Evlerimize televizyon seçimi sırasında karar vermekte çoğunlukla zorlanabiliyoruz. Marka sayısının fazlalığı, markaya göre değişen televizyon özellikleri ve fiyatları kafamızı karıştırabiliyor. Üstelik televizyon uzun süre kullanmak istenilen bir ürün olduğu için satın alma sürecinde doğru karar verilmesi oldukça önemli. Peki o halde evinize televizyon seçerken bilmeniz gerekenler neler? Bir televizyon almadan önce hangi konularda mutlaka bilgi sahibi olmamız gerekli? İpuçları, yazımızda…

Evinize Televizyon Seçerken Bilmeniz Gerekenler: 6 Pratik İpucu

Elektronik cihazlar, teknolojik gelişim süreçleriyle birlikte fonksiyonlarını arttırdı. Artık yaşam alanlarımızın daha da olmazsa olmazı haline geldi. Bu cihazlar arasında akla ilk gelelerden biri de televizyonlar. Ancak eviniz için doğru televizyona karar vermeden önce mutlaka bir ön inceleme yapmış olmanız gerekiyor.

Bu noktada asıl önemli olan şey ihtiyacınızın aslında ne olduğu. Satın alacağınız televizyonu evinizde konumlandıracağınız alandan; izleme alışkanlıklarınıza ve sıklıklarınıza; hatta internet bağlantısına kadar pek çok şey sizin için doğru televizyon seçimi konusunda belirleyici olacaktır. Ayrıca bazılarımız televizyonda çok daha fazla özellik ararken; bazılarımız daha az özellik de isteyebiliyor.

Bu yazımızda, evinize televizyon seçerken bilmeniz gerekenler neler sorusuna yanıt vermeye çalışacağız. Kendinize ve ihtiyaçlarınıza en uygun televizyonu belirlemek için aşağıdaki ipuçlarından yararlanabilirsiniz:

televizyon secimi teknosa

1- Televizyonu Kullanım Amacınız Nedir?

Eğer televizyonunuzu yalnızca film izlemek için düşünüyorsanız; ilk bakmanız gereken görüntü kalitesinin oldukça iyi olmasıdır. Görüntü kalitesinin iyi olması için ise LCD, LED, OLED, QLED gibi teknolojilerle donatılmış cihazlar sizler için iyi bir seçim olabilir.

LCD televizyonlar tüplü olanlara göre daha hafif ve incedir. DVI adı verilen çıkışı sayesinde LCD televizyonunuzu bir bilgisayar ekranı olarak da kullanabilirsiniz. Bu televizyonlara tam karşıdan baktığınızda en iyi izlemeye ulaşırsınız. Biraz daha açınızı köşelere doğru değiştirirseniz görüntü kalitesi sizin için düşebilir.

LED TV’ler ise LCD TV’nin daha geliştirilmiş şeklidir. Elektrik tüketimi olarak biraz daha ekonomiktir. OLED TV’ler görüntü kalitesi anlamında büyük bir gelişme sağlamıştır. Bir bakıma OLED TV’leri de LED TV’lerin daha gelişmiş hali olarak kabul edebiliriz. QLED TV’ler ise OLED’lerden teknoloji olarak daha ileridedir. Görüntü kalitesi olarak çok iyi bir deneyim sunar.

2- Hangi Ekran Boyutunu Tercih Etmelisiniz?

Ekran görüntü kalitesinin önemi kadar, ekran boyutu tercihi de bir o kadar önemlidir. 65 inçlik bir büyüklüğü genellikle çok sinema izleyenler tercih edebilir. 50 inç ve daha büyük televizyonlar için odanızın da büyük olması gerekir. 33 veya 49 inçlik ekranlar ise oturma odaları veya geniş yatak odaları için tercih edilebilir. 33 inçlik ekranlar ise ev içerisindeki küçük odalar, mutfaklar veya küçük yatak odaları için idealdir.

Televizyon boyutu ne kadar artarsa o kadar büyük odada kullanmanız gerekir. Çünkü çok küçük bir odaya büyük bir televizyon koyduğunuzda birçok olumsuz etkisine maruz kalabilirsiniz. Yakından izlemek zorunda kalacağınız için hem televizyonun radyasyon ve elektrik gibi olumsuz yanlarından etkilenebilirsiniz. Ayrıca uzun süre izlerseniz gözünüze de zarar verebilir. Bu nedenle küçük odalarda küçük televizyon ekranlarını; görece büyük odalarda ise büyük ekranlı televizyon tercih etmenizde fayda var. Kesin olmamakla birlikte 2 metre mesafeye kadar 50 inç, 2,5 metreye kadar 60 inç, 4-5 metreye kadar 60-65 iç yakınlarında bir boyut tercih edebilirsiniz. Ancak elbette yine de bu karar tamamen size bağlı.

3- Çözünürlük Ne Olmalı?

Televizyon seçimi sırasında dikkat etmeniz gereken bir diğer kriter ise çözünürlüktür. Daha net bir ifade ile çözünürlük değeri, aslında sizin görüntüyü ne kadar net görebileceğinizi ifade eder. Bir televizyonun çözünürlük seviyesi arttıkça görüntü kalitesi de artar. Böylece siz ekranda daha derin detayları daha iyi görmeye başlarsınız. Gelişen teknolojilerle birlikte çözünürlük kalitesi de gelişmektedir. En son çıkan 4K ve 8K UHD çözünürlük bu konuda çok farklı ve iyi deneyimler sunabiliyor.

HD ekran ise genellikle küçük televizyonlarda 720 piksel çözünürlüğü temsil ediyor. Full HD ekran ise 1080 piksel çözünürlüğü temsil ediyor ve günümüzde HD televizyonlarda en çok kullanılan teknoloji olma özelliğine sahip.

