Günümüzde hem iş dünyasının hem de okul hayatının yoğunluğu giderek artmakta. Dolayısıyla, evden çalışma kültürü çok daha yaygın bir hale gelmekte. Bu yüzden evde kendinize ait bir çalışma alanı yaratmak eskiye göre daha önemlidir. Ayrıca doğru bir çalışma masası edinmek hem iş hem de eğitim alanında birçok alanda verimliliği artırmanın bir yoludur. Bir çalışma masasına neden ihtiyacımız olduğuna ve doğru seçimi nasıl yapacağımıza gelin bir göz atalım.

Çalışma Masasına Neden İhtiyacımız Var ?

Evinizde bir çalışma masasına ihtiyacınız olmasının birçok sebebi olabilir. Bir çalışma masası edinmek genel anlamda çalışma veriminizi ve düzeninizi artırmak için oldukça gereklidir. Bu anlamda çalışma masasının artılarını sizler için derledik :

  • Düzenli bir çalışma ortamı : Çalışma masası sayesinde daha düzenli olabilirsiniz. Çalışırken ihtiyacınız olan defter, kalem, kağıt veya kitap gibi materyalleri çalışma masanızın üzerine konumlandırabilirsiniz. Bu sayede kullanacağınız çalışma materyallerinizi kaybetmez ve onlara kolayca erişebilirsiniz. Tercih edeceğiniz çalışma masası çekmecelere ve bazı düzenleme alanlarına sahipse bu çok daha pratik olacaktır. Bu çekmece ve düzenleme alanları sayesinde daha çok çalışma materyalinizi muhafaza edebilirsiniz.
  • Rahat bir çalışma alanı : Seçtiğiniz çalışma masasına uygun bir sandalye ile birlikte çok daha rahat bir şekilde çalışabilirsiniz. Koltukta ya da yatakta çalışmanın aksine, özellikle uzun süreli bir çalışma yapacağınız zaman sırt,bel ve boyun ağrısı yaşamamanız için rahat bir sandalye ve masaya sahip olmanız faydalı olacaktır.
  • Motivasyon sağlayacak özel bir alan : İyi bir çalışma masasına sahip olmak size güzel motivasyon kazandırabilir. Çalışma masanızı istediğiniz gibi organize edebilirsiniz. Güzel bir masa lambası ve çeşitli aksesuarlarla kendi zevkinize göre düzenlediğiniz alan, çalışma isteğinizi artırabilir. Masanızda sadece çalışmanız için gerekli materyal ve eşyalar olması odaklanmanız açısından da çok önemlidir.

Çalışma Masası Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kriterlerinize uygun bir çalışma masası seçmek çok önemlidir. Size en uygun çalışma masasını seçmek için kullanım amacınıza karar vermeniz gerekir. Çalışma masasının kullanım amacı herkes için farklı olabilir. Mesela, ders çalışmak için bir çalışma masasına ihtiyacınız varsa buna uygun bir model tercih etmelisiniz. Eğer evde çalışmak için bir çalışma masasına ihtiyacınız varsa daha farklı modeller tercih edebilirsiniz. Bir çalışma masası seçerken dikkate alınması gereken birçok faktör vardır. Bu faktörleri sizler için derledik :

