Son yıllarda evde daha fazla zaman geçiriyoruz. Özellikle çalışma hayatının da büyük bölümü evden çalışmaya döndükten sonra evde geçirilen vakit daha da arttı. Evlerimizde hem yaşam kalitemizi artırmaya hem de hayatımızı kolaylaştırmaya çaba harcıyoruz. Bu anlamda hava temizliğine de dikkat ettiğimizden, sahip olmaya başladığımız cihazlardan biri de hava temizleme cihazı oluyor. Evimizin büyüklüğüne ve ihtiyacımıza göre en uygun hava temizleyicilerden birini seçip daha temiz bir hayat yaşamaya başlamak isteyebiliyoruz.
Son yıllarda artan ihtiyaca göre piyasada oldukça fazla hava temizleyici model yer alıyor. Bunlar arasından seçim yaparken hem bütçemize hem de ihtiyaçlarımıza en uygun olanları seçmek zor olabiliyor. Bazı özelliklerine dikkat ettiğimizde bu seçim oldukça kolay olabiliyor.
Odanızın Boyutuna Uygun Hava Temizleyiciyi Seçin
Hava temizleyici seçerken dikkat etmeniz gereken adımların ilk sırasında cihazın ne kadarlık bir alanın havasını temizlemesini istediğiniz yer alıyor. Masanızın üstüne koyabileceğiniz küçük hava temizleme cihazları, geniş alanların kullanımı için uygun olmayabiliyor.
Sadece yatak odamızda kullanmak için de büyük ve ağır cihazlara ihtiyacımız bulunmuyor.
En uygun cihazı bulmanın yolu, saatte ne kadarlık bir hava değişimi yaptığına bakmak olabiliyor. Bu ölçü genellikle hava temizleyicilerin özellikleri arasında yer alıyor. Küçük bir hava temizleme cihazı 350 metrekarelik bir alanın havasını saatte 8 kez tamamen değiştirebilirken aynı cihazı 700 metrekarelik bir alanda kullandığınızda saatte sadece 4 kez değiştirebiliyor. Bunu bilmek hava temizleme cihazlarının çalışma prensibini de anlamamızı sağlıyor.
Hava Temizleme Cihazından Kullanılan Filtreleri Bilin
Bazı hava temizleme cihazları belli türdeki kirleri temizleme konusunda daha iyi olabiliyor. Örneğin evinizde sigara içiliyorsa almanız gereken cihaz farklı oluyor, birden fazla evcil hayvanla yaşıyorsanız havayı temizlemek için almanız gereken cihaz değişiyor. Bu durum hava temizleyiciler içinde bulunan filtrelere göre değişkenlik gösteriyor.
Piyasada bulunan çoğu hava temizleme cihazı benzer filtre özelliklerine sahip oldukları için genel temizlik ile ilgili olanları tercih edebiliyorsunuz. Ancak kokuya karşı hassas bir insansanız, karbon filtreli bir temizleyici ihtiyacınızı daha iyi görüyor. Genel olarak evinizdeki hava kalitesini artırmak istiyorsanız HEPA filtreli cihazlar sizin için daha iyi performans sergiliyor.
Hava Temizleme Cihazlarında CADR Derecesi Ne Anlama Geliyor?
Piyasada bulunan çoğu hava temizleyici uluslararası kabul görmüş bir ölçü olan ve açılımı “temiz hava dağıtım oranı” olarak belirtilen CADR değeri ile sınıflandırılıyor. CADR değeri ile tüketiciler, bir cihazın belli bir oda boyutunda çeşitli partikülleri filtreleme konusunda ne kadar etkili olduğunu anlayabiliyorlar.
Ürün özelliklerinde yazan CADR değeri, cihazın saatte kaç metreküplük alanın havasını temizlediğini gösteriyor. Örneğin CADR 100 olarak belirtilmişse, cihaz saatte 100 metreküp havayı temizleyebiliyor. Genel olarak bu sayı ne kadar büyükse, havadaki partikülleri o kadar daha hızlı uzaklaştırabildiği görülüyor. Yani geniş alanların hava temizliği için yüksek CADR değerine sahip cihazları tercih etmemiz gerekiyor.
CADR değerinin en iyi senaryoya göre hazırlandığını unutmamanız gerekiyor. Bu dereceyi verirken cihazlar en ideal ortamda test ediliyor. Bulunduğunuz yerdeki nem miktarı ya da hava akımı gibi değişkenler göz önüne alındığında cihaz optimum değerinde çalışmayabiliyor.
Hava Temizleyiciler Tarafından Hangi Filtreler Kullanılıyor?
Hava temizleme cihazlarında genellikle mekanik filtreler kullanılıyor. Yani filtreler içinden geçen partikülleri fiziksel olarak yakalıyor. Bu şekilde iki farklı filtreye sahip oluyor. Bunlar evcil hayvan tüyleri gibi büyük parçaları yakalayan bir ön filtre ve daha küçük tozları tutan ana filtre olarak yer alıyor.
Bütün hava temizleme cihazlarında ön filtreler genellikle aynı oluyor, aralarında bir fark bulunmuyor. Sadece bazıları çıkartılıp yıkanabiliyor, bazıları ise tek kullanımlık oluyor. Kirlendikten sonra atılıp yenisi takılıyor. Tek kullanımlık ön filtreye sahip cihazlar, uzun vadede daha maliyetli oluyor. Bunun dışında ikisi arasında karşılaştırılacak pek bir şey olmuyor.
Ana filtre bir hava temizleyicinin en önemli parçası olarak yer alıyor. Genellikle bu filtrenin EPA ya da yüksek verimli hava filtresi olan HEPA filtre kullanılan cihazlar tercih ediliyor.
HEPA filtreler boyut olarak bakıldığında 0,3 mikron ve daha büyük parçacıkları temizliyor. Bu alandaki başarı oranı %99,97 olarak gerçekleşiyor. Bu boyutu gözünüzde canlandırmak isterseniz, bir insan gözünün görebileceği en küçük nesne 70 mikron boyutunda oluyor. 10 mikrona kadar küçük olan nesneleri ise sadece ayırabiliyor. HEPA filtreye sahip hava temizleme cihazları bundan kat kat daha küçük nesneleri yakalayabiliyor.
Bazı hava temizleme cihazlarında gazları ve koku bileşenlerini tutan, genellikle aktif karbon ya da kömürden yapılmış ek filtreler de bulunuyor. Bu ekstra filtreler, evde sigara içen bir kişiyle veya evcil hayvanla yaşıyorsanız evinizin hava kalitesini artırıyor. Bu filtreler ne kadar etkili olsa da, belli bir kullanımdan sonra etkisi zayıflıyor. Bu nedenle filtrelerin düzenli aralıklarla değiştirilmesi gerekiyor.
Hava Temizleyici Ne Kadar Ses Çıkarır?
Hava temizleme cihazları, çalışma prensibi olarak havayı filtrelerden geçirerek temizleme işlemini yapabiliyor. Bunun için içerisinde bulunan fanları kullanıyor. Bu fanların çalışmaları esnasında belli bir seviyede gürültü çıkıyor. Düşük seviyede çalıştırdığınızda daha sessiz çalışırken, seviyesini artırdığınızda gürültü de artıyor.
Eğer yatak odanız ya da bebek odanız için hava temizleme cihazı almak istiyorsanız gürültü seviyesi seçiminizde öne çıkan kriterler arasında yer alıyor. Bazı hava temizleyiciler diğerlerine göre daha sessiz çalıştığı için ilk tercihleriniz arasında bunların yer alması faydalı oluyor. Aksi durumda cihaz çalışırken oldukça rahatsız edici olabiliyor.
Hava temizleme cihazlarının teknik özelliklerini kontrol ettiğinizde desibel cinsinden gürültü seviyesi aralıklarına ulaşabiliyorsunuz. Bazı ürünlerin ses seviyesi 17 desibele kadar düşerken bazılarında ise 60 desibele çıkabiliyor.
Hava Temizleme Cihazlarının Verimliliği
Hava temizleme cihazlarını gün içinde sürekli olarak çalıştırdığınızda daha etkili sonuçlar alabiliyorsunuz. Bu nedenle cihazların enerji tüketimi ve verimliliği önemli konular arasında yer alıyor. Enerji tüketimleri fan hızına ve gücüne bağlı olarak değiştiği için küçük cihazların enerji tüketimi diğerlerine göre daha düşük oluyor. Ancak büyük odalar için çok kullanışlı olmuyor. Büyük cihazlar ise yüksek fan gücüne ihtiyaç duydukları için daha çok enerji çekiyor.
Bunun için bazı hava temizleyicilerin eko modları bulunuyor. Bu modda çalıştıklarında, sensörler havada temizlenecek bir madde bulamadıklarında bekleme moduna geçiyor. Bu sayede gereksiz enerji tüketiminde bulunmuyor.
Bir hava temizleme cihazı almadan önce teknik özelliklerinden enerji tüketimi maddesine dikkat etmeniz gerekiyor.
Hava Temizleme Cihazlarının Hayatınızı Kolaylaştıran Diğer Özellikleri
Teknolojik gelişmelerin eklenmesiyle hava temizleyicilerin kullanımı da giderek daha kolay hale geliyor. Özellikle akıllı cihaz bağlantıları sayesinde filtrelerin değiştirilme zamanı geldiğinde bize haber verebiliyor. Bu sayede evimizdeki hava kalitesini hiçbir zaman düşmemiş oluyor. Bunun dışında zamanlayıcı özelliği sayesinde istediğimiz saatlerde çalışmasını sağlayabiliyoruz. Günün belli saatlerinde çalışmasını istiyorsak, zamanlayıcı ayarını yaptıktan sonra bir daha cihazı kapatıp tekrar açmamıza gerek kalmıyor.
Bütün bunların yanı sıra diğer ev eşyalarımızda olduğu gibi dijital asistan ya da uygulama desteği ile hava temizleme cihazlarımızı istediğimiz gibi yönetebiliyoruz. Eve gelmeden önce uygulama üzerinden çalıştırıp havası temizlenmiş evimize adım atabiliyoruz ya da sanal asistan sayesinde sadece sesimizle bile açıp kapatabiliyoruz. Sağlığımız için hava temizleme cihazlarına ihtiyaç duyarken hayatımızı kolaylaştıracak bu tarz özelliklerine de dikkat ettiğimizde zamanın kontrolünü de elimizde tutmuş oluyoruz.
Siz de en iyi hava temizleyicileri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.