Sağlıklı yaşam konusunda tüm uzmanların ortak görüşü düzenli olarak mutlaka spor yapılması gerektiği oluyor. Ancak bilinçsiz bir şekilde yapılan spor faydasından daha çok vücudumuza zarar veriyor. Yaptığınız egzersizin etkili sonuçlar doğurması için ve ayrıca kaslarınızın iyi gelişebilmesi için spor esnasında yapmanız gerekenleri öğrenmeniz oldukça fayda sağlıyor. Spora başlamadan önce yapmanız gereken ısınma hareketleri bunların başında geliyor. Isınma hareketleri ile kaslarınızı spor öncesinde esneklik kazandırıp sakatlanma riskinizi en aza indirmiş oluyorsunuz. Ayrıca spordan daha fazla verim alıyor ve daha rahat hareket ediyorsunuz. Bu yazımızda spor yaparken nelere dikkat edilmeli anlatacağız.

Spordan Önce Isınma Hareketleri Neden Önemli

Spor yaparken nelere dikkat edilmeli konusunda ilk sırada doğru ısınmak geliyor. Spor öncesinde zihninizi hazırladığınız gibi bedeninizi de fiziksel olarak hazırlamanız gerekiyor. Çünkü spor yaparken kaslarınız fazlasıyla zorlanıyor. Kaslar soğuk olduğunda spora hazır olmadığı için hareketlerde zorlanmaya başlıyor. Bu durum kaslarda yıpranmaya hatta bazen yırtılmalara neden oluyor.

Ayrıca ısınma hareketleri sırasında kan dolaşımı da yavaş yavaş hızlanıyor. Böylece kalbiniz de sporun ritmine kendini hazırlamış oluyor ve kalbinize aniden yük binmiyor.

Bunların yanı sıra ısınma egzersizleri arasında açma germe hareketleri de bulunuyor. Bu hareketler kaslarınızın esnemesini sağlıyor. Isınma hareketleri yapmadan önce kaslarınızın yapacağı hareketler çok kısıtlıyken ısındıktan sonra çok rahat hareket edebiliyorsunuz. Bu durum spor sırasında yapacağınız hareketleri de artırıyor.

Spor Sonrasında Soğuma Hareketlerini Unutmayın

Spordan önce ısınma hareketleriyle vücudumuzu hazırladığımız gibi, spordan sonra da kas yorgunluğunu önlemek için soğuma egzersizlerinin yapılması gerekiyor. Çünkü spor sırasında kaslarda laktik asit birikiyor. Kaslarda oluşan yorgunluğa da bu sebep oluyor.

Eğer spor sonrası soğuma egzersizlerini yaparsanız biriken laktik asidin dağılmasını sağlıyorsunuz. Böylece özellikle ertesi gün oluşan ağrıları en aza indirmiş oluyorsunuz.

Soğuma egzersizlerinin yavaşça yapılması gerektiğini unutmuyoruz. Spor sırasında en üst seviyede olan nabzımızı böylece yavaş yavaş günlük hayatın ritmine döndürmüş oluyoruz.

Spor Yaparken dikkat edilecekler teknosa

Spor Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Spor yaparken sağlığınız için dikkat etmeniz gereken bazı kurallar bulunuyor. Düzenli nefes alıp verme bu kuralların en başında yer alıyor. Nefes tekniklerini doğru bir şekilde öğrenip uygulamaya başladığınızda spordan alacağınız verimi de en üst düzeye çıkartabiliyorsunuz.

Bilmeniz gereken bir diğer önemli kural da spor öncesi ve sonrası beslenme düzeni oluyor. Sporcu beslenmesi, spordan aldığınız verimi doğrudan etkiliyor.

Bu konuda uzmanlar, spor yapmaya başlamadan en az bir ya da bir buçuk saat önce yemek yemenin bırakılmasını tavsiye ediyor. Çünkü boş mideyle daha rahat spor yapılabiliyor. Bunun yanı sıra, spordan sonraki ilk yarım saat içerisinde de karbonhidrat alınmasını öneriyor. Böylece vücudunuzdaki boşalan enerji depolarını karbonhidrattan elde edilen enerji ile hemen doldurmuş oluyorsunuz.

Spor yaparken su tüketimi de önemli konular arasında ilk sıralarda bulunuyor. Spordan önce ve sonra aşırıya kaçmadan düzenli olarak su tüketmeniz gerekiyor. Spor yaparken kaybettiğiniz suyu yerine koyabilmek için bir anda çok fazla su içmek hiçbir işe yaramıyor, hatta vücuda zarar da veriyor. Bu nedenle günlük içmeniz gereken suyu günün tamamına yaymanız ve suyu düzenli olarak içmeniz tavsiye ediliyor.

Spor sırasında genellikle kendimizi zorlamayı seviyorsanız arada motivasyonunuzun düştüğü zamanlar da oluyordur. Spor yaparken kendinizi motive etmek için enerjik müzikler dinlemek çoğunlukla işe yarayan bir taktik oluyor. Spor yaparken müzik dinlemek motivasyonun yanı sıra kendinizi daha dinamik hissetmenizi ve yaptığınız spordan bir kat daha fazla keyif almanızı sağlıyor.

Spor yaparken doğru ayakkabı ve kıyafet seçimi yaptınızdan emin olmanız gerekiyor. Ayakları terletmeyip hava alan ve hafif ayakkabılar daha konforlu spor yapmanızı sağlıyor. Ayrıca yaptığınız spora ve zemine uygun bir ayakkabı tercih etmeniz gerekiyor.

