Kablosuz hoparlörler taşınabilirliği ile dış mekan aktivitelerinin ayrılmaz bir parçası olurken kablo derdi olmadan istenildiği gibi konumlandırılabildiği için ev ve ofis gibi iç mekanlarda da yaygın olarak kullanılır.

Kamp, piknik, plaj etkinliklerinizde veya evinizde kullanmak için kablosuz taşınabilir hoparlör edinmek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken noktaları içeriğimizde sizler için bir araya getirdik.

Wi-Fi ve Bluetooth Hoparlör Nedir? Farkları Nelerdir?

Kablosuz taşınabilir hoparlör almak istediğinizde karşınıza Bluetooth ve Wi-Fi kablosuz hoparlör seçenekleri çıkar. Müziğinizi ve sesleri kablosuz olarak bulunduğunuz ortama yaymak için tasarlanan her iki türdeki hoparlörü birbirinden ayıran temel fark ses kaynağı olan cihaz ile hoparlör arasındaki bağlantının hangi teknoloji ile kurulduğudur. Peki, Bluetooth hoparlör nedir?

Bluetooth hoparlörler, ses kaynağı olan bilgisayar, tablet, telefon gibi cihazlara Bluetooth teknolojisi ile bağlanır. Günümüzde akıllı cihazlarda standart haline gelmiş olan Bluetooth özelliği ile çalmak istediğiniz sesleri oldukça basit bir şekilde kablosuz hoparlöre aktarabilirsiniz.

Wi-Fi hoparlörler ise ses kaynakları iletişim kurmak için wi-fi ağlarını kullanır. Wi-Fi hoparlörler Apple Airplay, DTS Play-Fi gibi belirli bağlantı standartlarını destekler. Cihazınız ile hoparlör arasındaki bağlantı Wi-Fi ağı üzerinden bu standartlar ve ek uygulamalar kullanılarak sağlanır.

Farklı türdeki Bluetooth ve Wi-Fi hoparlörler arasındaki farklara değinecek olursak;

  • Bluetooth hoparlörlere bağlantı daha pratiktir. Açık alan etkinliklerinde kullanmak için daha mantıklıdır. Müziğini yayınlamak isteyenler hızlı bir şekilde hoparlöre bağlanabilir. Wi-Fi hoparlörler ise ağ bağlantısının güçlü olduğu ev ve ofis gibi iç mekanlarda kullanıma daha uygundur.
  • Bluetooth hoparlörlerin menzili, Wi-Fi hoparlörlere göre daha kısadır. Wi-Fi hoparlörleri, Wi-Fi ağınızın menzili içerisindeki herhangi bir noktada konumlandırılabilir. Bluetooth hoparlörlerde ise kaynak cihaz ile hoparlör yakın mesafede tutulması gerekir. Menzil mesafesine ek olarak Wi-Fi hoparlörler Bluetooth hoparlörlere kıyasla çok daha kaliteli ses sunar.
  • Wi-Fi hoparlörlerin büyük bir kısmı gücü doğrudan şebekeden alır. Yani dahili bir pil gücü yerine prize takılı bir şekilde kullanılması tercih edilir. Bluetooth hoparlörlerin büyük bir çoğunluğunda ise değişen kapasitelerde pil bulunur. Bu durumda Bluetooth hoparlörlerin daha taşınabilir cihazlar olarak öne çıkmasını sağlar.
  • Bluetooth hoparlörler daha uygun fiyatlıdır ve daha ulaşılabilirdir. Wi-Fi hoparlörler ise genellikle fiyat olarak Bluetooth hoparlörlerden daha yüksek fiyat etiketine sahiptir. Ancak bu hoparlörlerde de yapay zeka asistanı, diğer hoparlörler ile beraber çalışma gibi ek özelliklere yer alır.
  • Çeşitli uygulamalarla ayarlamalar yapılabilir olsa da Bluetooth ile bağlantı sağlandığında cihazdaki tüm sesler doğrudan hoparlör üzerinden yayınlanır. Gelen bildirimler, telefon görüşmeleri ve benzeri müzik dışındaki seslerde istenmeden yayınlanabilir. Wi-Fi hoparlörlerde ise sadece seçilen müziğin çalınması veya izlenen filmin seslerinin yayınlanması sağlanır.

Wireless Hoparlör Nasıl Kullanılır?

Kablosuz hoparlörler hangi türden olursa olsun kullanıcılara en basit kullanım deneyimini sunmak için tasarlanır. Kullanılan cihaza göre kullanım adımlarında ufak değişiklikler bulunsa da wireless hoparlör kullanım adımları genel olarak şu şekildedir:

  • Kablosuz hoparlörünüzü kullanmaya başlamak için hoparlörünüzün şarjının yeterli olduğuna veya güç kablosunun takılı olduğuna emin olun. Aynı kontrolü ses kaynağı olarak kullanacağınız telefon, tablet veya bilgisayar gibi cihazlarınızda da gerçekleştirin. Düşük pil modları çoğu zaman Bluetooth bağlantısının aktif edilmesini engeller.
  • Bir sonraki adım olarak hoparlörünüz üzerinde yer alan düğmeler vasıtasıyla eşleştirme modunu aktif hale getirin.
  • Kaynak olarak telefonunuzu kullandığınızı ele alırsak, telefon ayarlarınızdan Bluetooth bağlantısını aktif etmeniz ve karşınıza çıkan eşleşme sağlanabilecek Bluetooth cihazlar listesinden kablosuz hoparlörünüzü bulun ve seçin. Genellikle kablosuz hoparlörler marka ve modelini içeren bir ada sahiptir.
  • Bağlantının başarılı bir şekilde kurulduğunu telefonunuzda görünen bildirimlerden ve hoparlörünüzden büyük bir ihtimalle verilecek uyarı sesinden anlayabilirsiniz.
  • Bağlantı sağlandıktan sonra cihazınızdan dilediğiniz uygulamayı kullanarak ister sevdiğiniz müzikleri, podcastleri veya sesli kitapları dinleyin isterseniz de izlediğiniz filmlerin sesini hoparlörünüzden vererek seyir keyfinizi artırın.

Cihazınızla hoparlörünüzü bir kez eşleştirdikten sonra başka bir cihaz bağlanmamışsa doğrudan hoparlörünüzü açıp telefonunuzdan Bluetooth üzerinden bağlanmanız yeterlidir. Hoparlörünüze başka bir cihaz bağlamak isterseniz yeniden eşleştirme moduna geçerek adımları yenilemeniz gerekir.

Taşınabilir Hoparlörler Nasıl Konumlandırılır?

Taşınabilir hoparlörünüzü en yüksek verimle kullanabilmeniz için ne şekilde konumlandırdığınız oldukça önemlidir. İster Bluetooth isterseniz de Wi-Fi olsun hoparlörünüzü yerleştirirken düz, sarsıntı ve titreşimlere karşı korunaklı bir pozisyona konumlandırılması gerekir.

Bluetooth hoparlörü ses kaynağı ile arasındaki engellerin minimum olacağı ve bulunulan ortamda herkese eşit mesafede merkezi bir konuma yerleştirmeniz en doğru seçim olacaktır. Eğer hoparlörünüzün suya dayanıklılığı yoksa oluşabilecek kazaların tadınızı kaçırmaması için su kaynaklarından uzak tutmanızda da fayda var. Yine dış mekan kullanımlarında hoparlör doğrudan ve uzun süre güneş altında tutulmamalıdır.

Wi-Fi hoparlör tercih ediyorsanız ev ve ofis gibi kapalı mekanlarda kullanmanız daha mantıklı olabilir. Her ne kadar taşınabilir olsalarda bu türden monitörler genellikle kablo sorununu çözdüğü için taşınabilirlikten çok kablosuz özelliği sebebiyle tercih edilir. Konumlandırma açısından ise Wi-Fi ağının menzili içerisinde herhangi bir noktaya yerleştirilebilir.

Wi-Fi ve Bluetooth Özellikli Kablosuz Hoparlörlerin Avantajları

Kablosuz bir hoparlör sahibi olmak size bulunduğunuz her ortamda dilediğiniz şekilde müzik dinleme imkanı sağlar. Bluetooth taşınabilir hoparlör avantajları şu şekildedir:

