Teknolojinin gelişimi uzun yıllardır devam etse de ancak son yıllarda büyük bir ivme kazanabiliyor. Teknolojik bilgilerin kolay ulaşılabilir olması bunun en büyük nedenleri arasında görülürken, bilgisayar ve yazılımın gelişmesi, süreçleri inanılmaz derece hızlandırıyor. Geliştirilen birçok teknolojik cihaz hayatımızı büyük oranda kolaylaştırırken bazıları ise hayli ilginç bulunuyor. Teknolojik gelişmeler daha çok insanların kişisel olarak ve dünyanın fiziksel olarak ihtiyaç duyduğu şeylere odaklanıyor. Bu şekilde hem bizim hayatımızı kolaylaştırması hem de dünyanın karşılaştığı bazı sorunları ortadan kaldırması amaçlanıyor. Bu yazımızda bugüne kadar icat edilmiş en ilginç teknolojik cihazlar hangileri bakmaya çalışacağız.

Çevirmen Kulaklıkları

Google’ın sunduğu ve son yıllarda globalleşen dünyada insanların en çok ihtiyaç duyduğu geliştirmelerin başında çevirmen kulaklıkları bulunuyor. Google’ın Pixel Buds kulaklıkları, Pixel akıllı telefonlar ile kolayca eşleşiyor ve dilleri gerçek zamanlı olarak çevirmek için Google Translate’i kullanıyor. Bu buluş sayesinde dil konusunda yaşanan engeller tamamen ortadan kalkabiliyor. Başka ülkelere seyahat etmek ya da iş yapmak çok daha kolay hale geliyor.

Bu kulaklıklarla, karşınızda Fransızca bir kişi varsa, kulaklıklar konuşmaları Türkçe olarak duymanızı sağlıyor. Ardından sağ kulaklığınızı basılı tutup Türkçe konuştuğunuzda kulaklığınız Pixel telefonunuzun hoparlöründen söylediklerinizi Fransızca olarak duyulmasını sağlıyor. Bu şekilde herhangi bir iletişim sorunu yaşamadan her şeyi yapabiliyorsunuz.

Pixel Buds kulaklıklar şu anda 40 farklı dili destekliyor. Geniş dil seçeneği olduğu için hem iş hem de seyahat anlamında çok fazla seçeneğiniz oluyor.

Akıllı Telefon Bağımlıları İçin Uyarı Işıkları

Son yıllarda insanların içine en kolay düştüğü bağımlılık türü akıllı telefon bağımlılığı oluyor. Dünyada her gün akıllı telefonlarına baktıkları için nereye gittiklerini görmedikleri için akıl almaz kazalar yaşanıyor.

Almanya’da yaşayan bir kamu işçisi, yaya geçitlerinin yakınındaki zemine deneysel uyarı ışıkları yerleştiriyor. Bu ışıklar, sürekli olarak aşağı doğru bakan akıllı telefon kullanıcılarının dikkatini çekmek ve potansiyel kazaları önlemeyi amaçlıyor. Kaldırımlarda bulunan bu ışıklar demir yoluna ya da yaya geçidine geldiğinde insanların dikkatini çekip kafalarını telefonlarından kaldırmalarını sağlıyor.

Terle Üretilen Elektrik

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki California San Diego Üniversitesi mühendisleri, küçük seviyelerde elektrik üretmek için parmak ucunuzdaki teri kullanan giyilebilir bir cihaz üzerinde çalışıyor. Bu teknoloji, kullanıcılar uyurken bile çalışacak şekilde tasarlanıyor. Teknolojiyi geliştiren mühendisler, parmaklarınızı herhangi bir nesneye dokunduğunuzda, yazı yazarken, mesajlaşırken ya da piyano gibi bir müzik aleti çalarken daha fazla elektrik üretmeye yardımcı olacağını belirtiyor.

Cihazı takarak 10 saat uyuduğunuzda bile ürettiğiniz elektrik ile akıllı saatinizi 24 saat çalıştıracak kadar şarj edebiliyorsunuz.

