Klima, ideal ortam sıcaklığını ayarlamak ve konforlu bir alan yaratmak için kullanabileceğiniz iklimlendirme çözümleri arasında öne çıkar. Ev ya da iş yerlerinde dört mevsim istediğiniz ortamı oluşturmak için klimanın gelişmiş özelliklerinden yardım alabilirsiniz. Bu noktada etkin bir performans elde etmek için klima bakımı önemi ortaya çıkar. Klima bakımıyla ilgili merak ettiğiniz tüm soruların cevabını yazının devamında bulabilir, kolayca uygulayabilirsiniz.

Klima Bakımının Önemi Nedir? Neler Yapılabilir?

Mevsime uygun ortam sıcaklığını ayarlayabilmek için klimanızın sorunsuz çalışması oldukça önemlidir. Verimli çalışmayan klimalar daha fazla enerji tüketir ve bu durum faturalarınıza artış olarak yansır. Yeterli ısıtma/soğutma yapamayan cihazlar, ideal ortam ısısını sağlayamaz. Aynı zamanda klima bakımı yapılmadığında oluşan havasız ortamlar insan sağlığını olumsuz etkiler ve hastalıkların yayılmasına sebep olur. Bunun gibi sorunları yaşamamanız için klima bakımına ayrıca önem vermeniz gerekir. Klimanıza düzenli aralıklarla bakım yaptırdığınızda hem ömrünü uzatabilir hem yüksek performans sergilemesine yardımcı olabilirsiniz.

Klima Bakımı Nasıl Yapılır: İç/Dış Ünite ve Diğer Parçaların Bakım Süreçleri

Klima bakımı yaparken mevcut bir sorun varsa öncelikle o bölümde çalışma yapılması gerekir. Standart bir bakım sırasında klimanın filtreden hava çıkışına kadar detaylı olarak incelenmesi ve bakımının yapılması önemlidir. Böylece yıl boyunca sorunsuz ve verimli bir şekilde çalışarak ev ya da iş yerinizin uygun bir yaşam alanına dönmesini sağlayabilirsiniz. Klima bakımı aşamaları şu şekilde açıklanabilir;

  • Klimanın dış ünite bakımı için klimanın dış bölümü temizlenerek işe başlanır. Sonrasında ısı değiştirici, soğutucu akışkan kaçak kontrolü gibi işlemlerle gerekli denetlemeler yapılır. Dış ünitenin elektronik kart bağlantı soketleri, elektriksel bağlantıları, akım kontrolleri, fan ve hareketli parçaların mekanik bağlantıları gözden geçirilir.
  • Klimanın iç ünite bakımında; filtre, ısı değiştirici temizliği yapıldıktan sonra soğutucu akışkan kaçak kontrolü, iç ünite gerilim ve besleme akım ölçümleri tamamlanır. Son olarak fan ve hareketli parçaların mekanik kontrolleri yapılarak bu bölümün bakımı bitirilir.
  • Bakır boru hattı bakımı esnasında boru hattında ezilme ve kaçak oluşumu var mı diye bakılır. Varsa izolasyon eksikleri giderilir. Daha sonra drenaj hattını sabitlemek ve taşımak amacıyla kullanılan kelepçe ve diğer elemanların kontrolleri yapılır.
  • Drenaj hattı bakımında sızdırmazlık ve tıkanma kontrolleri yapıldıktan sonra diğer elemanların kontrolüyle işlem sona erer.
  • Klima çalışırken yapılan bakımda iç ve dış ünitelerin hava emiş ve üfleme değerleri, klima çalışma değerleri yazılır. Bunlara ek olarak dış/iç hava değerleri, sistemin elektriksel verileri de kontrole edilir.
  • Son aşamada klima fabrika çıkışındaki ayarlara getirilerek bakım ve onarım işlemi eksiksiz bir şekilde tamamlanır.

Sağlıklı ve Uygun Bir Yaşam Alanı için Klima Bakımı Ne Sıklıkla Yapılmalı?

Klima bakımı yaptırmak isteyenlerin araştırdığı konuların başında klima bakımı ne kadar sürede yapılmalı sorusu yer alır. Bu durum kullanım durumunuza göre değişse de genellikle yılda en az iki defa olacak şekilde yapılması önerilir. Hem yaz hem kış mevsiminde iklimlendirme cihazınızı kullanıyorsanız bu mevsimler başlamadan ilkbahar ya da sonbahar aylarında bakım yaptırarak olası risklere karşı önlem alabilirsiniz.

Okul, hastane, yemekhane, yatakhane gibi çok kalabalık ortamlarda klimayla ısıtma/soğutma yapılıyorsa sağlıklı koşulların oluşturulması amacıyla bakım sıklığı artırılabilir. Koku, nem, buhar, ısı ve kişi sayısı gibi etkenlere bağlı olarak klima bakım sıklığını belirleyebilirsiniz.Yetkili servislerle iletişime geçerek bu durumu danışabilirsiniz.

Sistem odası, mağaza ve imalathane gibi yerlerde klimalar sürekli çalışır. Bu durumda klimanın ideal koşulları sağlaması için yılda 4 defa bakım yapılması önemlidir. Duvar tipi ve multi sistem klimalarının filtreleri ortamdaki toz miktarına bağlı olarak 15 gün maksimum ayda bir temizlenmesi sayesinde verimli çalışması sağlanır.

Klima Bakımı Yapılmazsa Ne Olur?

Klima bakım onarım işlemleri yapılmadığında cihazınızın sağlıklı koşullarda çalışmaması, üfleme hızında azalma, ısıtma/soğutma süresinin uzaması ve kirli hava oluşması gibi riskler ortaya çıkabilir. İklimlendirme cihazınızın sağlıklı koşullarda çalışmaması fazla enerji tüketmesine sebep olur, bu durum faturalarınıza yansıyabilir. Toz, havadaki partiküller zamanla filtrelerin tıkanmasına sebep olduğu için filtreler çalışmadığında sağlıksız bir ortamda yaşamak zorunda kalabilirsiniz. Zamanla bu sağlıksız oluşumlar bulunduğunuz ortamda ciddi sağlık sorunlarının oluşmasına neden olabilir.

Soğutucu gazın basıncından oluşabilecek değişimler, klimanın çalışma performansını etkileyebilir. Mevsim ayarlaması yapılmayan klimalarda ideal sıcaklığı ayarlamak mümkün olmadığı için bu durum yazın serin, kışın sıcak hava alamamanıza neden olabilir. Klima su boşaltım sisteminde meydana gelen kaçaklar ise bakteri oluşumunu tetikler. Ev ya da iş yerinin kötü kokması gibi istenmeyen durumlar meydana gelebilir. Bunlara ek olarak klimanın elektrik aksamlarının kontrolü gerçekleşmediğinde kaçak gibi risklerle karşılaşabilir, yangın ihtimalini artırabilirsiniz.

Klima bakımı önemi konusunu ihmal ettiğinizde cihazın beklenmedik zamanlarda arızalanmasına sebep olabilirsiniz. Özellikle hava koşullarının çok sıcak/soğuk olduğu günlerde yaşayabileceğiniz bu tip sıkıntılar bulunduğunuz ortamın ısısını olumsuz etkiler. Klima bakımı taleplerinin de yoğun olduğu dönemlerde yetkili servislerle iletişim kurma şansınız azalır.

Klima Bakımıyla İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler Sayesinde Cihazınızın Ömrünü Uzatın!

Klima bakımı yaptırmak istiyorsunuz ama klima bakımı ne zaman yapılır konusunda herhangi bir fikiriniz yok. Bu durumda klima bakımıyla ilgili dikkat edilmesi gerekenleri referans alabilirsiniz. İşte dikkat etmeniz gerekenler;

  • Klima bakım işlemleri için profesyonel bir destek almalı, bireysel çözümlerden kaçınmalısınız. Evde kendi çapınızda yapacağınız bakım/onarım işleri daha büyük sorunlara sebep olabilir.
  • Klimanız istediğiniz ısıya ulaşamıyorsa periyodik bakım zamanını beklemeden yetkili servislerle iletişime geçmeniz önerilir.
  • İklimlendirme cihazının 7/24 kullanıldığı yerlerde bakım sıklığı normalden fazla olmalıdır.
  • Klimanızın sağlıklı şekilde çalışması için belirtilen ısı ayarlarının çok üzerinde veya altında çalıştırmamanız gerekir.
  • Klima kullanımı sırasında ortamda istenmeyen kötü kokular oluşuyorsa filtreleri kontrol etmeniz gerekir. Filtre temizliği yetkili servislerden bağımsız olarak sizin yapabileceğiniz bir işlemdir. Teknik bilgi gerektirmeyen işlem sırasında filtrenizi yerinden çıkarıp dilerseniz elektrikli süpürgeyle süpürüp sonrasında musluk suyuyla yıkamanız yeterlidir. Burada en önemli konu, filtrelerin yerine takılmadan önce tamamen kuruduğundan emin olmanızdır.
  • Hava koşullarının zor geçtiği bölgelerde özellikle fırtına ve şimşek oluştuğunda klimanızı kontrol ederek elektrik sistemlerinde meydana gelebilecek hasarlara karşı önlem alabilirsiniz.
  • İklimlendirme cihazı bakımınızı ertelediğinizde ömrünü kısaltabileceğini bilmenizde fayda var. Böylece büyük masraflar çıkarmaması adına periyodik bakım dönemlerini ihmal etmezsiniz.
  • Dışarıda konumlandırılan dış üniteler hava koşulları sebebiyle yaprak, toz, kir, kuş pisliği, tüyü gibi pek çok etkiye bağlı olarak zarar görebilir. Mekanik parçaların çalışmasına engel olabilecek bu tip olumsuzlukları düzenli bakımla önleyebilirsiniz.
  • Cihazınızın üst düzey performans göstermesi için bakımlarını her yıl ya da belirlenen süre aralıklarında gerçekleştirmeniz tavsiye edilir.

İç mekânlarda uygun ısı ayarını yaparak konforlu alanlar sağlayan klimalar sayesinde yaşam kalitenizi artırabilirsiniz. Farklı yerlerde kullanılan iklimlendirme cihazları kapasiteleriyle herkesin beklentilerini karşılayabilen ürünlerdir. Düzenli bakım ve onarımla uzun yıllar sorunsuz olarak çalışabilir. Bulunduğunuz ortamın özelliklerine uygun klima seçenekleriyle hem sağlıklı hem konforlu bir alan yaratabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
ilk tv ne zaman icat edildi teknosa
Devamını Oku

İlk Televizyon Ne Zaman İcat Edildi?

Eskiden beri evlerimizde vazgeçemediğimiz beyaz eşyaların başında televizyonlar geliyor. Her akşam ailece vakit geçirdiğimiz, dostlarımızı ağırlarken eğlendiğimiz ya…
5 pratik kahvaltilik sos tarifi teknosa
Devamını Oku

5 Pratik Kahvaltılık Sos Tarifi

Kahvaltı genellikle “günün en önemli öğünü” olarak adlandırılıyor ve bunun iyi bir nedeni bulunuyor. Adından da anlaşılacağı gibi…