Her mutfağın olmazsa olmaz parçalarından biri olan aspiratörler, pişirme işlemi sırasında yemek kokularının ortamdan uzaklaşmasını sağlar. Fakat mutfakların belki de en çok kirlenen ve temizlenmesi zor yerlerden biri aspiratörlerdir. Aspiratör temizliği düzenli bir şekilde yapılmadığında, ürünün performansı düşmesine ve yemek kokularının tüm eve yayılmasına neden olur. Bu sebeple düzenli aralıklarla aspiratörün içinde biriken yağın ve kirin temizlenmesi gereklidir. Temizleme süresi mutfakta pişirilen yemek türüne göre de değişiklik gösterir. Özellikle sürekli kızartma işlemi yapılan ocakların aspiratörü daha kısa sürede kirleneceğinden, sık aralıklarla temizlenmelidir. Aspiratör temizliği sırasında cihazın hem filtreleri hem de yüzeyi ayrıntılı bir şekilde, zararsız temizlik ürünleri kullanılarak temizlenmeli ve durulanmalıdır. Peki aspiratör temizliği nasıl olmalı ve dikkat etmeniz gereken püf noktalar neler?

Aspiratör Ne ile Temizlenir?

Aspiratörün temizliği filtre ve yüzey olmak üzere ikiye ayrılır. Temizlik sırasında aşındırıcı etkiye sahip olmayan, zararsız temizlik ürünleri tercih edebilirsiniz. Özellikle aspiratör filtresi temizliği sırasında tellerin zarar görmemesine dikkat edilmelidir. Bu bağlamda temizlik sırasında aşındırıcı olmayan kimyasal deterjanlar, yağ çıkarıcı ürünler ya da ev yapımı doğal ve zararsız karışımlar tercih edebilirsiniz.

Yağ Sökücü ile Aspiratör Temizliği

Aspiratör temizliği pratik yöntemlerinden biri de yağ sökücülerdir. Aspiratör filtresi ve yüzeyi pişirilen yemeklere bağlı olarak çok fazla yağlanır. Bu yağlar sadece su ile temizlenmez. Farklı markalar tarafından üretilen yağ sökücüler sayesinde kolaylıkla kirleri temizleyebilirsiniz. Öncelikle çıkarılan filtrenin üzerine bol bol yağ sökücü sıkmalı ve yaklaşık beş dakika beklenmelisiniz. Beş dakika bekledikten sonra sert bir temizlik fırçası ile filtreleri iyice ovalamalısınız. Daha sonra ise bulaşık deterjanı ve sünger kullanarak, filtreyi yağ sökücüden arındırabilir ve kurumaya bırakabilirsiniz. Fitrenin yanı sıra aspiratör yüzeyinde de aynı yöntemi uygulayabilirsiniz.

Aspiratör Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Aspiratör Temizliğinde Beyaz Sirke

Evde doğal yöntemlerle yapılan temizlik seçeneklerinin başında beyaz sirke yer alır. Her evde bulunan beyaz sirke sayesinde hem ekonomik hem de pratik bir aspiratör temizliği yapabilirsiniz. Bu yöntemi uygulamak için öncelikle aspiratör filtrelerinin girebileceği büyüklükte bir tencere bulmanız gereklidir. Tencerenin içerisine su ekleyerek, kaynamaya bırakınız. Aynı zamanda suyun içerisine de bir miktar sirke eklenmelidir. Su kaynamaya başladıktan sonra bir fincan kadar karbonat yavaş yavaş karışımın içine dökebilirsiniz. Sonrasında ise aspiratör filtrelerini suya bastırarak, yaklaşık 10 dakika bekleyiniz. Bekletme işlemi bitince de sert kıllı bir fırça ile iyice temizlenip, durulanmalıdır.

Karbonatlı Doğal Deterjan ile Aspiratör Temizliği

Karbonatlı doğal deterjan yöntemi ile aspiratör temizliği yapabilmek için öncelikle filtrelerin girebileceği büyüklükte tencerenin içerisine su koyularak, ısıtılmalıdır. Su ısınmaya başladığında bir çay bardağı karbonatı suyun içine ekleyiniz. Fakat karbonat ve sıcak su etkileşime girdiğinde köpüreceği için bu işlem yavaş yapılmalıdır. Karbonatı su içerisine ekledikten sonra çözülene kadar iyice karıştırınız. Yapılan karışım içine konan aspiratör filtreleri, kirlilik durumuna bağlı olarak 10 ila 20 dakika arasında suyun içinde bekletilmelidir. Filtreleri suyun içerisinde çıkardıktan sonra ise su ve sünger ile arındırma işlemi yapılabilir.