Düşmeye Karşı Koruyucu Hava Yastığı

İnsanlar yaşlandıkça ya da zayıfladıkça, genellikle ciddi yaralanmalara neden olabilecek düşmelere daha eğilimli hale geliyor. Düşmeye karşı koruyucu hava yastıkları, bir düşme algılandığında şişecek şekilde tasarlanmış giyilebilir bir hava yastığı olarak lanse ediliyor. Koruyucu hava yastıklarının kullanıcı yere çarpmadan önce darbeyi yumuşatmasını sağlıyor. Bu teknoloji kolayca hayat kurtarabilecek ya da sakatlanmaları önleyecek ve dünyanın her yerindeki özellikle yaşlı insanları güvende tutmaya yardımcı olabilecek mükemmel bir çözüm olarak görünüyor.

Dokunma Duyusu ile Metin Tanıma

Teknolojik cihazlar içerisinde ilginç bir tanesi daha. Bu teknoloji aslında birkaç yıl öncesine dayanıyor. “Dokun – duy” olarak adlandırılan metin tanıma teknolojisi, parmağınızı bir kitap üzerinde gezdirirken kelimeleri size okumasıyla dikkat çekiyor. Eğer yabancı dildeki bir metin üzerinde gezdiriyorsanız emin olamadığınız kelimelerin nasıl telaffuz edileceğini öğrenebiliyorsunuz. Bir çeviriye ihtiyacınız varsa ya da kelime grubunun ne anlama geldiğini öğrenmek istiyorsanız yine bu teknolojiden destek alabiliyorsunuz. Bu cihaz için olası geliştirilecek uygulamaların herhangi bir sınırı bulunmuyor. Ayrıca görme engellilerin de yaşam kalitesini artıracak mükemmel bir fırsat sunuyor.

Mayın Temizleme Drone’ları

Dünyada yaklaşık 65 ülkede konuşlandırılmış 110 milyondan fazla kara mayını olduğu tahmin ediliyor. Bu mayınlar, onlarca yıl süren savaşlar ve çatışmalar sonucunda konuldukları yerde kalmış mayınlar oldukları belirtiliyor. Dünyada yılda 6 binden fazla can kaybına neden oluyor ve mevcut yöntemlerle hepsini temizlemenin yaklaşık olarak bin yıl alacağı düşünülüyor.

Dünyadaki bu sorunu ortadan kaldırmak için Mine Kafon adı verilen drone’lar üretiliyor. Bunlar, insanları tehlikeye atmadan mayınlarını kaldırmak için tasarlanmış kara mayını temizleme drone’ları olarak ortaya çıkıyor. Hem finansal maliyetleri düşürmek hem de insan hayatını korumak için çok sayıda drone inşa ediliyor. Bu sayede eski savaş bölgelerindeki insanlar için daha iyi bir dünya yaratmak amaçlanıyor.

Aydınlık Yollar

Singapur’da karanlıkta parlayan yolların kullanılmaya başlanmasıyla yaya güvenliği artırılıyor. Bu alanlar çakıl, çimen, beton ve toksik olmayan UV emici mineraller içeren bir malzeme karışımı kullanılarak oluşturuluyor. Sonuçta, gündüz ışığı emen ve geceleri güvenli bir parıltı yaymak için UV ışınlarını kullanan bir yol ortaya çıkıyor.

ilginc teknolojik cihazlar

Yenilebilir Yardım Uçağı

Teknolojik gelişmelerin en önemli konularından biri de afet yaşayan bölgelere yardım ulaştırma konusunda yapılıyor. Zor zamanlarda çaresiz kalıp yardım bekleyen insanlara ulaşabilmek en büyük insani çaba olarak görülüyor. Özellikle doğal afetlerden etkilenen bölgelerdeki insanları kurtarmak ve onlara yardım etmek için farklı teknolojiler kullanılmaya devam ediyor. Bunların son aşaması olarak Pouncer adı verilen drone karşımıza çıkıyor. Pouncer, ulaşılabilecek yolun olmadığı uzak afet bölgelerine ulaşabilmek için tasarlanıyor. Drone, bölgedeki insanlara hayat kurtaracak kaynaklar sağlıyor. İhtiyacı olanlara yiyecek sağlamak için de kanatları yiyecekle doldurulabiliyor. Ayrıca drone’un kaplamaları barınak için de kullanılabiliyor.

