Fotoğrafçılıkla ilgileniyorsanız ve bir makine edinmeye karar verdiyseniz karşınıza çıkan onlarca model ve farklı çalışma mantığına sahip fotoğraf makinesi arasından karar vermek zor olabilir. Günümüzde söz konusu amatör ve profesyonel kullanım olduğunda dijital makineler içerisinde DSLR ve aynasız fotoğraf makineleri arasında bir tercih yapılması gerekir. Gelin öncelikle aynasız fotoğraf makinelerine ardından da bu cihazlarla uyumlu olan aynasız lenslere ve sağladığı avantajlara yakından göz atalım.

Aynasız (Mirrorless) Fotoğraf Makinesi Nedir?

Aynasız (mirrorless) fotoğraf makineleri, içerisinde ışığın sensörlere aktarılmasının yönetildiği ayna sisteminin yer almadığı dijital makinelerdir. Vizöre ve cihaz üzerindeki ekrana aktarılan görüntü, doğrudan makinenin sensörlerine gelen ışığın dijital görüntüye çevrilip eş zamanlı olarak aktarılmasıdır. Aynasız makinelerin ne olduğunun ve kullanıcılara tam olarak ne sunduğunun daha iyi anlaşılması için en yakın cihaz türü olan DSLR fotoğraf makinelerine ve aralarındaki farklara göz atalım.

DSLR fotoğraf makinelerinin içerisinde mercekten gelen ışığı vizöre aktaran bir ayna sistemi bulunur. Fotoğrafı yakalamak istediğinizde ise deklanşöre basılır ve ayna kapanarak görüntünün sensöre düşmesi sağlanır ve dijital olarak görüntü yakalanır. Aynasız makinelerde ise adından da anlaşılacağı gibi ayna mekanizması yer almaz. Işık sürekli olarak sensöre gelir. Dijital olarak yakalanan görüntü, vizöre veya dijital ekrana eş zamanlı olarak yansıtılarak kullanıcıya sunulur. Her iki türde de dijital çıktı elde edildiğinden ve değiştirilebilir lens yapısına sahip olduğundan karar aşamasında kullanıcılar DSLR ve aynasız makineler arasında tercih yapmalıdır.

Aynasız fotoğraf makineleri veya bir diğer adıyla aynasız değiştirilebilir lensli fotoğraf makineleri (Mirrorless interchangeable-lens camera) içerisinde mekanik bir ayna sistemine sahip olmadığından DSLR makinelere göre daha küçük yapılıdır. Böylelikle daha küçük ve hafif gövde yapısı içerisinde cihaza yetenek katacak elektronik devrelerin sunulması mümkün hale gelir.

Aynasız Lens Nedir?

Aslında fotoğraf makinelerinde kullanılan lensler veya bir diğer adıyla objektifler temelde aynı prensiple çalışır. Ancak aynasız fotoğraf makinelerinde kullanılan lensler, SLR ve DSLR makinelerde kullanılan lenslere göre farklılık gösterir. Aynasız lensler ile diğer lensleri ayıran en büyük nokta makinenin gövdesi ile olan bağlantı şeklidir. DSLR makinelerde lensler makineye mekanik bir bağlantı ile bağlanır. Aynasız lensler, beraber kullanılacak olan aynasız fotoğraf makinesinin sahip olduğu bağlantı standardına göre seçilir. Kullanılan bağlantı standardı çoğunlukla markadan markaya değişiklik gösterir.

Aynasız Lens Nasıl Kullanılır?

Aynasız lenslerin kullanımı açısından diğer lenslerden pek fazla farklılığı yoktur. Ancak kullanılan lens seçilirken cihazınıza uyumlu olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Makinenizin bağlantı standardına uygun olan lensleri tercih etmeniz gerekir.

Elinizde bulunan farklı lensleri kullanmak isterseniz yine makinenize uygun dönüştürücü edinerek çeşitli DSLR lenslerini de kullanmanız mümkündür. Ancak diğer lensler aynasız lensler gibi cihazınıza özel olarak üretilmediğinden otomatik odaklama gibi konularda yetersiz kalır ve cihazınızın tüm yeteneklerinden faydalanamayabilirsiniz.

