Dünyanın önde gelen teknoloji üreticileri sıralamasında lider pozisyona yerleşen Apple, 14 Pro vs 13 Pro Max arasındaki fark yaratan özellikler neticesinde, kullanıcıların değişkenlik gösteren beklentilerini karşılamayı başarır. Kalite, tasarım, teknoloji, dizayn, işlevsellik, ergonomi, estetik gibi birçok unsur, ürün konseptinde bir araya gelir. Apple, modern ve gelişmiş uygulamalar eşliğinde tasarladığı ve ürettiği iPhone akıllı telefon modellerini sektöre kazandırmayı sürdürür. Çağın vazgeçilmezlerinden olan serilerini, her yönüyle ileri boyuta taşıyan markanın, geniş ürün yelpazesine talep gösteren hayran, takipçi ve meraklı kitlesi, her geçen gün artar. Özellikle 14 Pro vs 13 Pro Max modelleri ile tanışma fırsatını daha yeni yakalayan potansiyel kullanıcı adayı da bir hayli fazladır. Siz de yeni bir iPhone sahibi olmayı veya mevcut cep telefonunu değiştirmeyi arzu edenlerdenseniz, 14 Pro vs 13 Pro Max arasındaki fark ile ilgili tüm detaylara içeriğimizin devamından ulaşabilirsiniz.

Tasarım

Apple’ın bu zamana kadar geliştirdiği en iyi telefon olarak kullanıcıyla buluşan iPhone 14 Pro incelendiğinde, iPhone 13 Pro Max ile benzerlik göstermekle birlikte, birçok yeni özelliği de beraberinde getirir. Markanın modellerine aşina olanların da bildiği üzere, 14 Pro kendisinden önce gelen iki neslin izlerini taşır. Ayrıca iPhone 13 Pro Max’da olduğu gibi paslanmaz çelik gövde, mat camlı arka kapak ve düz kenarlı tasarım özelliklerine sahiptir. Ancak 14 Pro’da kullanıcıların konforunu zirveye taşırcasına fark yaratan detay ise çentikli 13 Pro Max’a çağ atlatan nitelikteki çentiksiz tasarımıdır.

Her iki modelde de; su ve toz koruma için uygulanan IP68 teknolojisi ile pratik kullanım avantajını yakalayabilir, Lighting konnektörü sayesinde USB-C kablosu kullanarak dijital bağlantı uygulamalarını gerçekleştirebilirsiniz. Yenilikleri ile pek çok ayrıcalığı yaşamınıza dahil eden 14 Pro vs 13 Pro Max arasındaki fark, renk yelpazesinde de etkisini gösterir. Yeşil rengin eksikliğini dert etmeyenlerdenseniz, iPhone 14 Pro’nun diğer renk alternatifleri, 13 Pro Max ile aynıdır.

iPhone 14 Pro’da, donanımla yazılım arasında yarattığı inovasyon etkisiyle öne çıkan ve sınırları belirsizleştiren Dynamic Island teknolojisi kullanılır. Bildirimlerin görünmesini sağlayan özel tasarımlı ekranı sayesinde interaktif bir kullanıcı deneyiminin yaşanması olanaklı hale gelir. Böylece gerek bildirimler gerekse telefon için gerekli yenilemeler her an görebileceğiniz şekilde hazır bekler.

Ekran

14 Pro vs 13 Pro Max karşılaştırma sırasında ekran kısımlarında da birtakım değişiklikler göze çarpar. Gelişmiş teknolojileri ile öne çıkan her iki model arasındaki en dikkat çekici farklar ise ekran kısımlarında daha belirgindir. iPhone 14 Pro serisinin görüntüsünü tamamlayan ve 13 Pro Max’tan ayıran Dynamic Island, benzersiz tasarım tutkusuna sahip olanların gönlünü fethetmeye adaydır.

ProMotion ekran özelliği ile optimize edilen iPhone 14 Pro’nun bazı alanlarda daha başarılı olduğu söylenebilir. Aynı zamanda 14 Pro serisi, pil ömrünün iyileştirilmesi ve pil tasarrufunun artması için hız ayarlama konusunda da oldukça başarılıdır. Yenileme hızını otomatik ayarlayan teknoloji, kullandığı güç kapasitesini 1Hz’ye kadar düşürür. 13 Pro Max’ta gerçekleşen yoğun performanslı uygulamalar sırasında ise yenileme hızı, yalnızca 10 Hz’a kadar inebilir. Ayrıca 14 Pro, oyun gibi görev zorluğuna sahip uygulamalarda, dinamik yenileme hızını artırırken film izleme ya da blog okuma sırasında, yenileme hızını tekrar düşürür.