Renk Körlerinin Renkleri Görebilmesine Yardımcı Olan Gözlükler

İlginç teknolojik cihazlar içerisinde faydası en çok olanlardan biri. Dünya çapındaki istatistiklere göre renk körlüğü sorunu her 12 erkekten birinde ve her 200 kadından birinde görülüyor. Bu soruna, retinal koni hücrelerinin ışığa tepki verme şekli ve beynin gördüğü bilgiyi yorumlayamaması yol açıyor. Genellikle bu ışık dalgalarına üst üste binen ve renkleri ayırt etmeyi zorlaştıran bir tepki oluyor.

On yılı aşkın yapılan araştırma ve testlerden sonra EnChroma ismi verilen güneş gözlüğü ile basit bir çözüm ortaya çıkıyor. Bu gözlükler, örtüşme sorununa karşı koymak için ışığın belirli dalga boylarını seçici olarak kaldıran lenslere sahip olarak üretiliyor. Bu giyilebilir teknoloji sayesinde renk körlüğüne sahip kişiler de herkes gibi normal bir görüşe sahip olup dünyayı daha canlı ve renkli görebilme imkanına kavuşuyor.

Görme Engellilerin Görmelerine Yardımcı Olacak Akıllı Gözlükler

Görme engelli insanların daha önce hiç olmadığı kadar görmelerine yardımcı olabilmek için artırılmış gerçeklik gözlükleri tasarlanıyor. Oxford Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bu akıllı gözlüklerin geliştirilmesi üzerine çalışıyor. Gözlükler, bir miktar görme kaybı olan kişilere çevreleri hakkında bilgi vererek günlük yaşamlarını sürdürmelerine yardımcı olmak için yapılıyor.

Bu teknoloji sayesinde kullanıcıların dünyayı daha iyi görebilecekleri ve hayatı doya doya yaşayabilecekleri söyleniyor. Bu gözlüklerle gelecekteki birçok insanın hayatında dönüşüm yaşanması umuluyor.

Sonik Yangın Söndürücü

2017 yılında George Mason Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, yangınla başa çıkabilmek için yeni teknolojiler deniyordu. Bu çalışma sırasında doğru ses dalgalarının, yani ağır basların yangınları söndürürken işe yaradığı keşfediliyor. Gelecekte tüm uzmanların tahmin ettiği su sorunları yaşanmaya başladığında bu teknolojiyi kullanan itfaiyecilerin yangınları söndürebileceği düşünülüyor. Böylece su israfı da önlenmiş oluyor.

Güneş Paneli Yolları

Dünyanın her yerinde bulunan karayollarında kullanılan asfalt, gelişen teknoloji karşısında oldukça demode kalıyor. Bu konuda bazı araştırmacılar, karayollarını dokulu camla kaplanmış güneş panelleriyle değiştirme fikrini ortaya atıyor. Bu fikir daha sonrasında Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa da dahil birçok ülkede test ediliyor.

Bu konsept ile ulusal şebekeler için elektrik üretilmesine yardımcı olurken aynı zamanda sürücüler için de güvenli yollar oluşturulması amaçlanıyor. Paneller, soğuk aylarda buz ve karla ilgili sorunları önleyecek şekilde dokulu yapıda oluyor ve ısıtılıyor. Bu da teorik olarak yolları hem ekolojik hem de daha güvenli hale getiriyor.

Enerji Tuğlaları

Amerika Birleşik Devletleri Washington Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, normal ev tuğlalarıyla kullanılabilecek ve onları enerji depolama cihazlarına dönüştürecek bir malzeme üretmeyi başarıyor. Pedot olarak bilinen iletken bir kaplama kullanıldığında tuğlalar önemli miktarda enerji depolayabilen bir süper kapasitör haline geliyor. Böylece güneş panelleri ile birlikte kullanıldığında üretilen enerji depolanıyor ve evin içerisine kolayca dağıtılabiliyor.

Robot Rehber Köpekler

Teknolojik cihazlar içerisinde robotlar önemli bir yerde. Bilim adamları, rehber köpekleri akıllı robotlarla değiştirmek amacıyla robotik ve yapay zeka teknolojisinin bir karışımı üzerinde çalışıyor. Bu robotlar, görme engelli insanları gerçek dünyadaki engellerin etrafından yönlendirmeye ve onların da güvenli bir şekilde hareket etmelerine yardımcı oluyor.