Fotoğraf makinenize uygun lensi seçtikten sonra kullanımı son derece kolaydır. Bağlantı standartları makineden makineye göre değişir ancak genelde tek yapmanız gereken nazikçe ve çok fazla zorlamadan lensinizi, makinenizin gövdesine yerleştirmektir. Bayonet olarak adlandırılan bu kısma lensinizi yerleştirirken genellikle yerleştirme esnasında lens ile makine üzerinde işaretli kısımları birbirine denk getirmeniz ve birkaç tırnaktan oluşan kilit mekanizmasına lensi yerleştirmeniz gerekir.

Ayrıca lenslerinizi takarken makineniz ile lensiniz arasında kalan bölgenin toz ve kirden arındırılmış durumda olduğundan emin olmanız gerekir. Bu hem alacağınız görüntünün kalitesi açısından önemlidir hem de cihazlarınızı daha uzun ömürlü bir şekilde kullanmanıza yardımcı olur.

Uzun bir kullanım ömrü için taşıma esnasında, makinenizin ve lenslerinizin koruma kapaklarını takmanız, temiz, toz ve nemden arındırılmış, fiziksel darbelerden koruyacak bir taşıma çantasında taşımanız da son derece önemlidir.

Aynasız Lensin Normal Lensten Farkı Nedir?

Aynasız lensler ve normal lensler arasındaki farklara gelecek olursak aralarındaki temel fark kullanılacak makinelerin farklı çalışma prensiplerine sahip olmasıdır. Aynasız lensler ile normal lensler arasındaki farklar şu şekildedir:

  • Aynasız lensler makine ile elektronik olarak iletişim kurar. Bu sebeple üreticiler kendi cihazlarına özel olarak geliştirdikleri bağlantı tiplerini kullanmayı tercih eder. Normal lenslerde de bu uyumluluk farklılıkları vardır ancak arada elektronik bir bağlantı söz konusu olmadığından dönüştürücü adaptörlerle kullanım daha yaygındır.
  • Aynasız lensler, ışığın doğrudan kamera sensörlerine yansıtıldığı makineler için geliştirilir. Daha hafif ve küçük yapılı makinelerde kullanıldıklarından lens yuvası ile sensör arasındaki flanş mesafesi daha kısadır. Bu mesafe ne kadar azsa ışık o kadar az dağılarak sensörlere ulaşır. Bu konu doğrudan lensler ile ilgili olmasa da farklı lensler kullanmak istediğinizde adaptör kullanmanız bu mesafenin değişmesine neden olabilir.
  • Aynasız kameralar, takılan lensler ile elektronik bağlantılar vasıtası ile iletişim kurduğundan gerekli ayarlamaları, özellikle odaklama ayarını makineniz üzerinden dijital olarak gerçekleştirilmesi sağlanır. SLR ve bazı DSLR makineler için hazırlanan lensler ise makinelere mekanik olarak bağlanır. Bu sebeple eğer farklı bir lensi, aynasız makinelerde kullanmak isterseniz elektronik bağlantı sağlanamayacağı için makinenizi tam verimli kullanmanız mümkün olmaz.

Aynasız Fotoğraf Makinelerinin Avantajları

Yeni nesil fotoğrafçılık sunan aynasız fotoğraf makineleri ve bu cihazlarda kullanılan lensler sundukları avantajlar ile hem amatör hem de profesyonel fotoğrafçılar tarafından tercih edilir. Aynasız fotoğraf makinelerinin sağladığı avantajları birkaç başlık altında inceleyebiliriz.

Kompakt Tasarım Sayesinde Kolay Taşınabilirlik

İçerisinde SLR ve DSLR makinelerde bulunan ayna mekanizması bulunmadığından aynasız fotoğraf makineleri daha kompakt tasarıma sahiptir. Hafif ve küçük yapısının yanı sıra aynasız fotoğraf makinelerinin içerisinde hareketli parça bulunmadığından taşıması nispeten daha kolaydır.

