Eğer yazılım ile uğraşıyorsanız muhtemelen belirli bir sisteminiz vardır. Fakat diğer yandan cihazınızı yükseltmek istiyorsanız ya da yeni cihaz almayı düşünüyorsanız başka bir ihtimalle de yazılıma başlamak gibi bir fikriniz var ise nasıl bir cihaza sahip olmanız gerektiği konusunda kararsız olabilirsiniz. Bu konuda bir çözüme ihtiyacınız varsa piyasadaki şartlar baz alındığında satın alınabilecek en uygun cihazlardan biri Mac Mini’dir. Apple firmasına ait olan bu cihazlar, stabil çalışmaları sayesinde yazılımcılar tarafından çok seviliyor. Özellikle kolay kullanımı, basit arayüzü sayesinde mevcut piyasa içerisinde en çok tercih edilen ürünlerden biridir.

Bu yüzden yazılım ile uğraşacaksanız veya uğraşıyorsanız Mac Mini’yi tercih edebilirsiniz. 3 farklı modele sahip olan Mac Mini, her bütçeye uygun olacak şekilde tasarlandı.

Apple Mac Mini Özellikleri

Daha önce Mac Mini’nin 2 modeli bulunuyordu. 2 farklı M2 çip modelinin yanına bu senenin başında M2 Pro çip modeli de dahil edildi.

1- Çip

M2 Çip modelleri, 4 adet performans çekirdeği, 4 adet verimlilik çekirdeği, 8 çekirdekli CPU, 10 çekirdekli CPU, 16 çekirdekli Neural Engine, 100 GBps bellek bant genişliğine sahip.

Pro seçeneğine gelindiğinde ise özellikler biraz daha değişkenlik gösteriyor. M2 PRO’da 6 adet performans çekirdeği, 4 adet verimlilik çekirdeği, 8 çekirdekli CPU, 10 çekirdekli CPU, 16 çekirdekli Neural Engine, 200 GBps bellek bant genişliği bulunuyor.

2- Bellek

Apple M2 çipte 8 GB’lık birleşik bellek bulunuyor. Bu bellekleri 16 GB ve 24 GB’a kadar yapılandırabilirsiniz. Öte yandan Pro modelinde ise 16 GB birleşik belleği 32 GB’a kadar artırma şansına sahipsiniz.

3- Depolama

M2 çipte bulunan iki model arasında depolama konusunda farklar mevcut. M2 çiplerin ilk modeli 256 GB. Bu boyutu 512, 1 TB ve 2 TB’ye kadar çıkarabilirsiniz. Diğer modeli ise 512 GB. Bu cihazı da 1 TB ve 2 TB’a yükseltebilirsiniz.

Pro modeller ise 512 GB’tan başlıyor. 1 TB, 2 TB, 4 TB ve 8 TB’a kadar yükseltilebiliyor. Yüksek depolama alanı, M2 Pro’yu cazip kılan özelliklerden bir tanesi.

4- Ekran

M2 çip modelleri, aynı anda iki ekrana yansıtılabilirken, Pro ürünlerde ise bu rakam üç ekrana yükseltildi.

M2 çip modeli, 60 Hz ve 4K çözünürlük verirken, Pro ise 60 Hz’nin yanında 6K’ya varan bir çözünürlük imkanı sunuyor. Ayrıca buna ek olarak 144 Hz 4K, 60 Hz 4K, 240 Hz 4K çözünürlük seçenekleri de mevcut.

5- Video

Mac Miniler’in video oynatma desteği tüm modellerde aynı. HEVC, H.2645, ProRes, DolbyVision, HDR10 ve HLG gibi biçimler yer alıyor.

6- Ses

Tıpkı videoda olduğu gibi seste de tüm modeller aynı biçimleri destekliyor. AAC, MP3, Apple Lossless, FLAC, Dolby Digital, Dolby Digital Plus ve Dolby Atmos seçenekleri bulunuyor.

yazilimcilar mac mini teknosa

Yazılımcılar Neden Mac Mini Tercih Eder?

Kullanıcıların ve Mac Mini almak isteyenlerin en merak ettiği soruların başında yazılımcıların, neden bu ürün ve modeli tercih ettiği gelir. Donanımından, işlemcisine, teknik özelliklerine kadar birçok sebebi bulunur. Teknik detayların yanında daha kolay bir çalışma ortamı sunan Mac Miniler’in, tercih edilmesinin birçok sebebi bulunur.

1- Uzun Yıllar Kullanılabilir Oluşu

Apple’a ait olan Mac cihazlar gerek yüksek güvenlik sistemi gerekse kullanılan parçaların kalitesi sayesinde diğer markalara göre daha uzun ömürlüdür. Mac cihazların üretiminde kaliteli iç ve dış materyaller, yüksek verimlilikte bir pil ve sağlam bir kasa kullanılır. Her türlü kazaya karşı dayanıklı olan bu cihazlar, düzenli olarak bakımı yapıldığı takdirde diğer cihazlara kıyasla ömürlük olabilir.

