Saç kurutma makinelerinde genellikle iki tür hava vardır: Sıcak hava ve soğuk hava. Saçları kuruturken daha çok sıcak hava kullanılır. Soğuk hava ise kullanıcıların çok fazla bilmediği işlevlere sahiptir. Soğuk fönün ne işe yaradığı ve saça zarar verip vermediği merak edilir. Saç kurutma makinelerinde bulunan soğuk hava özelliği, saçı yıkadıktan sonra saçın daha kolay ve hızlı şekil almasını sağlar. Yüksek sıcaklıklar, saça uzun süre uygulandığı zaman zarar verici etkiler gösterebilir. Isı koruyucu modellerde bile bu dengeyi sağlamak zor olabilir. Dolayısıyla saçı kurutmak için sıcak hava kullanıldıktan sonra şekil vermek için soğuk hava kullanılmalıdır. Bu sayede çok daha sağlıklı bir saç yapısına sahip olunabilir ve saçlar daha parlak görünebilir.

Saça soğuk fön çekmek, özellikle ince telli, zayıf ve kırılgan yapıdaki saç telleri açısından önemlidir. Hatta saç telleri kalın ve güçlü olan kişiler bile saç kurutma makinesinin soğuk fön özelliğini kullanmalıdır. Bu sayede saçlarının zarar görmesini önleyebilirler. Soğuk hava fönü saçın şekil almasını kolaylaştırdığı ve hızlandırdığı için saç tellerinin zarar görmesini en aza indirger. Dolayısıyla saçın sağlığı açısından soğuk fönü kullanmak çok önemlidir. Soğuk fön uygulaması ile saçların daha rahat bir şekilde kullanıldığı bir gerçektir ve pek çok kullanıcı bu uygulamayı bilmediği için sıcak fön kullanmaktadır. Ancak soğuk hava düğmesi çok işlevli olup saçları koruma açısından kullanıcılara büyük bir avantaj sunar. Siz de bundan sonra saçlarınızı kuruturken ve şekillendirirken soğuk fön uygulamasını tercih ederek tüm bu avantajlardan gün içinde yararlanabilirsiniz.

Saç Kurutma Makinelerindeki Soğuk Fön ile Saçlar Kurur mu?

Saç kurutma makinelerinde bulunan soğuk hava özelliği, saçların daha sağlıklı bir şekilde kurutulması içindir. Saçı sadece sıcak hava ile kurutmak, çok fazla ısı uygulaması demektir. Bu da saçtaki tüm nemin buharlaşması yani saçın kuruması anlamına gelir. Arada bir soğuk hava uygulaması yapıldığında ise saçlar hem daha hızlı hem de daha sağlıklı kurur. Hatta saçlarını sadece soğuk hava ile kurutan kişiler de vardır. Aşırı ısı ile saçları kurutmadan saça verdiği zarar düşünüldüğünde, yalnızca soğuk hava fönü ile saçları belki birkaç dakika daha uzun sürede ama daha sağlıklı kurutmayı sağlar. Saçın yıpranmasındansa, daha uzun sürede kurutmak çok daha mantıklı. Bu yüzden dilerseniz sıcak hava ile birlikte arada bir soğuk hava ile ya da tamamen soğuk hava ile saçlarınızı kurutmayı deneyebilirsiniz.

Soğuk Fönün Faydaları Nelerdir?

Saçınızı soğuk fön ile kurutup şekillendirdiğinizde pek çok avantaja sahip olursunuz. Örneğin; saçlarınıza aşırı ısı uygulamadığınız için yıpranmalarını minimuma indirgeyebilirsiniz. Aşırı ısı uygulanmayan saç telleriniz, daha sağlıklı ve güçlü olacağı için de saç şekliniz daha uzun süre dayanıklı kalır. Soğuk fön sayesinde saçlarınıza daha kolay ve hızlı şekil vererek tüm gün şeklini korumasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda soğuk fön saçlara daha parlak bir görünüm de kazandırır. Saçınız kuruduktan sonra şeklinin kalıcı olması için biraz soğuk fön yapabilirsiniz. Saç kurutma makinelerinde bulunan soğuk hava düğmesini, makinenin sunduğu tüm hız ve ısılarda kullanabilirsiniz. Bu sayede saç yapınıza ve tipinize uygun olarak ideal şekillendirmeyi yapabilirsiniz.

Saç Kurutma Makinesinin Soğuk Hava Düğmesi Nasıl Kullanılır?

Saç kurutma makinelerinde soğuk hava düğmeleri genellikle tutma sapının ön kısmında yer alır. Bu düğmeler, yalnızca basılı tutulduğunda çalışır. Yani soğuk havayı sabit bir şekilde saçınıza uygulamak istediğinizde düğmeye basılı tutmanız gerekir. İlk olarak saç kurutma makinesini istediğiniz hız ve ısı ayarında çalıştırmalısınız. Ardından soğuk hava düğmesine basarak soğuk fön uygulaması yapabilirsiniz. Bu düğmeden parmağınızı kaldırdığınızda ise ayarladığınız hız ve ısıda sıcak hava gelir. Genellikle soğuk fön, saçları kuruturken aşırı ısı uygulamasının önüne geçmek, saça daha kolay şekil vermek ve parlaklık elde etmek için kullanıldığı için bu şekilde bir düğme olarak tasarlanır. Saçlarınızı kuruturken arada bir soğuk hava üfletirseniz ya da saçlarınız kuruduktan sonra şekil verme esnasında soğuk havayı kullanırsanız, çok daha sağlıklı bir saç yapısına sahip olabilirsiniz.

Saç Kurutma Makinesi Kullanırken Sık Yapılan Hatalar

Saç kurutma makineleri hem saçı kurutmak hem de şekillendirmek için kullanılır. Ancak bu makinelerin kullanımı konusunda dikkat edilmesi gereken pek çok husus vardır. Genellikle saç kurutma makinesi kullanırken yapılan hatalar, saçların yıpranmasına neden olabilir. Daha etkili ve verimli bir fön makinesi kullanımı için şunlara dikkat etmeniz gerekir:

  • Saçlarınızı yalnızca sıcak hava ile kurutmamalısınız. Soğuk hava modu, saç şeklinizin daha uzun süre kalıcı olmasını ve saçtaki nemin daha yavaş buharlaşmasını sağlar. Ayrıca saçınızı sıcak hava ile kuruttuktan sonra 30 saniye kadar soğuk hava üfletirseniz, saçınızdaki elektriklenmenin ortadan kalkmasını sağlayabilirsiniz.
  • Saçlarınızı kuruturken hangi yöne doğru uygulama yaptığınız oldukça önemlidir. Saçlarınızın kırılmasını önlemek ve daha parlak görünmesini sağlamak için kökten uca kurutmanız gerekir. Eğer tam tersi kurutursanız, saç köklerinizin zayıflamasına ve saçlarınızın dökülmesine neden olabilirsiniz.
  • Saçlarına fön çekerken saç kurutma makinesini, yazı yazarken kullandığınız elinizle tarağı da diğer elinizle tutmalısınız. Çünkü fön çekerken asıl işlevi olan saç kurutma makinesidir ve daha etkili bir fön için saç kurutma makinesinin hızını ve yönünü kolayca ayarlayabilmek gerekir. Bu da fön makinesini baskın elinizle tutmanız sayesinde olur.
  • Saçlarınızı şekillendirirken aşağı doğru çekerseniz, saç telleriniz kırılabilir. Eğer saç kurutma makinesi ile birlikte saçınızı tarayarak şekillendirme yaparsanız daha hacimli, sağlıklı ve parlak bir görünüm elde edebilirsiniz.
  • Saç kurutma makinesini saçınıza çok yakın tutarsanız, hem saç telleriniz hem de saç deriniz yanabilir. Aynı zamanda saç telleriniz kırılabilir. Saçlarınızı kuruturken ve fön çekerken, saç kurutma makinesi ile kafanız arasında en az 30 cm olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Saçınızı kuruturken makineyi başınızın etrafında hareket ettirerek tüm saçı bir anda kurutmaya çalışırsanız, hata etmiş olursunuz. Bunun yerine saçınızı 4-5 parçaya ayırıp her parçayı sırayla kurutursanız, hem zaman tasarrufu yapabilir hem de saçlarınızı daha kolay şekillendirebilirsiniz.
  • Saç kurutma makinelerinde bulunan fön başlığı, hava akımını saçınızın belli bir bölümüne yönlendirir. Bu sayede saçlarınız kurutma esnasında daha az karışır ve saç uçlarınız daha sağlıklı görünür. Aynı zamanda fön başlığının bir diğer işlevi de saçınızı aşırı ısıya karşı korumaktır. Köklerin üzerinde fön başlığı kullanmanız, saçlarınızın daha hacimli olmasını sağlar.
  • Islak saçların kırılganlığı daha yüksektir. Bu nedenle kıvırcık saçınız ıslak haldeyken direkt difüzörle kurutursanız, saç tellerinizin kırılmasına neden olabilirsiniz. Öncelikle saçınızı fön başlığı ile kurutmalı ve ardından difüzöre geçiş yapmalısınız.
  • Saçınızı kuruturken makinenin sıcaklığını maksimum seviyeye getirirseniz, saçınızın yıpranmasına neden olabilirsiniz. İşlemi hızlandırmak için bunu yapıyor olabilirsiniz ama saç tellerinizin daha kırılgan olması gibi bir durumla karşılaşabilirsiniz.
  • Saçınızı kuruturken fön makinesini tek bir konumda tutarsanız, saçınızın daha sönük görünmesine neden olur. Bunun yerine kurutma makinesinin açılarını değiştirmek ve makineyi sürekli hareket ettirmek, saçınızın daha hacimli görünmesini sağlar.