  • Boyut ve genişlik: Çalışma masalarının boyutları yaş gruplarına veya kullanım amacına göre değişiklik gösterebilir. Öncelikle çalışma masasına neden ihtiyacınız olduğunu belirlemelisiniz. İş açısından çalışmak ve ders çalışmak için üretilen masalar farklı boyutlarda olabilir. Bunlara ek olarak, masanızı konumlandıracağınız alanı da düşünerek bir masa seçmelisiniz. Bir masa satın almadan önce, masayı koyacağınız yeri ölçerek aşağı yukarı hangi büyüklükte bir masaya ihtiyacınız olduğunu belirleyebilirsiniz. Karar verme ve satın alma aşamasında bu ölçüler oldukça işinize yarayacaktır.
  • Malzeme ve kalite: Çalışma masaları sık sık satın aldığımız bir ürün değildir. Dolayısıyla, satın almadan önce sizin için en uygun modeli seçmelisiniz. Çalışma masalarının üretildiği malzemeler oldukça çeşitli olabilir. Kullanılan malzemeler masanın kalitesini, kullanım ömrünü, dayanıklılığını, görüntüsünü ve fiyatını etkiler.
  • Çalışma masaları genel olarak ahşaptan üretilir diyebiliriz. Ancak ahşabın yanı sıra metal, MDF, cam veya plastikten de üretilebilirler. Ahşap çalışma masaları hem hoş ve doğal görünümleriyle hem de kaliteleriyle en yaygın seçeneklerden biridir. Özellikle yüksek kaliteli ahşap kullanılan masalar daha uzun ömürlü ve dayanıklıdır. Cam yüzeyli masalar daha hassas bir kullanım gerektirir; çünkü çatlama ve kırılma riskleri vardır. Kullanım amacı, kişisel tercih ve bütçe gibi faktörler, almaya karar verdiğiniz çalışma masasını belirlemenizi sağlayacaktır.
  • Depolama alanları: Bazı çalışma masası modelleri herhangi bir saklama alanı olmadan üretilir. Ancak bazı modellerde kitaplık, raf ve çekmece gibi ek alanlar bulunmaktadır. Eğer bir çalışma masasına ders çalışmak için ihtiyaç duyuyorsanız çekmeceler, raflar ve kitaplık gibi saklama alanı daha geniş olan modeller tercih edebilirsiniz. Bu sayede hem bütün defter, kitap ve diğer ofis malzemelerinizi çalışacağınız alanda muhafaza etmiş olursunuz hem de dağınık bir görüntünün önüne geçmiş olursunuz.
  • Tarz ve görünüm: Çalışma masaları tarz ve renk açısından oldukça çeşitlidir. Çalışma masanızın bulunacağı odanın tasarımı ve renklerine uygun bir model seçebilirsiniz. Odanızın tarzına göre modern, klasik ya da daha minimalist bir masa seçerek şık bir dokunuş yapabilirsiniz.
  • Taşınabilirlik: Mobilyalarınızın yerini sık sık değiştiren biriyseniz daha hafif bir masa tercih edebilirsiniz. Bazı çalışma masaları üretildiği malzemelerden kaynaklı daha ağır olabilir. Dolayısıyla, üretildiği malzemeye bakarak sizin için daha uygun modeli seçebilirsiniz. Buna ek olarak, temizlik yaparken kolaylık olması açısından da hafif modeller size kolaylık sağlayacaktır. Temizlik yaparken nispeten daha hafif bir çalışma masasını kolayca çekebilir ve temizliğinizi daha pratik bir şekilde yapabilirsiniz.
  • Çok yönlülük: Çalışma masanızda tablet, bilgisayar ve bilgisayar aksesuarları bulunduracaksanız buna uygun bir seçim yapabilirsiniz. Bazı çalışma masası modellerinde bilgisayar kabloları, hoparlörleri ve klavyesi için özel alanlar bulunmaktadır. Bu sayede kalabalık kablo görüntüsünden kurtulabilirsiniz. Ayrıca masada klavye ve hoparlörler için özel bölmeler bulunması, kullanım alanınızı da genişletecektir.

Çalışma Masası Nasıl Fonksiyonel Bir Hale Getirilir ?

Size en uygun çalışma masasını aldıktan sonra masanızı kendi zevkinize göre fonksiyonel hale getirebilirsiniz. İlk olarak, ihtiyaçlarınızı belirlemeniz faydalı olacaktır. Masanızı seçtikten ve satın aldıktan sonra konforunuza ve zevkinize uygun bir alan oluşturabilirsiniz. Doğru çalışma masasını seçmek ve daha sonrasında dekore etmek için neler yapabileceğinizi sizler için derledik:

  • İhtiyaçlarınızı belirleyin: Çalışırken sık sık lazım olacak materyalleri masanızın üzerinde ya da çekmece, raf gibi saklama alanlarında bulundurmanız size kolaylık sağlayacaktır. Sürekli not almanız gerekiyorsa kağıt ve kalem gibi malzemeleriniz için organizer ofis malzemeleri kullanabilirsiniz. Masanızda her şeyin belli bir yeri olması oldukça pratik olacaktır.
  • Konforlu bir alan oluşturun: Masanızda uzun süre çalışan biriyseniz masa boyutuyla orantılı ve rahat bir ofis sandalyesi edinebilirsiniz. Bu sayede sırt, bel ve boyun ağrısı yaşama oranını en aza indirebilirsiniz. Gerekli durumlarda sırtınız ve boynunuz için bir yastık kullanabilirsiniz. Buna ek olarak, bilgisayar kullanımında da bu tarz ağrılar yaşamamak için bilgisayarınız için bir yükseltici tercih edebilirsiniz.
  • Işıklandırma: Büyük oda ışıkları ile rahat edemiyorsanız zevkinize göre küçük bir masa lambası edinebilirsiniz. Işığın odak noktası yalnızca masanız olduğu için dikkat dağınıklığı yaşama riskinizi de azaltabilirsiniz.
  • Dekorasyon: Masanızda takvim, elektronik saat veya planlayıcı gibi araçlar bulundurabilirsiniz. Göz zevkinize hitap eden ve ihtiyaçlarınızı karşılayan bir masada vakit geçirmek, çok daha eğlenceli olabilir.
0 Shares:
Bir yanıt yazın
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
zeytin cekirdeginden kahve uretildi teknosa
Devamını Oku

Zeytin Çekirdeğinden Kahve Üretildi

Kahve uzun yıllardır çoğu kişi için severek tüketilen bir içecek. Anavatanı Etiyopya olarak bilinen kahve, kahve ağacının meyvelerinin…