Çocuklarınızın kişisel yeteneklerini keşfetmelerini istiyorsanız, henüz okul çağı gelmeden de bunu başarabilirsiniz. Bunun için çocukların beceri alanlarını geliştiren oyuncaklar yani beceri oyuncakları sizin için faydalı olacaktır.

İlk eğitim, neticede aile ile başlayıp, okul ile devam etse de çocukların içinde büyük cevherler saklıdır. Bunu anlamanın yolu ise oyuncaklardan geçer. Nasıl yapacağınızı ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız eğer, işe bu oyuncakları araştırarak başlayabilirsiniz.

Kimi çocuk müziğe, kimisi sanata kimisi de spora yatkındır. Fakat bu yetenekleri kendi kendilerine keşfedemezler ya da siz farkına varamazsınız. Bu yüzden çocuklarınıza her alanda kendilerini geliştirebilecekleri, yeteneklerini keşfedecekleri oyuncaklar alabilirsiniz.

Ayrıca küçük yaştaki çocukların, oyuncaklar sayesinde becerilerini geliştirmesinin ve keşfetmesinin çok önemli faydaları da vardır. Küçük yaşlarda farkındalık sahibi olan çocuk, daha kolay yönlendirilebilir. Bu sayede yıllar sonra keşfedilmiş veya keşfedilmeyi bekleyen akranlarının önüne geçer.

Çocukların Beceri Alanlarını Geliştiren Oyuncaklar:

1- İnşa Edilebilir Oyuncaklar

Yapılan araştırmalara göre dünyanın çeşitli yerlerinde önemli noktalara gelmiş olan mühendisler, bu işe çocuk yaşlarda başlamıştır. Bunun en temel sebeplerinden birisi ise çocuk yaşlarda kendilerinin farkına varmış olmalarıdır. Bu farkındalığı sağlayan en temel nokta ise ailelerin yol göstermesinden geçiyor.

Çocukların, inşa edebileceği oyuncaklar alabilirsiniz. Bir yapının inşa edildiği oyuncaklar, çocukların gelişimine çok büyük bir katkı sağlar. Yani binalar ve tren setleri, bu konuda verilebilecek örneklerden birkaçıdır. Eğer çocuğunuzun mühendislik alanında bir yeteneği varsa muhtemelen elindeki malzeme ile farklı şeyler denemeyi çok sever.

İnşa edilebilir oyuncaklar, çocuğunuzun sadece mühendislik alanında kendisini geliştirmesini sağlamaz. Belki başka bir şeye yetkinliği vardır ya da mühendislik ona göre değildir. Ancak her şeye rağmen bu tür oyuncaklar koordinasyon ve pratik zekayı doğrudan etkiler.

2- Blok Oyuncaklar

İnşa edilebilir oyuncaklar ile blok oyuncaklar arasında büyük benzerlikler bulunur. Az önce anlatılan oyuncaklar, yaş olarak biraz daha ilerlemiş çocuklar için daha uygundur.

Ancak blok oyuncaklar, daha basit bir yapıya sahiptir. Bu sayede çocuklarınız, bloklar sayesinde renkleri, şekilleri öğrenebilir.

Bu tarz ürünler, 0-2 yaş arası çocukların temel nesneleri tanımasına, renkleri ve şekilleri öğrenmesine yardımcı olur. 2 yaş ve üzeri çocuklar için de daha fazla kazanımlar sağlanabilir. Çocukların, farklı şekiller üreterek el becerilerini geliştirebilmesine yardımcı olabilir.

3- Puzzle

Çocukların becerilerini geliştiren ve bu anlamda çok yönlü bir katkı sağlayan oyunlardan biri de puzzledır. Dışarıdan bakıldığında erişkin bireyler için bir hobi gibi gözükebilir. Fakat çocukların gelişimi için çok özel bir oyuncaktır.

Puzzlelar sayesinde çocuklarınız, sayısal zekalarını geliştirebilir. Çünkü puzzlelar, çok fazla konsantrasyon ve odak isteyen bir oyuncaktır. Puzzle, çocukların problem çözme yeteneklerini doğrudan etkileyebilir.

Yapılan araştırmalara göre küçük yaşlarda puzzle çözen kişilerin, ilerideki hayatlarında daha pratik ve matematikte daha başarılı oldukları gözlemlenmiştir.

Puzzle oyuncağı için ayrıca bilinmesi gereken bir detay daha mevcut. Kutuların üzerinde yazsa da gözünüzden kaçabilir. 0-2 yaş arasındaki çocuklar için puzzle yapmak, tehlikeli olabilir. Çünkü onlar bu kutular içerisinde yer alan parçaları yutabilir ve bu durum ciddi sonuçlara yol açabilir. Eğer çocuğunuzun puzzle ile uğraşabilecek bir yetkinliğe ulaşmadığını düşünüyorsanız, bu oyuncak için biraz daha beklemenizde fayda var.

beceri alanlarini gelistiren oyuncaklar teknosa

4- Robotik Oyuncular

Gelişen teknolojiyle birlikte dünyada bir devrim yaşanıyor. Normal şartlar altında bilindiği üzere insanların yapmış olduğu birçok meslek, yerlerini robotlara bıraktı. En basit şekilde artık fabrikalarda insan gücü yerine teknolojiye ihtiyaç duyulur hale geldi. Yaşanan bu gelişmeler de yazılımcıların değerini artırdı.

Siz de çocuklarınızın bu alanda gelişmelerini istiyorsanız bir başlangıç olarak robot oyuncaklar alabilirisiniz. Eğer bu oyuncaklar çocuklarınızın dikkatini çekerse, muhtemelen robotları incelemeye ve parçalarına merak sarmaya başlarlar.

Küçük yaşlarda bu tarz oyuncaklara merak salan çocuklar, bu sayede gelecekte daha başarılı olup, akranlarına fark atabilirler.

5- Tamirat Oyuncağı

İnsanlar, erişkin bir birey haline geldikten sonra birtakım işlerini kendi görmelidir. En basit çivi çakmak gibi işler, motor refleksler sonucunda elde edilir. Motor refleksler de en iyi şekilde çocuk yaşta gelişir. Öğrenmeye çok açık olan çocuklar için tamirat oyuncağı edinebilirsiniz. Bu sayede çocuğunuz, temel işler konusunda kendisini geliştirip, gelecekte kendi kendine yetebilir bir hale gelme fırsatına sahip olur.

Ayrıca çocuğunuz çok küçük ve öğrenmeye açıksa bu tür oyuncakların tek tip olmayanını almanızda fayda var. Bu oyuncaklar; kare, üçgen, daire ve elips gibi birçok şekli içerisinde barındırır. Yani çocuklarınız bu oyuncak sayesinde hem kendini geliştirecek hem de şekilleri öğrenme fırsatı bulacak.

6- Parmak Boyası

0-3 yaş arasında bir çocuğunuz varsa parmak boyası almak ideal bir tercih olabilir. Gelişim çağında olan her çocuk, renkli şeyleri çok sever. Parmak boyası sayesinde hem renkleri öğrenebilir hem de henüz hayatın başında olan çocuklarınızın, resim alanında yetenekli olup, olmadığını görebilirsiniz.

Beceri anlamındaki gelişimlerin yanında çocuğunuzun sizinle çok fazla eğleneceği bir aktiviteyi de gerçekleştirmiş olacaksınız.

Bunun için sulu boya ve kâğıda sahip olmanız yeterli olacaktır. Eğer imkanlarınız müsaade ediyorsa evinizin duvarlarını çocuğunuz ile süsleyebilir ve gelecek adına güzel bir hatıra bırakabilirsiniz.

