Nemli evlerde yaşamak özellikle astım gibi hastalıklara yakalanma riskini %40 daha fazla artırıyor. Ayrıca evinizin içindeki hava dışarıdan beş kat daha kirli oluyor. Hava temizleme cihazlarıyla yaşam alanlarını daha temiz ve konforlu hale getirmek mümkün oluyor. Bunun yanı sıra havada bulunan polen, küf, evcil hayvan tüyü, sigara dumanı gibi maddeler virüsten kaynaklanan hastalıkların meydana gelmesine neden oluyor. Virüslerin çoğu en fazla hava yoluyla yayılıyor ve nemli ortamlarda daha rahat çoğalabiliyor. Büyük şehirlerde yaşayanlar hava kirliliğinden daha fazla etkilendikleri için sağlıklı bir yaşam alanı oluşturmak için hava temizleyici kullanmaları oldukça faydalı oluyor. Peki hangi hava temizleyici sizin için daha uygun hadi birlikte bakalım.

Hava Temizleyiciye Neden İhtiyacımız Var?

Solunum sorunlarınız, alerjiniz ya da astım gibi sorunlarınız varsa HEPA filtreli hava temizleyicileri kullanmak hırıltı ve öksürük gibi semptomları bir miktar azaltıyor. Bu cihazlardan bazıları polen, evcil hayvan tüyü ve toz gibi boğazınızı tahriş edici maddeleri yakalama konusunda iyi iş çıkartıyor.

Evinizde beslediğiniz evcil hayvanlarınız varsa havada sürekli olarak tüyler oluyor. Tüy dökmeyen köpeklerin bile derileri ya da tüyleri mutlaka havaya karışıyor. Evcil hayvanlara karşı alerjiniz olmasa bile havadaki partiküller ilerleyen zamanlarda sorunlara yol açabiliyor. Bu nedenle evinizde evcil hayvanınız varsa bir hava temizleyiciye sahip olmanız oldukça fayda sağlıyor.

Sigara içiyorsanız ya da sigara içen biriyle yaşıyorsanız dumandan dolayı sağlığınız önemli ölçüde etkileniyor. Sadece bir pencere açmak bu konuda yeteri kadar fayda sağlamıyor. HEPA filtreli hava temizleyiciler rahat nefes almanız konusunda yardımcı oluyor.

Çocuklarınız ve oda arkadaşlarınızla birlikte yaşıyorsanız yine hava temizleyiciye ihtiyacınız oluyor. Siz her ne kadar düzenli ve titiz bir insan olsanız da çocuklarınız ve evin diğer üyeleri o kadar olmayabiliyor. Dışarıdan toz, kir ve polen getirebiliyorlar. Böyle durumlar için evinizin havasını temizlemeniz gerekebiliyor.

Bunların yanı sıra kalabalık bir cadde üzerinde oturuyorsanız yine evinizde temiz hava ihtiyacı için hava temizleyicilerine ihtiyacınız oluyor.

hava temizleyici teknosa

Hava Temizleyici Seçerken Nelere Dikkat Etmemiz Gerekiyor?

Hava temizleyiciler tüm odanın havasını temizlemeye çalışacağı için kullanmak istediğiniz odanın büyüklüğü ve hava temizleyiciyi odanın neresine koyacağınız önemli oluyor. Kullanım açısından en verimli noktayı doğru bir şekilde tespit edebilirseniz herhangi bir sorun olmadan rahatlıkla kullanabiliyorsunuz.

Hava temizleyicilerin en önemli parçası sahip olduğu filtre oluyor. Havadaki istenmeyen maddeleri filtreleyip geriye temiz havayı filtreleri sayesinde bırakabiliyor. Evinizin ya da sağlığınızın ihtiyaçlarına özel filtresi olan hava temizleyicileri tercih edebiliyorsunuz.

Hava temizleyicinin tüm evimizi ya da sadece bir odamızın havasını temizleyebilecek güce sahip olması gerekiyor. Temiz havayı ne kadar hızda yaydığını gösteren CADR değeri bu açıdan önemli özellikleri arasında yer alıyor. Almak istediğiniz hava temizleyicileri bulduysanız CADR değerlerini kontrol ediyoruz. İhtiyacımızdan küçük ya da çok büyük olan değerde hava temizleyici aldığımızda verimsiz kullanmış oluyoruz.

İç mekanda hava temizleyici için altın standart olan HEPA hava filtresi kullanan cihazları tercih edebiliyorsunuz.

Cihazın teknik özellikleri arasında gürültü seviyelerini kontrol ediyorsunuz. Hava temizleyicinizi nerede kullanmak istediğinize bağlı olarak daha sessiz bir cihaz bulabiliyorsunuz.

Odanızın Boyutuna Göre Doğru Hava Temizleyiciyi Nasıl Seçeriz?

Hava temizleyici almaya karar verdiyseniz cihazın ne kadarlık bir alanı temizlemesini istediğinizi önce tespit etmeniz gerekiyor. Çünkü küçük hava temizleyiciler evin tamamına yetmiyor. Tersi şekilde küçük bir alan için daha büyük hava temizleyici aldığımızda gereksiz yere kendimize maliyet yaratmış oluyoruz.

En uygun oda hava temizleyici seçmenin yolu, saat başına hava değişimlerini takip etmekten geçiyor. Bu ölçü genellikle hava temizleyicinizin özellikleri arasında da bulunuyor. Daha küçük bir hava temizleyici 350 metrekarelik bir odada saatte 8 kez havayı değiştirebiliyor. Ancak 700 mertrekarelik bir odada saatte yalnızca 4 kez hava değişimi yapılabiliyor.

Ne kadarlık bir alanı temizlemesini istediğimizden emin değilsek bütçemize en uygun olan hava temizleyiciyi tercih edebiliyoruz. Düşündüğümüz hava temizleyici cihaz alırken ileride daha fazla ihtiyacımız olacağını düşünerek biraz daha büyük hava temizleyiciyi alabiliyoruz.

Sahip Oldukları Filtreye Göre Doğru Hava Temizleyiciyi Nasıl Seçeriz?

Bazı hava temizleyiciler sahip olduğu filtrelerle diğer cihazların önüne geçebiliyor. Eğer sigara dumanını temizlemesi sizin için daha önemliyse evcil hayvanlarla birlikte yaşayan birinden daha farklı bir cihaza sahip olmanız gerekiyor.

Hava temizleyiciler, farklı boyutlardaki kirleri ne kadar iyi filtrelediklerine göre sınıflandırılıyorlar. Çoğu hava temizleyici genel olarak benzer olsa da, bazıları tozları yakalama konusunda dumanı yakalayanlardan daha iyi oluyor. Eğer evdeki kokuları ve dumanı temizlemek sizin için daha önemliyse aktif karbon filtresine sahip hava temizleyicileri tercih edebiliyorsunuz. Genel hava kalitenizi iyileştirmek istiyorsanız, genel olarak iyi performans sergileyen iyonlaştırıcı filtreleri tercih etmeniz gerekiyor.

Bir Hava Temizleyicinin CADR Derecesi Ne Anlama Geliyor?

Çoğu hava temizleyiciler, belli bir oda boyutundaki çeşitli partikülleri filtrelemede ne kadar etkili olduğunu anlamamızı sağlayan bir ölçüm olan “Temiz Hava Dağıtım Hızı” (CADR) numarasıyla etiketleniyor. Örneğin, polen için 200’lük bir CADR, hava temizleyicinin polen konsantrasyonunu dakikada 200 fit küp temiz dağıtabiliyor anlamına geliyor.

Genel olarak sayı ne kadar yüksek olursa, hava temizleyicinin kaldırabileceği partiküller de o kadar fazla oluyor. Cihazın temizleyebileceği alan da aynı şekilde büyüyor.

Bazı hava temizleyicilerde tek bir CADR değeri varken bazılarında ise duman ve benzeri şekildeki küçük parçacıklar için ayrı, toz ve polen gibi daha büyük parçacıklar için ikinci bir CADR değeri daha bulunuyor. Cihazın teknik özelliklerinde yer alan CADR değerinin en iyi senaryoya göre olduğunu unutmamamız gerekiyor. Bu değerler kontrollü bir şekilde test ortamında ortaya çıkıyor. Hava durumu ve nem gibi değişkenler nedeniyle hava temizleyiciniz istenen seviyede çalışabiliyor.

Hava Temizleyicilerde Kullanılan Filtreler

Hava temizleyicilerin bir kısmı mekanik filtreleme kullanıyor. Yani filtrenin içinden geçen partikülleri fiziksel olarak tutuyor. Eğer bir evcil hayvan besliyorsanız kıllarını tutacak biraz daha büyük bir cihaza sahip olabiliyoruz.

Burada asıl önemli konu hava temizleyicinin sahip olduğu ana filtre oluyor. Genel olarak EPA ve yüksek verimli partikül filtresi olan HEPA filtre kullanılıyor. Bu iki filtreden birine sahip olan cihazı tercih etmeniz daha verimli kullanmanızı sağıyor. HEPA filtre, boyut olarak 0,3 mikron veya daha büyük olan parçacıkların %99,97’sini filtreleyebiliyor.

Hava Temizleyiciler Ne Kadar Gürültü Yapar?

Çoğu hava temizleyici havayı bir dizi filtreden geçiren fanlara sahip oluyor. Bu fanların bazıları, özellikle düşük ayarlarda pratik ve oldukça sessiz çalışıyor. Diğerleri ise açar açmaz büyük bir uğultu sesi çıkartıyor. Eğer hava temizleyicinizi yatak odanıza ya da bebek odanıza koymayı düşünüyorsanız daha düşük hızda çalıştırabiliyorsunuz.

Cihazın teknik özellikleri arasında gürültü seviyesi desibel (dB) larak ifade ediliyor. 17 dB’den 60 dB’in üzerine kadar çıkabiliyor.

Hava Temizleyiciler Taşınabiliyor mu?

Bazı hava temizleyiciler diğerlerine göre daha hafif ve taşınabilir oluyor. En küçük hava temizleyiciler bir masa veya raf üzerine konup odadan odaya taşınabilecek cinste üretiliyor. Daha büyük ve daha ağır hava temizleyiciler en iyi şekilde sabit bir şekilde tutuluyor. Bazıları taşınma durumu için tekerlekleri ile gönderiliyor. Hava temizleyicinizi gündüz ofisinizde akşam oturma odanızda ve gece de yatak odanızda kullanmak istiyorsanız en küçük boyuttaki hava temizleyicileri tercih edebiliyorsunuz. Bir hava temizleyicinin boyutu, etkili bir şekilde temizleyebileceği odanın boyutuyla keyfi olarak ilişkilendiriliyor. Çünkü bulunduğunuz ortamın havasının ne kadar temizlenmesini istediğinize sadece siz karar verebiliyorsunuz.

Yukarıda hangi hava temizleyiciyi almalıyım sorusuna cevaplar vermeye çalıştık.

Siz de en iyi hava temizleyicileri incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

0 Shares:
Diğer Yazılarımızı İnceleyin
yoganin amaci nedir teknosa
Devamını Oku

Yoganın Amacı Nedir?

Yoga, basit bir cümleyle tanımı yapılacak bir olgudan daha karmaşık bir yapıda bulunuyor. Amacını açıklamak istediğimizde de, aklımızı,…
Tansiyon ölçümü nasıl yapılmalı
Devamını Oku

Tansiyon Ölçümü Nasıl Yapılmalı?

Tansiyon ölçümü, kan basıncının değerlendirilmesi amacıyla yapılan tıbbi bir prosedürdür. Tansiyonunuzun normal değerlerde olup olmadığından emin olmak için…
kis isirigi nedir teknosa
Devamını Oku

Soğuk Isırığı Nedir?

Kış geldi, pek çok hastalık da kendini gösterdi. Bu mevsimde özellikle kendimize dikkat etmediğimiz zaman hastalıklara maruz kalabiliyoruz.…