Ekran konusunda iPhone kullanıcılarının beğenisini kazanan önemli detaylardan biri de iPhone 14 Pro ekran tasarımının dış mekân parlaklığıdır. iPhone 13 Pro Max serisinin ekran parlaklığı seviyesini neredeyse ikiye katlayan 2000 nitlik 14 Pro sayesinde soluk görüntülere veda edebilir, arzu ettiğiniz canlı ve gerçekçi görüntü kalitesini yakalayabilirsiniz.

Kamera

14 Pro vs 13 Pro Max arasındaki fark, maksimum kamera performansına kavuşmak isteyenlerin tercihini etkileyebilir. iPhone 13 Pro Max serisine kadar ürettiği modellerde 12 MP çözünürlüklü kamera uygulamasını devam ettiren Apple, 14 Pro’da devrim niteliğinde sayılabilen bir teknoloji kullanır. Optimum seviyede performansıyla fark yaratan seri, 48MP piksel kamera çözünürlüğü ile kullanıcı beklentilerini ileri seviyeye taşır. Yenilikçi sensörü ile kapasitesini yaklaşık %65 artıran model hem ışık hem de ayrıntılı görüntü kalitesini istenilen düzeye ulaştırırken fotoğrafları sanatsal boyuta taşır. Bu sayede düşük ışık faktörüne karşın 13 Pro Max’a kıyasla, arzu ettiğiniz profesyonellikte fotoğraflar çekebilirsiniz.

İşlemci

İşlemci kısmında göze çarpan yenilikler de 14 Pro vs 13 Pro Max arasındaki fark unsurlarını açığa çıkarır. A15 Biyonik çipe sahip 13 Pro Max’ın, 5G deneyimini destekleyen gelişmiş özelliği, önceki nesillere kıyasla, oldukça hızlı grafik performansı sunar. Bu sayede hem kamera ve video uygulamalarını optimum düzeyde kullanabilir hem de zorlu görev gerektiren oyunları rahatça oynayabilirsiniz. A16 Biyonik çipiyle çığır açan iPhone 14 Pro serisi ise 13 Pro Max’a nazaran, açık ara yükselen performansıyla, teknolojinin geldiği son nokta gibi hissettirir. Bu sayede akıllı telefon deneyiminde yenilikçi uygulamaların keşfedilmesine olanak tanıyan 14 Pro, Bilişsel fotoğrafçılığın kapılarını aralamak isteyenlerin beklentilerini de etkili biçimde karşılamaya adaydır.

Bellek ve Ek Özellikler

iOS 16 yazılımının en yeni teknolojisiyle çalışan 14 Pro vs 13 Pro Max karşılaştırma için farklı bellek özellikleri öne çıkar. Modellerin kısa ve uzun süreli bellek değerleri incelendiğinde ise her ikisinin de 128 GB hafıza kapasiteli bellek ve 6GB RAM geçici depolama alanı değerlerine sahip olduğu bilgisine ulaşılır. İki modelin de 1 TB hafızaya sahip olan seçenekleri vardır. Ancak her iki serinin bellek ve depolama boyutu aynı gibi görünse de iPhone 14 Pro’da gelişmiş bir yükseltme uygulayan Apple, daha hızlı olan LPDDR5 belleği kullanmayı tercih eder. Böylece 13 Pro Max’dan farklı olarak iPhone 14 Pro’ya, kullanmaktan memnuniyet duyacağınız iki üstün ek özellik dahil olur:

  • Uydu Bağlantısı: 14 Pro’da bulunan ve hayat kurtarıcı niteliğe sahip teknoloji sayesinde Wi-Fi bağlantınız olmadığı ya da hücresel ağların dışında kaldığınız durumlarda acil çağrı merkezlerine mesaj iletmenizi sağlar.
  • Çarpışma Tespiti: Motorlu taşıtınızın darbe alması veya çarpışması pozisyonlarında iPhone 14 Pro serisinde devreye giren trafik kazası algılama özelliği, acil durum merkezlerini ya da acil zamanlar için belirlediğiniz kişileri arar.

iPhone 14 Pro ve iPhone 13 Pro Max Teknik Özellikleri

iPhone 13 Pro Max cep telefonu, kızılötesi yayıcı etkisiyle gelişmiş yüz okuma özelliği sunan, TrueDepth teknolojili “Çentik” kamera dizisine sahiptir. Süper Retina XDR OLED ekran ile öne çıkan ve 1.200 nit maksimum parlaklık sunan Yüksek Dinamik Aralık (HDR) özelliği sayesinde gerçekçi çekimlerin yapılmasına imkân sunar. iPhone 14 Pro ise 1.600 nit tepe parlaklık (HDR) ve 2.000 nit tepe parlaklık (dış mekan) ile Super Retina XDR ekran deneyimini kullanıcılarla buluşturur. Böylece hem fotoğraf çekimlerinde hem de video kayıtlarında, karanlığı ve aydınlığı profesyonel anlamda ayrıştıran bir sonuç elde etmeniz mümkündür.

