Günlük hayatımızın vazgeçilmez teknolojik cihazlarının başında akıllı telefonlarımız geliyor. Daha önce sadece iletişim için kullandığımız cep telefonlarımız artık her şeyi yapabildiğimiz cihazlara dönüşüyor. Akıllı telefonlar tek başına neredeyse hayatımızın tümünü yönlendirebiliyor. Teknolojik gelişmeler giderek daha küçük cihazlarla ve giyilebilir teknolojiyle yeni bir yöne doğru gidiyor. Eskiden sadece zamanı izlediğimiz analog kol saatlerimiz de bu gelişimden faydalanarak bir saatin ötesine geçiyor ve akıllı saatler haline geliyor. Bu yazımızda akıllı saat nasıl kullanılır anlatmaya çalışacağız.

Akıllı saatlerle mobil uygulamaları çalıştırabiliyor ve bluetooth kulaklıklarla müzik dinleyebiliyoruz. Ayrıca hesap makinesi, termometre, pusula ve bunlardan çok daha fazla özelliğe erişebiliyoruz.

Akıllı saatlerin kendi internet bağlantıları olmadığı için tamamen bağımsız bir teknolojik cihaz olarak üretilmiyor. Saatlerin çoğu internet bağlantısı olan diğer cihazlarla, daha çok akıllı telefonlarla doğrudan bağlantı kurarak çalışıyor.

Tıpkı akıllı telefonunuzda olduğu gibi, internet erişimi, mesaj bildirimleri, navigasyon ve bazı diğer uygulamaların senkronizasyonu bulunuyor. Bunların yanı sıra telefonunuzla sağladığı Bluetooth bağlantısı sayesinde akıllı saatinizden aramalara cevap verip aramalar yapabiliyor ya da mesaj gönderip alabiliyorsunuz.

Akıllı saatlerin bir diğer en çok kullanılan özelliği ise fitness ve sağlık uygulamaları oluyor. Gün içerisinde yaptığınız hareketleri akıllı saatinizle ölçebiliyor, aynı zamanda yapay zeka teknolojisiyle egzersiz tavsiyeleri alabiliyorsunuz. Sağlık uygulamaları ise her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Kalp atış ritminizden kanınızdaki oksijen miktarına kadar bir çok sağlık verinizi ölçebiliyorsunuz. Yine fitness özelliğinde olduğu gibi sağlıklı yaşamla ilgili tavsiyeler ve uyarıları da gün içerisinde alabiliyorsunuz.

Akıllı saatinizi aldığınızda nasıl kuracağınızın bilgileri talimatlarıyla birlikte geliyor. Akıllı saatinizle birlikte uygulamasını telefonunuza indiriyorsunuz, cihazınızı eşleştiriyorsunuz ve şarj edip kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Bunların nasıl yapılacağı konusu cihazdan cihaza değişiklik gösteriyor ve adım adım talimatları uyguladığınızda herhangi bir sorun yaşamıyorsunuz.

Burada verilen talimatlar akıllı saatinizin kurulumunu yapmanıza yardımcı oluyor. Ancak sonrasında neler yapmanız gerekiyor? Kurulumun ötesinde, hayatınızda olumlu bir fark yaratabilmesi ve saatinizin sizin için çalışması için neler yapmanız gerekiyor? Akıllı saat nasıl kullanılır? Teknolojik cihazınızla mükemmel bir uyum yakalayıp giyilebilir teknolojinin nimetlerinden faydalanmanız için bu noktada, bir takım önerileri uygulamanız gerekiyor.

Akıllı Saat Diğer Uygulamalarla Kullanma

Akıllı saatinizi takıp kordonunu bağladığınızda işiniz bitmiyor. Bunu nasıl yaptığınız da önemli oluyor. Çünkü akıllı saatlerin arkasında kalp atış hızınızı ve diğer sağlıkla ilgili konuları ölçen sensörler bulunuyor. Bu sensörlerin doğru bir şekilde çalışabilmesi için akıllı saatinizi takarken bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor.

