Hayat kalitemizi yükseltmek için yaptığımız şeylerden biri de yaşam alanlarımızdaki konforu artırmak oluyor. Bu konforu sağlayan önemli etkenlerin başında iklimlendirme sistemleri geliyor. Bu sebeple klima çeşitleri arasından en uygun seçimi yapabilmek önemli.

Evlerimizde ya da ofislerimizde kullandığımız klimalar her mevsim kullanılan ve bulunduğumuz yerin sıcaklığını istediğimiz düzeyde tutan cihazlar arasında yer alıyor. Klimalar yalnızca sıcaklığı sabit tutmak için ısıtma ya da soğutma yapmıyor, aynı zamanda havayı temizleme, hava sirkülasyonunu sağlama ve havadaki nem miktarını belirli bir düzeyde tutma konusunda da en büyük yardımcımız oluyor.

Gelişen teknolojiyle birlikte artık her ihtiyaca yönelik birbirinden farklı klima çeşidi üretiliyor. Bir klima almaya karar verdiğimizde bu kadar fazla çeşit arasında kaybolabiliyor, hangisini alacağımızı şaşırabiliyoruz.

İlk başta hangi klimayı alacağımıza karar vermeden önce kullanmak istediğiniz mekana göre hangi çeşit klimaya ihtiyacımız olduğunu belirlememiz gerekiyor. Kaç çeşit klima var? Hangisi size göre? İşte ipuçları:

Klima Çeşitleri

Klima seçimi yaparken tiplerine göre çok fazla çeşitte klima seçeneğiyle karşı karşıya kalıyoruz. Bunların arasından doğru tipte klimayı seçmemiz sonrasında bizi pişman olmaktan kurtarıyor.

1- Split Klima

En az iki bölümden oluşan klimalar split klima olarak adlandırılıyor. Duvar tipi klimalar arasında en fazla split klimaların kullanıldığını görüyoruz.

Split klimaları oluşturan bölümlerin biri dış ünite diğeri de iç ünite olarak tanımlanıyor ve bunlar da kendi aralarında birkaç çeşide ayrılıyor. Hangi çeşit klima olduğuna daha çok iç ünite sayısı belirliyor. Split klimalar genellikle evlerde, ofislerde, mağazalarda ya da kafelerde kullanılıyor. Split klima çeşitleri nelerdir, inceleyelim:

Mono Split Klima

Sadece bir dış ünite ve bir iç üniteden oluşan klimalar mono split klimalar olarak geçiyor.

Multi Split Klima

Tek bir dış üniteye birden fazla iç ünite bağlanan klimalar multi split klima olarak adlandırılıyor. Genellikle büyük mekanlarda birden fazla yere klima konması gerektiğinde bu klimalar tercih ediliyor.

Salon Tipi Split Klima

Salon tipi klima, bulunduğu ortama havayı homojen dağıtma özelliğiyle biliniyor. Genellikle insan sirkülasyonunun fazla olduğu otel, hastane gibi yerlerde kullanılıyor. Geniş mekanların tüm bölgelerine havalandırma imkanı yaratması nedeniyle daha çok tercih ediliyor.

Yer ve Tavan Split Klima

Zemine gömülerek ya da tavana asılarak kullanılan bu klimalar da tıpkı salon tipi klimalar gibi geniş mekanlar için kullanılıyor. Geniş mekanların tamamının iklimlendirilmesi normal klimalarla pek mümkün olmuyor. Klimaya yakın olan yerler klimanın etkisini fazla hissederken uzak bölgeler genellikle hiç anlamıyor. Mağazalar ya da kapalı ofisler gibi mekanlarda yer veya tavan split klima kullanıldığında mekanın tamamına etki etmesi sağlanabiliyor.

2- Paket Tip Klima Çeşitleri

Klima çeşitlerini kontrol ederken split klimalardan sonra en çok karşımıza çıkan tür paket tip klima çeşitleri oluyor. Paket tip klimalar piyasada daha çok “rooftop” ismiyle yer alıyor. Bu klimalarda iç ve dış üniteler bir arada bulunuyor. Ek olarak başka bir ünitesi bulunmuyor.

Paket tip klimaların kullanılabilmesi için mekanın bazı özelliklere sahip olması gerekiyor. Daha çok ticari binalar, havalimanları, sinema ve tiyatro salonları, mağazalar gibi çok geniş alana sahip mekanlarda kullanılıyor.

Düşey Yatay Tip Paket Klimalar

Split klimaların daha büyük kapasiteye sahip olan çeşitlerine düşey yatay tip paket klima deniyor. Bu tip klimalar iki şekilde çalışabiliyor. İstenirse havayı ortama direkt olarak üfleyebiliyor ya da kısa kanallar kullanarak havayı bulunduğu ortama homojen olarak dağıtıyor ve havalandırma sağlıyor. Ayrıca bu klimalara dış hava bağlantısı sağlandığında ise ortama taze hava vermesi sağlanabiliyor.

Çatı Tipi Paket Klima

Çatı tipi paket klimalarda ısıtma, soğutma ve ortama taze hava verilmesi tek bir cihaz kullanılarak sağlanabiliyor. Çok yönlü kullanılabiliyor oluşu ve verimli çalışması nedeniyle en çok tercih edilen klimalar arasında bulunuyor.

