Günlük hayatın koşturmacası ve şehirde yaşamanın stresiyle farkında olmadan yaşam kalitemiz oldukça düşüyor. Bu durum beraberinde mutsuz olmamızı ve psikolojik sorunlar yaşamamızı yanında getiriyor. Aslında yaşam kalitemizi artırmak ve daha mutlu olabilmek için çok fazla şeye ihtiyacımız bulunmuyor. Hayatımızdaki bazı alışkanlıklarımızda yapacağımız ufak değişiklikler bizi bambaşka yerlere götürebiliyor. Bu yazımızda düzenli spor yapmanın faydaları neler anlatmaya çalışacağız.

Kendimiz için edinebileceğimiz en güzel alışkanlıkların başında hareket etmek ve düzenli olarak spor yapmak geliyor. Düzenli spor yapmaya başladıktan sonra kendimizi hiç zorlamadan hayatımızda birçok şeyin değiştiğine tanık olmaya başlıyoruz.

Peki, düzenli spor yapmak hayatımızda ve vücudumuzda ne gibi değişikliklere yol açıyor?

Düzenli Spor Yapmak Stresi Azaltıyor

Düzenli spor yapmanın faydaları içerisinde, stresi azaltması öne çıkıyor. Gün içerisinde yaşadığımız birçok durum vücudumuzda stresin birikmesine neden oluyor. Stres biriktikçe daha mutsuz ve daha sinirli biri olmaya başlıyoruz. Hayattan zevk alamıyor ve hiç olmadık yerlerde sevdiğimiz insanları kırabiliyoruz.

Hayatımızda stres yaratan çoğu şeyi değiştiremiyoruz ancak üzerimizdeki stresi atmanın kolay bir yolu bulunuyor. Bu yolların en bilineni düzenli olarak spor yapmak oluyor.

Yapılan araştırmalarda sporun kortizol ve adrenalin gibi stres hormonlarının azaltılmasına yardımcı olduğunu ortaya çıkarıyor. Aynı zamanda düzenli olarak spor yapmak endorfin hormonu salgılamamızı sağlıyor. Böylece kendimizi daha iyi ve mutlu hissediyoruz.

Daha Mutlu Olmanın İlk Adımı Düzenli Spor Yapmak

Düzenli spor yapmanın faydaları neler anlatırken belki de en güzel tarafı mutluluğunuzu artırması oluyor. Düzenli olarak spor yapmanın endorfin hormonunu daha fazla salgılamamıza yardımcı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış bir durumdur. Endorfin hormonunun da mutlu hissetmemizle doğrudan bağlantısı bulunuyor.

Haftada en az 3 ya da 5 gün düzenli olarak spor yapmaya başladığımızda ruh halimiz kısa bir süre sonra daha iyi seviyelere çıkıyor. Düzenli spor dendiğinde çok ağır performans harcayacağınız sporları düşünmemeniz gerekiyor. 30 ya da 60 dakika süresince isterseniz hafif tempoda, kondisyonunuza göre isterseniz de ağır tempoda spor yapmayı tercih edebilirsiniz.

Ayrıca spor yapmak vücudumuzu sakinleştiren serotonin ve dopamin seviyelerini de yükseltiyor. Bu sayede spor yaptıktan sonra günün geri kalanında kendimizi zihinsel olarak oldukça rahatlamış hissediyoruz.

Kilo Vermenizin En Büyük Yardımcısı Düzenli Spor

Kilo vermek biraz temel matematikle ilgili bir konudur. Gün içerisinde aldığımız kalori ve harcadığımız kalori arasındaki ilişki günün sonunda ne kadar kilo alacağımızı ya da vereceğimizi belirleyen en büyük etken oluyor.

Harcadığımız kalori yani tükettiğimiz enerjinin yaptığımız spor ile doğrudan bağlantısı bulunuyor. Çünkü vücudumuz üç şekilde enerji tüketiyor. Birincisi sindirim, ikincisi egzersiz ve üçüncüsü de vücut fonksiyonlarının çalışması.

Genelde diyet yapmaya başladığımızda hemen kilo vereceğimizi düşünürüz. Ancak diyet yaparken alınan daha düşük kalori, metabolizmamızın da yavaşlamasına neden oluyor. Yani vücudumuz daha az enerji tüketmeye başlıyor. Bu durumda daha geç kilo vermeye başlıyoruz.

Spor yapmak metabolizma hızımızı artırıyor. Düzenli olarak spor yapmaya başladığımızda ise metabolizma hızımız sürekli olarak yüksek seviyede kalıyor. Bu sayede vücudumuz daha fazla kalori yakıyor ve diyetle birleştiğinde daha hızlı bir şekilde kilo vermemizi sağlıyor.

Bilinçli bir şekilde spor yapmaya başladığımızda vücudumuzun kas ve yağ kütlesini de düzenleyebiliyoruz. Yapacağımız direnç egzersizleriyle birlikte daha fazla yağ yakmaya başlıyor ve vücudumuzun kas kütlesini de koruyabiliyoruz.

duzenli spor yap teknosa

Düzenli Spor Kas ve Kemikler İçin Oldukça Faydalı

Güçlü kas ve kemik yapısına sahip olmak için genellikle beslenme düzenimize dikkat ediyoruz. Ancak beslenme kadar düzenli spor yapmak da güçlü kas ve kemik oluşumunda etkin bir rol oynuyor.

Ağırlık kaldırma egzersizleri ile birlikte protein alımını artırdığımızda vücuttaki kas oluşumunu uyarıyoruz ve mevcut kaslar gelişirken daha fazla kas oluşumuna da imkan sağlıyoruz.