Hangi Saç Tipleri Soğuk Fön Kullanmalıdır?

Saç kurutma makinelerinde bulunan soğuk fön düğmesi, saçları aşırı ısı ile kurutarak yıpranmalarının önüne geçmek için yapılmıştır. Aynı zamanda elektriklenmeyi önlemek, daha hacimli bir görünüm elde etmek ve saç şeklinin kalıcı olmasını sağlamak için de idealdir. Ancak soğuk fön düğmesini kullanması gereken saç tipleri diye bir şey yoktur. Tüm saç tipleri ve şekilleri, fön makinelerindeki soğuk hava özelliğini kullanabilir; hatta kullanmalıdır. Çünkü bu soğuk fön düğmesinin işlevi, saçların sağlığı açısından çok önemlidir. Saça uzun süre sıcak hava uygulamak, saçın yıpranmasına neden olduğu için soğuk hava ile şekillenmesini kolaylaştırmak mümkündür. Özellikle kırılgan yapıdaki saça sahip olanlar, zayıf telli saçı olanlar ya da saç şekli hemen bozulan kişiler soğuk fönü mutlaka kullanmalıdır. Ancak soğuk fönü kullanırken de dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.

  • Soğuk fön düğmesini, saç kurutma makinesinin farklı hız ve ısı ayarlarında kullanabilirsiniz. Ancak saçlarınız kırılgan bir yapıya sahipse, yüksek ayarda soğuk fön kullanmamalısınız. Aksi takdirde saçlarınızın daha da yıpranmasına neden olabilirsiniz.
  • Soğuk fön uygulamasını çok yüksek ayarda kullanmak, saçlarınızın karışmasına ve kolay taranamamasına neden olabilir. Bu nedenle düşük ayarda kullanarak saçlarınızı daha rahat kurutup şekillendirebilirsiniz.
  • Saç kurutma makinesinin soğuk hava özelliğini sıcak fön ile birlikte kullanırsanız, hem zaman tasarrufu yapabilir hem de saçlarınızda nem dengesi sağlayabilirsiniz.
  • Saç kurutma makinesinde bulunan soğuk fön, saçınızın daha uzun süre şeklini korumasını sağlar; ancak fön çekme esnasında saç kurutma makinesini kullanma tavsiyelerine dikkat etmelisiniz. Sırf soğuk fön daha kolay şekil veriyor diye saç kurutma makinesini kullanırken diğer hususlara dikkat etmezseniz herhangi bir fayda göremezsiniz.

Soğuk fön özelliğine sahip olan saç kurutma makinesi tavsiyeleri listesine göz atabilir ve ihtiyaçlarınıza uygun olanı tercih edebilirsiniz. Bu makinelerin özellikleri hakkında detaylı bilgi alarak daha rahat karar verebilirsiniz. Özellikle saçlarınızı kuruturken soğuk fönün faydalarından yararlanmak istiyorsanız, kaliteli ve kullanışlı bir saç kurutma makinesi tercih etmenizde yarar vardır.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
Ekmek Yapma Makinesi Nasıl Kullanılır?
Devamını Oku

Ekmek Yapma Makinesi Nasıl Kullanılır?

Ekmek makineleri oldukça basit çalışma prensibine sahiptir. Dolayısıyla tek yapmanız gereken malzemeleri doğru şekilde tartmak, ardından hazneye yerleştirmektir.…
utu nasil temizlenir teknosa
Devamını Oku

Ütü Nasıl Temizlenir?

Kıyafetlerimizin şık ve temiz görünmesini sağlamanın en etkili yolu, onları ütülemekten geçiyor. Üzerimizdeki kıyafetler ne kadar temiz ve…
yasam ucgeni nedir teknosa
Devamını Oku

Yaşam Üçgeni Nedir?

Dünya var olduğundan beri, ‘Deprem’, insanoğlunun her dönemde yadsınamaz bir gerçeği olmuştur. Bilimsel olarak incelenmeye başlandığı zamandan itibaren…