Özellikler ve tasarımlar farklılık gösterse de akıllı saatler size zaman kazandırabilir ve sağlığınızı daha iyi takip etmenize yardımcı olabilir. Çoğu, kalp atış hızı sensörü ve GPS gibi yerleşik fitness ölçümlerine sahip bulunuyor. Bazıları telefonun bir uzantısı olarak işlev görebilirken bazıları sağlık odaklı cihazlar olarak pazarlanıyor. Peki akıllı saat alırken göz önünde bulundurmanız gereken tüm farklı faktörler neler? İşte ipuçları:

Akıllı Saat Alırken Bunlara Dikkat!

1- İşletim Sistemi ve Telefon Uyumluluğu

Çoğu akıllı saat, akıllı telefonunuza eşlik edecek şekilde tasarlandığından cihaz uyumluluğu çok önemli hale geliyor. Örneğin, bazı akıllı saatler iPhone’ların yanı sıra birden fazla Android telefonla da çalışıyor. Gelen kısa mesajlara hızlı yanıtlama ve telefon aramalarını yanıtlama seçeneği ise oldukça önemli hale geliyor.

Yeni Google Wear işletim sistemi şu anda yalnızca Samsung Galaxy Watch ile çalışıyor. Ancak Qualcomm Snapdragon 4100 yonga seti ile çalışan tüm akıllı saatlere de geliyor. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Apple Watch yalnızca iPhone ile çalışıyor. iPhone için önceden yüklenmiş Apple Watch uygulaması watchOS, App Store’da bulunabilir. Buradan favori iOS uygulamalarının saat sürümlerini yükleyebilir veya yenilerini bulabilirsiniz. Mağaza, oyunlardan kondisyon izleme uygulamalarına ve en çok kullanılan üretkenlik uygulamalarının uzantılarına kadar her şeyi içeriyor.

2- OLED ve LCD Ekran

Çoğu akıllı saat; fotoğrafları, uygulamaları ve diğer içerikleri daha zengin renklerde görüntülemenizi sağlayan ve daha parlak olma eğiliminde olan renkli bir LCD ekran veya AMOLED ekran kullanıyor. Akıllı saat üreticileri cihazların verimliliğini artırsa da bu özellik daha kısa pil ömrüne neden olabiliyor. Bazıları haftalarca olmasa da birkaç güne kadar sürebiliyor ancak uzun bir pil dayanıklılığı istiyorsanız siyah beyaz bir ekranı tercih edebilirsiniz.

Bazı akıllı saatler, daha ince tasarımlara izin vermek için LCD ekranlar yerine net OLED ekranlar sunuyor. Apple, birinci nesil Apple Watch akıllı saatini olabildiğince ince yapmak adına ilk OLED ekranını geliştirdi. Samsung ise ilk OLED akıllı saati olan Galaxy Gear’ı 2013 yılında üretmişti.

akilli saat alirken dikkat teknosa

3- Dokunmatik Ekran

Akıllı saatte dokunmatik ekran kullanımı gereksiz görülebilir. Ancak daha küçük bir dokunmatik ekranda öğeleri seçmek zor olabilir ve harekete dayalı arabirimlerin bazıları sezgisel olmaz.

Wear OS, bir kaydırma hareketiyle kolayca kapatılabilen kart tabanlı bildirimler sunma konusunda iyi bir iş çıkarıyor. Ancak uygulamalara ve uygulamalar içindeki seçeneklere ulaşmak için çok fazla kaydırma işlemi söz konusu oluyor. Yine de bileğin bir hareketiyle geçiş yapmak mümkün oluyor.

Apple, Apple Watch için bir dokunmatik ekranın yanında sağ tarafta yan düğme sunan birleşik bir yaklaşım tercih ediyor. İçeriği hızlı bir şekilde yakınlaştırmak veya kaydırmak için tepedeki seçenek kullanılabiliyor. Ekran, dokunma ile uzun basma arasındaki farkı bilen Force Touch’ı kullanıyor. Yan düğmeye bir kez basıldığında sık kullanılan uygulamalara ulaşılabiliyor.

Orijinal Samsung Galaxy Watch, Samsung Galaxy Watch 3 ve en yeni Galaxy Watch 4, menüler arasında gezinmek için döndürülen bir çerçeveye sahip bulunuyor. Bunlar dokunmatik ekran ile birlikte kullanılıyor.

4- Tasarım ve Kişiselleştirme

Daha iyi akıllı saatler, çeşitli kayış seçenekleri ve bunları başka bir seçenekle değiştirme olanağı sunuyor. Cihazınızın görünümünü kişiselleştirmek istiyorsanız bu önemli oluyor. Günümüzde çoğu akıllı saat, satın almadan önce çok sayıda özelleştirme seçeneği sunuyor. Kordon rengi ve malzemesinin yanı sıra kadran rengi, kaplama ve boyut seçilebiliyor. Saati bileğe takmanın kolaylığının önemli olduğu kadar saatin rahatlığının da çok önemli olduğunu unutmamak gerekiyor. Açmak ve kapatmak için çok fazla güç gerektiren hantal tokalara sahip akıllı saatlerden kesinlikle kaçınmak gerekiyor. Çoğu yeni akıllı saatte standart tokalar kullanılıyor. Giderek daha fazla akıllı saat artık yuvarlak yüzlere sahip geleneksel saatler gibi üretiliyor. Yeni saatler gittikçe inceliyor ve küçülüyor.

5- Uygulama Seçimleri

Akıllı saat kategorisi olgunlaşıyor ve bazı modellerde artık yüzlerce hatta binlerce uygulama bulunuyor. Apple Watch, 20.000’den fazla uygulamayla şimdiye kadarki en kapsamlı uygulama listesine sahip bulunuyor. Google’ın Wear OS’inde optimize edilmiş binlerce uygulama mevcut.

6- Fitness Özellikleri, Adım Sayma, Kalp Atış Hızı, EKG, SpO2 ve GPS

Fitness takip cihazları dikkat çekmeye devam ederken akıllı saat üreticileri aktivite izleme işlevlerini akıllı saatlere entegre ederek harekete geçiyor. Bazı akıllı saatler, etkinlik takibi için akıllı telefona bağlı oluyor ancak çoğunda adım sayma veya adım izleme için yerleşik bir pedometre bulunuyor. Her akıllı saatte yerleşik bir kalp atış hızı monitörü bulunuyor ancak bunların her zaman güvenilir olduğu söylenemez. Nabız monitörlerine ek olarak bazı modellerde GPS bulunuyor. Ancak, GPS kullanmanın pil ömrü üzerinde önemli bir etkisi olacağını unutmayın. EKG ve SpO2 izleme gibi diğer özellikler de sizin için önemli olabilir. Bazı yeni akıllı saatler FDA onaylı EKG sensörlerine sahip oluyor. EKG’ler atriyal fibrilasyon belirtilerini tespit edebiliyor. SpO2 izlemesi, uyku apnesi belirtileri veya diğer olası solunum koşulları için kan oksijen seviyelerini okuyor.

7- Pil Ömrü ve Şarj Etme

Renkli ekranlı akıllı saatlerin çoğu şarj bakımından bir ila iki gün (ve bazen bir günden az) dayanma eğiliminde oluyor. Bu nedenle, saatinizi ne sıklıkta fişe takmak istediğinizi düşünmek isteyebilirsiniz. Sesli konuşma özelliğine sahip saatler, telefon olarak kullanıldığında uzun süre dayanmaz. Apple Watch, bir şarjla yaklaşık 18 saat karma kullanım sağlar. Apple Watch ve Samsung Galaxy Watch 4 dahil olmak üzere çoğu akıllı saat, kablosuz şarj özelliği sunar. Cihazınızı doğrudan bir şarj cihazına takmanız gerekmez. Bunun yerine, bir şarj diskinin üzerine düz bir şekilde yatırmanız gerekir.

Siz de en iyi akıllı saatleri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
izoelektronikler nedir teknosa
Devamını Oku

İzoelektronik Nedir?

İzoelektronik, aynı elektronik yapıya ve aynı sayıda elektrona sahip iki atom, iyon veya molekülü ifade eden bir terim…
ip adresi teknosa
Devamını Oku

IP Adresi Nasıl Bulunur?

IP Adresi Nedir? Her insanın kendine ait bir T.C numarası olduğu gibi; her bilgisayarın da kendine ait bir…
vdsl modem nasil anlasilir teknosa
Devamını Oku

VDSL Modemler Nasıl Anlaşılır?

Günümüzde internet bağlantısı artık temel ihtiyaçlarımız arasında yer alıyor. Sadece mobil internet değil, evlerimizde de güvenilir ve hızlı…