Güne daha zinde ve canlı bir başlangıç yapmak için çoğumuzun başvurduğu şeylerin başında bir fincan kahve içmek geliyor. Daha enerjik başladığımız gün içerisinde zaman zaman yine kahve ihtiyacı duyuyoruz. Ancak içtiğimiz kahveler arasında Türk kahvesinin her zaman ayrı bir yeri oluyor. Çok ince çekilmiş kahve çekirdeği, demleme yöntemi ve eşsiz kokusuyla kahve içmeyi bir tören havasına sokuyor. Türk kahvesini diğer kahvelerden ayıran çok fazla şey bulunuyor. Gün içerisinde dostlarımızla sohbet ederken ya da akşam yemeklerinden sonra keyif yaparken bir fincan Türk kahvesinin bize eşlik etmesini istiyoruz. Hem içtiğimiz kahveden hem de yaptığımız şeyden daha fazla keyif alabiliyoruz.  Türk kahvesinin verdiği keyfin yanı sıra, sağlığımıza da faydası bulunuyor. Demleme yöntemi ve içerdiği faydalı bileşenler hem zihinsel hem de fiziksel sağlığımıza fazlasıyla katkı sağlıyor. Bu yazımızda Türk Kahvesinin faydaları neler olduğu konusunda bilgiler paylaşacağız.

Uzun Yaşamın Sırrı

Dünyanın çeşitli üniversitelerinde yapılan araştırmalara göre, her gün düzenli olarak tüketilen Türk kahvesi uzun yaşam oranını artırdığına işaret ediyor.

Kalbinizin Dostudur

Türk kahvesinin bilinen en büyük faydasının başında kalp sağlığına iyi gelmesi yer alıyor. Kahve genel olarak içerdiği antioksidan maddelerle kalbe fayda sağlıyor. Türk kahvesi de pişirme yöntemiyle bu antioksidanların daha fazla ortaya çıkmasına neden oluyor. Yapılan araştırmalar, günde bir fincan düzenli olarak Türk kahvesi içildiğinde kalbin ve lenf damarlarının iç yüzeyinin onarıldığı ve kalp hastalıklarına yakalanma riskinin de aynı oranda azaldığı tespit ediliyor.

turk kahvesinin faydalari teknosa

Tansiyon Sorunu Olanlara Türk Kahvesi Faydalı mı?

Türk kahvesinin telveleriyle birlikte fincana koyulması içerdiği kafein miktarını artıran yöntemlerden biri olarak görülüyor. Yüksek kafeinin de tansiyonu kısa süreli artırdığı biliniyor. Bu da tansiyon hastalıkları bulunan insanların Türk kahvesine temkinli yaklaşmasına neden oluyor. Ancak kısa süreli tansiyon yükselmesine neden olsa da, uzun vadede zararlı bir etkisinin görülmediği bilinen faydaları arasında yer alıyor. Ayrıca günde bir fincan kahve içilmesi, damarların iç yüzeyini onarıyor ve yüksek tansiyonun olası etkilerini de hafifletiyor.

Diyabet ve Karaciğer Yağlanmasını Engeller

Bilim insanlarının yaptıkları araştırmalara göre, düzenli olarak kahve tüketilmesi tip 2 diyabete yakalanma riskini önemli ölçüde azaltıyor. Bunun yanı sıra kafein, karaciğer yağlanmasına da çok iyi geliyor. Karaciğerde oluşan iltihabın azalmasını sağlıyor. Araştırma sonuçlarına göre, düzenli olarak günde bir fincan kahve içen insanlarda karaciğer yağlanmasının çok daha az görüldüğü ortaya konuyor.

Türk kahvesinin bu faydaları çoğunlukla günde bir fincan kahve içilmesiyle ortaya çıkıyor. Daha fazla fayda için kahvenin aşırı tüketiminden uzak durmak gerekiyor. Böyle bir durumda faydasından çok zararlı etkileri olduğu biliniyor. Bu nedenle her zaman günlük en fazla 3 fincan kahveye kadar içilmesi tavsiye ediliyor. 3 fincanın üzerine çıkıldığında alınan kafein miktarının göstereceği zararlı etkiler vücudu olumsuz olarak etkiliyor.

Safra Taşının Oluşmasını Engelliyor

Özellikle kadınların en çok karşılaştığı sorunlardan biri de safra taşı oluyor. Yapılan çalışmalar günde 3 fincan kahve içen kadınlarda, kahve içmeyenlerle kıyaslandığında safra taşının oluşması yüzde 25 daha az görüldüğünü gösteriyor.

Alzheimer Hastalığına Karşı En Etkili Yöntem

Dünyada milyonlarca kişi Alzheimer hastalığı ile mücadele ediyor. Türk kahvesinin sağladığı en büyük faydalar arasında, ülkemizde de çok sık görülen Alzheimer hastalığını önlemesi bulunuyor. Yapılan araştırmalar, düzenli olarak kafein alınması, bilişsel faaliyetlerdeki azalmayı geciktiriyor. Beyin kafein ile düzenli olarak uyarıldığı için her zaman aktif kalıyor. Bu sayede Alzheimer gibi hastalıkların ortaya çıkmasına engel oluyor.

Daha Kolay Odaklanmanızı Sağlıyor

Sabahları güne başlarken en çok tükettiğimiz içeceğin kahve olmasının bir nedeni bulunuyor. Sabah saatlerinde bir fincan şekersiz kahve içtiğinizde zihninizi hemen harekete geçiriyor. Bu da konsantrasyon becerinizi ve ezber gücünüzü oldukça artırıyor. Hatta kahvenizi kakao oranı yüksek bir çikolata ile birlikte tükettiğinizde bu yeteneklerin daha fazla arttığı görülüyor.

Türk Kahvesi Yağ Eritme Konusunda Yardımcı Olur

Türk kahvesinin sağladığı faydalardan biri de, geniş kesimleri ilgilendiren yağ yakma özelliği olarak görülüyor. Özellikle spor yapmaya başlamadan yarım saat önce Türk kahvesi içtiğinizde, kafein içeriği aktif hale geliyor ve spor sırasında normalde yakacağınız yağ oranından daha fazlasını yakmanızı sağlıyor. Bunun en büyük nedeni olarak, kahvenin adrenalin hormonu salgılamasını artırması olduğu belirtiliyor. Adrenalin hormonu, kalp ve dolaşım sistemini uyarıyor ve daha fazla enerjinin ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu da hem performansı hem de yakılan yağ oranını artırıyor.

Antioksidan Özelliği Kansere Karşı İyi Geliyor

Türk kahvesini diğer kahvelerden ayıran en önemli özelliği pişirme yöntemi oluyor. Telvesi ile pişirildiği ve fincanda ikisi bir arada bulunduğu için kahvenin antioksidan özelliği artıyor. İçeriğinde bulunan polifenoller sayesinde anti kanserojen özelliğe sahip olmaya başlıyor. Bilim insanlarının yaptıkları çalışmalara göre, düzenli olarak günde 1 ila 3 fincan arasında kahve tüketilmesi, bilinen birçok kanser türüne karşı koruyucu etkiler gösteriyor.

Performansınızı Artıran En İyi Başlangıç

Tüm zihinsel ve fiziksel olarak yapılan aktivitelerde kafeinin performansı artıran önemli bir doğal uyarıcı madde olduğu biliniyor. Filtrelenmeden demlendiği için Türk kahvesi, diğer kahvelere oranla daha fazla faydalı bileşik içeriyor. Kahve çekirdeğinin içerisindeki sağlıklı bileşenler daha fazla olduğu için vücuda yararlı oluyor. Ayrıca özellikle sporcular için faydalı olabilecek oldukça konsantre bir kafein dozu sağlıyor.

Yukarıda Türk kahvesinin faydaları hakkında bilgiler paylaştık.

Siz de en iyi Türk kahve makinelerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
hangi isitici alinmali teknosa
Devamını Oku

Hangi Isıtıcı Alınmalı?

Sıcaklık düştüğünde, ekstra ısıya ihtiyacınız oluyor. Ancak, evinizin termostatını yükseltmek enerji faturanızı önemli ölçüde artırabilir. Bir alan ısıtıcısı…
yayincilar icin web kamera onerileri teknosa
Devamını Oku

Yayıncılar İçin Web Kamera Önerileri

Gelişen teknolojik cihazlar ve internetin yaygınlaşması sayesinde artık herkes istediği içerik paylaşımlarını kolayca yapabiliyor. Yakın bir geçmişte fotoğraf…
kahve ogutuculer ne ise yarar teknosa
Devamını Oku

Kahve Öğütücü Ne İşe Yarar?

Ekipmanlar sayesinde artık herkes en iyi kahve deneyimine kolayca ulaşabiliyor. Bu ekipmanlar arasında herkesin evinde kendi kahvesini öğütmesi…