Öncelikle saatin kordonunun sizi rahatsız etmeyecek bir yapıda olması dikkat edilmesi gereken detayların başında geliyor. Akıllı saatler birden fazla kordun çeşidiyle birlikte üretiliyor ve bunlardan istediğinizi seçebiliyorsunuz. Bileğinizi rahatsız etmeyen ve rengini de seveceğiniz bir kordun seçmeye özen gösteriyorsunuz. Aksi durumda ilk günlerde severek takacağınız saatinizi bir süre sonra takmaktan sıkılıyor ya da rahatsız olmaya başlıyorsunuz.

Ayrıca kordonu bileğinizde iz bırakacak kadar sıkı takmayıp, sensörler düzgün çalışacak kadar da sıkı takmanız gerekiyor. Sensörler ancak bileğinizle tam olarak temas halinde olduğunda doğru bir şekilde çalışıyor. Bu nedenle akıllı saat her durumda bileğinizi sarıyor olmalı. Kan akışınızı etkilemeyecek kadar sıkı takmanız bunun için yeterli oluyor.

akilli saat kullanim teknosa

Akıllı Saat Uygulama Panosunu Değiştirme

Akıllı saat nasıl kullanılır anlatırken, yeni bir akıllı saat aldığınızda unutmamanız gereken ilk şey, bu cihaz sizin için çalışıyor. Yeni nesil akıllı saatler çok fazla şeyi yapabilme özelliğine sahip olarak üretiliyor. Burada önemli olan konu sizin için hangi özellikler gerekiyor.

Bazı kullanıcılar bu özelliklerin hepsinden faydalanmak isteyebiliyor. Ölçüm yaptığı tüm özellikleri düzenli olarak kontrol edebiliyor. Bazı kullanıcılar ise sadece adım sayısını ölçmek ve kalp ritmini kontrol etmek istiyor.

Akıllı saatinizin her şeyi yapabiliyor olması hepsini kullanmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Öyle durumlarda gerçekten sizin için önemli olmayan sayılarla boğulabiliyor ve bir noktadan sonra bunlar üzerinizde stres yaratabiliyor.

Bu nedenle akıllı saatinizi takıp kullanmaya başlamadan önce sizin için neyin önemli neyin önemsiz olduğunu tanımlıyorsunuz. Akıllı telefonunuzdaki uygulamanın kontrol panelinden gördüğünüz istatistikleri özelleştiriyorsunuz. Bunu akıllı saatlerin uygulamalarının çoğunluğunda yapabiliyorsunuz.

Akıllı Saat Ekran Menülerini Özelleştirme

Akıllı saatlerin en büyük özellikleri arasında tamamen kişiselleştirilebilir olması bulunuyor. Akıllı saat nasıl kullanılır başlığında önemli konulardan biri de saatinizi istediğiniz gibi özelleştirebilmeniz oluyor. Özellikle çok fazla özelliği içerisinde barındıran akıllı saatiniz varsa sizin için önemli olan bilgileri bulmak için ekranı birkaç kez kaydırmak zorunda kalabiliyorsunuz. İlk başlarda bu durum çok büyük bir zorluk gibi görünmese de bir süre sonra angarya bir iş olarak gelmeye başlıyor. Ayrıca teknolojinin sizin içn hayatı kolaylaştırması gerekiyor. Ulaşmak istediğiniz bilgiler için az da olsa zaman kaybetmenize gerek bulunmuyor.

Eğer akıllı saatinizi fitness için kullanmak istiyorsanız sizin için önemli ölçümleri ön plana alıyorsunuz. Böylece antrenman sırasında saatinizden bilgileri bulmak için uğraşmıyorsunuz. Ayrıca performansınızı da düşürmemiş oluyorsunuz.

Sağlıkla ilgili ölçümler sizin için daha önemliyse kalp atış hızınızı, kan değerleri ölçümlerinizi öne aldığınızda gün içerisinde bu bilgilere daha kolay ulaşabiliyorsunuz.

Giyilebilir teknolojide asıl amaç hayatımızı daha fazla kolaylaştırması oluyor. Bu nedenle bu tarz değişiklikler küçük bir detay gibi görünse de aslında oldukça önemli konular arasında yer alıyor.