Kıyafet olarak da teri dışarı atan ve hava akımı sağlayan kıyafetler sağlığınız için önemli tercihlerden biri oluyor. Bunun yanı sıra kıyafetinizin hareketlerinizi de kısıtlamaması gerekiyor.

Beslenme konusunda sadece spor öncesi ve sonrası beslenmeniz değil, normal günlük beslenme tarzınıza da dikkat etmeniz gerekiyor. Sağlıklı bir yaşam için protein ağırlıklı yiyeceklerden oluşan sporcu diyetini uygulamak güzel sonuçlar almanızı sağlıyor. Eğer alerjik reaksiyonlar gösterdiğiniz yiyecekler varsa bu diyeti genellikle uzman bir diyetisyen eşliğinde yapmanız tavsiye ediliyor.

Vücudunuzun yağ ve kas oranını ölçmeniz yaptığınız sporun etkilerini görebilmek için oldukça faydalı oluyor. Bu oranlara göre kendinize bir antrenman programı hazırlayabiliyor ve ihtiyacınıza yönelik olarak vücudunuzu geliştirebiliyorsunuz.

Eğer yağ oranınız fazlaysa antrenman programınızda yağ yakıcı egzersizlere daha çok yer verecek şekilde plan yapabiliyorsunuz. Ya da kas kütleniz azsa protein ağırlıklı beslenmenin yanında kaslarınızı artırmak için çalışmalara başlayabiliyorsunuz.

Vücudunuzun yağ ve kas oranı gibi verilerini düzenli olarak takip ederseniz yaptığınız sporun ne işe yaradığını daha net görebiliyor ve ona göre devam edebiliyor ya da değiştirebiliyorsunuz.

Gelişmiş bir spor salonunda sporunuzu düzenli olarak yapıyorsanız vücut değerlerinizi orada ölçüp takip edebiliyorsunuz. Ancak sporu dışarıda, temiz havada yapmayı tercih edenlerdenseniz bu bilgilere ulaşmanın mümkün olmadığı düşünüyor olabilirsiniz.

Gelişen teknolojiyle birlikte birçok ev eşyası akıllı sisteme geçiş yapıyor. Bu eşyalardan biri de tartılar oluyor. Son yıllarda piyasaya çıkan ve gelişmeye devam eden akıllı tartılar ile evde vücut değerlerinizi ölçebiliyor ve ona göre hareket planı yapabiliyorsunuz.

Akıllı Tartılar Ne İşe Yarıyor?

Sağlığımızı takip edebileceğimiz uygulamalar ve cihazlar son hızla geliştirilmeye devam ediyor. Akıllı tartılar da bu cihazlar arasında yer alıyor.

Tartıya çıkıp tartının uygulamasını ya da sağlık uygulamasını akıllı telefonunuzdan çalıştırdığınızda kilonuzun yanında vücut kitle endeksinizi, yağ oranınızı, kas ve kemik kütlenizi, su oranınızı ve hatta metabolizma yaşınızı görebiliyorsunuz. Aynı zamanda bu verilerin yorumları ve olması gereken rakamları da içeren bir rapora ulaşıyorsunuz.

Her yaşta ve boyda sahip olmanız gereken veriler farklı oluyor. Bu nedenle uygulamanın verilerinizi yorumlayabilmesi için öncesinde kendinizle ilgili bilgilerinizi giriyorsunuz. Daha sonra uygulamayı açıp tartıya çıktıktan sonra belli bir süre bekliyorsunuz ve akıllı telefonunuzun ekranından tüm bilgilerinize ulaşabiliyorsunuz.

Bu verileri ölçmesinin yanı sıra bu uygulamaların büyük çoğunluğu verileri içerisinde tutuyor. Bir sonraki tartıya çıkışınızda düzenli olarak değişimini de takip edebiliyorsunuz.

Akıllı Tartı Nasıl Çalışıyor?

Akıllı tartılar Biyoelektrik İmpedans Analizi sistemine göre çalışıyor. Yani vücudunuzdaki direnç akımını ölçüyor.

Bu sistemin işleyebilmesi için tartıya çıplak ayakla çıkmanız gerekiyor. Tartının üzerinde ayaklarınızı üzerine basmanız gereken metal noktalar bulunuyor. Bu metal noktaların tamamı ayağınıza değecek şekilde basıyorsunuz.

Orada bulunan metal yüzeylerden sadece bir ayağımıza küçük bir akım veriyor. Daha sonra diğer ayağımızdan bu akımı çekmek istiyor. Bu şekilde iki ayağınız arasındaki direnç ölçülmüş oluyor.

Vücudunuzdaki yağsız olan doku ile yağ dokusunun elektrik akımını geçirgenliği farklı seviyelerde oluyor. Bu ikisi arasındaki farka göre bir analiz yapıyor ve uygulama üzerinde bilgilerinizi gösteriyor.

Akıllı tartı kullanmadan önce buradaki çıkan verilerin yüzde yüz doğru olmadığı biliniyor. Ancak bilimsel yönteme göre çalıştığı için hata payı çok düşük seviyelerde kalıyor. Yani küçük detaylar dışında yaklaşık olarak doğru sonucu veriyor.

Çıkan sonucun ne olduğundan daha önemli olan bir konu varsa o da sizin kişisel gelişiminiz oluyor. Bu nedenle akıllı tartı ile sağlıklı yaşama doğru yola çıkmak istiyorsanız ramalardaki değişimleri takip etmeniz tavsiye ediliyor. Bu değişimleri gördüğünüzde önlem almak için de geç kalmamış oluyorsunuz.

Yukarıda spor yaparken nelere dikkat edilmeli anlatmaya çalıştık.

Siz de spor yaparken en fazla yardımcınız olacak spor ekipmanlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin