Vücudunuzun sıkılaşması ve yağ yakımı için edebileceğiniz pilates, gerekli ekipmanlar sayesinde evde yapmaya en uygun sporlardan biridir. Eve alabileceğiniz küçük pilates ekipmanları sayesinde hem sporunuzu profesyonel bir boyuta taşıyabilir hem de hayal ettiğiniz vücuda kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Pilates yaparken kullanabileceğiniz sağlık topu, yoga matı, egzersiz bandı, denge aleti, çember ve roller gibi birçok ekipman bulunur. Bu ekipmanlar arasından programınıza ve kendinize uygun olanları inceleyerek hemen alışverişe başlayabilirsiniz. Pilates için gerekli malzemeler nelerdir ya da bu ekipmanlar ne işe yarar diye merak ediyorsanız; gelin hep beraber bunları öğrenelim.

Pilates Kıyafetleri ile Motivasyonunuzu Artırın

Pilates yapmaya başlamadan önce dikkat edilmesi gereken en temel noktalardan biri kıyafetlerdir. Antrenmana başlamadan önce içinde rahat hissettiğiniz ve sizi motive ettiren doğru kıyafetleri giymelisiniz. Pilates, vücudunuzu esneten sporlardan biridir. Bundan dolayı hareket kabiliyetinizi kısıtlamayacak; şort, tayt ve tişörtler giymeniz uygundur. Pilates kıyafetleri spor yapmaya uygun ince ve terletmeyen kumaştan yapıldığından dolayı spor sırasında ekstra terleme ya da bunalma gibi sorunlarla da karşılaşmazsınız.

Olmazsa Olmaz Pilates Ekipmanı Matlar

Evde pilates malzemeleri ile spor yapmak isteyenlerin kesinlikle bir yoga matı alması gereklidir. Pilates hareketlerinin çoğunda yerden destek alınır ya da yere uzanılır. Fakat düz bir zemine ya da halıya uzanmak, sizler için konforlu olamayacağından, sert zemin bir süre sonra canınızı yakabilir. Bu durum da sporunuzu yapmanıza engel olur. Birbirinden farklı renk seçeneklerine sahip, desenli ve farklı boyutlardaki yoga matı modelleri ile pilates yaparken omurga sağlığınızı koruyabilirsiniz. Aynı zamanda hızlı yapılması gereken hareketler sırasında, mat sayesinde kayma tehlikesi de yaşamazsınız.

Pilates Topları ile Antrenmanınızı Profesyonel Seviyeye Taşıyın

Pilateste kullanılan malzemeler arasında ilk sırada sağlık topları yer alır. Spor ya da pilates topu olarak da bildiğiniz bu ekipman, dengede durmanızı sağlayan ince kasların desteklenmesinde kullanılır. Fizik tedavi egzersizlerinde de sıklıkla tercih edilen pilates topu, farklı boyut seçenekleri ile satılır. Fazla büyük ya da küçük seçilen pilates topları hem hareketleri doğru yapamamanıza hem de sakatlanmanıza yol açabilir. Bundan dolayı satın alırken kendinize en uygun olanını tercih etmeniz büyük bir önem taşır. 150-160 boya sahipseniz 20, 160-170 boyundaysanız 25 ve 170-190 boylarındaysanız 30 santimetre olan pilates toplarının tercih edilmesi tavsiye edilir.

Direnç Bantları ile Kuvvetlenin

Egzersiz bandı olarak da bilinen direnç lastiği, ekonomik fiyatı ve kullanım kolaylığı ile sıklıkla tercih edilir. Farklı sertliklere sahip olan bantlar hem profesyoneller hem de yeni başlayanlar tarafından kolaylıkla kullanılabilir. Direnç bantları zorluk seviyesine göre üç farklı renge ayrılmıştır. Açık renk bantlar düşük, klasik renkliler orta ve koyu renkliler ise yüksek dirence sahiptir. Böylelikle seviyenize uygun olan modelleri seçerek vücudunuzun her noktasındaki kasları güçlendirebilir ya da esnetebilirsiniz. Bu özelliği sayesinde sadece antrenman sırasında değil, öncesinde kasları ısındırmak için de kullanılabilir. Aynı zamanda küçük ve katlanabilir olmasından dolayı evlerinizde ekstra gereksiz yer kaplamaz.

Çok İşlevli Denge Topu

Tüm vücut için tercih edilen denge aleti hem sıkılaşma ve zayıflamayı hem de kas gelişiminizi destekler. Denge topu ile; dengede durarak şınav çekme ya da plank yapma gibi birçok pilates hareketini yapabilirsiniz. Ayrıca esneme hareketlerinde de denge topu kullanmanız uygundur. Farklı boyutlarda üretilen denge aletleri arasından antrenmanınıza en uygun olanını seçerek programınıza renk katabilirsiniz.

Pilates Çemberi

Pilates yaparken kas güçlendirmek için en çok kullanılan ekipmanlardan biri çemberlerdir. Kol, bacak, kalça ve karın kaslarınızı harekete geçirmenizi sağlayan, farklı modellerdeki pilates çemberleri ile profesyonel bir program uygulayabilirsiniz. Yaklaşık 40 cm çapa sahip olan çember, ince olmasından dolayı da evinizde yer kaplamadan, muhafaza edilebilir.

Dambıllar ile Güç Kazanın

Evde yapılan pilates hareketlerinin bazılarında kaslarınızı güçlendirmek adına küçük dambıllar kullanmayı tercih edebilirsiniz. Kas gelişimine fazlasıyla katkısı bulunan dambılların çok ağır modelleri olduğu gibi pilates yaparken kullanmaya uygun daha hafif seçenekleri de mevcuttur. 2 ile 6 kilo arasında değişen dambıl modellerini tekli ya da set olarak satın alabilirsiniz. Böylelikle dilerseniz bacak, karın ya da kol çalışırken hareketlerinize dambıl eklemesi yaparak daha güçlü kaslara sahip olabilirsiniz.

En İyi Kardio Seçeneği Ev Trambolini

Özellikle zayıflamak ve pilates öncesi ısınmak için kısa bir kardio olmazsa olmazlardandır. Kardio için genellikle koşu yapılsa da, ev ortamında bunu yapmanız olanaksızdır. Kapalı mekan trambolinleri sayesinde, tüm vücudunuzu anında ısıtarak antrenmana hazırlayabilirsiniz. Aynı zamanda trambolin düzenli olarak kullanıldığı takdirde yüksek kalori yakımına da yardımcı olur.

Pilates Sonrasında Roller ile Vücudunuzu Rahatlatın

Pilates yapmadan önce ya da bittikten sonra en çok gerekli olan ekipmanlardan biri de roller ya da masaj toplarıdır. Zorluk derecesine uygun olarak tasarlanan farklı roller modelleri sayesinde sırt, kol ve bacağınızı ezerek kaslarınızın daha kolay parçalanmasını ve spor sonrasında ağrılarınızın hafiflemesi sağlanabilir. Aynı zamanda farklı şekillerde tasarlanan toplar ile ayaktan omuza kadar her bölgenizi rahatlatabilirsiniz. Bu ekipmanları hem pilates öncesi hem de sonrasında kullanarak sakatlanma ihtimalini azaltabilir ve kas sağlığınıza fayda sağlayabilirsiniz.

Evde Pilates Yapmanın Yararları Nelerdir?

Evde pilates yapmak ekonomik ve pratik olması bakımından en çok tercih edilen spor yöntemlerinden biridir. En önemli faydalarından biri core bölgesinin güçlenmesidir. Karın bölgesindeki her kas grubunun çalışmasını sağlayan pilates, aynı zamanda yağ yakımını da destekler. Haftada minimum dört gün düzenli bir şekilde pilates yaptığınızda vücudunuzda bulunan fazla yağlar erir ve sıkılaşmanız kolaylaşır.

Bilgisayar başında çalışan kişilerdenseniz, düzenli olarak pilates yapmak bel ve sırt ağrılarınızı minimuma indirir. Omurganızı güçlendirdiğinden dolayı daha düzgün ve dengeli bir duruş kazanmanızı destekler. Aynı zamanda kaslarınızın yanı sıra kemiklerinizi de güçlendirir. Özellikle direnç bandı ya da çemberi ile kemiklerinizi güçlendirmeniz mümkündür. Pilatesin bir diğer avantajlı özelliğinden biri de vücudunuza esneklik kazandırmasıdır. Ekipmanlar ile yapılan hareketler, günlük hayatta fazla kullanmadığınız kas gruplarınızı çalıştırdığından; bu kaslarınıza daha fazla esneklik kazandırır.

Egzersiz sırasında sürekli hareket halinde olduğunuzdan dolayı, kalp ritminiz ortalama 120 ya da 130’a yükselebilir. Antrenman boyunca ritminizin yüksek tutulması, ilk süreçlerde zor gelse de vücudunuz ve kalbiniz buna alışır. Bu durum da kalp sağlığınızı olumlu bir şekilde etkiler. Pilates sadece vücut sağlığınızı değil, ruhsal sağlığınızı da korur. Anksiyete, depresyon ve panik atak gibi sorunların önlenmesinde yardımcı olan pilates, nefesinizi düzenler. Antrenman sırasında endorfin, serotonin, dopamin ve testosteron gibi hormonlar salgılanır. Salgılanan bu hormonlar büyük oranda stresi yok ederek, kendinizi mutlu hissetmenizi sağlar.

Evde Pilates Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Evde pilates aletleri ile spor yaparken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar bulunur. Bunlara dikkat etmediğiniz takdirde spordan yeterli verim alamaz ve sakatlanma sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Peki, evinizde pilates yaparken hangi püf noktalara dikkat etmeniz gereklidir? Gelin bunları sıralayalım:

  • Öncelikle fiziksel durumunuzun pilates yapmak için yeterli olduğundan emin olunmalıdır. Belinizde ya da boynunuzda fıtık gibi bir probleminiz varsa, doktorunuza danışarak bir program yapmanız daha uygundur.
  • Başlangıç aşamasında hareketleri sorunlu yapmamak adına, internet sitelerinden ya da uygulamalardan yardım alabilirsiniz.
  • Pilatese başladığınız ilk aşamada vücudunuzun ağrıması normal olsa da bu ağrıların artması durumunda kaslarınıza dinlenmesi için birkaç gün izin vermelisiniz. Unutmamalısınız ki sporun en önemli noktalarından biri fazla yapmak değil, vücudunuzun iyi hissetmesidir.
  • Pilates sırasında hem kendinizi hem kaslarınızı rahatlatmak adına hareket sırasında doğru nefes alıp, verilmelidir. Doğru zamanlarda nefes alıp vermek kaslarınızı daha iyi aktive eder ve kan dolaşımınızın düzenlenmesine yardımcı olur.
  • Evde pilates yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ısınma aşamasıdır. Isınmadan, hemen pilatese başlamak kaslarınızda zedelenme ve sakatlanmaya sebep olabilir. Bundan dolayı minik esneme hareketleri ile kaslarınızı pilatese hazırlamanız önerilir.
  • Pilates sonrasında yorulan kasları yavaş ve rahatlatıcı esneme hareketleri ile soğutursanız, ilerleyen günlerde ağrı çekmeden hayatınıza devam edebilirsiniz.
  • Pilates malzemeleri arasından seçim yaparken kendi boy ve kilonuza uygun modelleri tercih etmelisiniz. Aksi durumda ekipmandan yeterli performansı alamayabilirsiniz.
  • Pilatesten yeterli verimi alabilmek adına düzenli olarak yapmanız gereklidir. Yoğunluk durumunuza uygun programlar oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda yeme alışkanlıklarınız için de ayrı bir program oluşturarak hayal ettiğiniz sağlıklı vücuda ulaşabilirsiniz.

Pilates Ekipmanlarının Fiyatları

Evde pilates yapmak için gerekli olan malzemelerin her birinin fiyatları farklıdır. Örneğin; pilates topu fiyatları boyutuna, rengine ya da markasına göre değişiklik gösterir. Bundan dolayı öncelikle kendiniz için vücudunuza uygun bir pilates programı oluşturmanız gereklidir. Bu program dahilinde sizin için gerekli olan pilates aletlerini alırsanız, ekstra gereksiz para harcamanıza da gerek kalmaz. Aynı zamanda evde pilates yapmak için gerekli ekipmanları, set halinde de alabilirsiniz. Bu setler içerisinde; sağlık topu, dambıl, direnç bandı ve mat gibi temel malzemeler bulunur. Fiyatlar değişiklik gösterse de her bütçeye uygun pilates malzemeleri mevcuttur. Bu sayede dilediğiniz pilates malzemeleri ile daha fit, dinç ve sıkılaşmış bir vücuda sahip olabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
oyun parki besik kac yasina kadar kullanilir teknosa
Devamını Oku

Oyun Parkı Beşik Kaç Yaşına Kadar Kullanılır?

Evdeki diğer işlerle ilgilenirken bebeğinizi nereye bırakacağınızı genellikle bilemiyor ve onunla fazla ilgilenemiyorsunuz. Tercihinizi bebeğinizle ilgilenmekten yana kullandığınız…
bahce bakimi icin puf noktalari teknosa
Devamını Oku

Bahçe Bakımı İçin Püf Noktaları

Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için bahçe, rahatlatıcı bir kaçış noktası anlamına geliyor. Gün içerisinde bahçede vakit geçirmek stres…