Uzun yıllardır beklenen ve bir dönem bilim kurgu gibi görünen katlanabilir telefonlar artık hayatımızda yer almaya başladı. Katlanabilen ekran teknolojisinin akıllı telefonlara uygulanması fikri üzerinde ilk olarak Samsung’un çalışmalara başladığı biliniyordu. Ancak ilk ürün Çinli bir telefon üreticisi olan Royole firması tarafından geçtiğimiz yıllarda piyasadaki yerini aldı ve akıllı telefon üreticileri arasındaki yarışı tetiklemeyi başardı. Samsung, Huawei, Xiaomi ve Motorola şu anda katlanabilir telefonlarıyla bu alandaki yerlerini alıyor. Hatta Samsung yaptığı geliştirmelerle bu teknolojide çıtayı ikinci yılından itibaren yükseltmeye başlıyor. Akıllı telefon piyasasının büyük oyuncularından Apple henüz bu konuda bir rekabetin içine girmiyor. Apple’ın katlanabilir cihazlar için patentini diğer firmalar birlikte aldığı biliniyor. Şimdi akıllı telefon teknolojisinin takipçileri merakla Apple tarafından piyasaya sürülecek yeni telefon modelini bekliyor. Katlanabilir ekranlar, akıllı telefon teknolojisinin geleceği olarak görülüyor. Cep telefonlarının akıllı telefon teknolojisiyle farklı bir boyuta geçmesinden sonra katlanabilir telefonlar ile tamamen değişmesi bekleniyor. Bu yazımızda katlanabilir telefon ve akıllı telefon arasındaki farklar neler anlatacağız.

Katlanabilir Akıllı Telefon Nedir?

Katlanabilir akıllı telefon, yeni nesil bir telefon teknolojisi ve akıllı telefon konusundaki yenilikçi bakış açısının en büyük atılımı olarak kabul ediliyor.

Katlanabilir akıllı telefonlarının temeli OLED ekran teknolojisine dayanıyor. 2000li yıllarda geliştirilen ve ilk olarak televizyonlarda kullanılmaya başlayan esnek OLED teknolojisinin geliştirilmiş hali olarak karşımıza çıkıyor. Doğası gereği çok esnek olan bu malzeme ile telefon üreticileri telefonları istedikleri gibi bükerek ya da katlayarak kullanıcıların karşısına çıkartabiliyor.

Katlanamayan Akıllı Telefon Nedir?

Katlanamayan akıllı telefonları, standart düz ekran teknolojisine sahip normal akıllı telefonlarımız olarak tanımlayabiliyoruz. Akıllı telefonlar hayatımıza daha iyi kamera, daha hızlı işlemci, Full HD ekran ve daha uzun pil ömrü gibi temel özellikleri getiriyor. Gelişmiş bir multimedya deneyimi için ekran teknolojisi ve stüdyo kalitesindeki fotoğraflar için de kamera teknolojisi sürekli olarak gelişmeye devam ediyor. Ayrıca daha büyük ekran görünümü için çerçevesiz tasarımları ile kullanıcıların tüm ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışıyor.

Katlanabilir Telefon ve Akıllı Telefon Arasındaki Farklar Neler?

1- Gelişmiş Ekran Teknolojisi

Geleneksel akıllı telefonlar düz bir ekrana sahip oluyor ve üzerinde çalışabildiğimiz tek ekranı bulunuyor. Katlanabilir ekranlı telefonlar ise normal akıllı telefonlara göre daha yeni bir teknoloji getiriyor. Katlanabilir telefonların ekranlarında birden fazla işlemi aynı anda yapabiliyoruz. Katlanan iki ekran bir kitap gibi açılıyor ve yan yana çalışabiliyor. Bir ekranda mesajlaşma uygulamasından arkadaşlarımızdan yazışırken diğer ekranda sosyal medya hesaplarımızda gezinebiliyoruz ya da bir ekranda video izlerken diğer ekranda elektronik postalarımızı takip edebiliyoruz.

2- Kullanılabilir Ekran Alanı

Günümüzde katlanabilir telefonlar, artırılmış ekran alanına sahip yeni nesil akıllı telefonlar olarak kabul ediliyor. Mevcuttaki akıllı telefonların ekranlarını iki katına çıkartırken bunu telefonun hacmini büyütmeden yapmaları en dikkat çekici özelliği oluyor.

Bu özellik bilgisayarlardaki çift monitör kurulumuna da benzetilebiliyor ancak ondan farkı iki ekranı ayrı ayrı kullanabildiğimiz gibi tek bir ekran olarak da kullanabiliyoruz. İstersek çoklu ekran özelliği ile birden fazla işlemi bir arada yapabiliyoruz.

Tablet gibi kullanmak istediğimizde ise iki katı büyüklüğündeki ekranda tek bir işlemimizi halledebiliyoruz. Bu sayede telefonumuzdan video ya da film izlerken veya oyun oynarken büyük ekranın avantajından yararlanıp aldığımız keyfi iki katına çıkartabiliyoruz.

3- Birden Fazla Cihaz Gibi Kullanabilme Özelliği

Katlanabilir akıllı telefonların sağladığı en büyük avantajların başında iki farklı cihazı bir arada sunması geliyor. Hem bir akıllı telefon olarak kullanıp normal cihazların sağladığı imkanlardan faydalanabiliyor hem de bir tablet haline getirip daha gelişmiş işlerimizi yapabiliyoruz.

Sadece iki cihaz taşıma ihtiyacımızı ortadan kaldırmakla kalmıyor aynı zamanda ekranları çoklu görevlerde kullanarak ekstra bir avantaj sağlıyor. Akıllı telefon ve tabletler bizleri her birinde sabit işlemler yapmamıza zorlarken katlanabilir telefonlar sayesinde geniş bir esneklik alanına sahip oluyoruz.

katlanabilir telefon akilli telefon farklar teknosa

4- Kullanılabilirlik Farkı

Katlanabilir telefonların normal akıllı telefonlara karşı en büyük dezavantajı kullanılabilirlik alanında oluyor. Çift ekrana sahip katlanabilir telefonları normal bir akıllı telefon olarak kullanmak istediğimizde iki katı kadar kalınlıkta bir telefona sahip oluyoruz. Ayrıca iki telefonun birleşimi gibi düşündüğümüzde ağırlığı da iki katına çıkıyor.

Katlanabilir telefon teknolojisi henüz çok yeni olduğu için kullanıcılar bu sorunların kısa sürede çözüleceğine inanıyor. Telefonlarda daha ince piller kullanılmadıkça ve her iki ekranın kalınlığı birkaç milimetre incelmedikçe elimizde süper kalın bir akıllı telefon tutacağa benziyoruz.

Ayrıca katlama ve açma işlemleriyle gelen aşınma problemi de bulunuyor. Menteşeler belli bir sayıda açma kapama işlemine kadar dayanıyor olacaktır. Bunun sınırı ileride genişletilse de katlanabilir akıllı telefonların kullanıldıkça ömrünün kısalacağını gösteriyor.

Normal akıllı telefonlarda ise kullanılabilirlik alanında şu anda herhangi bir sorun bulunmuyor. Ekran genişliği, telefon kalınlığı ve kullanım ömrü genel anlamda kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayacak seviyede oluyor.

5- Hangi Telefon Daha Dayanıklı?

Özellikle son yıllarda piyasaya sürülen normal akıllı telefonlar sağlamlık konusunda sürekli olarak gelişiyor. Telefonların dayanıklı cam ekranları çizilmelere ve darbelere karşı herhangi bir sorun yaratmıyor.

Ancak katlanabilir telefonların ekranları için aynı şeyler şu anda söylenemiyor. Çünkü esnek ekranlar plastik olarak üretiliyor. Bu nedenle katlanabilir telefonlar özellikle çizilmelere karşı oldukça dayanıksız oluyor. Sert bir cismin ufak bir temasında ya da bir darbeye maruz kaldığında hemen telefonunuzun iç ekranında ölü pikseller meydana geliyor. Biraz daha sert bir temasta ise ekranda ciddi hasarlar meydana geliyor.

Normal akıllı telefonların ekranları ve dış yüzeyleri düşmelere karşı da oldukça dayanıklı olarak üretiliyor. Telefonunuz kulak hizanızdan sert bir zemine düştüğünde en fazla birkaç noktasında çizik oluşuyor fakat telefonunuzu kullanmaya devam edebiliyorsunuz. Ancak katlanabilir telefonların iç ekranları düşmelere karşı çok dayanıksız oluyor.

Düşmeler ve çizilmelerin yanı sıra son dönemde üretilen normal akıllı telefonların birçoğu suya ve toza karşı dayanıklılığı ile ön plana çıkıyor. Katlanabilir telefonlarda ise bu konuyla ilgili herhangi bir bilgi bulunmuyor. Uluslararası standartlarda bir değerlendirme puanı olmadığı için suya karşı dayanıklı olmadığı kabul ediliyor.

Katlanabilir telefonların dayanıklılığı konusundaki bir diğer nokta ise tersine katlanma konusunda oluyor. Menteşeler düz bir şekilde açılıp kapandığında belli bir sayıya kadar dayanıklılık gösteriyor. Aynı zamanda telefon sert bir şekilde kapatıldığında da bir sorun yaşanmıyor. Katlanabilir telefonunuzu menteşelerin ters yönünde kapatmaya çalıştığınızda oldukça iyi dayanıklılık sergiliyor. Çok fazla güç harcayarak bile kapatmaya çalıştığınızda telefonunuza herhangi bir zarar gelmiyor.

Katlanabilir telefonlar henüz ilk modelleriyle piyasada bulunuyor. Sadece Samsung bu konuda hızlı bir gelişme göstererek ikinci modelini geliştirip piyasaya sürmeyi başarmış görünüyor. Ancak gelişen ekran teknolojisi ile katlanabilir telefonların bundan sonraki modellerinde dayanıklılığının daha da artırılması bekleniyor.

Katlanabilir Telefonlar ile Normal Akıllı Telefonların Özeti

Katlanabilir telefonlar yakın zamanda hayatımıza girdi ve orada kalmaya devam edecek gibi görünüyor. Diğer akıllı telefon üreticileri de katlanabilir telefonlar üretmeye başladıkça teknolojik anlamda gelişmeler daha hızlı yaşanıyor olacaktır.

Akıllı telefon ekran teknolojisi sürekli olarak gelişmeye devam ediyor. En kusursuz görüntü teknolojisinden sonra esnek ekranlar bu gelişmeyi farklı bir noktaya taşıyor. Bu durum son yıllardaki yenilik eksikliği nedeniyle heyecanını kaybetmeye başlamış olan teknoloji tutkunlarına yeni bir heyecan katıyor.

Yukarıda katlanabilir telefon ve akıllı telefon arasındaki farklar neler anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi akıllı telefon modellerini görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
ekrana dokunmadan nasil fotograf cekimi yapilir teknosa
Devamını Oku

Ekrana Dokunmadan Nasıl Fotoğraf Çekilir?

Akıllı telefonlarımızla yapmayı en çok sevdiğimiz şeylerin başında fotoğraf çekmek geliyor. Gittiğimiz, gezdiğimiz yerlerde ya da sevdiklerimizle bir…
samsung watch 3 ozellikleri teknosa
Devamını Oku

Samsung Watch 3 Özellikleri

Teknolojik gelişmeler sonucunda akıllı cihazlar her zaman yanımızda olması gereken en büyük yardımcılarımız olmuş durumda. Bu ihtiyaçtan dolayı…