Facebook, Ekim ayının sonu itibari ile büyük bir marka değişikliğinin parçası olarak Facebook Inc. olan kurumsal adını Meta Platform Inc. olarak değiştirdi. Şirket tarafından yapılan resmi açıklamada, erişimini sosyal medyanın ötesine taşıyarak sanal gerçeklik gibi alanlara da genişlettiği için hepsini kapsayan bir değişiklik olduğunu belirtiyor. Yapılan bu isim değişikliği Facebook, Instagram ve Whatsapp gibi bireysel platformların isimleri için geçerli olmuyor. Sadece bu şirketlerin bağlı olduğu üst şirket isminde gerçekleşiyor. Bu hareket, büyük ölçüde sanal gerçeklik teknolojisine dayanan internetin sürükleyici yeni nesil bir versiyonu olan Metaverse için bir selam niteliğini taşıyor. İnternette sadece gezinmek veya mesaj göndermek yerine, fiziksel olarak orda olduğunuzu, gerçek kişilerin, yerlerin ve mağazaların sanal versiyonlarıyla etkileşime girdiğinizi hissediyorsunuz. Bu yazımızda Facebook neden adını değiştirdi anlatmaya çalışacağız.

Önce Bir Meta Veri Deposu Olmayı Hedefliyor

Şirketin CEO’su Mark Zuckerberg, kullanıcıların Facebook olarak bilmeye devam edecekleri şirketin her yerde olduğunu ve bir sosyal medya uygulamasını çoktan aştığını belirtiyor. Bunun yerine şirketin, bir sonraki bilgisayar dalgası olarak tanımlanan şeye odaklanmayı planladığını söylüyor.

Şirketin sanal ve artırılmış gerçekliğe odaklandığı yıllık etkinliği olan Connect’te konuşan Zuckerberg, şu andan itibaren ilk önce bir meta veri deposu olacaklarını iletirken, Facebook’un dünyanın en çok kullanılan ürünlerinden biri olduğunu ancak yaptıkları her şeyi kapsamadığını açıklıyor. Markanın tek bir ürünle çok fazla bağlantılı olduğu ve diğer işleri temsil edemeyecek olmasından yakınıyor.

Facebook İsminin Değişmesinde Farklı Bir Neden Var mı?

Birçok kullanıcı ve siyasinin Facebook şirketinin kurumsal adının değiştirilmesiyle ilgili bazı şüpheleri bulunuyor. Sosyal medya platformunun gerçek dünyaya verdiği zararları, çalışanların tasarım kararlarının riskleri hakkında uyarıları göz ardı ettiğini ve dünyanın dört bir yanındaki savunmasız toplulukları manipüle etmesi tartışmasının hemen ardından isim değişikliğinin gelmesinin tesadüf olmadığına inanılıyor.

Bu tartışmalar hala sürerken bir şirket çalışanı Facebook adına on binlerce şirket içi bilgileri Kongre’ye ve menkul kıymetlere teslim etmesiyle yeni bir tartışma daha alevleniyor. Bu belgelerin teslim edilmesinden sonra milletvekilleri ve eleştirmenler teknoloji devini dizginlemek için acil eylem çağrısında bulunuyor.

Facebook’un güven açığı geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan bir olayla ortaya çıkmıştı. Bir ihbar üzerine Kongre ve menkul kıymetler borsasına Facebook tarafından gönderilen belgeler büyük bir krize neden oluyor. Bu kriz, 2016 yılındaki başkanlık seçimlerinde yapılan Rus dezenformasyonun ve Cambridge Analytica krizi gibi skandalların arasında yer alıyor. Bu krizlerin hepsinin ortak noktası kişisel verilerin uygunsuz paylaşımıyla ilgili oluyor.

Eleştirmenler bu hareketi Phillip  Morris’in yaptığı isim değişikliğine benzetiyor. Sigara kullanımının tüm dünyada yaygınlaştığı yıllarda sigaranın insan sağlığına kesin zararları kanıtlanıyor. Sonrasında yapılan incelemelerde Phillip Morris’in uzun zamandır bu bilgiye sahip olmasının ortaya çıkmasıyla bir kriz yaşanıyor. Bu kriz sonası Phillip Morris’in ismini aklamak için Altria olarak değiştirmesine dikkat çekiliyor.

facebook adini neden degistirdi teknosa

Metaverse Nedir?

Meta veri deposu fiziksel olarak gerçekte bulunmuyor. Bu fikir, Neal Stephenson’ın 1992 yılında yayımlanan Snow Crash isimli romanına dayanıyor. Kitapta hikayenin kahramanı tarafından yönlendirilen kalıcı bir sanal gerçeklik dünyası bulunuyor. Bu kitaptan sonra birçok bilim kurgu kitabı, film ya da televizyon programları gerçek dünyadaki her şeyin dijital bir karşılığı olduğu ayna dünyalar kavramını keşfediyor. Metaverse’de, evinizden hiç çıkmadan okula ya da işe gidebiliyor, oyun oynayabiliyor, konser izleyebiliyor, mağaza rafları arasında gezinebiliyor ve alışveriş yapabiliyorsunuz. İki boyutlu bir dünya sunan internetten farklı olarak Metaverse üç boyutlu ve dokunma dahil çok fazla duyu organına hitap ediyor.

Yukarıda Facebook neden adını değiştirdi ana hatlarıyla anlatmaya çalıştık.

Sizler de sosyal medyayı en iyi şekilde kullanabileceğiniz cep telefonlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
koruyucu aile nedir teknosa
Devamını Oku

Koruyucu Aile Nedir?

Türkiye’de, Kahramanmaraş’ta yaşanan depremin ardından koruyucu aile hizmeti konuşulmaya başlandı. İnsanların büyük bir kısmı, depremden önce koruyucu aile…