Soda Sayesinde Pratik Aspiratör Temizliği

Bu yöntemde de diğerlerinde olduğu gibi öncelikle filtrelerin girebileceği büyüklüğe sahip olan tencereye su eklenerek, kaynamaya bırakılmalıdır. Su tamamen kaynadıktan sonra iki şişe sodayı suyun içerisine ekleyiniz. Sonrasında ise yine aspiratör filtrelerini karışıma batırarak on dakika kadar beklemeniz gereklidir. Suyun renginin değişimine bağlı olarak çıkan kiri anlayabilir, filtreleri daha uzun süreler suyun içerisinde tutabilirsiniz. Filtrelerin iyice temizlendiğinden emin olduktan sonra ise fırçalayarak ve soğuk su ile durulama işlemi yapılmalıdır.

Aspiratör Temizliği Nasıl Yapılır?

Aspiratörlerin filtreleri, metal ve karbon olmak üzere ikiye ayrılır. Karbon filtrelerin dört ayda bir değiştirilmesi önerilirken, metal filtrelerin düzenli aralıklar ile temizlenmesi şarttır. Aspiratörler çalışma sürecinde çok fazla yağ ve kire maruz kaldığından, filtreler tıkanır ve cihazın doğru çalışmasını engeller. Temizlik için öncelikle filtrenin sökülmesi lazımdır. Sökme işlemini yaparken kullanım kılavuzunu incelemek ve yazanların dışına çıkmamak önemlidir. Sökme işlemi sonrasında hem aspiratör yüzeyi hem de filtreler ayrı ayrı temizlenmelidir. Aspiratör için çok sayıda etkili temizleme yöntemleri arasından dilediğinizi seçerek, süreci takip edebilirsiniz.

Aspiratörlerin Filtreleri Bulaşık Makinesinde Yıkanır mı?

Ankastre ocak modelleri arasından tercihte bulunurken, ocağa uygun bir aspiratör almak gereklidir. Piyasada çok sayıda farklı aspiratör markası mevcuttur. Bu marka ve modellerin her birinin tasarımı ve dolayısıyla da temizlenme aşaması farklılaşır. Metal ve çıkarılabilir filtreye sahip olan modeller, bulaşık makinesinde güvenli bir şekilde yıkanabilir. Fakat bulaşık makinesinde yıkanan filtreler uzun süre suya maruz kalacağından dolayı metal tellerin zamanla yıpranmasına sebebiyet verir. Bundan dolayı acil durumlarda kolaylıkla makinede yıkanabilir, fakat her seferinde bulaşık makinesi kullanılması önerilmez.

Aspiratör Temizliği Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aspiratör temizliği sırasında bazı püf noktalara noktalara dikkat edilmelidir. Öncelikle temizleme aşamasında en çok yapılan hatalardan biri aşırı kimyasal malzeme kullanılmasıdır. Zor lekelerin çıkması için tercih edilen aşırı tehlikeli kimyasal temizlik ürünleri filtre yüzeylerine ciddi zararlar verebilir. Bundan dolayı evde doğal malzemeler kullanılarak yapılan temizlik ürünleri hem güvenli hem de daha ekonomiktir. Fakat bu aşamada da malzemeleri doğru oranda karıştırmaya özen gösterilmelidir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer noktası ise elektrik bağlantılarıdır. Özellikle yüzey temizliği sırasında cihazın içine su kaçırılmamalıdır. Aynı zamanda filtreler tamamen kurumadan aspiratöre takılıp, kullanılmamalıdır. Siz de evinizin yardımcısı olacak ürünleri her bütçeye uygun ankastre aspiratör fiyatları sayesinde satın alabilir ve uzun süre boyunca bu temizlik tüyolarından yararlanarak kullanabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
eski televizyon markalari teknosa
Devamını Oku

Eski Televizyon Markaları

Daha birkaç yıl öncesindeki teknolojik cihazlara bugün eski teknoloji olarak bakılıyor. Çok kısa süre önce geliştirilen ürünler şekil…
televizyon kanallari nasil ayarlanir teknosa
Devamını Oku

Televizyon Kanalları Nasıl Ayarlanır?

Evimizde eğlence olarak en çok başvurduğumuz teknolojik cihazların başında televizyonlarımız geliyor. Her ne kadar mobil cihazlarımızı hiçbir zaman…
koruyucu aile nedir teknosa
Devamını Oku

Koruyucu Aile Nedir?

Türkiye’de, Kahramanmaraş’ta yaşanan depremin ardından koruyucu aile hizmeti konuşulmaya başlandı. İnsanların büyük bir kısmı, depremden önce koruyucu aile…