Robot rehber köpekler, normal bir köpek kadar sevimli olmasalar da, pahalı eğitim ve bakım maliyetlerinden kurtarmış oluyor.

Terle Üretilen Enerji

Teknolojik cihazlar içerisinde en ilginçlerinden birine geldi sıra. Glasgow Üniversitesi’ndeki bilim adamları, giyilebilir cihazlara güç sağlamak için insan terini kullanan esnek bir süper kapsitör türü üzerinde çalışıyor. Bu malzeme, kullanıcının terini emiyor ve daha sonra içinde bulunan pozitif ve negatif iyonları enerji üretmek için kullanıyor. Bu elde edilen enerji, akıllı saat ve diğer giyilebilir teknolojik cihazları şarj etmek için kullanılabiliyor.

Güneş Cam Panelleri

Uzun yıllardır kullanılan güneş panelleri, herkesin aşina olduğu bir teknoloji olarak duruyor. Günümüz teknolojisinde yenilenebilir enerji kaynaklarını artırmayı amaçlayan bilim adamları bunu bir adım daha öteye taşıyor. Evimizde kullandığımız normal camlar da güneş panelleri haline dönüştürülüyor.

Enerji üretebilen şeffaf pencere malzemesi üzerinde çalışan Michigan Üniversitesi’ndeki araştırmacılar bunu başarabilmeyi amaçlıyor. Bu camdan yeteri kadar kullanıldığında bir ülkede kullanılan elektriğin yaklaşık yüzde 40’ının camlardan üretilebileceğini düşünüyor.

Ambulans İnsansız Hava Aracı ve Drone

Ambulans İHA’ları kalp krizi geçiren insanların olduğu yere bir defibrilatör sistemi vermek için kullanılacak bir ambulans uçağı konsepti ile tasarlanıyor. Buradaki esas fikir, İHA’nın ihtiyacı olan insanlara hızla ulaşabilmesi ve ekipman teslim edebilmesi oluyor. Ardından drone pilotu olay yerindeki insanlarla hayat kurtaran teknolojinin nasıl kullanılacağı hakkında konuşabiliyor. Defibrilatör sistemi, ritmi bozulan bir kalbin kendi ritmine tekrar dönebilmesi için yüksek değerde elektrik akımı veren tıbbi cihaz olarak biliniyor.

Plastik Yiyen Mikrobotlar

Plastik atık, dünyamızın karşı karşıya kaldığı en ciddi tehlikelerin başında yer alıyor. Sadece kara parçalarında değil, denizler ve okyanuslar da bu tehlikeyi yaşıyor ve buradaki doğal yaşamı tehdit ediyor.

Prag’daki Kimya ve Teknoloji Üniversitesi’nden araştırmacılar, atıkları temizlemek için tasarladıkları ve kendi kendine tetiklenebilen mikro robotları kullanarak bir çalışma başlatıyor. Bu robotlar, yaklaşık olarak bir alyuvar büyüklüğünde oluyor. Hareket etmek için güneş enerjisini kullanıyor. Plastikleri yok ederken de yine güneş enerjisine ihtiyaç duyuyor. Yakınlarında bir plastik atık tespit ettiklerinde binlerce ya da milyonlarca mikro robot oraya gidiyor ve plastiğin çevresini sararak onu yok etmek için çalışıyor.

Yukarıda bugüne kadar icat edilmiş en ilginç teknolojik cihazlar için örnekler verdik.

Siz de tüm teknolojik ihtiyaçlarınız için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Apple Watch 6 Serisi ozellikleri teknosa
Devamını Oku

Apple Watch 6 Serisi Özellikleri

Giyilebilir teknoloji denildiğinde ilk aklımıza gelen cihaz akıllı saatler oluyor. Akıllı saatler arasında en popüler ürünler arasında da…
vpn nedir ne ise yarar teknosa
Devamını Oku

VPN Nedir?

VPN, sanal özel ağ anlamına geliyor ve bağlantınızı güvence altına almanın, web trafiğinizi anonimleştirmenin en etkili yollarından birini…