Kafein genellikle çay, kahve, kakao gibi bitkilerde bulunuyor. Ancak kapsamlı bir biçimde araştırıldığında 63 farklı bitkinin içerisinde yer aldığı görülebiliyor. Meyve, tohum ve yapraklarda bulunan doğal bir uyarıcı olarak adlandırılıyor. Kafeinin vücuda alınmasıyla birlikte merkezi sinir sistemine etki ediyor. Böylelikle uyku durumunu engelleyerek uyanık kalınmasını sağlamasının yanı sıra yorgunluk hissini de ortadan kaldırıyor. Şimdi gelin kafein nedir daha detaylı bakalım.
Kafein İçeren Yiyecekler Neler?
Kafein, farklı bitkilerin tohum, yaprak ve meyvelerinde bulunuyor. Günlük tüketimde hayatımızın bir parçası olan kafein maddesi, çoğu içecek içerisinde yer alıyor.
- Espresso – 240-720 mg
- Kahve 100 – 200 mg
- Enerji içecekleri 50 – 160 mg
- Demlenmiş çay 40 – 120 mg
- Alkolsüz içecekler 20 – 40 mg
- Kafeinsiz kahve (Decaf) 3 – 12 mg
- Kakao içeceği 2 – 7 mg
- Çikolatalı süt 2 – 7 mg
Bunların dışında 50 gramlık bir çikolatada kafein değeri 1 – 15 mg arasında değişiyor. 40 gramlık bitter çikolatada da 30 mg kafein bulunuyor.
Kafeinin Faydaları Neler?
- Uzun süreli çalışmalarda kafein yorgunluk hissini azaltıyor. Dinlenme gereksinimini ortadan kaldırıyor.
- Alzheimer hastalığı riskini en alt seviyeye indiriyor.
- Odaklanmayı arttırarak, çalışma performansını yükseltiyor.
- Uykusuzluk ve enerjisizlik gibi durumları ortadan kaldırıyor.
- Okuduğunu daha kolay anlamak isteyenlere yardımcı oluyor.
- Spor sonrasında alınmasıyla yorgunluğu engelliyor.
- Vücut reaksiyon hızını artırıyor. Daha hızlı algılama ve düşünme yeteneğini açığa çıkarıyor.
- Kas ağrılarını azaltıyor.
- Metabolizmayı hızlandırdığından dolayı yağ yakımını olumlu yönde etkiliyor.
- Nabzı ve kan basıncını yükseltmesinden ötürü böbreklerin daha fazla çalışmasını sağlıyor. Böylelikle vücuttan daha fazla su atımını sağlıyor.
- Beyin damarlarını daraltarak, migren gibi rahatsızlıkların önüne geçiyor.
- Solunum sistemini destekleyerek bronşit gibi rahatsızlıkları engelliyor.
- Felç riskini en aza indiriyor.
- Cilt rahatsızlıklarında iyileştirici etkisi bulunuyor. Cilt kanserinin gelişmesinin önüne geçiyor.
Kafeinin Zararları Neler?
Ciddi bir sağlık sorunu olmayan kişiler için günlük bazda doğru kullanımı halinde kafein alımı bir sorun teşkil etmiyor. Ancak gereğinden fazlasının alınması bir takım problemleri beraberinde getiriyor.
- Uykusuzluktan ötürü sinirli haller
- Mide bulantısı
- Vücut ısısının aşırı yükselmesi
- Nabzın yükselmesine bağlı ellerde görülen titremeler
Vücudun gereksinim duyduğu kafein oranını aşmamak kaydıyla bu sorunları yaşamak söz konusu olmuyor. Bu yüzden günlük kafein tüketiminde dikkatli olmak gerekiyor.
Günlük Tüketilmesi Gereken Kafein Miktarı Nedir?
Kafein gerekliliği kişilere göre değişiklik gösteriyor. İnsanların kütlesi, metabolizma hızı ve kafeine karşı olan duyarlılığı gibi etmenler bu konuda belirleyici oluyor. Günlük tüketim oranı kilogram başına 4 ile 6 mg olarak ifade ediliyor. Bu sınırın aşılmaması halinde herhangi bir yan etkisinin ortaya çıkması söz konusu olmuyor.
Kafein Bağımlılık Yapar Mı?
Kafein bağımlılığı, çoğu insanın kafasını karıştıran ifadelerden biri olabiliyor. Bu ifade yanlış bir tabir olarak algılanarak, insanların kafein bağımlılığını, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklarla kıyaslamasına neden olabiliyor. Kafein bağımlılığından kurtulmak için herhangi bir tedavi durumu gerekmiyor. Bu yüzden hayatı etkileyecek bir risk de yaratmıyor.
Kafein Toleransı Nedir?
Düzenli olarak kafein kullanan kişiler, belli bir süre sonra faydalarından tam olarak yararlanamaz hale geliyor. Vücudun kafeine alışması ve etkisini gösterememesi anlamına geliyor. Aynı zamanda kafein toleransı oluşan kişilerde kafeini almadığı süre zarfında baş ağrısı, halsizlik gibi durumlar ortaya çıkabiliyor. Ancak bunun korkulacak bir durum olmadığı da herkes tarafından biliniyor.
Yukarıda kafein hakkında bilgiler paylaştık. Siz de kahve ile ilgili her şeyi tek noktadan bulabilmek için buraya tıklayabilirsiniz.