7- Çizim Tableti

Tıpkı parmak boyasında olduğu gibi çizim tableti de çocuklarınızı resim ve görsel anlamında geliştirebilir. Günümüzde grafikerliğin önemli bir meslek olduğunu varsayarsanız, çizim tabletleri çocuğunuz için keyifli bir vakit geçirme ve kendini eğitme anlamında yararlı bir seçenek olabilir.

Çocuğunuzun bu alanda bir yeteneği varsa ve keşfederseniz, gelecekte kendi mesleğini bulma konusunda ona çok yardımcı olursunuz. Sadece bununla sınırlı kalmayıp, yıllar sonra bile çocuğunuz geçmişte yaptığı, çizdiği görsellere bakabilir.

8- Balık Tutma Oyuncağı

Balık tutma oyunu da hem çocuğunuzu geliştirebilecek hem de reflekslerine olumlu katkı yapacak bir oyuncaktır.

Bu oyuncak sayesinde çocuklar, reflekslerini geliştirebilir ve odaklanma konusunda ilerleme kaydedebilir. Hem de keyifli vakit geçirebilirler.

9- Oyuncak Müzik Setleri

Müzik, çocuğunuzu sadece bu alanda geliştirmekle kalmaz. Elbette bu alanda bir yeteneği varsa kendisi için çok faydalı olabilir. Fakat gelişim çağındaki çocuklar için müzik, vazgeçilmez bir tercihtir.

Müzik, çocukların ritim ve koordinasyon anlamında devasa bir ilerleme kaydetmesini sağlar. Öte yandan müzikle uğraşan çocukların, dikkat konusunda gelişmesine de yardımcı olur.

Beceri Oyuncakları ve Çocuklara Faydaları

Çocuklarınızın gelişimi için alabileceğiniz oyuncakların sayısı bir hayli fazla. Bu konudaki seçim ise tamamen size kalmış. Ancak unutulmamalıdır ki bu tür oyuncaklar, çocuklara gelecekte önemli faydalar sağlar.

  • Beceri oyuncakları ile büyüyen çocuklar, motor reflekslerini geliştirme konusunda önemli bir yol kat etmiş olur. Bu sayede gelecekte herhangi bir şey öğrenirken (Dil, eğitim vb.) bu tarz oyuncakları kullanmayan çocuklara göre daha fazla gelişim gösterirler.
  • Mevcut dünya içerisinde çocuklar çok fazla elektronik cihaza maruz kalır. Yani telefon, tablet ve bilgisayar gibi cihazlar karşısında çok fazla vakit geçirirler. Bu da odaklanma ve dikkat gibi konularda gelecekte olumsuz etki yaratabilir. Fakat beceri oyuncakları sayesinde buradan alınabilecek hasarı minimuma indirebilirsiniz.
  • Beceriyi geliştiren oyuncaklar sayesinde çocuklarınız, refleks anlamında da kendini geliştirebilir. Bunların dışında farklı aktivitelerle uğraşmak, onların beyin gelişimlerini hızlandırır. Burada kazanılan gelişim, ömür boyu devam eder.

Siz de çocuklarınız için en iyi oyuncakları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
En iyi çalışma sandalyesi önerileri
Devamını Oku

En İyi Çalışma Sandalyesi Önerileri

Çalışma sandalyeleri ofis ya da home ofis gibi çalışma ortamlarının en önemli mobilyalarından biridir. Dolayısıyla en iyi çalışma…
beyaz esyalar nasil temizlenir teknosa
Devamını Oku

Beyaz Eşya Nasıl Temizlenir?

Beyaz eşyalar günlük hayatımızın vazgeçilmez cihazları arasında yer alıyor. Yemek pişirmek, temizlik yapmak ya da eğlenceli vakit geçirme…
Evde Soğuk Kahve Nasıl Yapılır?
Devamını Oku

Evde Soğuk Kahve Nasıl Yapılır?

Soğuk kahve, özellikle yaz aylarında kahve tutkunlarının favori içeceğidir. Baristalar her ne kadar harikalar yaratıyor olsa da soğuk…