Sebzelerin ve meyvelerin sera üretimi dışında yetiştirildikleri mevsimler oluyor. O mevsimde tezgahlarda yerini alıp daha sonra kalkıyorlar. Aynı zamanda bu tarz meyve ve sebzeler mevsiminde daha uygun fiyatla satılıyor. Benzer durum et ürünleri için de geçerli oluyor. Yılın bazı dönemlerinde daha uygun fiyata bulunan ya da bayramlarda artan et tüketimi bazı dönemlerde el yakabiliyor. Besinlerimizin daha uzun süre tazeliğini koruyabilmek için hepimiz evimizde buzdolabı kullanıyoruz. Artık buzdolabı bir evin olmazsa olmaz beyaz eşyalarından biri durumuna geldi. Ancak bu işlemi sadece kısa bir süre için yapabiliyor. Meyve sebzeyi ve hatta et ürünlerini aylar sonra da aynı tazelikte tüketmek istiyorsak o zaman derin dondurucularda muhafaza etmemiz gerekiyor. Eski buzdolaplarının üst bölümünde dondurucu bölümü bulunuyordu ve içerisi kar ve buzla kaplı oluyordu. Gelişen teknoloji ile birlikte bu sistemin yerini şoklama özelliğine sahip olan ve herhangi bir buz ya da kar olmadan -25 derecelere kadar soğutma sağlayan derin dondurucular alıyor. Hızlı ve pratik soğutma sistemi sayesinde içerisindeki besinlerin yıllar boyunca tazeliğini korumasını sağlıyor. Bu yazımızda derin dondurucuda neler saklanır ve nasıl daha iyi kullanılır anlatmaya çalışacağız.

Derin Dondurucuda Şoklama Yaparken Ne Kullanmalıyız?

Derin dondurucuda muhafaza edeceğimiz gıdaları belirledikten sonra onlara uygun saklama kapları temin etmemiz gerekiyor. Elde edeceğimiz saklama kapları derin dondurucuya uygun ve donduğunda sağlığımıza zararlı olmayacak malzemeden üretiliyor olmalı.

Cam şişe ve kavanozların içerisinde gıdalarımızı derin dondurucuda saklamamamız öneriliyor. Çünkü sıvıların hacimleri donma noktasına yaklaştıkça genişliyor. Cam kap içerisinde bu fazladan basınç yaratıyor ve bir süre sonra camın patlamasına neden oluyor.

Ayrıca alüminyum folyoların da insan sağlığına zararlı olduğu belirtiliyor. Bu nedenle alüminyum folyo yerine buzdolabı poşetleri kullanmak, hem kendi sağlığımız hem de gıdaların ömrü için çok daha büyük fayda sağlıyor.

Derin Dondurucu Neler Konulabilir?

Et yemeyi seviyorsanız her mevsim elinizin altında et ya da et suyu gibi besinlerin olmasını istiyorsunuz. Çorbalara ya da sebze yemeklerine ekleyeceğiniz et parçaları ile yemeklerinizin lezzetini artırıyorsunuz. Derin dondurucuda çeşitli şekillerde doğrayarak saklayacağınız et parçaları sayesinde her an elinizin altında oluyor ve istediğiniz zaman kullanabiliyorsunuz.

Derin dondurucuda hangi yiyecekler saklanır dediğimizde sezeler de önemli yer kaplıyor. Yaz aylarının en çok tüketilen sebzesi domates ve biber kış geldiğinde tezgahlarda bulunmamaya ya da fiyatı artmaya başlıyor. Kış aylarında bize yazı anımsatan sebze ve meyveleri tüketebilmek için onları derin dondurucuda saklayabiliyoruz. Böylece her mevsim kahvaltımıza menemen eşlik edebiliyor, pastalarımızın üzerini meyvelerle süsleyebiliyoruz.

Derin Dondurucu Teknosa

Patlıcan Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır?

Sebze ve meyvelerin fiyatları yaz aylarında daha uygun oluyor. Bu nedenle kışın da fazla meyve ve sebze tüketebilmek için yazın uygun fiyattan bol miktarda alıp fazlasını derin dondurucumuzda saklayabiliyoruz.

Yanında eti en çok kullandığımız sebzelerin başında patlıcan geliyor. Karnıyarık ve patlıcan kebabı en keyif aldığımız yemekler arasında bulunuyor.

Patlıcanı derin dondurucuda saklamak için önce kısa bir süre kızartıyoruz. Ardından biraz dinlendiriyoruz. Böylece patlıcanlarımız saklamak için uygun hale gelmiş oluyor. Buzdolabı poşetlerine dilediğimiz miktarlarda koyup derin dondurucuya atabiliyoruz.

Yaprak Sarma Derin Dondurucuda Saklanır mı?

Evimize misafir geldiğinde ya da bizim için çok özel birilerini davet ettiğimizde onlar için yapacağımız en kıymetli yemek yaprak sarma oluyor. Yapımı zahmetli ve emek isteyen bir yemek olduğu için karşımızdaki kişiye verdiğimiz değeri de bir bakıma göstermiş oluyoruz.

Ancak yaprak sarma çok fazla zaman alıyor ve yaparken uzun süre sabit bir şekilde kalmamıza neden oluyor. Bu nedenle yaprak sarma yapmaya başladığınızda daha sonrasını düşünüp bir fazla sarmanız faydalı olabiliyor. Yapacağınızdan fazlasını bir kerede sardıktan sonra fazla olan kısmı çiğ bir şekilde uygun saklama kabına yerleştiriyoruz. Ardından fazla zaman geçirmeden derin dondurucuya koyuyoruz.

İstediğimiz zaman derin dondurucudan çıkarıp çözülmesini bekledikten sonra hemen yeni sarmış gibi pişirebiliyoruz.

Et Derin Dondurucuda Ne Kadar Saklanır?

Genellikle kurban bayramı sonrasında evlerde etin saklanma telaşı yaşanıyor. Etler uygun şekillerde kesilip doğrandıktan sonra paketleniyor ve hiç vakit kaybetmeden derin dondurucudaki yerlerini alıyor. Peki derin dondurucuda saklanan etler ne kadar dayanıyor?

Çoğunlukla bir bayramdan diğerine kadar geçen sürede etlerimizi saklamaya çalışsak da bu yanlış bir yöntem oluyor. Çünkü derin dondurucularda etin 6 aydan daha uzun süre bekletilmemesi gerekiyor. Kıyma gibi daha küçük parçalı etlerin ise bekleme süresini 3 ya da 4 ayı geçirmemeye çalışıyoruz. Bu süreler uzadıkça sağlığımız için birer tehdit oluşturmaya başlıyor.

Paketi açılmış işlenmiş etlerin saklama süreleri biraz daha kısalıyor. Salam, sosis gibi işlenmiş etleri derin dondurucuda en fazla 2 ay bekletebiliyoruz.

Yağların derin dondurucuda ömrü etlere göre daha kısa oluyor. Etlerinizin dondurucudan çıkardıktan sonra hala aynı lezzette olmasını istiyorsanız öncesinde yağlarından ayırmanız tavsiye ediliyor.

Balık Derin Dondurucuda Nasıl Saklanıyor?

Mevsimi çabuk geçen balıklar, derin dondurucuda en çok saklamak istediğimiz yiyecekler arasında yer alıyor. Balığı mevsiminde bollaştığı için daha uygun fiyata alabiliyoruz. Bir kısmını derin dondurucuda sakladığımızda av yasağı döneminde de istediğimiz zaman yeme şansını yakalıyoruz.

Balığı derin dondurucuda saklamak için öncelikle çabuk bozulan iç organlarını iyice temizlememiz gerekiyor. Eğer balığın aylar sonra yine diriliğini korumasını istiyorsanız dondurmadan önce biraz tuzlamanız da tavsiye ediliyor. Tuzladığınız balık, derin dondurucudan çıkartıldığında ilk günkü diriliğini koruyor.

Balığın da et gibi derin dondurucuda belli bir süreden daha uzun saklanmaması gerekiyor. Hamsi gibi küçük balıkları 3 ay, palamut gibi ondan biraz daha büyük olanları ise 6 aydan daha uzun süre tutmamanız gerekiyor.

Yukarıda derin dondurucuda neler saklanır anlatmaya çalıştık.

Siz de en iyi derin dondurucuları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
televizyon kanallari nasil ayarlanir teknosa
Devamını Oku

Televizyon Kanalları Nasıl Ayarlanır?

Evimizde eğlence olarak en çok başvurduğumuz teknolojik cihazların başında televizyonlarımız geliyor. Her ne kadar mobil cihazlarımızı hiçbir zaman…
Bıçak Nasıl Bilenir?
Devamını Oku

Bıçak Nasıl Bilenir?

Fileto, doğrama, soyma gibi farklı işlevlere sahip bıçaklar, yemek hazırlık süreçlerinde ya da doğa aktivitelerinde vazgeçilmez araçlardan biridir.…