Yeni bir klima alırken dikkatli olmanız gerekli. Çünkü doğru seçilmeyen klimalar hem ısıtma hem de soğutmada istediğiniz sonuçları vermeyebilir ve sizi mutsuz edebilir. Alacağınız klima uzun süre sizinle olacağından, alım yapmadan önce birçok kriteri göz önünde bulundurmalı ve ince eleyip sık dokuyarak karar vermelisiniz. Aksi halde klimanızı hemen değiştirmeniz gerekebilir ve bu durum bütçenize ek yük yaratabilir. Peki iyi klima nasıl olmalı? Klima alırken nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini bilmiyorsanız; size bu konuda kılavuzluk edecek 9 pratik ipucu, haberimizde…

Klima Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken 9 Şey:

Doğru klimayı seçmenin yolu, öncelikle karar vermeden önce yaptığınız planlamadan geçer. Bunu unutmadan aşağıdaki yöntemleri de izleyerek eviniz için en iyi klimayı bulabilirsiniz:

1- İhtiyacınızı Doğru Belirleyin

“Klimayı satın alırken sadece soğutma amaçlı mı alıyorsunuz? Yoksa diğer bazı özelliklerden yararlanmak da istiyor musunuz?” bu soruya vereceğiniz yanıt oldukça önemli. Bazı kişiler klimaları sadece yaz aylarında soğutucu olarak kullanıyor. Her ne kadar klimalar genellikle akıllarda “ortam soğutucusu” olarak belirse de birçok farklı özelliğe de sahip. Ortam havasını temizleme, nem dengesini sağlama, sıradan bir soğutma yerine hızlı ısıtma ve hızlı soğutma gibi özellikler bunlardan sadece birkaçı… Eğer bu tip farklı özellikler yerine “bana sadece soğutma yeter” diyorsanız; elbette daha az özelliği olan klimaları seçmeniz ihtiyacınıza daha uygun olacaktır.

dogru klima nasil secilir teknosa

2- Klima Tipine Karar Verin

Pencere tipi klimalar ve split klimalar piyasada daha fazla oranda yer alıyor. Pencere tipi klimalar tek parça halindedir. Pencereye ya da duvarınızın ortasına monte edebilirsiniz. Tek parça olması nedeniyle montajı daha kolaydır. Ayrıca yine tek parça olması sebebiyle kararınızı değiştirirseniz, evinizin başka odalarına da rahatlıkla taşıyabilirsiniz. Ancak taşıdığınız odada da klimanızı yine pencereye monte etmek veya duvarınızı delmek zorundasınız.

Pencere tipi klimaların bir diğer dezavantajı da split klimalara göre daha fazla sesli çalışmalarıdır. Split klimalar ise birbirinden ayrı iki farklı ünite ile çalışırlar. İlk ünite dışarıya monte edilir ve dışarıdaki havayı alır; içerideki üniteye bir bağlantı ile iletir. Bu yüzden split klimada hem evinizin iç duvarında hem de dış duvarında iki ayrı alana ihtiyacınız olacaktır. Split klimanın ortam içerisindeki hava dağıtımı pencere tipine göre daha iyidir.

3- Klima Kapasitesini Doğru Seçin

Klimalarda kapasiteyi anlamak için en fazla kullanılan teknik terim BTU seviyesidir. BTU değeri ne kadar artarsa aslında klimanızın gücü de o kadar artıyor demektir. Hangi kapasitede klima seçmeniz gerektiğinin tespiti ise oldukça detaylı bir araştırmayı gerektirir. Günümüzde bu hesaplamayı çoğunlukla keşfe gelen ekipler mahallinde yapmaktadır. Çünkü bu hesap yapılırken sıcaklık seviyesi olarak hangi ilde olduğunuz, odanın m2 büyüklüğü, ilgili mekanda fazla miktarda aydınlatma olup olmadığı, fazla güneş alıp almaması gibi birçok etken hesaba katılmaktadır.

Kesinlikle kesin sonuç vermemekle birlikte, sadece fikir vermesi açısından bulunduğunuz bölgenin katsayılarını odanızın metrekaresi ile çarparak bir fikir edinebilirsiniz. Bunun için şu katsayıları kullanabilirsiniz: Akdeniz: 445; Doğu Anadolu: 308; Ege: 423; Güneydoğu Anadolu: 462; İç Anadolu: 346; Karadeniz: 385; Marmara: 385. Örneğin Marmara bölgesindesiniz ve odanız 20 m2 büyüklüğünde. Buna göre hesap yapacak olursak 20 x 385 = 7.700 gibi bir değer ortaya çıkar. Bu da yaklaşık 8.000 BTU bir klimanın işinizi görebileceğini ifade eder. Ancak bunun bir öngörü olduğunu tekrar hatırlatalım. Profesyonel keşif ekibine bu hesaplamayı yaptırmakta fayda var.