Diğer Uygulamalar ve Hizmetlerle Bağlantı Kurma

Akıllı saat nasıl kullanılır konusunda bir diğer başlık, diğer uygulamalarla entegre kullanabilmek oluyor. Akıllı telefonların bir çoğu çok fazla şeyi yapabiliyor. Ancak sağlığınız ve zinde kalmanız için her şeyi bilemeyebiliyorlar. Bazen sadece kalp ritmimizi ve spor ölçümlerimizi öğrenmek yeterli gelmeyebiliyor. Sağlıklı beslenme tavsiyeleri de almak ya da yediğimiz besinlerin değerlerini takip etmek isteyebiliyoruz.

Eğer akıllı saatimizin yapamadığı ancak bizim ihtiyaç duyduğumuz şeyler varsa bunlar için üçüncü parti uygulamalardan destek alabiliyoruz. Bunun için akıllı saatimizi bu uygulamalarla senkronize etmemiz yeterli oluyor.

Bunu uygulamanın yolu her akıllı saatte farklı olabiliyor. Ancak çoğunun ayarlar kısmında “Uygulamalar” ya da “Bağlantılar” isminde bir bölümü bulunuyor. Buraya giriş yaptığınızda akıllı saatinizin desteklediği uygulamaları listeliyorsunuz. Açılan listeden işinize yarayan uygulamalarla saatinizi eşleştirerek bu bilgilere de sahip olabiliyorsunuz.

Üçüncü parti uygulamalar kullanmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bir nokta bulunuyor. Uygulamalar, kullanmaya başlamadan önce kişisel bilgilerinize erişebilmek için izninizi alıyor. Erişim izni istenen bilgilerinizi kontrol ettikten sonra bunlara onay vermeniz bilgi güvenliğiniz için önemli bir detay içeriyor. Eğer uygulama ihtiyaç duymadığı bilgilerinizi de almak için izin istiyorsa onaylamayıp başka bir uygulama kullanmanız sizin için faydalı oluyor.

Akıllı Saat Bildirimleri Açma

Akıllı saatleri telefonunuzla eşleştirdikten sonra telefonunuza gelen bildirimleri saatinize de alma imkanına sahip oluyorsunuz. Bazı cihazlar sadece kısa mesajlar ve aramalar konusunda bildirim gönderirken bir çoğu telefondaki tüm bildirimleri gönderebiliyor.

Bu noktada siz hangi bildirimleri almak istediğinize karar veriyorsunuz. Mesajlaşma uygulamalarından gelen tüm mesajlar, aramalar, mailler gibi telefonunuza gelen her bildirimi aynı zamanda saatinizde görmek istiyorsanız bildirimlerin hepsini açık konuma getirebiliyorsunuz. Sadece önemli bildirimleri almak istiyorsanız da bildirim seçeneklerinden bunu ayarlayabiliyorsunuz.

İlk başta telefonunuzu çok kullanmak zorunda kalmamak için tüm bildirimleri açmak mantıklı gelebiliyor. Ancak kolunuzda takılı olan saate sürekli bildirimler gelmeye başladığında yaptığınız işe odaklanmakta sorun yaşayabiliyorsunuz. Bu durum üretkenliğinizi ciddi anlamda azaltabiliyor.

Bunun kararını vermek tamamen size bağlı oluyor. Bildirimler size zarar vermiyorsa telefonunuzu hiç çıkarmadan akıllı saat kullanmanın da keyfini sonuna kadar yaşayabiliyorsunuz.

Yukarıda mümkün olduğunca akıllı saat nasıl kullanılır anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi akıllı saatleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
ios 16 ile neler degisti teknosa
Devamını Oku

iOS 16 İle Neler Değişti?

Teknoloji meraklılarının en çok beklediği geliştirmelerin başında iOS’un yeni sürümü iOS 16’nın özellikleri geliyor. iOS 16, yeniden tasarlanmış,…
Tripod nedir? tripod ne işe yarar?
Devamını Oku

Tripod Nedir? Tripod Ne İşe Yarar?

Fotoğraf ve video çekimlerinde kameraya destek sağlayan tripod, temel bir fotoğrafçılık aksesuarıdır. Tripod bir fotoğrafçının olmazsa olmaz malzemelerinden…