani 25 inç’lik bir televizyon 15 watt’lık elektrik harcarken, 30 inç’lik televizyon ise 50 watt kullanıyor.

Bir diğer faktör ise kullanılan ekran teknolojisi oluyor. Özellikle son dönemde LCD ve LED ekrana sahip televizyonların üretiminin artması da bundan kaynaklanıyor. Eski Plazma televizyonlar, LCD televizyonlara göre yaklaşık 3 kat daha fazla elektrik harcıyor.

Çamaşır Makinesi Ne Kadar Elektrik Yakar?

Evlerin vazgeçilmez beyaz eşyaları arasında yer alan çamaşır makinelerinin elektrik tüketimleri de sahip oldukları enerji sınıfına göre değişkenlik gösteriyor. Bununla birlikte kapasitesi de enerji harcamasını doğrudan etkileyen faktörler arasında bulunuyor.

Yaklaşık olarak bakıldığında A+++ enerji sınıfında ve 7 kg kapasitesi bulunan çamaşır makineleri saatlik ortalama 800 Watt elektrik harcarken, kapasite 5 kg’a düştüğünde elektrik tüketimi 650 Watt’a düşüyor. Aylık tüketim miktarını hesaplarken kaç gün çalıştırıldığı ve kaç saat sürdüğü bilgisini de hesaba katmanız gerekiyor.

Bulaşık Makinesi Ne Kadar Elektrik Yakar?

Elektrikli ev aletleri içerisinde bulaşık makinelerinin evlerin elektrik tüketimi konusunda hemen göze çarpan bir durumu  bulunmuyor. Bulaşık makinelerinde enerji sınıfından başka elektrik tüketimini doğrudan etkileyen başka bir faktör bulunmuyor.

A+++ bulaşık makineleri bir saatte ortalama 0,84 kW elektrik tüketiyor. A++ enerji sınıfına dahil olduğunda ise saatlik tüketimi 0,89 kW oluyor. Hesaplama yapabilmek için de aynı şekilde günde kaç saat ve ayda kaç gün çalıştırdığının bilgilerinin bulunması yeterli oluyor. Bütün bu değerleri birbiriyle çarptığınızda aylık elektrik tüketimine ulaşabiliyoruz.

Laptop Ne Kadar Elektrik Yakar?

Laptoplar da ev eşyası olmasa bile artık evlerimizde bulunan teknolojik cihazlar arasında yerini alıyor. Gelişen teknolojiyle birlikte laptoplar da ortalama ve oyun bilgisayarı olarak değişiyor. Bu durum elektik tüketimini de doğrudan etkiliyor. 17 inç ekran boyutuna sahip bir oyun bilgisayarı ortalama saatte 90 ya da en fazla 120 w enerji harcıyor. Ortalama bir laptop ise 50 ya da 75 Watt aralığına sahip oluyor.

Yukarıda elektrikli ev aletleri ne kadar elektrik yakar sorusuna cevaplar vererek konu hakkında bilgi sahibi olduk.

Siz de aile bütçenize katkı sağlayacak en tasarruflu beyaz eşyaları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
telegram gruplari nasil aranir teknosa
Devamını Oku

Telegram Grupları Nasıl Aranır

Son yıllarda, özellikle sosyal medya kavramının hayatımıza gitgide daha fazla entegre olması ile birlikte birçok mesajlaşma uygulaması mobil…
ankastre set satin alma rehber teknosa
Devamını Oku

Ankastre Set Satın Alma Rehberi

Yeni bir eve taşınıyorsanız veya mutfak aletlerinizi yükseltmeniz gerekiyorsa, ankastre mutfak aletlerini düşünebilirsiniz. Mutfağınızı yenilemeyi planlıyorsanız, muhtemelen en…
uydu alicisi tavsiyeleri teknosa
Devamını Oku

Uydu Alıcısı Tavsiyeleri

Son dönemde yaşanan teknolojik gelişmeler televizyon yayınlarına da yansımaya başlıyor. Standart yayınlar tamamen ortadan kalkarken yerlerini dijital yayınlar…
alternator nedir teknosa
Devamını Oku

Alternatör Nedir?

Ön cam silecekleriniz, farlarınız ya da radyonuz olsun, bir bataryanın arabanızdaki her şeye enerji sağladığını düşürsek alternatörün tanımını…
teknolojik-hediye-fikirler-teknosa
Devamını Oku

Teknolojik Hediye Fikirleri

Teknolojinin sürekli gelişmesi hayatlarımızı büyük ölçüde kolaylaştırıyor. İhtiyacımıza yönelik geliştirilen ürünler ve özellikler sayesinde gün içerisinde birçok işimizi…