İçerisine çeşitli medya dosyalarının depolandığı bellek biçimi olan hafıza kartları pek çok farklı çeşidiyle kullanıma sunuluyor. “Hafıza kartı nasıl takılır?” sorusunun cevabını vermeden önce bu ürünlerin kullanım alanları ve amaçlarından bahsetmekte fayda var. Gerek akıllı cihazlara gerek bilgisayarlara gerekse fotoğraf makinelerine takılabilen bu kartlara fotoğraf, video, müzik ve diğer dosyaları yüklemek mümkün. Cihazların kendi depolama kapasitelerinin yetersiz kaldığı yerlerde imdada koşan hafıza kartları, telefonunuzun ya da bilgisayarınızın belleğini büyütmenin en ideal yolu. Hafıza kartını telefonunuza nasıl takacağınıza gelirsek, bu işlemi birkaç basit adımda tamamlamak mümkün. Hafıza kart yuvaları genellikle cihaz çerçevesinin sol üst kısmında yer alır. Cihaz kapalıyken iğne benzeri bir nesnenin ucunu soketin üzerindeki küçük deliğe soktuğunuzda yuva açılacaktır. Tam bu sırada hafıza kartını yuvaya uygun biçimde yerleştirebilirsiniz. İşlem tamam. Hafıza kartı nedir ve nasıl takılır sorularına cevap bulduktan sonra sırada hafıza kartı çeşitleri hakkında bilgi sahibi olma sırası geliyor.
Hafıza Kartı Çeşitleri ve Özellikleri
Hafıza kartlarıkullanım amaçlarına göre farklı size farklı seçenekler sunuyor. Kompakt flash diskler, SD kartlar, SDHD kartlar, SDXC kartlar, mikro SD kartlar, XD picture hafıza kartları ve multimedya kartlar ihtiyacınıza yönelik satın alıp kullanabileceğiniz çeşitlerden. Örneğin 1994 yılında Sandisk tarafından bulunan kompakt hafıza kartları cihazlara yüksek işlem hızı ve yüksek kapasite sağlayarak destek oluyor. Özellikle bazı DSLR ve RAW formatındaki fotoğraf makineleri için kullanılan bu kartlar sayesinde kameraların çıktılarını rahatlıkla kaydedebilirsiniz. Diğer yandan en eski ve yaygın kullanılan hafıza kartı çeşitlerinden olan SD kartlarsa hemen hemen tüm cihazlara takılabilir. SD kartlardan yüksek kapasitesiyle ayrılan SDHD kartları 32 GB’a kadar bulmak mümkün. Daha çok yeni nesil cihazlarda çalışan bu kartları eski makinelere taktığınızda işe yaramayabilir. Bu sebeple satın alacağınız hafıza kartını kullanmadan önce hangi cihazlarla uyumlu olduğunu öğrenmenizde fayda var. Sırada xD kartlar var. Fujifilm tarafından geliştirilen bu çeşitleri sadece Fuji ve Olympus marka cihazlarda kullanabilirsiniz. MMC yani multimedya hafıza kartları ise erişim kilidi olmaması dışında SD kartlarla aynı özelliklere sahiptir. Tüm bunların yanı sıra neredeyse tüm hafıza kartlarında, yazma korumasını açmak veya kapatmak için bir kilit yer alır. Bu kilidi manuel olarak ayarlayarak kilidi açıp kapamak mümkün. Hafıza kartı koruma kaldırma işlemi için kartı düz bir zemine etiketi yukarı gelecek biçimde yerleştirin. Kilit anahtarını bularak belirtilen yönde hareket ettirmeniz yeterli.
Hafıza Kartı Nasıl Biçimlendirilir?
Yeni alınan hafıza kartları çoğu zaman önceden biçimlendirilmiş haldedir. Yani siz onları herhangi uygun bir cihaza takıp dosya depolamak amacıyla kullanabilirsiniz. Ancak bazen de hafıza kartınızı onarmak isterken, karttaki virüsleri temizlemek isterken ya da başka bir işlem yaparken kartı yanlışlıkla biçimlendirirsiniz. Bunun için hafıza kartı biçimlendirme işleminin temel adımlarını bilmenizde fayda var. Öncelikle hafıza kartını kart okuyucusuna takın, kart okuyucusunu da bilgisayarınıza takın. Bilgisayar üzerinde Bilgisayarım kısmında göreceğiniz SD Kart’a sağ tıklayarak Biçim’e gelin. Açılan pencerede kartınıza bir dosya sistemi atayın sonra Başlat’a tıklayarak işlemi tamamlayın. Bazen de bozuk olduğunu sandığınız bellek kartlarının kilidi açılabilir. Böyle bir durumda karttaki bilgileri okuyabilir ancak kartın üzerine yeni bilgiler giremezsiniz. Yapmanız gereken tek adım hafıza kartınıza yazmada sorun yaşıyorsanız, kartın kilidini kontrol etmeniz iyi olacaktır.