4K UHD-4K Ultra HD özellikleri belki de şuan teknoloji bakımından bir televizyonda olabilecek en iyi görüntü kalitelerinden birkaçını temsil ediyor. 1080 piksellik bir cihazın 4 katı kadar daha iyi bir görüntü kalitesi sunuyor ve buna ilaveten HDR özelliği (High Dynamic Range) ile renk konusunda çok daha gelişmiş bir görüntü sağlıyor. Bu özellikler gerçekçiliği üst seviyelere taşımakla birlikte ekran başında geçirdiğiniz sürede daha fazla keyif almanızı sağlıyor.

Çözünürlük teknolojileri gelişmeye devam ediyor. Örneğin 8K UHD çözünürlüğe sahip bir televizyon 4K ekrana göre 4 kat, full HD televizyona göre ise 16 kat kadar fazla piksele sahip. 8K UHD ise gerçekten çok iyi seviyede bir çözünürlüğü ifade ediyor. En ince detaya kadar görüntü kalitesiyle şimdiye kadar yaşayabileceğiniz en iyi görsel deneyimlerden birini sunuyor.

televizyon secimi yaparken dikkat etmeniz gerekenler teknosa

4- Bağlantı Türleri:

Şimdiye kadar çıkan hemen her televizyonda HDMI girişleri mevcut. Bu giriş sayesinde diğer cihazlardan televizyona aktarım sağlayabiliyorsunuz. Örnek vermek gerekirse bilgisayarınızda açtığınız bir filmi HDMI kablo sayesinde televizyonunuza bağlayarak, izleyebiliyorsunuz. Günümüzde bu gibi girişlerin yanında artık diğer seçenekler de televizyonunuz ekli gelebiliyor. Örneğin USB, VGA, DVI gibi farklı yuva türleri cihazların hemen hemen hepsinde bulunuyor. Bazı televizyon markaları ise bunların yanı sıra USB ve Scart girişleri de sunabiliyor.

5- Televizyon Özellikleri:

Televizyonlar artık gelişen teknoloji ile birlikte birçok farklı özellik sunabiliyor. Örneğin Smart TV özelliği, akıllı telefonlardan sonra ortaya çıkmıştı. Smart TV’ler ile internette dolaşabiliyor; mevcut sanal klavyesi sayesinde YouTube gibi platformlarda içerik tüketilebiliyor. Bu özellik televizyon izlemenize ek olarak size sunuluyor. Smart Tv’ler aynı zamanda USB ve HDMI girişleri de sunuyor. Böylece film ve video izlemenize de yardımcı oluyor.

Bir diğer örnek ise Android TV. Bu televizyonlar, tıpkı Android telefon ve tabletler gibi Google hizmetlerinin kullanılabildiği akıllı cihazlar. Android TV’lere uygulama marketten oyun indirip oynayabiliyorsunuz. Böylece indirdiğiniz oyunları büyükçe bir ekranda oynama imkanına sahip olarak, oyun keyfinizi katlayabiliyorsunuz.

Ambilight teknolojisi bulunan televizyonlar ise ekranda var olan görüntü dış ışıklarla duvara yansıtılıyor. Böylece hoş bir ortam oluşmasına olanak sağlıyor. Özellikle bulunduğunuz ortamın ışığını biraz azaltarak bu televizyonu kullanırsanız; sanki izlediğiniz yerdeki ortamdaymışsınız gibi hissedebilirsiniz.

HDR teknolojisi, aydınlık ve karanlık kısımların arasındaki farkı azaltmaya çalışıyor. İnsan gözünün gördüğünü dijital görüntülere uygulmayı amaçlıyor. HDR özelliği bulunan televizyonlarda gölgeler ve detaylar kullanıcılara daha net bir şekilde aktarılıyor.

6- Alacağınız Televizyonun Garantisi Var Mı?

Televizyon çok satılan bir ürün olduğundan fazla sayıda satış noktası da mevcut. Ancak kurumsal olmayan satıcılardan asla televizyon satın almayın. Televizyonunuzu alırken garanti belgesinin olup olmadığına mutlaka bakın. Garanti süresi ne kadar uzarsa, sizin için o kadar faydalı olacaktır. Unutmayın televizyon, beyaz eşyalar içerisinde en sık bozulanlardan bir tanesi. Bu nedenle uzun süre içinizin rahat etmesi açısından garanti süresini göz önünde bulundurun. Satın alacağınız televizyon markasının garanti kapsamındaki servis ağının iyi olması da önemli. Çünkü bazen garantisi olsa da servis ağı geniş olmayan bir marka sıkıntı yaratabiliyor.

Seyir keyfinizi arttıracak, eviniz için en iyi televizyonu bulmak için tıklayın.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
pi nedir teknosa
Devamını Oku

Pi Sayısı Nedir?

Pi sayısının binlerce yıllık bir geçmişe sahip olduğu düşünülüyor. Hangi bölümü okursanız okuyun mutlaka bir yerlerde Pi sayısına…
Ankastre Set Temizliği Nasıl Yapılır?
Devamını Oku

Ankastre Set Temizliği Nasıl Yapılır?

Ankastre setler, mutfakların modern ve işlevsel parçalarıdır. Fırın, ocak, davlumbaz gibi parçalardan oluşan setler, mutfağın dekorasyon stilini tamamlamanın…
Tablet-ile-Odevinizi-Nasil-Yapabilirsiniz-teknosa
Devamını Oku

Tabletten Ödev Yapma

Mobil cihazlar hayatımıza kısa bir süre öncesinde girmiş olsa da, son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler çok hızlı bir…