3- Pencere Tipi Klima

Pencere tipi klimalar isminden de anlaşılacağı üzere doğrudan pencereye monte edilebilen klimalar oluyor. Bu nedenle tek bir üniteden oluşuyor. Ancak ihtiyacınız olan pencere tipi klimaysa ve siz pencerenize monte ettirmek istemiyorsanız, duvara bir delik açıldıktan sonra oraya da monte edilebiliyor.

Split klimalara baktığımızda kompresörü, evaporatörü, kondanseri ve motoru iki farklı ünite içerisinde yer alıyor ve bu iki ünitedeki birimler birbirleriyle uyum halinde çalışıyor. Pencere tipi klimalarda ise bütün bu birimlerin hepsi tek bir ünitede toplanmış halde yer alıyor.

Pencere tipi klimalar dış ortamla da direkt olarak temas halinde bulunuyor. Bu özelliği sayesinde isterseniz ortama direkt taze hava girişi de sağlayabiliyorsunuz.

Pencere tipi klimaları her ne kadar pencereye ya da duvara monte edebiliyor olsanız da burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta bulunuyor. Bu klimalarda soğutma ekipmanlarının tamamı tek bir yerde bulunuyor. Bu nedenle montaj yeri ekstra önemli oluyor. Çünkü bu klimaların montajı yapılırken direkt olarak dış ortamla temas edebileceği bir yer olması gerekiyor. Dış ortamla temas halinde monte edildiğinde istediğiniz verimi alabileceğiniz bir pencere tipi klimaya sahip oluyorsunuz.

Pencere tipi klimalarda sadece soğutma yapan, soğutma ve ısı pompasıyla ısıtan ve soğutmanın yanında rezistansa sahip olan üç farklı modeli bulunuyor. Klima alırken hangi özelliğe ihtiyacınız olduğunu belirledikten sonra bu üç modelden birini tercih edebiliyorsunuz.

Pencere tipi klimalar daha çok depolarda, şantiyelerde, atölyelerde ve seralarda kullanılıyor. Ayrıca hayvan barınaklarında da en fazla bu tip klimalar bulunuyor.

4- Portatif Klima

Eğer sabit bir klima istemiyorsanız ve gittiğiniz her yere kendi klimanızı da taşımak istiyorsanız sizin için en uygun klima çeşitlerinden biri portatif klimalar oluyor. Kolay taşınabilir olması ve her ortama hemen uyum sağlayabilmesi nedeniyle mobil yaşamı tercih edenler için büyük fayda sağlıyor.

Montaj hizmeti gerektirmediği için oldukça pratik kullanılıyor ve tekerlekli yapısı sayesinde bulunduğunuz ortamda kolayca yerini değiştirebiliyorsunuz. Portatif klimalar, herhangi bir dış üniteye bağlı olmadan oldukça verimli bir şekilde çalışıyor. Ayrıca az enerji harcama özelliğine sahip olması da tercih sebebi yapıyor.

Portatif klimaların kullanım alanları mobil olma özelliği sayesinde çok geniş oluyor. Evlerde, ofislerde kullanılabildiği gibi toplantı salonlarında ya da mağaza ve kafelerde rahatlıkla kullanılabiliyor.

5- Kanal Tipi Klima

Kanal tipi klimalar, kanal ve menfezler yardımıyla iklimlendirme sağlıyor. Bu klimaların iç üniteleri tavan arası boşluğuna gizlenerek montajı yapılıyor. Bu özelliği sayesinde bulunduğu mekana oldukça şık bir görüntü katıyor. Duvar ya da tavanda herhangi bir çıkıntı yaratmadığı ve duvarla bir göründüğü için gözleri rahatsız edecek bir ortam yaratmıyor.

Şık tasarımı nedeniyle bu tip klimaları daha çok yüksek konfor isteyen mekanlar kullanıyor. Alışveriş merkezleri, oteller, spor salonları, siteler ve villalar daha çok kanal tipi klimaları kullanmayı tercih ediyor.

6- Kaset Tipi Klima

Kaset tipi klimaların iç üniteleri kanal tipi klimalarda olduğu gibi tavan arası boşluğuna ve dış üniteleri ise tavana monte ediliyor. Bu klimalar dört yönlü ısıtma ve soğutma özelliğine sahip oldukları için iklimlendirmenin mekan içerisinde eşit dağılması istenen durumlar için kullanılıyor.

Kaset tipi klimalar yüksek konfor sağladıkları ve kolay kurulum yapılabildiği için salon ve duvar tipi klimaların ardından en çok tercih edilen üçüncü çeşit klima oluyor.

Kaset tipi klimalar daha çok hastanelerde, otellerde, spor salonlarında, alışveriş merkezlerinde ve ofislerde kullanılıyor. Bu klimaları en verimli şekilde kullanmanın yolu doğru projelendirme yapılmasından geçiyor. Sonrasında her ortamda yüksek konfor alanı yaratmak mümkün oluyor.

Size en uygun klima çeşitlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
sipsak fotograf makinesi nedir teknosa
Devamını Oku

Şipşak Fotoğraf Makinesi Nedir?

Akıllı telefonların kamera özelliğinde yapılan ciddi geliştirmelerin sonucunda, fotoğraf çekmek en büyük zevklerimiz arasında yer alıyor. Gittiğimiz her…