13 Pro Max’ın 12 MP’lik ön, ana, telefoto özellikli arka ve ultra geniş kameralarının sunduğu diyafram açıklıkları, ƒ/1.5 ila ƒ/2,8 değişkenlik göstermekle birlikte, kaliteli çekimler açısından oldukça önemlidir. Pozlama kalitesini yükselten lens açıklığı değerleri sayesinde çekimler sırasında makinenin içerisine giren ışık miktarının kontrol edilmesi ve ayarlanması mümkün hale gelir. Gelişmiş özellikli 48 MP’lik ana kamerası eşliğinde ƒ/1.78 ila ƒ/2,8 aralığında diyafram aralıkları sunan iPhone 14 Pro’yla, karanlık ya da loş ışık fark etmeksizin, ProRAW çekimlerini yaratıcı bir denetimle gerçekleştirebilirsiniz.

Sensör kaydırma fonksiyonuna sahip iPhone 13 Pro Max’ın, optik görüntü sabitleme özellikli gerçek ton flaşı, çekimler sırasında ışığı doğru biçimde yakalama rahatlığı sunar. Sinema modu (30 fps’de 1080p) özelliği sayesinde sığ alan derinliği gerektiren video kayıtlarını sorunsuz şekilde gerçekleştirilebilir. Sürekli açık ekranı ile öne çıkan 14 Pro ise ikinci nesil sensör kaydırmalı optik görüntü sabitleme özelliği ile fark yaratır. Aynı zamanda uyarlanabilir True Tone flaş teknolojisi, ekran parlaklığını ve beyaz dengesini ortama göre ayarlar. Ayrıca sığ alan derinliğine sahip videoları kaydetmeyi sağlayan sinema modu (30 fps’ye kadar 4K HDR) iPhone 14 Pro’nun gelişmiş özellikleri arasındadır.

Bluetooth 5.0 teknolojisine sahip 13 Pro Max, Video oynatma sırasında 22 saate kadar ulaşan pil ömrü ile uzun süreli kullanım avantajı sunar. Ayrıca iPhone 13 Pro Max, acil SOS fonksiyonu ve tercihe bağlı olarak kullanabileceğiniz eSIM ile desteklenir. Bluetooth 5.3 özellikli yeni sürümü ile geliştirilen iPhone 14 Pro’nun, video oynatma süresince 23 saate kadar dayanan pil ömrü vardır. Ayrıca uydu üzerinden acil SOS ve yalnızca eSIM (ABD’de) fonksiyonları da mevcuttur.

14 Pro vs 13 Pro Max karşılaştırma sırasında, boyutları bakımından modellerde yaklaşık ölçüler dikkat çekmekle birlikte, iPhone 14 Pro’nun kalınlığı ile 13 Pro Max’a fark attığı söylenebilir. 13 Pro Max 6.7 Inç’lik ekrana sahip olmakla birlikte telefonun uzunluğu 160.8 mm, genişliği 78.1 mm, derinliği 7.65 mm ve ağırlığı 2404 gr’dır. Serinin renk alternatifleri ise gümüş, altın, grafit, sierra mavisi ve Alp yeşili seçeneklerinden meydana gelir. 14 Pro’nun ölçüleri ise mevcuttur. 6.1 Inç olarak tasarlanan 14 Pro ise uzunluğu 147,5 mm, genişliği 71.5 mm, derinliği 7.85 mm ve ağırlığı ise 206 gr olacak şekilde üretilir. Ayrıca seçim konusunda kullanıcıların işini kolaylaştıran renk yelpazesi: Gümüş, altın, uzay siyahı ve koyu mor renklerden oluşur.

14 Pro vs 13 Pro Max arasındaki fark ve benzerlik detaylarını inceledikten sonra ihtiyacınıza, zevkinize ve bütçenize uygun modelin hangisi olduğuna hızlıca karar verebilirsiniz. Dilerseniz üretildiği tarihe kadar ki modeller arasında, markanın Pro serisine ait en gelişmiş cihazı olan iPhone’un 13 Pro Max tasarımını seçebilir; segmentinin en uzun pil kapasitesi, yüksek donanımlı kamera sistemi ve bir akıllı telefonun sahip olabileceği en gelişmiş performans özelliklerine kavuşabilirsiniz. Dilerseniz de seleflerine açık ara fark atan iPhone 14 Pro ile, çağın hızını yakalayabilir ve dijital dünyanın nabzını tutabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin