Müzik aleti çalmak ve çalmayı öğrenmek, çocuklar dahil her yaştan insana fayda sağlıyor ve eğlence veriyor. Müzik eğitiminin faydaları çocukluğun çok ötesine uzanıyor ve ömür boyu sürüyor. Müzik eğitiminin soyut akıl yürütme ve yaratıcılık da dahil olmak üzere çok sayıda faydası olduğu görülüyor. Müzik eğitimi alan çocuklar daha güçlü dinleme becerilerine sahip oluyorlar.

Müzik beynin her iki tarafını da çalıştırıyor ve çocukları aynı anda birden fazla göreve konsantre olmaya zorluyor. Müzik eğitimi, çoğu hevesli müzisyen için okul çağında başlayan ve yaşam boyu süren bir uğraş. Müzik dersinin temel sınıf malzemeleri; müzik kitaplarını ve elbette müzik aletlerinin kendisini içeriyor. Bu sınıf malzemelerinin ve araçlarının, en önemlisi erişilebilirlik olmak üzere, çeşitli kriterleri karşılaması gerekiyor. Bu nedenle, en popüler sınıf ve çocuk enstrümanları, genç öğrencilerin müzikal zamanlama ve ritim kavramlarını öğrenmelerine yardımcı olurken onlara eğlenceli ve çekici bir deneyim sunuyor.

İşte, öğrencilerin müzik dersleri için büyük önem taşıyan müzik aletleri hakkında bazı pratik öneriler:

Vurmalı Müzik Aletleri

Ritim ve zamanlama, müzikal kavramların en temeli. Küçük çocukların öğrenmesi için daha eğlenceli seçenekler arasında yer alıyor. Sınıf ritim enstrümanları, ince motor becerilerini geliştirmeye devam eden çocuklar için bile erişilebilir olduğundan, yaşam boyu müzik kariyeri veya hobisi için temel olabilecek faydalı bir başlangıç sağlıyor. Ayrıca geleneksel vurmalı çalgılar ve benzersiz özel enstrümanlar da dahil olmak üzere aralarından seçim yapılabilecek çok sayıda çeşidi içerisinde barındırıyor. Böylece öğretmenler öğrencilerin, her derste yeni ve heyecan verici bir şeyle ilgilenmelerini sağlayabiliyorlar.

1- Perküsyon

Perküsyon kategorisi, çocukların deneyebileceği geniş bir ses paleti ve farklı oyun stilleri sunduğundan, sınıf ritminde özellikle iyi temsil ediliyor. Davullar ve çıngıraklar dahil olmak üzere çeşitli el vurmalı çalgı seçenekleri bulunuyor. Birçok tef ve zil türü de aynı derecede çok yönlü oluyor. Bir sınıfı aynı anda birçok ritim enstrümanıyla donatmak isteyen öğretmenler için piyasada birçok hazır perküsyon seti bulunuyor.

Çalkalayıcılar, el davulları, ziller, çıngıraklar… Bu enstrümanlar genellikle sınıf ortamı için ideal oluyor. Öğrenciler bunları elleriyle kolayca alıp anında müzik yapmaya başlayabiliyorlar. Çocuklara sağladığı faydalar arasında; koordinasyon ve ritmi korumayı öğrenme yer alıyor.

2- Ksilofon

Küçük çocuklar başta olmak üzere birçok yaş grubu için ksilofon sıklıkla öneriliyor. Çocuklar genellikle sözleri anlamadan önce şarkıların melodilerini tanıyor. Ksilofon, her çocuğun alıp çalabileceği bir enstrüman. Bugünlerde çoğu ksilofon, çocukların otomatik olarak ilgisini çekeceği parlak renkler ve animasyonlarla tasarlanıyor.

3- Piyano

İlkokul çağındaki çocuklardan başlayarak birçok yaş grubu için piyano eğitimi sıklıkla öneriliyor. Piyano; konsantrasyon geliştirmek, stresi azaltmak, öz saygıyı geliştirmek ve ince motor becerilerini geliştirmek dahil olmak üzere her yaştan kişiye farklı birçok avantaj sunuyor.

4- Davul

İlkokul, ortaokul ve lise çağındaki birçok çocuk için davul önerilebiliyor. Ebeveynler, gürültü faktörü nedeniyle çocukları için bir davul seti satın almaktan genellikle çekinebiliyor. Davul enstrümanlar arasında en sessiz olanı olmayabiliyor ancak çocuklar tüm uzuvlarıyla çalabilecekleri bu enstrümanı genellikle seviyor.

Yaylı ve Telli Çalgılar

Titreşim üretimine göre telli çalgılar, farklı kategorilerde sınıflandırılabiliyor. Buna göre; yaylı çalgılar, vurmalı telli çalgılar, telleri çekme üzerine çalınan çalgılar ve üflemeli telli çalgılar olarak ayrılabiliyor. Genellikle dört telli çalgılar çocuklar tarafından kolaylıkla öğrenilebiliyor. Ancak, çocukların çoğu orijinal boyutlarında çello ve kontrbas gibi çalgıları çalamıyor. Enstrümanların daha küçük ve çocuk dostu versiyonları, müzikal tutkuların erkenden başlamasını sağlıyor. Eğitim için yaylı ve telli çalgılar satın almak çok fazla düşünmeyi gerektiriyor. Yıllarca kullanıma dayanacak bir enstrüman almak genellikle daha mantıklı oluyor.

1- Ukulele

İlkokul çağındaki çocuklardan başlayarak her yaştan öğrenci kullanabiliyor. Ukulele verdiği tını ile gülümsemelere yol açıyor ve herhangi bir odanın atmosferini canlandırıyor. Ukulele çalmayı öğrenmek için oldukça keyifli bir enstrüman. Naylon teller çalmayı kolaylaştırıyor ve enstrümanın kendisi düşük bir maliyetle satın alınabiliyor. Çocuklar el-göz koordinasyonundan yararlanmayı hızla öğrenebiliyor ve haftalar hatta günler sonra şarkı çalabilir hale geliyor.

secmeli dersler icin muzik aletleri oneriler

2- Keman

İlkokul ve ortaokuldaki çocuklar için öneriliyor. Keman diğer müzik aletlerine kıyasla zorlayıcı olabiliyor. Öğrenci kemanda ustalaşmanın zorluklarını aşma konusunda disiplinliyse bu müzik aletini çalabiliyor. Faydaları arasında ton, perde, koordinasyon ve azim sayılabilir.

3- Gitar

Ortaokul ve lise öğrencileri için öneriliyor. Gitar çalmayı öğrenmek genellikle kolay sayılıyor. Çocuklar ayrıca gitarın getirdiği havalı faktöre yöneliyor. Bu temel enstrüman, çocuklara müziğin temellerini öğretiyor.

Üflemeli Çalgılar

Üflemeli ya da nefesli çalgılar, ses üretmek için havayı kullanan müzik aletlerinden oluşuyor. Ses, enstrümanın gövdesinin içinden veya çevresinden akan bir hava akımı tarafından oluşturuluyor. Çoğu durumda hava akımı müzisyen tarafından sağlanıyor. Trompet, klarnet veya flüt gibi büyük nefes gerektiren çalgılar, yeterli bir akciğer hacmi gerektiriyor. Bu nedenle çocuklar genellikle 10-12 yaşına gelene kadar üflemeli çalgılara başlayamıyor. Bu aletlerle dudak çalışması yapmak çok önemli oluyor.

1- Blok Flüt

Blok flüt, müzik dersi enstrümanları arasında en ulaşılabilir olanı. Müzik dersi için en başta gelen müzik enstrümanı. Aynı zamanda geçmişi barok zamanlara kadar uzanıyor. Vivaldi ve Bach bestelerinden oluşan bir repertuarla çok eski bir enstrüman olma özelliğini taşıyor. Bu geniş müzik mevcudiyeti; basit, öğrenmesi kolay çalma stili ve karmaşık bir ağızlık gerektirmeyen ıslık ağızlığı ile birleştiğinde, blok flütü sınıf için tercih edilen bir enstrüman haline getiriyor. İlk blok flütler ahşaptan yapılmıştı ancak modern blok flütler daha düşük maliyetle daha dayanıklı plastik ve diğer malzemelerden üretiliyor.

Blok flüt ilkokul çağından itibaren çocuklar için öneriliyor. Blok flüt çalmak, nefes alma teknikleri ve koordinasyon gerektiriyor. Blok flüt diğer nefesli çalgılardan daha kolay oluyor ve ideal bir başlangıç enstrümanı haline geliyor.

2- Yan Flüt

Yan flüt genellikle ortaokul ve lise öğrencileri için öneriliyor. Yan flüt diğer enstrümanlara kıyasla sabır isteyen bir enstrüman olma özelliğini taşıyor. Çocukların, ellerini ve kollarını uzun süreler boyunca kaldırma konumunda olmasını sağlamak için çok çalışmaları gerektiğini bilmeleri önemli oluyor.

3- Trompet

Trompet, ortaokul ve lise öğrencileri için öneriliyor. Trompet pirinç enstrümanlar arasında ideal bir başlangıç oluyor. Öğrencilerin enstrümanlarını uzun süre yerinde tutacak güce sahip olmaları gerekiyor.

Üflemeli ve Vurmalı Çalgı: Melodika

Melodika, pompalı org veya armonikaya benziyor. Elde tutulan, serbest kamışlı bir enstrüman olarak öne çıkıyor. Üstünde bir müzik klavyesi bulunuyor ve enstrümanın yan tarafındaki deliğe oturan bir ağızlıktan hava üflenerek çalınıyor. Klavye genellikle iki veya üç oktavı kapsıyor. Melodika küçük, hafif ve taşınabilir olduğu için ilkokul çocuklarına uygun hale geliyor. Okullarda sıklıkla tercih edilen müzik aletleri arasında yer alıyor.

Müzik Aleti Çalmanın Faydaları

Çocukları müzik aleti çalmaya ve müziğin keşif dünyasına girmelerine teşvik etmek için birçok neden bulunuyor.

  • Müzik Yapan Çocuklar Daha İyi Öğrencilerdir

Yapılan araştırmalara göre çocuklar ne kadar sık ve yoğun müzik yaparsa, notları o kadar iyi oluyor. Üstelik uzun yıllar bir enstrüman çalan öğrenciler, müzikle uğraşmayan sınıf arkadaşlarına kıyasla, ortalama bir öğretim yılı önde oluyorlar.

  • Aktif Müzik Yapımı Zekayı ve Konuşma Yeteneğini Geliştirebilir

Araştırmacıların, müzik eğitiminin çocuklarda konuşma ve müzik işleme üzerindeki etkisi üzerine yaptıkları çalışmaya göre, müzik ve konuşma aynı beyin bölgelerinde işleniyor. Bu, müzikal olarak gelişmiş çocukların dil becerilerinin de gelişmiş olduğu anlamına geliyor. Ve bu durum, okul hayatında ve sonrasındaki iş dünyasında kesinlikle fayda sağlıyor.

  • Müzik Yapmak Özgüveni Güçlendirir

Çocuklar bir enstrüman çalmayı öğrendiklerinde küçük ve sonra daha büyük engellerin üstesinden kolaylıkla geliyorlar. Her yeni öğrenme ilerlemesi yollarından bir engeli kaldırıyor. Bununla birlikte problem çözme konusunda daha iyi hale geliyorlar. Bu durum özgüvenlerini güçlendirerek müzikal olmayan durumlarda bile zihinsel olarak güçlü kalmalarını sağlıyor.

  • Kendini Yansıtma Yeteneği

Gerçek şu ki, çocuklar bir enstrümanla meşgul olduklarında kendileri, bedenleri ve zihinleriyle ilgileniyorlar. Müzik aleti çalabilmek kendilerini çok daha dikkatli dinlemeye başlamalarını sağlıyor. Bir enstrümanda ustalaşmak nihayetinde kesin ve karmaşık vücut kontrolü anlamına geliyor. Bu özellik, duyuların etkileşiminde çalışıyor ve kendini yansıtma yeteneği, çocuklara yaşamları boyunca yardımcı olacak bir nitelik haline geliyor.

  • Artan Sosyal Yeterlilik ve İş Birliği

Müzisyenler birbirlerine karşı saygılı olmayı ve birbirlerini dinlemeyi biliyorlar. Bir gruptaki veya orkestradaki herkes sadece kendisi için çalıyorsa, şarkı veya beste bir “gürültü çorbası” haline geliyor. Orkestrada herkesin “büyük resmi” oluşturmak, aynı anda birbirine yardım etmek ve desteklemek için özel bir görevi bulunuyor. Bu durum, sosyal yetkinliği teşvik eden ve genç yaşta öğrenilmesi önemli olan çevredeki kişilere saygı duyma konusunda kişisel bir öğrenme süreci haline geliyor.

  • Müzik Yapmak Bilişsel Yetenekleri ve Konsantrasyonu Artırıyor

Müzik yaparken hareket ve koordinasyon, hissetme ve dokunma, duyma ve görme bağlantı içeriyor. Hayal gücü ve yaratıcılık da tüm bunların yanında yer alıyor. Bilişsel yetenekler ve zihinsel çeviklik, müzik yapmayı öğrenenlerde neredeyse anında artıyor. Yapılan bir araştırmaya göre müzik eğitimi almak; doğruluktan ödün vermeden görevleri çözme konusunda verimli bilgi işlemeye ve dolayısıyla konsantre olma yeteneğinin artmasına yol açıyor.

  • Bir Enstrüman Öğrenmek Sabrı ve Dayanıklılığı Geliştiriyor

Bir çocuğun bir enstrümanda ustalaşması ve ilk küçük konserlerini yapması biraz zaman alabiliyor. Çocuklar bazı dönemlerde memnuniyetsiz oluyorlar ve pes etmek istiyorlar. Ancak ebeveynler veya müzik öğretmenleri teşvik ettiğinde müzik aletlerine sadık kalarak kısa süre sonra çabalarının verimli olduğunu görüyorlar. Bu durum çocuklara sonrasında gerçek bir mutluluk duygusu veriyor.

  • Müzik Yapmak Yaratıcılık Sağlıyor

Enstrüman çalmak, çocuklar için yeni dünyaların kapılarını açıyor. Bir şeyler denemelerini, bilinmeyen ve benzeri görülmemiş bir şeyler yapmalarını sağlıyor. Kendi bireysel dokunuşlarıyla tanıdık melodileri çıkarabiliyorlar. Doğaçlama yapmayı ve mükemmel tonu doğru zamanda ortaya koymayı öğreniyorlar.

  • Değerli Bir Arkadaş Olarak Enstrüman

Özellikle ilk enstrüman, her durumda çocuğa sadık olan en iyi arkadaş ve sırdaş oluyor. Bir keman, trompet, flüt, gitar, klavye veya akordiyon olsun, çocuklar enstrümanın değerini anlıyorlar ve enstrümanla yakın bir ilişki kuruyorlar. Enstrüman çalarken duygularını ifade etmeyi öğreniyorlar.

  • Benzer Düşünen İnsanlardan Oluşan Bir Topluluk

Ve son olarak; bir enstrüman çalmak, bir aleti kullanmaktan çok daha fazlası oluyor. Bu bir yaşam biçimi haline geliyor. Çoğu müzisyen, ilk notayı çalmaktan karmaşık müzik parçalarını çalmaya kadar aynı veya çok benzer deneyimlere sahip oluyor. Bu durum çocuklara benzer duyguları yaşayan bir topluluk içerisinde yer alma hissini yaşatıyor.

Siz de en iyi müzik enstrümanlarını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Aspiratör Temizliği Nasıl Yapılmalı?
Devamını Oku

Aspiratör Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Her mutfağın olmazsa olmaz parçalarından biri olan aspiratörler, pişirme işlemi sırasında yemek kokularının ortamdan uzaklaşmasını sağlar. Fakat mutfakların…
telefonu bebek telsizi yapma teknosa
Devamını Oku

Eski Telefonu Bebek Telsizi Yapma

Bir bebeğiniz olduğunda yaşantınızdaki her şey değişmeye başlıyor. Sürekli bebeğinizin yanında olmak istiyor, her zaman onunla ilgilenmek istiyorsunuz.…
cay en iyi nasil demlenir teknosa
Devamını Oku

Çay En İyi Nasıl Demlenir?

Çoğumuz çevreden öğrendiğimiz yöntemlerle çay demleriz. Ancak konu, çay en iyi nasıl demlenir meselesine geldiğinde iyi çay demlemek…