Odanıza yetmeyen düşük BTU’lu klima seçmeniz halinde iyi bir soğutma alamayacağınız gibi, küçük bir odaya büyük BTU’lu bir klima alırsanız bu sefer de fazla elektrik faturası ödersiniz. Bu nedenle ihtiyacınız olan BTU değerini mutlaka doğru belirleyin.

COP denilen ifade ise klimanızın ısıtma verimi hakkında fikir verir. Daha yüksek COP değerine sahip klimalar ısıtmada daha verimlidir.

3- Gürültü Seviyesine Dikkat Edin

Kısa süreli çalıştırmalarda belki göz ardı edilebilecek bir unsur olan gürültü konusu, sessiz ortamlarda ve uzun süre çalıştırdığınızda rahatsız edici bir hale dönüşebilir. Bu nedenle klima seçerken gürültü seviyesine de dikkat edin.

4- Enerji Verimliliğini Göz Önünde Bulundurun

Klima seçerken enerji verimliliğini mutlaka göz önünde bulundurun. Çünkü yanlış bir seçim faturalarınızın şişmesine sebep olabilir. Klimaların enerji verimliliği A, B, C gibi harflerle belirleniyor. A en verimli klimaları ifade ediyor. Hatta “A+++” görünen ve “A” harfinin yanına gelen her “+” işareti verimini arttırıyor. Örneğin “A+++” işaretli klimanın “A++” işaretli klimadan daha az elektrik yakması söz konusu oluyor. Inverter klimalar ise teknolojisi ile diğer klimalara göre daha verimlidir.

klima nasil secilir teknosa

5- Nem Alma Ünitesi ve Filtreleri Doğru Seçin

Klimanızın nem alma ünitesi olursa, odanızdaki fazla nemi alarak ortamı daha iyi soğutur. Filtre kalitesi ise soğutma kalitesini arttıran bir unsurdur. Klimanın daha verimli çalışmasını sağlar.

6- Seçeceğiniz Markanın Servis Ağı Önemli

Bilinen ve servis ağı geniş klima markalarından klima almak sizi her zaman rahat ettirir. Çünkü klimanız bozulduğunda hemen muhatap bulabilir ve kolayca tamir ettirebilirsiniz. İyi markaların kendi servis ağı vardır. Bu nedenle de bilinen markalardan alım yaparsanız haberlerde sıkça gördüğümüz klima servisi dolandırıcılığından uzak kalabilirsiniz.

7- Zaman Ayarlı Klima Seçebilirsiniz

Eğer eve gelmeden klimanızı açmak ve geldiğiniz serin bir ortama hemen girmek istiyorsanız zaman ayarlı klimaları seçmelisiniz. Bu sayede odanın soğutulması sürenizi de azaltarak daha konforlu bir ortam yaratabilirsiniz. Diğer taraftan bazı klimaların hızlı soğutma özelliği de bulunduğu bilgisini de paylaşalım.

8- Taşınabilir Klimalar Her Odada Kullanılabilir

Mevcut klimalara ek olarak kullanımı biraz daha az olan taşınabilir klimalar tamamen seyyar soğutma sistemidir. Yalnızca götürdüğünüz bölgeyi soğutmayı amaçlamaktadır.

9- Bilinen Web Sitelerinden Alışveriş Yapın

Son olarak eğer klimanızı internetten alacaksanız, bilinen ve büyük bir web sitesinden almanız çok önemli. Bu konuda küçük ve bilinmeyen sitelerden yapılan alışverişlerin büyük mağduriyetler oluşturabildiğini unutmayın. 

Kendinize ve evinize uygun, en doğru klimayı seçmek istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Bıçak Nasıl Bilenir?
Devamını Oku

Bıçak Nasıl Bilenir?

Fileto, doğrama, soyma gibi farklı işlevlere sahip bıçaklar, yemek hazırlık süreçlerinde ya da doğa aktivitelerinde vazgeçilmez araçlardan biridir.…