İyi hoparlörler, ses sisteminizden mümkün olan en iyi ses deneyimini elde etmenin anahtarı denebilir. Piyasadaki en iyi plakçaları en yüksek dereceli AV alıcısıyla eşleştirebilirsiniz, ancak doğru hoparlörler olmadan, ses kalitesi söz konusu olduğunda ses veya ev sineması kurulumunuzun pek bir değeri olmaz. Hoparlörler, bir ses sisteminin elektroniği ile sesin fiilen çalındığı fiziksel dünya arasındaki arabirimi sağlar. Doğru seti seçmek sıkışık, çamurlu ses ve kristal netliğinde konser salonu sesi arasındaki farkı yaratabilir. Ancak değişen çok sayıda seçenek ve fiyatla, hangi tür hoparlörlerin ihtiyaçlarınıza uygun olduğunu bilmek zor olabilir.Peki yeni bir ses sistemi satın alırken bilinçli bir karar verebilmeniz için temel bilgiler neler? İşte hoparlör çeşitleri hakkında pratik ipuçları…

Hoparlör Nasıl Çalışır?

Hoparlörler, manyetik bir alan oluşturmak için pilden veya prizden elektrik enerjisi çeker. Ses bobini, sürücüyü/koniyi ileri geri hareket ettirmek için manyetik alana tepki verir. Koni hareket ettikçe, etrafındaki havayı hareket ettirerek ses dalgaları üretir. Koni, kısa bir mesafede hızla ileri geri hareket ederek yüksek notalar oluşturur. Koni ileri geri dalgalandığında, bunu daha yavaş yaparak daha derin notalar oluşturur. Dalgaların frekansı, sesin perdesi hakkındaki algıyı belirler.

Farklı Hoparlör Türleri

Pek çok farklı hoparlör türüyle, hangisinin ihtiyaçlarınıza en uygun olduğunu bilmek zor olabilir. Hoparlörleri ne için kullanmayı planladığınızı düşünerek başlayın. Üst düzey bir ev sinema sistemi mi kuruyorsunuz, çok odalı bir ses sistemi mi arıyorsunuz veya plak koleksiyonunuz için aslına uygun bir stereo ses sistemi mi hayal ediyorsunuz?

Sisteminizi nasıl kullanmayı planladığınızı öğrendikten sonra, dinleyeceğiniz odayı düşünün. Alanınız ne kadar büyükse, sisteminiz o kadar güçlü olmalı. Küçük alan için tek bir akıllı hoparlör yeterli olabilir. Büyük bir alan için, muhtemelen 5’ten fazla hoparlör ve en az bir subwoofer içeren yüksek güçlü bir surround ses kurulumu gerekebilir. Aralarından seçim yapabileceğiniz farklı hoparlör türlerine bir göz atalım.

hoparlor cesitler neler teknosa

1- Kule / Dikili Tip Hoparlör

Adından da anlaşılacağı gibi, ayaklı hoparlörler tipik olarak yerde bulunurlar. Genellikle kule hoparlörler olarak anılır. Bir hoparlörün boyutunun ses kalitesiyle çok az veya hiç ilişkisi olmamasına rağmen, büyük hoparlörler genellikle daha yüksek sesli olur. Daha büyük konilerle düşük frekanslar oluşturmak daha kolay olduğundan, ayaklı hoparlörler de daha fazla bas üretmek için daha donanımlı olur. Bu göz önünde bulundurularak, kule tipi hoparlörlerin en çok geniş alanlar için uygun olduğu söylenebilir. Tek ihtiyacınız olan bir çift ayaklı hoparlör olabilir. Ancak, çoğu durumda ön sol ve sağ hoparlör görevi gören surround ses sistemlerinde de yaygın olarak kullanılırlar.

2- Kitaplık Hoparlörü

Kitaplık hoparlörleri, özellikle küçük alanlar için kule hoparlörlere harika bir alternatif oluyor. Önemli ölçüde daha küçük olmakla beraber tipik olarak bir tweeter ve bir woofer veya orta sınıf bir sürücü ile donatılıyor. Ancak, bu sürücülerin her birini içeren 3 yollu kitaplık hoparlörleri de bulabilirsiniz. Bu tip hoparlörler kitaplık üzerine oturabilirken, hoparlör sehpası üzerine yerleştirildiklerinde daha kaliteli ses sağlıyor. Bir stand, sesin daha serbest bir şekilde yayılmasını sağlarken, bir raf, hoparlörün çıkardığı sesin çoğunu emiyor. Kuleler gibi, bir çift kitaplık hoparlörü de stereo ses kurulumunda işe yarayabilir. Ayrıca, ön veya arka hoparlör veya her ikisi olarak hizmet edebilecekleri surround ses sistemleri için de harikadırlar. Boyutları bas yanıtlarını sınırlasa da bunları bir subwoofer ile eşleştirmek, tüm ses frekanslarının keyfini çıkarmanızı sağlar.

3- Surround Hoparlör

Surround hoparlörler, dinleme alanınızın arkasına veya yanlarına oturacak şekilde tasarlanıyor. Kitaplık hoparlörleri gibi genellikle iki koni, tipik olarak bir tweeter ve orta seviye sürücü veya woofer bulunduruyor. Bir stereo çifti olarak kullanılabilseler de genellikle ana çekim işlevi görmek yerine ek hoparlörleri tamamlamak için kullanılıyor. Dinleme alanınızda kabloların dolaşmasını önlemek için, bu hoparlörler genellikle duvara veya tavana monte ediliyor. Kablosuz hoparlörler başka bir seçenek olarak çıkıyor. Bunların yine de bir güç kablosu gerektireceğini unutmayın.