Kasların oluşumu için vücut amino asitlere ihtiyaç duyuyor. Egzersiz yapmaya başladığımızda kasların amino asitleri alabilmesi için ihtiyacı olan hormonlar serbest kalıyor. Böylece kaslar ihtiyacı olan amino asidi aldıkça gelişmelerine de devam ediyor.

Ayrıca daha çok kadınlarda görülen kemik erimesi hastalığını önlemek için de düzenli olarak spor yapılması gerekiyor.

Vücudunuzdaki Ağrılardan Kurtulmanın Yolu Düzenli Spor Yapmak

Uzun yıllar boyunca vücudumuzda bulunan kronik ağrıları iyileştirmenin yolu olarak o bölgenin hareketsiz bırakılması öneriliyordu. Ancak bu durum ağrılarda bir azalma sağlamadığı gibi başka sorunlara da yol açıyordu.

Yapılan son araştırmalarla düzenli olarak spor yapmanın yaşamsal fonksiyonlarımızın daha düzenli çalışmasını sağladığı ve kronik rahatsızlıklarımızda da iyileşmelere yol açtığını ortaya koyuyor. Kendimizi zorlamayacak şekilde orta şiddette ve günde yarım saati aşmayan egzersizler yaşadığımız birçok ağrının da azalmasına yardımcı olacaktır.

Bunun için öncesinde doktorumuzun onayını alarak bir egzersiz programı belirlememiz gerekiyor.

Düzenli Spor Sayesinde Kişisel Motivasyonunuzu Artırıp Daha Güçlü Hissedersiniz

Temiz havanın azaldığı ve iş hayatının daha yorucu olmaya başladığı son yıllarda artık sabah yataktan erken kalmak bile başarı gibi görülüyor. Sabah erken kalkmanın üzerine bir de spor yapmaya başladığımızda kendimizi büyük bir zafer kazanmış gibi hissediyoruz.

Bu zafer hissi, günlük hayatımızın birçok noktasında olumlu değişikliklere yardımcı oluyor. Kendi motivasyonumuzu sağladığımızda işimizi daha keyifle yapabiliyor ve insanlarla olan ilişkilerimizde daha pozitif oluyoruz.

Enerjisi yüksek ve kendine güvenen bir kişi, çevresi tarafından daha fazla seviliyor ve daha ön plana çıkıyor.

Düzenli Spor Düşüncelerinizi Düzene Sokup Netleşmesini Sağlıyor

Teknolojinin sürekli gelişmeye devam ettiği son yıllarda dikkatimizi dağıtacak birçok unsurla karşı karşıya kalıyoruz. Bu nedenle yaptığımız işlere tam olarak odaklanmakta zorluk yaşıyor ve çoğu zaman günümüzü verimli geçiremiyoruz.

Yapılan araştırmalar düzenli spor yapmanın bizi sadece fiziksel olarak daha sağlıklı yapmadığını, aynı zamanda zihinsel olarak da birçok fayda sağladığını gösteriyor. Spor yapmak beynimizin işlevlerine çok fazla olumlu etki ediyor.

Düzenli olarak spor yapmaya başladığımızda bir süre sonra hafızamızın daha güçlü olduğunu fark ediyor olacağız. Ayrıca esnek düşünebilme kabiliyetimiz ve dikkat becerilerimiz de gittikçe artmaya başlıyor.

Gün içerisinde birçok farklı işle uğraşmamız gerekebiliyor. Bu işler arasında geçiş yaparken beynimiz bu hızlı geçişe ayak uyduramayabiliyor. Bu nedenle uzun süren aralar verip zihnimizin toparlanmasını beklemek zorunda kalabiliyoruz. Ancak düzenli olarak spor yapmaya başladığımızda beynimiz bu geçişleri beklediğimiz kadar hızlı yapabiliyor olacaktır. Böylece günlük işlerimizdeki verimliliğimiz oldukça yükselecek ve yaptığımız birçok işin olumlu sonuçlarını görebileceğiz.

Düzenli Spor Günlük Enerjinizi Artırıyor

Gün içerisinde sıklıkla enerjimizin düşmesinden şikayetçi oluyoruz. Bu durum daha mutsuz olmamıza ve yaptığımız şeylerden de keyif almamamıza neden oluyor.

Günlük hayatınızda bu tarz şikayetler yaşıyorsanız düzenli spor yapmaya başladığınızda bunun değişmeye başladığınızı görüyor olacaksınız. Çünkü spor yapmak kan akışını hızlandırdığı gibi kasların içerisine oksijen ve diğer besinlerin de taşınmasına yardımcı oluyor. Bu sayede kaslar daha fazla enerji üretmeye başlıyor. Bu enerji de doğrudan hareketlerimize yansıyor.

Haftada en az 3 gün ve 30 dakika olacak şekilde bile düzenli spor yaptığınızda yorgunluk hissinizin azaldığına şahit olacaksınız.

Uyku Sorunu Yaşıyorsanız Düzenli Spor Yapmalısınız

Şehir hayatının stresi ve zorluğu uyku düzenimizi de olumsuz olarak etkiliyor. Birçok insan bu nedenle daha geç uykuya dalıyor ya da daha kalitesiz uyuyor.

Uyku kalitenizi artırmak için yapmanız gereken ilk şey düzenli spora başlamak olmalıdır. Yapılan araştırmalar, düzenli olarak spor yapan kişilerin yapmayanlara göre daha dinlenmiş olarak uyandıklarını ve gün içerisinde daha az uykulu hissettiklerini gösteriyor.

Yukarıda düzenli spor yapmanın faydaları neler anlatmaya çalıştık.

Formunuzu korumanız için size en fazla faydası dokunacak çoğu ekipmanı buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin