Özellikle son dönemde bilgisayar almaya karar verdiğimizde modellere göz atarken karşımıza Freedos terimi oldukça fazla çıkıyor. Freedos kelimesiyle ilk karşılaşıldığında birçok kullanıcı etkinleştirilmemiş ücretsiz bir Windows sürümü olarak görebiliyor. Ancak durum bundan daha farklı yerde duruyor. Bilgisayar üreticilerinin yüksek performansı daha uygun fiyata sunmak için kullandıkları Freedos, aslında bilgisayarda bir işletim sisteminin kurulu olmadığı anlamına geliyor. Freedos bir bilgisayar satın alıp ilk açtığınızda BIOS ekranını ya da doğrudan donanım özelliklerini listeleyen siyah bir ekran görüyorsunuz. Freedos işletim sistemi komutlar ile çalışıyor ve bu ortam çoğu bilgisayar kullanıcısının alışık olmadığı bir kullanım şekli olarak duruyor. Ayrıca DOS ortamında bilgisayarınızın donanım kapasitesini tam anlamıyla kullanamıyorsunuz. Bu ortamda çalışan bazı programlar olsa da bunlar genellikle ticari yazılımlar olduğu için bilgisayar kullanıcılarına pek bir anlam ifade etmiyor. Bu nedenle Freedos bilgisayar aldıktan sonra tercihinize göre Windows, Linux ya da Pardus gibi işletim sistemlerinden birini kendiniz yüklüyorsunuz. Sonrasında bilgisayarınızı istediğiniz gibi kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Bu yazımızda Freedos bilgisayar nedir anlatmaya çalışacağız.

Freedos Bilgisayarlar Neden Daha Ucuz?

Freedos bilgisayar nedir anlatmadan önce ilk olarak günümüzde bilgisayarların büyük çoğunluğu Windows işletim sistemi ile birlikte satıldığını söyleyerek başlayabiliriz. Ancak sayıları gittikçe artan bazı bilgisayar kullanıcıları sadece Windows kullanmak istemeyebiliyor. Piyasada ücretsiz ve açık kaynak kodlu olarak bulunan Linux gibi işletim sistemleri de kullanılabiliyor. Her kesimden bilgisayar kullanıcısına hitap etmek isteyen üreticiler bilgisayarlarını aynı zamanda Freedos olarak da piyasaya sunuyor ve işletim sistemi seçimini kullanıcısına bırakmak istiyor.

Bazı kullanıcılarda ise kendilerinin daha önceden satın aldıkları Windows işletim sistemi paketi bulunabiliyor. Aldıkları yeni bilgisayarlarında da aynı işletim sistemini kullanmaya devam etmek isteyebiliyorlar. Bu tarz kullanıcılar da özellikle Freedos bilgisayarları tercih ediyor.

Microsoft, Windows işletim sistemini piyasaya ücretli olarak sunuyor. Belli bir lisans bedeli ödendikten sonra kurulum ve kullanım için gerekli izin veriliyor ve bilgisayarınızda kullanabiliyorsunuz. Yeni alacağınız ve Windows işletim sistemi yüklü olan bilgisayarlarda ise bu lisans için ekstra bir ücret alınmıyor. Çünkü bu bilgisayarların satış fiyatlarının içerisinde Windows lisans bedeli de dahil oluyor. Yani bilgisayar olması gereken fiyatından daha pahalı bir şekilde satılıyor.

Freedos bilgisayarların diğer bilgisayarlardan daha ucuz olmasının nedeni de bu lisans bedelinin fiyata yansıtılamaması olarak karşımıza çıkıyor. Başka bir işletim sistemi kullanmak isteyen ya da daha önceden lisansını satın almış kullanıcılar, kullanmayacakları bir işletim sistemi için ekstra bir ücret ödememiş oluyor.

Hangi Markalarda Freedos Bilgisayar Var?

Windows işletim sistemine ek olarak ödeme yapmak istemeyen bilgisayar kullanıcılarının sayıları artmaya devam ediyor. Bu kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bilgisayar üreticileri de Freedos özellikli bilgisayarların sayısını artırıyor.

Günümüzde Casper, Monster, Acer ve HP markaları başta olmak üzere birçok bilgisayar üreticisinin Freedos bilgisayarları piyasadaki yerlerini almaya devam ediyor. Bu markalar bilgisayarların daha çok donanımlarını ön plana çıkartıyor ve daha iyi donanıma sahip bilgisayarları daha uygun fiyatıyla kullanıcılarına ulaştırmaya çalışıyor.

freedos bilgisayar teknosa

Freedos Bilgisayarların Özellikleri

Freedos özelliğine sahip bilgisayarların diğerlerine göre bazı avantajları bulunuyor. Bu avantajlar göz önüne alındığında bu tarz bilgisayarların tercih edilme sayısı da artıyor.

Freedos bilgisayarların daha uygun fiyatla satılıyor olması sahip olduğu en büyük avantaj olarak görülüyor. Çünkü bilgisayar üreticisi tarafından standart olarak yüklenen bilgisayarlarda işletim sistemi lisans ücreti ve yazılımı yükleyip kurma gibi ek ücretler de bilgisayarın satış fiyatına ekleniyor. Bu gibi ücretleri ödemek istemeyen kullanıcılar daha uygun fiyata Freedos bilgisayarlara sahip olabiliyor.

Freedos bilgisayarlarda bir işlem sistemi bulunmadığı için bilgisayarınızın hangi altyapıya sahip olacağına sadece kendiniz karar verebiliyorsunuz. Windows işletim sistemli bilgisayar kullanmaya devam etmek istiyorsanız ve elinizde daha önceden lisansı alınmış bir sistem varsa onu kendiniz yükleyebiliyorsunuz. Ya da açık kaynak kodlarını kullanmayı seviyorsanız ve işletim sistemine herhangi bir bedel ödemek istemiyorsanız Linux işletim sistemini yükleyebiliyorsunuz. Böylece sadece işletim sistemine değil, bilgisayarınızda kullanacağınız diğer Linux tabanlı programlar için de herhangi bir ücret ödemiyorsunuz.

İşletim sistemini kendinizin kurması fikri bazı kullanıcılara korkutucu gelebiliyor. Ancak teknolojik alanda yaşanan gelişmeler daha çok kullanıcı odaklı oluyor ve her kullanıcının kolayca işlem yapabilmesini sağlıyor. Freedos bilgisayarlar herhangi bir işletim sistemine sahip olmadan geldiği için kuracağınız işletim sistemini yüklemek istediğinizde ekrandaki yönergeleri takip ederek kolayca kurulumu gerçekleştirebiliyorsunuz.

Freedos bilgisayarınızı açtığınızda karşınıza ilk BIOS ekranı çıkıyor. İşletim sistemi kurulumunuzu bu ekran açıldıktan sonra yapmaya başlıyorsunuz. Bu adımdan itibaren Windows ya da Linux işletim sistemi yükleyebileceğiniz gibi Pardus ya da Unix gibi yazılımları da yükleyebiliyorsunuz.

İşletim Sistemi Nasıl Değiştiriliyor?

Freedos’un en güzel yanlarından biri de sabit sürücüde sadece birkaç megabayt yer kaplaması oluyor. Aynı zamanda bilgisayarda bir işlem yaparken herhangi bir müdahale ile karşılaşmıyorsunuz. Genellikle işletim sistemleri yaptığımız bazı şeyleri kabul etmediklerinde hata verebiliyor. Freedos bilgisayarlarda istediğiniz işletim sistemini yükleyene kadar böyle bir şey yaşanmıyor.

Burada ihtiyacınız olan tek şey, bilgisayarınıza istediğiniz sistemi kurmak için kurmak istediğiniz işletim sistemine sahip bir USB belleğe sahip olmak oluyor.

Freedos bilgisayaların çoğunluğu, USB bağlantısı yapıldığında otomatik ön yükleme yapacak şekilde ayarlanıyor. İşletim sistemini kurma adımına geçtiğinizde alanın ne kadarını yeni sisteme ayırmak istediğinizi seçiyorsunuz. Freedos bölümünü tamamen kaldırmak istiyorsanız burada alanın yüzde 100’ünü yeni sisteme ayırıp bilgisayarın tüm bölümlerini silebiliyor ve istediğiniz işletim sistemini bu şekilde yükleyebiliyorsunuz.

Bu yazımızda Freedos bilgisayar nedir anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi teknolojik donanımlara sahip bilgisayarları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
tasinabilir harddisk nedir teknosa
Devamını Oku

Taşınabilir Harddisk Nedir?

Dijital cihazların kullanıcı dostu olmasıyla birlikte kullanım miktarı da artıyor. Her gün evimizde ya da gezdiğimiz yerlerde fotoğraf…
apple tv nedir ne ise yarar teknosa
Devamını Oku

Apple TV Nedir Ne İşe Yarar?

İsminde TV olsa da Apple TV aslında bilinen anlamda bir televizyon değil. Değişen yayıncılık anlayışıyla birlikte hepimizin televizyon…
notebook format nasil atilir teknosa
Devamını Oku

Notebook Nasıl Format Atılır?

Bilgisayar teknolojisinde yaşanan geliştirmeler ve kullanıcı dostu cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte artık onları eskisiden daha fazla kullanıyoruz. Özellikle mobil…