  • Taşınabilir ve kablosuzdurlar. İstediğiniz herhangi bir ortamda kullanabilirsiniz. İhtiyaçlarınız doğrultusunda kolay bir şekilde yer değiştirebilir, farklı bir odada veya farklı bir konumda kullanabilirsiniz.
  • Taşınabilir hoparlörler kullanım kolaylığı ile öne çıkar. Tek yapmanız gereken Bluetooth aracılığı ile cihazınız ile hoparlörünüzü eşleştirmektedir. Son derece yaygın olan Bluetooth ve Wi-Fi teknolojileri hemen hemen tüm cihazlarınızı kablosuz bir hoparlör ile kullanabilmenize imkan tanır.
  • Dahili bataryası ile şebeke elektriğinden bağımsız olarak piknik, kamp gibi dış mekan etkinliklerinize eğlence katmak amacıyla kablosuz hoparlörlerden yardım alabilirsiniz.
  • Taşınabilir ve her ortamda kullanıma uygun yapılarına ek olarak birçok modelde su ve toza karşı dayanıklılık özelliği de bulunur. Küçük boyutlu hoparlörler dayanıklı ve her şartta kullanıma uygundur.

Taşınabilir Hoparlör Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Taşınabilir hoparlör alırken kullanım amacınızı net bir şekilde belirleyerek bütçenize uygun seçenekler arasından tercih yapabilirsiniz. Bir kablosuz hoparlör alırken dikkat etmeniz gereken Bluetooth hoparlör özellikleri, pil kapasitesi, ses çıkış gücü, Bluetooth versiyonu, tasarımı ve kullanılan malzemenin kalitesi gibi oldukça çeşitlidir.

Pil Kapasitesi

Daha uzun müzik keyfi için tercih ettiğiniz hoparlörün pil kapasitesini mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Üstelik dış mekan etkinliklerinde kullanacaksanız pil ömrü daha da önemli bir hal alır.

Dayanıklılık, Malzeme Kalitesi ve Tasarım

Seçeceğiniz hoparlörün tasarımı tamamen sizin zevkinize kalmış bir durumdur. Ancak hoparlörde kullanılan malzemenin kalitesi, ürünün kullanım ömrünü doğrudan etkiler. Ayrıca toza ve suya karşı dayanıklılığı olup olmadığına da dikkat etmelisiniz.

Bağlantı Teknolojisi ve Çıkış Gücü

Bluetooth veya Wi-Fi hoparlör arasında bir tercih yaptıktan sonra bu teknolojilerinin versiyonlarına da dikkat etmelisiniz. Güncel cihazlar Bluetooth 4 ve Bluetooth 5 ile gelir. Daha gelişmiş bir versiyon olan Bluetooth 5, bir önceki versiyona göre daha fazla menzil sunar.

Ses kalitesi konusunda ise cihazın çıkış gücüne ve ses sürücülerinin yerleşimlerine dikkat edilmelidir. Watt türünde ölçülen hoparlör güç çıkışı doğrudan üretilen sesin netliği ve ses kalitesi ile ilgilidir.

Ek Özellikler

Üreticiler hoparlörlerini daha cazip hale getirmek için çeşitli tasarım farklılıklarına, sesli uyarı, ışıklandırma, powerbank olarak kullanma, sesli asistan, diğer hoparlörler ile beraber çalışma gibi ek özelliklerle donatır. Bu özelliklere ihtiyaçlarınız doğrultusunda gözden geçirebilirsiniz.

Kablosuz hoparlörler ile aileniz ve arkadaşlarınızla gerçekleştirdiğiniz kamp ve piknikleri sevdiğiniz şarkılar eşliğinde daha da eğlenceli hale getirebilirsiniz. İhtiyaçlarınıza uygun bir kablosuz hoparlör satın almak için seçeneklere göz atabilir, en verimli deneyimi yaşayabileceğiniz modeli tercih edebilirsiniz.

0 Shares:
Bir yanıt yazın
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Ankastre Set Temizliği Nasıl Yapılır?
Devamını Oku

Ankastre Set Temizliği Nasıl Yapılır?

Ankastre setler, mutfakların modern ve işlevsel parçalarıdır. Fırın, ocak, davlumbaz gibi parçalardan oluşan setler, mutfağın dekorasyon stilini tamamlamanın…
blender ile rondo arasindaki fark teknosa
Devamını Oku

Blender İle Rondo Arasındaki Fark

Evde yaptığımız işler arasında en fazla vaktimizi alan bölüm mutfak işleri oluyor. Diğer ev işlerini belirli periyotlarda yaparken…
sevgililer gunu surprizleri teknosa
Devamını Oku

Sevgililer Günü Sürprizleri

Çiftlerin birbirine hediyeler aldığı ya da başka şekillerle sevgisini gösterdiği bir gün olan Sevgililer Günü, her ne kadar…