İlk bilgisayarlar çıktığında IBM piyasada hakim firma olarak bulunuyordu ve sadece iş dünyası profesyonelleri için bilgisayar üretiyordu. Ancak 24 Ocak 1984 yılına gelindiğinde Apple eski CEO’su Steve Jobs’un, Apple’ın California’daki yıllık hissedarlar toplantısında ilk Macintosh bilgisayarı tanıtması bazı şeylerin değişeceğini işaret ediyordu. İlk Macintosh bilgisayarın 9 inç’lik siyah beyaz ekranı, 8 MHz Motorola 68000 işlemcisi ve 128 KB RAM’i bulunuyordu. Ayrıca harici olarak yanında 3,5 inç’lik bir disket sürücüsü de yer alıyordu. Ağırlığı ise 7,5 kg’ın biraz üzerine çıkıyordu. Aynı zamanda Macintosh, içerisinde bir kelime işlemci programı, bir grafik paketi ve yanında bir mouse ile geliyordu. İlk Macintosh bilgisayar tanıtıldığında, Apple’ın IBM’in kişisel bilgisayar pazarındaki hakimiyetini aşması ve kişisel bilgisayar sektörünün önemli bir oyuncusu olarak kalabilmesi için son şansı olarak görülüyordu. Jobs da tanıtım etkinliğinde bunu sağlayacak bir sunum yapmaya hazırlanıyordu. Sahneye elinde bir çantayla geliyor, içerisinden Macintosh’u çıkarıp çalıştırıyor ve izleyen herkese Mac’in küçük mesajını dinletiyordu. Mesajın ilk cümlesine “Merhaba, ben Macintosh. O çantadan çıkmak kesinlikle harika” diye başlayan Mac, sonrasında IBM’e neden güvenilemeyeceğini iki cümle ile özetledikten sonra Steve Jobs’u sunuyordu. Bu etkileyici tanıtım ve reklamlarla Macintosh, o döneme göre yüksek fiyatına rağmen ilk 5 ayda 70 bin adet satmayı başarıyordu.

Bilgisayar Sektöründe Devrim

Macintosh bilgisayarın piyasaya sürülmesi bilgisayar sektöründe yaşanan bir devrim olarak kabul ediliyor. Steve Jobs ve ekibi, bilgisayarın sadece uzmanlar tarafından değil, normal sokaktaki insanlar tarafından da kullanılmasını sağlamayı başarıyor.

Jobs yaptığı sunumda şu ana kadar iki dönüm noktası ürün bulunduğunu belirtiyordu. Bunlar 1977’de başarısızlıkla sonuçlansa da Apple II ve 1981 yılındaki IBM PC oluyordu. Macintosh’u ise endüstri dünyasının üçüncü dönüm noktası olarak lanse ediyordu.

Kişisel bilgisayar tarihine bakıldığında yaptığı karşılaştırma oldukça doğru görünüyordu.

Macintosh Herkesin Bilgisayarı Oluyor

24 Ocak 1984 yılında ilk Macintosh piyasa sürüldükten sonra aradan fazla bir zaman geçmeden Eylül ayında yeni Macintosh’un tanıtımı yapılıyordu. Yeni Macintosh bilgisayarda 128 KB olan RAM kapasitesi 4 katına çıkartılarak 512 KB oluyor ve “Fat Macintosh” olarak adlandırılıyordu. Bu gelişmeyle birlikte artık kullanıcılar birden fazla programı aynı anda kullanabiliyordu.

MacPaint programının da eklenmesi yayıncılar ve tasarımcılar için önemli bir gelişmeydi ve işlerini farklı bir boyuta taşıyordu. 1985 yılına gelindiğinde masaüstü yayımcılık ve tasarımda yeni bir dönem başlıyordu.

1986 yılında ise 1 MB RAM kapasitesine sahip Macintosh Plus piyasaya çıkıyor ve Mac tarihinin en uzun süre üretimi yapılan bilgisayarı oluyor. Ayrıca yazıcı, harici sabit disk gibi çeşitli parçalar bilgisayara bağlanabilir hale geliyor ve bugünkü modern bilgisayarların temeli atılıyor.

İlk Macintosh bilgisayardan sonra Apple, sürekli olarak gelişmeye devam ediyor ve daha iyi nasıl olabileceğinin cevaplarını bulmaya çalışıyor. Macintosh II, Macintosh Classic, Powerbook, Power Macintosh, iMac G3, iBook ve benzeri isimlerle yeni bilgisayarlarını yıllar içerisinde tanıtmaya devam ediyor. Her birinde daha kullanıcı dostu tasarımlar geliştirip kişisel bilgisayar sektörünün en önemli oyuncularından biri oluyor. Bu çıkan modeller, sonunda Apple’ı, MacBook Air, MacBook Pro ve iMac’i kapsayan son Mac serisine ulaştırıyor.

ilk macintosh bilgisayar hangisiydi teknosa

Macintosh İsmi Nereden Geliyor?

Macintosh, Apple şirketinin iPhone’dan önce en ikonik ürünü olarak bulunuyordu. Üretilen bilgisayara isim vermek istediklerinde başlangıçta bir elma türü olan McIntosh adını kullanmak istiyorlar. Böylece bu projenin yaratıcısı Jef Raskin’in en sevdiği elma çeşidini isim olarak kullanıp ona bir gönderme yapmak istiyorlar. Ancak isim hakları Macintosh Laboratory adlı şirkette olduğu için aralarında ticari bir marka sorunu çıkıyor ve bu anlaşmazlıkta taviz veren taraf Apple oluyor. Bu nedenle yazımı “Macintosh” olarak değiştirmeye karar veriliyor.

Yukarıda ilk Macintosh bilgisayar hangisiydi bilgi sahibi olduk.

Siz de en iyi MacBook’ları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
soundbar nedir ozellikleri neler teknosa
Devamını Oku

Soundbar Nedir? Özellikleri Neler?

Günümüzde ev sinema sistemleri çok revaçta görünüyor. Ama herkes için değil. Pahalı olma eğiliminde olan bu sistemlerin kurulmaları…
yazilimcilar icin macbook onerileri teknosa
Devamını Oku

Yazılımcılar için Macbook Önerileri

Genellikle uzaktan çalışan bir yazılımcıysanız, yazılım için en iyi dizüstü bilgisayarları en az bir kez araştırmış olmalısınız. Küresel…
ram nedir ne ise yarar teknosa
Devamını Oku

Ram Nedir? Ne İşe Yarar?

Bilgisayarların çalışmasını sağlayan ve sahip olduğu özellikleri belirleyen büyük küçük yüzlerce donanım parçası bulunuyor. Bu parçalar arasında bulunan…