4- Merkez Hoparlör

Merkez kanal hoparlörleri, neredeyse her surround ses kurulumunun ayrılmaz bir parçası oluyor. Ön sol ve sağ hoparlörler arasında duruyor. Bir ev sinemasında kullanıldığında genellikle ekranın hemen altında bulunuyor. Merkezde oturduğu göz önüne alındığında, sadece orta frekanslarda uzman olması uygun oluyor. Filmleri ve şovları izlerken, diyaloğun çoğunu üretmekten merkez kanal hoparlörleri sorumlu oluyor.

5- Subwoofer

Derin, zengin bas notalarının keyfini çıkarmak için bir subwoofer gerekli oluyor. Günümüzde subwoofer’ların çoğu güçlendirilmiş oluyor. Yani dahili bir amplifikatör ve ana hoparlörlerinizle daha etkili bir şekilde uyum sağlamak için subwoofer’ın üst frekans yanıtını ayarlamanıza izin veren bir geçiş ağı içeriyor. Subwoofer performansı yerleşimden büyük ölçüde etkileniyor. Bir odadaki bazı konumlar bası tamamen iptal ediyor. Bu nedenle, subwoofer’ı nereye yerleştirdiğiniz ve nerede oturduğunuz, ondan en iyi şekilde yararlanmak için çok önemli hale geliyor.

hoparlor cesitleri neler teknosa

6- Soundbar

Soundbar‘lar, TV’nizin ses kalitesini iyileştirmenin en kolay yolu oluyor. Bunları takmak genellikle bir güç kablosunu duvar prizinize veya aşırı gerilim koruyucunuza takmak ve ardından bir HDMI veya ses kablosunu TV’nize bağlamak kadar basit oluyor.

7- Dahili Hoparlör

Yerleşik hoparlörler, alanınızı karıştırmadan yüksek kaliteli sesin keyfini çıkarmanızı sağlıyor. Hoparlörlerin çoğu bir ayaklık, raf veya başka bir sert yüzey üzerinde durabilen hoparlör kabinlerinin içine yerleştirilmiş olsa da yerleşik hoparlörler tavan veya duvarın içine gizleniyor. Bu hoparlörler bir ön panel veya ızgara ile birlikte geliyor, ancak duvar veya tavan tek kabin olarak hizmet edeceğinden tam bir kabine sahip olmuyor. Sonuç olarak, hoparlörün kendisi genellikle benzer bir kitaplık hoparlörü veya surround hoparlörden daha ucuz oluyor. Ancak profesyonel olarak kurulmaları bu hoparlörleri, en az diğer hoparlör türleri kadar pahalı hale getiriyor.

8- Dış Mekan Hoparlörü

Müziğin evinizin duvarlarıyla sınırlı olması gerekmiyor. Dış mekân hoparlörleri, ızgara yaparken, verandada dinlenirken veya bahçe işi yaparken en sevdiğiniz sanatçıların keyfini çıkarmanıza izin veren elementlere dayanacak şekilde tasarlanıyor. Bazıları görünüşleri nedeniyle surround veya kitaplık hoparlörlerine benziyor ve genellikle evinizin yan tarafına monte ediliyor. Bazıları ise süs biçiminde görünerek göz önünde saklanıyor.

9- Akıllı Hoparlör

Akıllı hoparlörler, kaliteli sesi evin herhangi bir odasına getirmenin basit bir yolu haline geliyor. Kurulum, bunları bir prize takmak ve ev ağınıza bağlamak kadar basit oluyor. Bağlandıktan sonra, hoparlörü telefonunuzdaki bir uygulamadan kontrol edebilir veya en iyi akış hizmetlerinden müzik çalmak için sesli komutları kullanabilirsiniz.

Birçok akıllı hoparlör, çok odalı ses sistemleri için mükemmel oluyor. Akıllı telefon uygulamanız veya sesli kontroller aracılığıyla evdeki birden fazla hoparlörde oynatmayı senkronize etmenize izin vererek hiçbir ritmi kaçırmamanızı sağlıyor. Uyumlu bir alıcınız varsa, alıcınıza bağlı herhangi bir cihazdan oynatmayı bile senkronize edebilirsiniz, böylece bir şeyler atıştırmak için mutfağa koşarken neler olup bittiğini duymaya devam edebilirsiniz.

10- Taşınabilir Hoparlör

Evden uzakta kaliteli ses için taşınabilir bir bluetooth hoparlör kullanmak iyi bir fikir olabiliyor. Bu cihazlar cebinize sığacak kadar küçük olabileceği gibi 80’li yıllardaki müzik setleri kadar büyük de olabilir. Kumsalda ve suda vakit geçirmeyi seviyorsanız su geçirmeyen bir model arayın.

Siz de en iyi hoparlörleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
toplama bilgisayar nedr teknosa
Devamını Oku

Toplama Bilgisayar Nedir?

Bilgisayar üreticileri farklı donanımlar kullanarak cihazları karma bir sistem olarak sunuyor. Bu özelliklerin bazıları işimize yararken bir kısmı…