Sessiz ve Hızlı Çekim Özelliği

Deklanşöre bastığınızda hareket etmesi gereken bir ayna mekanizması bulunmadığından daha hızlı bir şekilde anı yakalama imkanı sunarlar. Ancak bu durum fotoğrafçıların bir çoğunu sevdikleri, deklanşöre bastıklarında çıkan mekanik hareketten kaynaklanan deklanşör sesinden mahrum eder. Sessiz ortamlarda çekim yaparken herhangi bir ses çıkmaması büyük avantaj sağlasa da bazı aynasız kamera modellerinde deklanşör sesini yapay olarak taklit eden özellikler sunulur.

Elektronik Vizör ve Gerçek Zamanlı Önizleme Yeteneği

DSLR kameraların içerisinde yer alan ayna sistemi gelen ışığı vizöre yansıtarak fotoğrafçıya bir önizleme sunar. Deklanşöre basıldığında ise ayna sensörün önünden kalkar ve ışık sensöre düşerek görüntü yakalanır. Bu esnada ise vizör kararır. Vizörde görünen görüntü ile yakalanan görüntü arasında milisaniyelik fark bulunur. Aynasız makinelerde ise ışık sürekli olarak sensörlere düşer. Sensörlerdeki görüntü gerçek zamanlı olarak elektronik vizöre (EVF) ve cihaz üzerinde yer alan ekrana aktarılır. Fotoğrafçının yakaladığı görüntü vizör ve ekranda o anda gördüğü görüntüdür. Ayrıca makinenin gerçekleştirdiği pozlama, görüntü stili gibi ayarların da ön izlemesi yapılabilir.

Yaratıcı Kontrol ve Özelleştirme Avantajı

Aynasız fotoğraf makineleri, DSLR makinelere göre odaklama konusunda daha yeteneklidir. Aynı zamanda yüz tanıma veya hareketli nesneleri tanıma gibi özellikler açısında da aynasız makineler ön plana çıkar. Fotoğrafçıya görüntü yakalama noktasında aynasız makineler daha fazla kontrol ve özelleştirme imkanı sunar.

Benzersiz Video Çekim Performansı

Odaklama ve benzer ayarlamalarda hızlı tepki vermesi, aynasız makinelerin video çekim için de ideal cihazlar olarak değerlendirilmesini sağlar. Aynı zamanda üzerlerinde yer alan ve gerçek zamanlı görüntü sunan ekranlar ile video kaydı daha kolay bir şekilde gerçekleştirilir.

Fotoğrafçılığa ilgi duyuyorsanız veya kendinize yeni bir fotoğraf makinesi bakıyorsanız aradığınız DSLR ve aynasız fotoğraf makinelerini ihtiyaçlarınız doğrultusunda kıyaslayarak sizin için en uygun olanına karar verebilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Yapay Zeka Ne Kadar Güvenilir?
Devamını Oku

Yapay Zeka Ne Kadar Güvenilir?

Güven, başkalarının davranışlarını tahmin edebilmeye yani öngörülebilirliğe dayanır. Güvendiğiniz kişi, beklediğinizi yapmazsa onun güvenilirliğine dair şüpheleriniz olur. Birçok…
bebek telsizi tavsiyeleri teknosa
Devamını Oku

Bebek Telsizi Alırken Bunlara Dikkat!

Bir bebek telsizi satın almayı düşünüyorsanız ancak bebek telsizleri dünyasında yeniyseniz elinizin altında kaç tane seçeneğin olduğunu görünce…
SD Kart Ne İşe Yarar?
Devamını Oku

SD Kart Ne İşe Yarar?

Günümüzde SD kartlar, dijital dünyanın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğinden hemen her alanda kullanabileceğiniz minik cihazlardan biridir. Veri…
elektrikli bisiklet nedir teknosa
Devamını Oku

Elektrikli Bisiklet Nedir?

Bisiklet, yıllarca insanların doğa dostu olarak kullandığı, bedene ve aynı zamanda zihne iyi gelen sportif yönümüzü geliştiren bir…