Alış fiyatı her ne kadar maliyetli gibi görünse de aslında yıllarca kullanılabilir oluşu sayesinde uzun vadede ekonomiktir. Bu da yazılımcıların Mac cihaz tercih etmelerindeki en temel nedenlerden bir tanesidir.

2- Daha Az Arıza

Mac işletim sistemlerinde, cihazların donanımında kullanılan parçaların kalitesinden dolayı pek fazla arıza görülmez. Bu sebeple, diğer işletim sistemlerinin de Mac bilgisayarlarında sorunsuz çalıştığı görülmüştür. Yazılımcılar, işlerini hızlı ve sorunsuz bir şekilde tamamlamak istediğinden, Mac bilgisayarları tercih edebilir. Ayrıca donanımdan kaynaklı her türlü arıza ve yazılımsal problemler için Apple, ücretsiz servis desteği sağlar. Kronik sorun tespit edilen cihazlar, ücretsiz bir şekilde yenisi ile değiştirilir.

3- Diğer İşletim Sistemlerine Kolay Geçiş

Yazılımcıların Mac bilgisayarları tercih etmesinin sebeplerinden biri ise diğer işletim sistemlerinin, Mac bilgisayarlara kolayca kurulabiliyor olmasıdır. MacOS işletim sistemini diğer bilgisayarlara kurduğunuzda o bilgisayarla entegrasyon sorunu yaşayabilir fakat tam tersi durumda Mac bilgisayarlar, diğer işletim sistemleri arasında hızlı ve pratik bir şekilde geçiş yapabilir. Bu sistem de yazılımcıların bir hayli işine yarar.

4- Güvenlik

MacOS işletim sistemi, kötü amaçlı yazılımlara ve siber saldırılara karşı daha güvenlidir. Tabii ki yüzde yüz bir koruma vadetmez fakat diğer işletim sistemlerine göre dışarıdan gelebilecek saldırılara ve virüslere karşı daha kapalı bir yazılım sistemi vardır. Bu sebeple diğer işletim sistemlerine oranla saldırı ve virüslerin az olduğu görülmüştür. Ayrıca olası bir tehdit ve virüse karşı da hızlı bir çözüm yolu geliştirir.

5- Çalışma Rahatlığı

Mac bilgisayarlarda, diğerlerine göre kasma, donma, yavaşlama ve hata kodları daha nadir görülür. Çoğunlukla stabil bir çalışma ortamı sunan MacOS işletim sistemi, yazılım ve güncelleme desteğini uzun yıllar devam ettirir. Siz çalışırken tam performans sağlayan cihazınız, konsantrasyonunuz dağılmadan performansını sürdürür.

6- Estetik ve Ergonomik

Mac cihazlar; hafif, taşınması kolay ve tasarım yönünden estetik olarak üretilir. Böylece hem göze hitap eder hem de her ortamda çalışabilmenizi kolaylaştırır. İnce ve hafif tasarımları sayesinde, dilediğiniz yere götürebilirsiniz.

7- Parçalarının Bulunabilir Olması

Bilgisayarınız eskidiğinde onun bataryasını, şarj aletini veya donanım parçalarını bulmanız zorlaşır. Dolayısıyla tamir edilemez hale gelebilir. Bu parçalar çoğu zaman bilgisayarcılarda, ikinci el dükkanlarında hatta satış web sitelerinde bile bulunmaz.

Fakat Apple yedek parçalarını kaç yıl geçerse geçsin bulmanız kolaydır. Bilgisayarınız bozulduğunda, bataryası eskidiğinde, donanım parçaları hasar gördüğünde bir tamirciye verip kolayca onarımını sağlayabilirsiniz.

8- Piyasa Değerini Koruması

Mac bilgisayarların ikinci el piyasası, ülkemizde oldukça rağbet görüyor. Eski model olsa da hala hızlı ve steril bir şekilde çalışan bu cihazlar, ikinci el almayı önemli bir sebep haline getiriyor.

Mac cihazınız eskidiğinde, onu aldığınız fiyatın yarısı veya daha üstüne satabilirsiniz. Böylece üzerine biraz para koyarak yenisini satın alabilirsiniz. Böylece çok fazla zarara girmemiş olursunuz. Fakat diğer işletim sistemli bilgisayarlarda durum böyle değil. Diğer bilgisayarların hem uygun fiyatlı hem de pahalı pek çok modeli bulunduğundan, ikinci elleri piyasanın altında bir değerde satılıyor.

9- Windows İle Arasındaki Hız Farkı

Günümüzde yazılım ile uğraşıyorsanız, alabileceğiniz iki işletim sistemi mevcut. Bunlar ise Windows ve Mac. Yapılan çalışmalara göre Mac cihazlar, Windows cihazlardan en az 3 kat daha hızlıdır. Özellikle ağır programlarda Windows zaman zaman sendeleyebilir. Fakat Mac Mini, sahip olduğu ProRes teknolojisi sayesinde bu konuda Windows’a önemli bir fark atmayı başarmıştır. Yani Photoshop, video kurgu ve yazılım programlarını kolaylıkla kullanabilirsiniz.

Siz de en iyi MacBook’ları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin